×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

БСП обяви кандидатите си за членове на ВСС


20 Юни 2017, Вторник, 22:07 ч.
Източник: Правен свят

Двама върховни, двама апелативни съдии и двама върховни прокурори, номинираха от левицата

Върховните съдии Диана Хитова от ВКС и Марина Михайлова от ВАС, Драгомир Кояджиков от Апелативния специализиран наказателен съд и Даниела Марчева, която е командирована в Софийския апелативен съд, са кандидатите за членове на Съдийската колегия нa Висшия съдебен съвет, които ще издигне БСП.

Номинациите на левицата за Прокурорската колегия са две върховни прокурорки – Маринела Тотева от ВАП и Светлана Бошнакова от ВКП.

Хитова е бивш депутат от "Коалиция за България", а Бошнакова беше съдебен инспектор.

Кандидатурите представи днес лидерката на БСП Корнелия Нинова.

"Бих искала да коментирам критериите, по които се спряхме на тези хора. Първо да са хора от системата, защото те познават нерешените въпроси в правосъдието. Второ, да са извървели пътя от районни съдии и младши прокурори до най-високите нива. Трето, професионализъм и почтеност", каза Нинова. Тя заяви, че кандидатите покриват една широка гама от проблематика в правото.

"Тяхната почтеност е абсолютно безукорна", каза Нинова. И посочи четвъртия критерий, от който се е водила партията за кандидатите си - "Да не са страна в споровете, които се развиват в съдебната система".

"Разчитаме на тяхната обективна гледна точка за съдебната реформа и на техния обективизъм", заяви Нинова. Тя поясни, че БСП предлага повече кандидати, защото са за принципа да има конкуренция, право на избор и истинско състезание.

"Ние ценим високо и шестимата. Не сме влизали в договорки за имена от тези шест", каза Корнелия Нинова.

Марина Михайлова е съдия от кариерата. Завършва право в СУ "Св. Климент Охридски". Започва в Районния съд в Ботевград, минава през СРС и Софийския окръжен съд, а от 1997 г. е във Върховния административен съд. През 2015 г. защитава докторантура по право във Варненския свободен университет.

"Юридическата компетентност на Марина Михайлова е съчетана с професионална и личността почтеност. Тя е доказала, че умее да устоява на всякакви форми на натиск, съдийската й независимост е несъмнена, което прави кандидатурата й за ВССподходяща за осигуряване и отстояване независимостта на съдебната власт. Притежава дисциплинираност и умения за организация на времето... Нравствените качества, научните занимания и съдийската практика на Марина Михайлова биха били изключително полезни за нормотворческата дейност на ВСС, както и за формиране на политики за по-независима и отговорна съдебна власт", пишат вносителите от БСП.

Диана Хитова също е възпитаник на Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

В периода от 1977-1980 г. е била съдия в Сливен, след което излиза от системата и става адвокат, председател е и на Адвокатската колегия в Сливен. През 2002 г. става синдик, а от май 2007 г. е депутат от БСП в 40-тото Народно събрание. През 2009 г. е избрана за член на Комисията за защита на конкуренцията, но година по-късно се връща към адвокатската професия.

Диана Хитова е съдия в Търговската колегия на ВКС от 2012 г.

"Биографията на Диана Хитова показва логично и обосновано израстване до най-високите позиции в юридическата професия. През дългогодишната си кариера Диана Хитова е имала възможност да се запознае с организацията и проблемите на съдебната система от всички аспекти, придобивайки широкообхватен опит, от който следващият ВСС несъмнено се нуждае", се казва в мотивите към предложението.

Даниела Марчева е с 21 години юридически стаж. Завършва право в СУ "Св. Климент Охридски". Първоначално работи като експерт по правните въпроси в Агенцията за приватизацията. През 2002 г. е вписана като адвокат в САК, а в периода 2003-2005 г. е заемала длъжността "старши експерт юрисконсулт" в администрацията на ВСС. След това е назначена за съдия в СРС, през 2010 г. е повишена в Търговското отделение на СГС, а в момента е командирована в САС.

"Като съдия Даниела Марчева винаги е проявявала безспорен професионализъм, изразяващ се не само във високо ниво на правни познания и опит, но и в широка обща култура, а също добросъвестност и почтеност. Познава много добре работата на съдиите в най-натоварените съдилища в България", изтъкват депутатите от левицата.

Възпитаник на Юридическия факултет на Бургаския свободен университет е следваща номинация на БСП – на съдия Димитър Кояджиков. Кариерата му в съдебната система започва в Окръжната следствена служба в Русе. През 2004 г. е назначен за съдия в РС-Русе, две години по-късно се мести в СРС. Съдия в Апелативния специализиран наказателен съд е от 2011 г.

"Дългогодишната кариера на съдия Кояджиков е гаранция за неговия професионализъм и познаване на проблемите на съдебната система като цяло и на съдийската професия в частност. Опитът му като следовател също ще допринесе за точната преценка по въпроси, поставени пред съдийската колегия, но и на пленума на ВСС. Дейността му в специализирана юрисдикция е допълнителна атестация за цялостен поглед върху работата на правораздавателните институции", се казва в предложението за кандидатурата му.

За Маринела Тотева от БСП посочват, че е завършила ЮЗУ "Неофит Рилски" и започнала кариерата си като младши прокурор в Софийската окръжна прокуратура, а през 2011 г. е назначена във ВАП. "Маринела Тотева е посветила целия си професионален живот на прокурорската професия. Тя познава проблемите и предизвикателствата, пред които са изправени прокурорите и би имала огромен принос при решаване на кадровите и организационни въпроси от компетенции на Прокурорската колегия", пише в предложението. Освен това за нея от левицата казват, че е придобила широк поглед върху проблемите на съдебната власт и магистратската общност. "Ползва се с добра репутация и доверието на своите колеги, което е видно и от избора и за член на Комисията по атестирането и конкурсите", сочат още от БСП.

Светлана Бошнакова в момента е прокурор в отдел "Специализиран" на ВКП. Преди това е член на първия състав на ИВСС. "Прокурор Бошнакова се е доказала като признат специалист в областта на правораздаването, като през дългогодишния си професионален стаж не е давала основания за съмнения в нейните високи нравствени качества. Чрез работата си в сферата на международното сътрудничество тя се ползва с доверието и признанието и на своите европейски колеги", пишат за нея депутатите от БСП.

Междувременно от "Атака" внесоха пояснение във връзка с номинацията на прокурора от Апелативна прокуратура-София Йордан Стоев за член на съвета. В предложението за издигането му за член на ВСС пише, че той е кандидат за Съдийската колегия. Днес хората на Волен Сидеров обяснили, че това е грешка и че става дума за Прокурорската колегия. 

След като и БСП обяви номинациите си, кандидатите за членове на ВСС от парламентарната квота вече са 16, а местата - 11.

Освен четиримата кандидати на БСП, за членове на Съдийската колегия са предложени: от ГЕРБ - зам.-председателят на ВАС Боян Магдалинчев, Вероника Имова от ВКС и адвокатът Мирослав Джеров, от ДПС - зам.-председателят на САС Стефан Гроздев, а от Обединените патриоти - адвокатът Боян Новански. Местата в колегията са шест, а кандидатите - девет.

Номинациите за членове на Прокурорската колегия, извън огласените днес от левицата, са Владислав Томов от РП-Варна (издигнат от "Воля"), шефката на РП-Пловдив Гергана Мутафова, окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова (номинации на ГЕРБ), командированата за шеф на столичното следствие Пламена Апостолова (издигната от ДПС) и зам.-апелативният прокурор на София Йордан Стоев (номинация на Обединените патриоти). Така седем души ще се борят за пет места в колегията. 

Срокът за издигане на кандидатури изтича днес.

В категории: Темида


Коментари
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 2
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори