×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Когато черната техника беше кафява


Спомени от соца: Когато черната техника беше кафява
Това е български телевизор „София 59“
17 Юни 2017, Неделя, 00:05 ч.

Ако телевизорът упорстваше – следваха шамари отстрани, но с видимо наказателна цел

Един от първите ми спомени от деството е едно синьо-зелено око, пръскащо мека светлина в тъмнината на стаята. И множество, мъждукащи  като звездички жълто-оранжеви правоъгълничета – скалата на старото радио. В средата на 60-те мултимедийният ни център вкъщи беше огромното немско OPTA Loewe, модел 1938 г. Вътре в него има само три лампи и един говорител, но звукът, който идва от него е неповторим и до днес – мощен, кристално чист и с топъл тембър, пише socbg.com.

В сравнение с популярните тогава навсякъде радиоточки, то си беше направо връх на технологията. Радиото работеше по цял ден – освен като новинарски източник беше и музикален фон. Е, по онова време излъчваше основно класическа, народна и партийна музика. Все по-често се чуваха и прохождащите тогава български поп изпълнители, макар тяхната музика да я наричаха „естрадна” – Лили Иванова, Паша Христова и по-„старите” Ирина Чмихова, Георги Кордов и Маргрет Николова. Но аз си чаках с нетърпение „Детския час” – е, вярно, не беше чак един час, но пък къде другаде можеше да ти изиграят така изразително любимите приказки, при това актьори като Апостол Карамитев или Славка Славова например. Затова, щом чуех познатата заставка с хармониката, излитах като куршум към голямата кутия. Беше ми любопитен и радиотеатърът, но щом гласовете почваха да звучат уплашено и да звучи „зловеща музика”, офейквах храбро в кухнята при баба ми.


Германско радио OPTA Loewe, модел 1938 г.

Понякога в събота вечер идваха гости на нашите. Често мъкнеха и едно странно куфарче с въртящи се кръгове, на чиято музика танцуваха. Твърдяха, че това е магнетофон и изобщо не ми даваха да припарвам до него, че съм щял да повредя лентите. На мен ми бяха малко шумни тези песни – Елвис Пресли, Бил Хейли и някаква Анка (после за мой срам разбрах, че бил мъж). А и едни битълси имаше – явно бяха лоши хора, защото в тролея бабичките злобно съскаха към неотстъпилия им място младеж: „Хулиган такъв! Битълс с битълс!”


Българска радиоточка „Елпром 59“

Другият ми дядо пък имаше съвсем ново чудо на техниката – радиограмофон „Акорд-101”. Не се учудвайте, че на снимката е с крака. Тогава „черната” техника беше мислена като самостоятелна мебел, кутиите бяха от дебел шперплат с хубав лакиран фурнир. И, ако трябва да съм честен, дори и през 60-те нашата техника поне външно не се отличаваше особено от западната – или са купували лицензи, или за „заимствали” модели. След това те ни надбягаха с няколко обиколки. Та тази пущина имаше хем радио с няколко обхвата (ех, как обичах да щракам клавишите за превлючване), хем грамофон. И още една вметка – явно по линия на СИВ основният производител на грамофонни шасита бяха полските Unitra. И повечето грамофони бяха именно с такива. Дори в средата на 80-те, когато руснаците като че ли се понаучиха да правят добри грамофони, логото на Unitra пак се мъдреше отгоре (но за това – в третата част). Та с този грамофон тероризирах по цял ден мирното население наоколо. Тъкмо беше излязла някаква голяма плоча на дует Нанос – тя се слушаше по 20 пъти от едната страна и 21 пъти от другата. Как са ме изтърпели, идея нямам.


Съветски магнетофон „Комета 201“


Малките плочи на вуйчо ми обаче не пипах –хем нямах сила да превключа оборотите от 33 на 45, хем никак не можех да уцеля пластмаската, която се слагаше върху оста, за да я разшири (плочите на 45 оборота бяха с много по-голям отвор). Пък те бяха все някакви за чужди градове и жени (най-вече на някакъв къдрокос певец): за Ню Орлеан, Сан Тропе, Джулия и т.н.


Български радиограмофон „Акорд-101”


Тъй като по това време живеехме в провинциален град, където нашите бяха разпределени като млади специалисти, често излизахме и „на тиферич”. И кой тогава беше задължителният атрибут?! Храна? Пиене? Не! – портативното радио. Щото без музика няма купон, нали? Безспорният ас на асовете тогава беше малкият „Сокол” в елегантна кожена калъфка, който можеше да се носи през рамо. Е, някои, които бяха ходили по чужбина, имаха разни черни кутии „Грундиг”, с които успяваха да хващат Радио Люксембург и най-вече любимото тогава сръбско (попфолкът даже не беше планиран), което още от тогава ми остана омразно вдън душа. И тогава, и сега то си остана свързано с шумни среднощни компании, мирис на мастика и скара и накрая почти задължителното „Ти знаеш ли кой съм, бе?!?!”


Плоча на 45 оборота

Голямото събитие обаче беше появата на първия ни телевизор – той се оказа и първи в блока. Огромен нов-новеничък „София 21-59”. Това промени из основи центъра на събиранията. Вече с нетърпение чаках да стане 17:30, за се махне контролната картина и да се появи заставката на БТ за начало на програмата. Разбира се, нямаше какво кой знае за гледане от хлапе като мен – документални филми, вездесъщата народна музика, публицистика и т.н. Ноооо… настанеше ли 19:50, нямаше сила, която да ме изчегърта от екрана – почваше „Лека нощ деца”. Заставката за началото беше винаги една – горският бенд, но за финал се редуваха 4 клипчета: къпещите се звезди на Сатурн, клоунът с „балончета и пръчици леки”, мечето и катеричката и Сънчо, който идваше с вертолет да приспи непослушните зайчета. По-късно именно последният мотив бе разработен в най-различни варианти. Най-популярните филмчета тогава бяха за джуджетата „Милко и Морко”, кучетата „Стафлик и Спагетка”,  момчето с вълшебния молив, „Болек и Лолек”, „Обущарят Румцайс” (появил се малко по-късно), както и българското куклено „Педя човек лакът брада”. Когато се появи и сутрешна програма, дойде и времето на къртичето, „Филопат и Патафил”, „Патенцето Сатюрнен”, “Пожарната кола Фелицитас” и култовото днес „Семейство Мейзга”.


Съветски портативен радиоприменик „Сокол“ с кожен калъф

Вечерно време всички домашни се залепяха да чакат въртящото се земно кълбо на „По света и у нас”. Всички помнят чичко Филипов и Геори Ламбрев, но големите звезди бяха тогава говорителките – Ани Цонева, Мария Тролева, Мария Янакиева и др.


Първата контролна таблица на БНТ, появяваща се преди началото на програмата.

Всъщност телевизорът по това време беше и първата по своя род социална мрежа. Дойдеше ли време за филм – бил той сериал като „Семейство Калинкови”, „С пагоните на дявола”, „На всеки километър”, „Зеленото чудовище”,  „Форсайтови”, телевизионен театър, или пък някой съветски (основно) филм, на вратата започваше да се звъни. Съседите пристигаха един по един да заемат местата си пред екрана. Разбира се, никой не идваше с празни ръце, така че винаги се заформяше и импровизиран купон. Макар че кой ти гледа ядене и пиене – всички се захласваха в екрана и нямаше кой да ти обърне внимание. Веднъж даже като ми потече носа и никой не ме и погледна, използвах вратовръзката на най-близкия до мен, без даже да ме забележи. От друга страна пък, аз изпълнявах ролята на дистанционното: „Увеличи звука! Не, намали го малко. Затъмни образа! Не, не много тъмно стана – дай малко назад!” и т.н., и т.н.


Съветски телевизор „Темп 6М“

Най-разгорещено ставаше в неделя, ако даваха някой мач. Тогава се събираха само мъжете, над масата се стелеше облак непробиваем цигарен дим, миришеше на ракия и туршия от зелени домати, а самите възрастни бяха много смешни, като скачаха и викаха непрекъснато като луди. Най-странно ми беше, като ревнеха всички: „Гоооооол!” И аз все питах: „Ама къде е!?”,  и винаги получавах все един отговор: „Ето го бе, не го ли видя?!” И аз отчаяно се взирах в екрана с надежда да го видя къде е този голият…
По-късно вече започнах да се заглеждам и по детско-юношеските сериали, които казани на днешен език си бяха живи екшъни – като „Четиримата танкисти и кучето”, за капитан Клос от „Залог, по-голям от живота”, както и един екзотичен африкански сериал „Яо”.


​Съветски телевизор „Огонек“


Горкият телевизор! Колко бой е изял – той си знае. Не че нашето семейство беше от завършени садисти, просто студените спойки и некачественият монтаж си казваха думата. Тъкмо на най-интересното и образът почне да се движи нагоре-надолу или пък се появят шарени черги през средата. Тогава баща ми бързо отиваше до него и почти гальовно го тупваше отстрани. Обикновено помагаше, но ако се заинати – следваше отрезвяващ юмрук отгоре. Ако телевизорът продължаваше да упорства – следваха нови шамари отстрани, но този път с видимо наказателна цел. Най-накрая, след солиден побой, картината се оправяше и всички отдъхвахме с облекчение.


Един от първите български телевизори – „Опера“


В категории: Ретро Флагман


11
Коментара
Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
11
Коментара по темата
11.
ееех млад еж над 40
08.04.2020 18:28:45
0
1
Тежко детство си имал миличък!
И китайско настояще! Сега народа ти е по беден от оня соц. но едва ли имаш ресурс да го осмислиш!?
Ти и в миналото си нямал, щом най-умните които си виждал около себе си са сервитьори и бармани... потърси психична помощ! ;)) бъди здрав! ... щом не си щастлив...
10.
Един младеж на 40 и няколко
18.06.2017 18:21:23
9
5
Трябва да си най-големия малоумник и олигофрен за да хвалиш времето през соца. Общество, в което най-престижната професия беше сервитьор или барман в Балкантурист, тираджия или параходчия или продавачка в магазин за дрехи и обувки. Всички бяхме еднакво бедни и ограничени.Купувахме си от тексимаджиите турски дънки на черно за по 80-100лв. при заплата от 180лв, един цветен телевизор-руски или български- струваше 1000лв. пак при заплата от 180лв и се разваляше по няколко пъти още докато беше в гаранция.Имахме някакви спестени пари, защото нямаше какво да си купим с тях.Хайде моля, няма нужда. Изобщо не съжалявам за това време.
9.
До 8
18.06.2017 18:05:25
0
8
Бяхме млади и глупави, а сега сме само глупави.
8.
GSN43
18.06.2017 18:00:56
3
5
Най ме кефеше съветския цветен телевизор "Рубин" . Няма нужда да включваш печка през зимата, грееше яко и ако пердето е на по малко от 20 см от задния капак се запалваше.Красиви времена , бяхме млади.
7.
1234
18.06.2017 16:30:30
5
7
Абе какво собствено производство те гони тебе. Това бяха клонинг компютри Apple 2. Взимат един готов западен продукт, разглобяват го и почват да бълват клонинги. Това беше Правец 8, а Правец 16 с клонинг на Intel процесора 8086/8088. На всичкото отгоре не можеше да си купиш компютър преди 89, ако нямаш връзки. Не че сега сме цъфнали и вързали, ама да се хвали един строй където собствената инициатива се смачкваше, не те пускаха в чужбина да не решиш да избягаш от рая.....айде стига. Било е, свършило е и никога повече няма да се върне, поне не и в онзи вид!
6.
Вечна памет и слава на Бай Тошо !
18.06.2017 13:13:46
9
18
Колкото и да плюете Соца , уважаеми - фактите са си факти ! И тях НИКОЙ не може да отрече ! Тогава имахме ИСТИНСКА , а не васална Държава , която БЕШЕ ЛИДЕР в производството на електроника ! През не чак толкова далечната 1982 година , ЗА ПРЪВ ПЪТ В СВЕТА се появи персонален компютър който наред със западните програми можеше да поддържа и КИРИЛИЦА ! Да правилно се сетихте - това беше Българският Правец 82 ! През същата тази 1982 година , NOKIA беше фабрика за галоши ! ( за гумени изделия ) !!! Проверете в Чичко си Гугъл , ако не вЕрвате ! Така , че не ни обяснявайте плийс колко изостанал бил Соца ! Аз лично съм се учил да пиша на QWERTY клавиатура тъкмо на Правец ! Я сега да попитам : КОЛКО от съвременните младежи и девойки в света могат да се похвалят , че са получили компютърна грамотност на машини собствено производство ???
5.
Бойко
18.06.2017 12:20:24
0
5
Радиоточките досега бяха за т.нар. селски Фейсбук - тоест новини от населеното място, музика, превключили са Хоризонт - връзка със света.
Пенсионерския фейсбук са радиоточките, но дали има не се знае.
4.
А когато вече имаме много канали...
18.06.2017 12:14:26
2
2
Малко преди Тодор Жиков да падне на власт, се появи Втора програма изненадващо. Даже и съветската също имаше.
Месеци след 89-та кабелната телевизия вече има достъп до абонати, гледайки множество чуждестранни програми чрез сателит. Когато Ефир 2 стана БТВ, навънка вече са закачени чинии на Булсатком. Ех, какви времена са...
3.
Диян
18.06.2017 12:07:34
1
7
Ех, какви времена бяха
2.
vakata
18.06.2017 09:12:41
1
17
Не че нашето семейство беше от завършени садисти, просто студените спойки и некачественият монтаж си казваха думата.
дефектите и прекъсванията се получаваха от радиолампите, които бяха на цокъл. Загряват се и старея
1.
Наджие
18.06.2017 09:09:35
1
20
Тогава тези телевизори не показваха секс.Сега всичко показват.Как се се взима в устата и как вкарва отзад.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори