×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Мисия "Кемпер" - колко струва и скъпа ли е поддръжката


Мисия "Кемпер" - колко струва и скъпа ли е поддръжката
Култовият Volkswagen Westfalia Camper, който се произвежда до 2003 г., е представител на тип кемпери, които постепенно губят популярност, при които фокусът не е толкова върху комфорта, колкото върху ниските разходи. При тях банята и тоалетната често са сп
10 Юни 2017, Събота, 23:43 ч.
Източник: Вестник Капитал

Българите започват да откриват тръпката дом на колела

Пътешествията на дълги разстояния с цялото семейство или приятелска компания са генератор на прекрасни преживявания, а караваните са много подходящи за това. Те са разпространени по-отдавна в България, но в повечето случаи се паркират някъде и остават там цял сезон. Кемперите, от друга страна, са по-удобни за честа смяна на локациите и покриване на дълъг маршрут, а освен това дават по-голяма независимост и възможност за нощуване извън къмпинги. Как да изберем кемпер? Темата е много дълга, но ето накратко няколко съвета.

На първо място трябва да се знае колко души обичайно ще го обитават и по кое време от годината ще бъде използван той. Например кемперите с двоен под и допълнителна изолация са подходящи за активно използване дори и през зимата, което се отразява в цената.

Два типа

Кемперите най-общо са два вида – алковен и интегриран. При първия тип основното двойно легло е монтирано в пространство над шофьорската кабина. Съответно този тип машини обикновено са по-къси. Така той осигурява намиране на място за паркиране по-лесно, а също така пространството над кабината осигурява буфер срещу жегата през летния сезон. За сметка на това той е по-висок – обикновено около 3 метра, поради което "обира" клони над пътя и може да пречи на преминаването под ниски мостове или тунели. В интегрирания кемпер леглото е част от мебелите вътре в "дневната", поради което той е по-дълъг. Но обикновено, за да се използва спалнята, трябва да се събере масата например. За сметка на това пространството между повърхността на леглото и тавана е много по-просторно и няма опасност някой да си халоса главата, докато се опитва да се измъкне изпод завивките. Съществуват и комбинации между двата типа, при които има падащо легло зад шофьорската кабина.

Колко им искат

По-разпространени и с по-изгодна цена в България са алковните. Цените на употребяваните кемпери започват от 10 000 лв. за базови модели на около 20 години и надхвърлят 70 000 лв. за по-модерните автомобили на по-малко от 5 години. Преди да се предприеме подобна покупка, обикновено съветът е да се използва кемпер под наем, за да може човек да усети какво му харесва и какво не в къщата на колела. Наемането на кемпер в България струва между 85 и 270 лв. на ден. Търсенето е голямо и резервациите на машините се правят обикновено няколко месеца по-рано.

При планувана почивка в по-отдалечена страна за предпочитане е пътуването със самолет дотам и наемането на кемпер на място. Оферти за наем на кемпери има в Airbnb, като цените силно варират и започват от 120 евро на ден.

Откъде да купим

В България засега няма голямо предлагане, като вносът е предимно от Италия и Холандия, където цените са сравнително по-ниски. Германският пазар на кемпери е най-динамичен, но там се задържат високи цени поради голямото търсене. В Германия годишно има по няколко специализирани изложения като Caravan salon Dusseldorf, където също може да се сключи добра сделка, но предимно за нови автомобили. За кемпер с транзитни номера обаче може да се наложи да се плати такса за спедиция през Сърбия 250 евро - граничен служител следи дали няма да продадете возилото вътре в страната.

От известно време в страните, в които кемперите са стара традиция, има тенденция все по-често да се правят индивидуални изпълнения. Стандартен бус се изгражда с баня, мивка и мебели по поръчка на клиента и проект на компанията. 

Какво да проверим

При покупка на използван кемпер се гледа всичко, което се проверява и при покупка на автомобил – работа на двигателя, липса на ръжда, удари. След това е добре да се огледа внимателно за течове, особено около банята, уплътненията на прозорците и люковете, както и всяко устройство дали функционира, както подобава. Нещата, които се считат за задължителни за приятно пътешествие с кемпер, са: касетъчна тоалетна, проточен бойлер, душ кабина, газова печка, отоплителна печка, хладилник, багажник за велосипеди. Камерата за задно виждане също не е глезотия, а необходимост при такова дълго превозно средство.

Разходи, застраховане и пътни такси

Повечето кемпери са с дизелови двигатели, но не особено големи – тези, които се предлагат в България, са масово между 80 и 120 к.с. Tова означава разход 10 – 15 литра на 100 км при средна скорост от 90 км/ч до 120 км/ч.

Застрахователите нямат отделна графа за кемпери. Обикновено разделението става на база тонажа – ако кемперът е с допустима маса до 3.5 тона, по-често се застрахова като лек автомобил, като цената зависи от големината на двигателя. По-големите кемпери може да се застраховат и като товарни автомобили. Разликата в цената по задължителната застраховка не е толкова голяма – за машини с двигател до 2 литра например годишната полица е не повече от 250 лв. Що се отнася до каско застраховката, тя, разбира се, зависи пряко от максималната застрахователна сума на кемпера, като условията не са стандартизирани и трябва да се търси индивидуална оферта от застрахователя.

Обикновено компанията, която е направила задължителната "Гражданска отговорност", ще направи отстъпка за каско. Също така практиката е полицата да покрива единствено щети по външността на кемпера, а повреди по всичко, което е вътре, няма да бъдат обезщетени. Годишният преглед на над 10-годишни кемпери се прави веднъж на шест месеца, ако регистрацията на колата е като "специален автомобил". Някои кемпери обаче успяват да минат регистрация и като лек автомобил.

По-значителна обаче може да е разликата в пътните такси. Обикновено автомобили под 3.5 тона се таксуват до двойно по-евтино на магистрали в чужбина, същото важи и за фериботите. Като се има предвид, че средната скорост на кемпер по магистрала и обикновен път е еднаква, понякога е по-изгодно да не се използват магистрали. Освен това за машини над 3.5 тона водачът ще се наложи да изкара допълнителна шофьорска книжка, докато по-малките се управляват със стандартната категория Б.

Енергия и акумулатори

Кемперите обикновено имат поне още един акумулатор, който да обезпечава потреблението на ток за осветление, хладилник и други електрически уреди, въпреки че има и такива с газови хладилници. Обикновено батерията се зарежда по време на движение заедно с другия, който е към двигателя. Алтернативно на покрива могат да се монтират слънчеви панели, които да осигуряват зареждането му, докато кемперът не се движи. Ориентировъчната цена на един панел с размер от 0.3 кв.м е 100 лв., който в рамките на един ден може да зареди акумулатор 100 ампера. Акумулаторите за кемпери са гелови, тъй като те трябва да издържат много цикли на зареждане, а цената им започва от 350-400 лв. Към панелите, разбира се, трябва да има изградена и съответната система от инвертор, соларен контролер. Инвестицията в подобна система зависи от необходимото потребление, както и от компонентите. Отделно по-модерните литиеви акумулатори струват между 1500 лв. и 4600 лв. в зависимост от капацитета.

В категории: Животът


3
Коментара
Защо се гаврят с тази тв легенда
Защо се гаврят с тази тв легенда 25/04/2024, Четвъртък 12:39 1
3
Коментара по темата
3.
elizabeth
11.06.2017 01:43:49
1
0
Здравейте казвам се Елизабет, аз бях става чрез статия и разбрал за един човек на име д-р Bomoh. са били страдащи от проблеми с раздялата с различни момчета. Аз трябваше да се свържете с правопис пудра. Стив е на ръба на оставяйки ме за друга жена. но остана положителен и вярвам, бих могъл да го обратно и да му остане. и Ето д-р Bomoh ми помогна. Стив и аз се женят скоро. Д-р Bomoh е такъв хубав човек, той също ми помогна да спре проблема ми сърдечен арест. Благодарение на него и благодаря на Бога за подарък, дадени му. Ако имате някакви проблеми, каквато, се свържете с него на този имейл: [email protected]
свържете се с него за следните и голямата работа на д-р Bomoh:
(1) Ако искате бившият ти назад.
(2) Ако искате да бъде много успешна
(3), ако търсите за работа
(4), който искате да се насърчава във вашия офис.
(5) Вие искате жените/мъжете да тичам след теб.
(6) Ако искате детето.
(7) Искате да си богат.
(8) искате да получите брак магии
(9) премахнете болест от правописа си тялото бизнес магии
(10) лотария печеливши числа
(11) донесе обратно Забравена любов и още много други...
2.
cls
10.06.2017 23:49:46
1
10
Като гледам по чужбина пенсионерите как си джиткат с караваните, съвсем непринудено в главата ми изкача въпроса, защо нашите пенсионери не могат да си позволят това удоволствие? Но веднага щом отворя да прочета новините в българия си отговарям на въпроса
1.
Marco polo mercedes
10.06.2017 21:27:16
0
1
http://www.italdesign.it/project/marco-polo/ ot 1978 godina marco polo
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер В работилницата на задържания са намерени общо девет въздушни пушки, три мобилни телефона, документи - фактури, сертификати и други Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Цветът на печатите показва дали месото е българско, или вносно Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града „Вярвам, че с изпълнението на ремонтите ще направим тази част на града още по-интересна, посещавана и благоприятна за развитие на бизнес“, каза кметът Димитър Николов
Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори