×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето кои са болните теми на Бургас, за които кметът Димитър Николов поиска съдействие от депутатите


Ето кои са болните теми на Бургас, за които кметът Димитър Николов поиска съдействие от депутатите
Всички присъстващи се обединиха около идеите и реализацията им
12 Юни 2017, Понеделник, 12:55 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимка: авторът

Народните представители и градоначалникът се разбраха на всеки 6 месеца да организират дискусия, за да обсъдят проблемите на общината

Над 2 часа продължи срещата на кмета Димитър Николов с бургаските народни представители (ВИЖ ТУК). Инициатор на дискусията бе градоначалникът, а целта е да ги запознае депутати с важни за Бургас и региона проекти, които имат нужда от съдействието им, тъй като касаят не само града, но са важни за целия регион, научи Флагман.бг.

Първата обсъждана тема е изграждането на Медицинския факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров”. Строителството му започна още през 1994 година, но впоследствие бе замразено. Реконструкцията на т.нар. трети учебен корпус стартира отново през 2013 г., като към този момент са осигурени около 1 млн. лв. – 700 хил. лв. от Община Бургас и 300 хил. лв. от бюджета на висшето учебно заведение. През 2016 г. Министерството на образованието и науката отпусна още 600 хил. лв., за да продължи строителството. Необходими са обаче още около 3 млн. лв. за довършването на амортизираната и опасна сграда, както и за апаратура и оборудване на лаборатории. Всички присъстващи депутати изказали своята подкрепа за финализирането на проекта, както и за акредитацията на бъдещия факултет и се обединиха около мнението, че в града трябва да се развиват не само медицинските специалности, но и такива, които са свързани с медицински технологии.

В Бургас има недостиг на образователната инфраструктура – това бе втората тема по време на срещата, поставена от зам.-кмета по образование и култура Йорданка Ананиева. Тя изтъкна, че до година-година и половина трябва да се инвестира в нови училища и даде пример с Английската и Немската гимназии, които се помещават в една сграда. Очакват се новите критерии на МОН, които ще регламентират колко ученици трябва да има в една база. Йорданка Ананиева получи уверението на народните представители, че ще поставят въпроса за строителството на нови сгради за училища в парламента.

Друг важен проект за целия регион е осигуряването на средства за изграждането на Северния обход на Бургас, тъй като е крайно необходим за да свърже магистрала „Тракия” с пътя за Слънчев бряг и по този начин кардинално ще се реши проблемът с нахлуващия трафик в града, който освен че руши пътната инфраструктура, и замърсява града. Според кмета Димитър Николов изграждането на Северния обход трябва да върви паралелно със строителството на четирилентовия път за Слънчев бряг, за да се избегне претоварването на ул. „Транспортна” в Бургас.

Градоначалникът предложи още на народните представители да инициират законови промени, които да позволят на общините по-гъвкаво да разполагат с имоти, прехвърлени им от държавата за стопанисване. Той е дал пример с летище „Равнец”, което заради ограничения в момента затруднява привличането на инвеститори, тъй като моментното му предназначение е само за обществени нужди.
От Община Бургас поставили въпроса и за децентрализация при събирането на данъците, т.е. корпоративният данък или част от него да се връща в общините, който в момента попада изцяло в националния бюджет. По този начин местните администрации не могат да разполагат с тези средства за благоустройство.

На срещата градоначалникът изтъкна, че държавата трябва да осигури средства за ремонта на сградата на Филхармонията, която е собственост на Министерството на културата, както и за възстановяването на стенописите на църквата „Св. св. Кирил и Методий”, които са свалени по време на ремонта на храма и се нуждаят от реставрация. Кметът поиска съдействие от депутатите и за удължаването на срока за кандидатстване по програмата за рибарство за всички общини. Народните представители поеха като ангажимент реализирането на всички теми и се разбраха на всеки шест месеца да организират среща с градоначалника, за да видят докъде са стигнали с решаването на обсъдените въпроси. 

В категории: Политика


19
Коментара по темата
19.
Гост
13.06.2017 18:51:49
1
3
Поне се опитват да направят. Все от някъде трябва да се почне. Съгласен съм с някои критики, най-вече за новопостроени обществени сгради, стоящи празни. Също така индустриалната зона е провал. Но да се плюе срещу откриването на медицински факултет не съм съгласен. Обикновено хубавите неща стават бавно.
18.
аз
13.06.2017 14:10:29
0
5
Напълниха града с ненужни големи и скъпи сгради, които лягат на издръжката на общината без да могат да се издържат сами и искат и още и още да строят. Като се започне с грандоманската спортна зала Арена, дето за къв чеп е в Бургас такова нещо, при положение, че нямаме олимпийски спорт и как ще се издържа това нещо? Като се продължи и с новата спортна зала в Славейков, та се мине през поредните "културни" сгради, дето не знам какви музеи щели да стават, пак без собствена издръжка- немската болница- музей на съвременното изкуство, дома на НХК и той културен център, морското казино, Магазията на пристанището, дето от бизнес център, стана галерия с пет пъти в годината ми излагате по 20 картини, с които само тока не можете да му платите. Ново училище- Коджакафалията, то деца за съществуващите няма, те ново, ама тряа са усвояват пари. С изключение на елитните гимназии, другите из комплексите едвам събират ученици, за да сформират по 1-2 паралелки. Кметът кво са прай, че не разбира кой е най-големият проблем на Бургас? Знай, ама за там вече се искат умения и възможности, то не е като да усвояваш пари по европроекти. Работни места и заплати, това са проблемите на Бургас. Затова бягат младите хора от града. Къде да започнеш работа тук, ако си с качествено висше образование и искаш да имаш възможности за развитие? Аман от обяви за камериерки, продавачки, сервитьорки и търговски представители.
17.
кольо
13.06.2017 13:55:39
1
3
Те под здравеопазване разбират да построят още нови частни болници, които да цоцат касата. Проблемът в здравеопазването са кадрите. Няма свестни специалисти в Бургас и това е всеизвестен факт в цяла България. За висшето образование нещата стоят по същия начин. Не е от значение колко нови специалности ще се разкрият, а качеството на обучение. Защото и сега има добре звучащи съвременни специалности, но подготовката на студентите е под всякакъв минимум и излизат без елементарни знания, което пак не отговаря на изискванията на един сериозен инвеститор. Факт, че лично аз съм се опитвал да докарам тук такъв в областта на високите технологии и след няколко месечни интервюта из бургаските университети, резултат нямаше, защото новозавършилите БСУ и Ас. Златаров не можаха да покрият изискванията за знания и умения на инвеститорът. Та, съм доста скептичен и за този медицински факултет. Идеята му е само общината да пробира едни пари от държавното финансиране.
16.
Георги
13.06.2017 13:24:14
0
2
Кмета взема имотите на УМБЛ АД гр Бургас за паркинг копераци.Заедно със Симир унищожиха УМБАЛ.Не осигорените и не платежно способните трябва да се лекуват в общината.Там може дасе създаде медицински фалкотет.
15.
Георги
13.06.2017 13:24:14
0
2
Кмета взема имотите на УМБЛ АД гр Бургас за паркинг копераци.Заедно със Симир унищожиха УМБАЛ.Не осигорените и не платежно способните трябва да се лекуват в общината.Там може дасе създаде медицински фалкотет.
14.
Гост
13.06.2017 09:22:02
1
8
Най-големите проблеми на Бургас според мен - здравеопазване, висше образование и добре платени работни места. Медицинският факултет е мечта за града. Чудесно е, че най-после властниците се задействаха да го направят. Дано стане по-скоро. Това ще даде възможност за развитие на медицинските кадри, повишаване нивото на здравеопазване и задържане на интелигентни млади хора. Добре платените работни места изискват образовани специалисти. Без развитие на университетите и откриване на съвременни специалности, няма как да привлечем инвеститори. Така ще привлечем студенти, които да харчат пари в града и ще намалим изтичането на млади хора към другите градове и чужбина. На държавно ниво също трябват стимули за инвестиране извън София. Централизацията съсипва регионалното развитие. Сега покрай председателството на ЕС пак се готвят да правят всички дейности в София. Разпределете дейностите по председателството извън София! Освен това за инвестициите е важно съдебната система да работи безпристрастно и бързо.
13.
Пламен
13.06.2017 08:18:04
0
8
Църквата Кирил и Методи пострада заради престъпното бездеиствие на строителния надзор, които допусна да не се укрепи строежа на подземния паркинг,или по-добре подземното езеро
12.
какви обещания, какви изпълнения
13.06.2017 08:16:05
0
8
Щеше да премахва велоалеята край плажа - забрави. Кога ще оправи градския транспорт за да не се лутат хората от спирка на спирка и автобусите да правят излишни въртенета около светофари и новоизмислени спирки?
11.
anonimen
13.06.2017 07:12:25
0
16
То деца няма те за училища се притесняват!
Кой ще учи там- циганите???
Нали въздухът бил чист, пък сега автомобилите, които идвали в Бургас го замърсявали?
улиците приличат на лунен пейзаж!
целият град е синя зона и смучат пари отвсякъде!
данъците са почти най-високите в цялата страна, а в същото време почистващата фирма "Титан" чисти с новата си техника, за която сме платили всички ние "циганите" от временната заетост!
и браво на кмета прави всичко необходимо за прираста и за младите семейства!
затова се премести в квартал ветрен да живее по-спокойно и да е далеч от проблемите в центъра.
то пред общината дупките стоят и всеки ден минава от там, но къде е контрола?????потрошихме си автомобилите господин "синя зона"1
относно летището в равнец, нали се сещаш, че е непосредствено до най голямата бомба в държавата - Лукойл! Най-големия замърсител!
Но няма по прости управници от Вас завода замърсява на едно място, а си плаща данъците в друга община!
омръзна ни да ни крадете, то не бяха транспортни схеми, сини зони, данъци, общински наредби за глупости!
унищожихте и малкото останал бизнес, изгонихте децата ни в чужбина, разбихте сигурността - "шайка престъпници"!!!!!!
10.
ноунейм
12.06.2017 23:37:09
0
9
Няма случай по света крадци да създадат университет.Това даже и в Италия не се е случвало,даже и Русия го няма...
9.
кольо
12.06.2017 23:35:54
0
19
Че малко ли празни сгради има в Бургас, дето се чудите какво да ги правите- бившата немска болница, бившият дом на НХК и още и още. Те тръгнали да се вайкат, че нямало образователна инфраструктура. Кажете, че искате пак да усвоите едни пари за глупости. Най-големият проблем на Бургас е липсата на инвестиции и работни места за млади хора и хора с висока квалификация. Проблем е липсата на производство, че в Бургас всичко е само хотели, кръчми и продавачи. Кьораво работно място няма за инженери, икономисти, ИТ специалисти, да не говорим за заплати, че вече даже Враца е преди нас.
8.
Рокфелер говори
12.06.2017 21:41:49
2
15
Да сте видяли в Щатите частен университет който да не може да се издържа? Тогава защо почвате университет ако няма да може да го издържате? Няма университети без богати хора. Ходете да искате пари от братя Диневи, от тези които държат Лукойл и пристанището. Не ми правете фестивали ами рейзване на пари.
Не Ми издържахте група Горещ Пясък а пък да нямате пари за основни функции!!!!
Личи си че само за дезайнер ставате.
7.
Bravo
12.06.2017 21:15:46
1
23
Браво бе - Бургас е на осмо място по заплащане в България !
А, къде отидоха кметските обещания за работни места , за предприятия , за свободни зони и инвестиции на крупни фирми и осигуряване на работа за населението на общината ?
Как ще го изберем този кмет с 96% пак ?
Ми как - с манипулациите на ГЕРБ и СИЕ?
6.
2018г. - краха на Момата и Прасимир.
12.06.2017 21:08:23
0
16
Зам.председателят на Бойко, търси подкрепа от депутати ..... от които нищо не зависи !???
Апропо, Прасимир Дойчев май ще го закърши бюджета за 2018г., няма безплатно саниране, свършиха и евро париците, остава да разпродават терените на Сарафово, Крайморие, Рудник и мина Челно море ...... А след 2018г. следва краха на Момата и Прасимир.
5.
Флагман предната статия
12.06.2017 21:05:31
4
8
Интересно --- защо директорите на всички училища спят през лятото вместо да екипират училищата за европейски туристи и да дават стаите по $30 на вечер.
4.
vvv
12.06.2017 20:15:00
4
22
От срещата се разбра едно - искаме пари за нови строежи с цел комисионерство!!!
3.
АНДРЕЙ РУНЧЕВ
12.06.2017 19:46:36
6
27
Ако Здравко Станчев и Георги Манев са били на дискусията всичко е ясно ще се продават общински места без търгове и ще се строят коопераций Миме всички те разбраха че обслужваш олигарсите в Бургас и ако се направи едно допитване до народа ще видиш какъв посерко си
2.
до Николов милионера
12.06.2017 19:43:03
8
34
Миме спри да унищожаваш града и после да се правиш че много мислиш за Бургас измамник долен
1.
Лили Иванова
12.06.2017 19:33:30
1
25
Дрогата,тя е на Първо място.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори