×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Морският вълк Димитър Янчев: На далян се ходи с хляб и яйца


Морският вълк Димитър Янчев: На далян се ходи с хляб и яйца
Опитният далянджия Димитър Янчев твърди, че морето не може да се излекува без участието на всички крайбрежни държави
07 Юни 2017, Сряда, 11:23 ч.
Източник: Труд

Да хванеш акула се считало за нещастие, предпочитали цаца

Едно време това да хванеш акула, далянджиите считали за нещастие. Радвали се много повече на цацата. Защото била народна риба и държавата я изкупувала за 12 стотинки килото. Чак по- късно се разбрало, че филето на акулата е скъп и прескъп деликатес и от него се печели много. Ама кел файда, като вече акули няма. Нито пък 200 килограмови моруни, които да разтресат мрежите, като морски чудовища, от тия добрите – били много вкусни и най-предпочитани на трапезата.

Далянът е като столова за големите риби- идват да похапнат цаца, но влязат ли в него, се случва обратното. Те да се окажат в чинията.

Това разказа пред „Труд“ Димитър Янчев- опитният далянджия, председател на сдружение „Морски сговор“. Той не крие, че даляните вече са на изчезване и ако нещата не се променят може би скоро ще станат направо историческа забележителност.

Има ги още тук- таме по морето, предимно заради заведенията. Защото може всичко да им вземеш, но едно не можеш- красотата и романтиката, дето теглят като магнит туристите.

„Далянът е риболовен уред, който за съжаление вече е почти отмиращ. Навремето обаче цялото крайбрежие беше пълно с тях. Трицоната- цацата се ловеше предимно там. Нямаше тралове. Бургаският залив в южната му част си беше буквално далян до далян. Това е един щадящ и интересен риболов, базиран на едно място.
при казана
с рибена чорба

Всеки далян си имаше кръг от приятели и познати. Обикновено идваха много хора на изкуството, артисти. Кипеше един своеобразен и интересен живот“, обяснява Димитър Янчев. Тогава, в голям казан, готвели рибена чорба и всеки идващ при тях гостенин, трябвало да носи само две неща – хляб и яйца за застройка на супата. Никой не му искал пари за чорбата. „Добре дошъл“ казвали на всеки, седнал на софрата.
Морският вълк, когото всички риболовци уважават, е роден в Бургас, по лодките е още от 16 годишен.

Баща му е загинал с танкера „Лом“ край Одеса. Плавал на кораба като първи помощник- капитан. Българският танкер се сблъскал при много тежко време с руски кораб, взривил се и потънал. Малцина оцелели.

Янчев от дете е в морето, работил на даляните, после като леководолаз, участвал е в първата подводна археологическа експедиция.
на „воля“ сутрин
и следобед

Животът на далянджията е подчинен на правила. Сутрин се ходи на „воля“. Така си е останало. Терминът обаче няма нищо общо с литературното значение на думата. Всъщност, в един далян има много странни думи- смесица от битовизми, турцизми, гърцизми…

Рано сутринта, рибарите да излязат на воля, значи да вдигнат торбата на даляна, да вземат рибата и да излязат на брега. Следобед също се прави „воля“- този път за почистване на даляна от медузи и треви. Те се изхвърлят, за да може сутринта рибата да е по чиста.
тайфата
не е тайфа

„При есенния риболов навремето се оставяше малка лодка с дежурен, така наречената „сеферка“. Та той стои на входа на даляна и наблюдава рибата. Усети ли пасажите, сигнализира и идва цялата „тайфа“- така се казва екипажа на даляна. Със светлинката, с фенера, който държи в ръка, дежурният не само осветява морето, за да види рибата, но дава сигнал и всички влизат с „мауната“ – голямата лодка на даляна. Лови се чернокоп, паламуд. Навремето имаше и много скумрия, и тя сега изчезна. И сафридът- сега какво е?
Тук- таме по нещо… Сафрид навремето на устието на Ропотамо, сме ловили по един тон- на една „воля“ на гриба /мрежата б.а./“, ниже разказа си Димитър Янчев и отвреме навреме спира, за да обясни далянджийските термини.

„Петимата
от Моби Дик“
„Бях основно на даляна на Ченгене скеле. Неправилно е, че сега цялата местност, включително и рибарското селище се наричат с името Ченгене. Това е било навремето просто пристан, на който са карали дървени въглища за Цариград. Местността се е казвала Кюмюрлука. От Странджа са добивали дървени въглища и са ги карали тук, за да ги натоварят на корабите, обяснява морският вълк и хвърля бомбата: участвал е в култовия български филм „Петимата от Моби Дик“. Филмът се снимал на „Каваците“. И естествено, не бил актьор, а помагал за обезпечаване на лодките и яхтите.

Освен че е работил с години на Ченгенето, правил е опити да направи далян на Ахтопол но тогава ги изгонили от „Гранични войски“. Казали им, че създват предпоставки за бягство през граница.
Имало много добри години. Ловели по 40 тона хамсия. Тогава не можело да продаваш рибата свободно, а само на три организации: „Здрава храна“, „Сладководен риболов“ и „Черноморски риболов“. Изкупуването наистина било за по 12- 13 стотинки килограма.

жалба
по скумрията
Сега даляните са тук таме и то повече на заможони хора, които ги държат за престиж. Намаляха защото я няма вече пасажната риба. Ето миналата година за пръв път от десетилетия излязоха паламуд и чернокоп. Аз такава година не помня да е имало скоро. Освен това стана и невъзможно да имаш далян. Трябват ти разрешения от пет инстанции. Отиваш да входираш примерно молба за далян в Морска администрация. Таксата само за входиране е 500 лева. Толкова сложно го направиха…Трябва да се издава заповед, да се прави търг.

Преди имаше много повече сафрид и паламуд, както и скумрия. Скумрия не съм виждал от 1968 година, а тя е била основен източник на доходи за рибарлъка, въздъхва Янчев. И си казва неговата истина за намаляването на рибата:

„Променят се нещата, може и да е еволюция, но според мен първо навлязоха извазивни видове. Рапанът. В един момент морето нямаше как да се самопречиства, защото мидата бе изядена от него навсякъде. Добре че уловът на рапани стана бизнес и мераклии за бърза печалба го изловиха- така донякъде се компенсираха нещата. Рапанът няма естествен враг в нашето море и тук намира много благоприятна почва. В Японско море, където е родината му, много рядко се среща, защото там го яде една морска звезда и така се поддържа равновесието. А иначе той е двуполов и само един хвърля до 4 000 яйца. Тралирането също е сериозен фактор. Изчезват дънните риби- калкан, акула, моруна. Навлязаха и два вида медузи в Черно море, които са пришълци, те дали не се хранят с личинки не се знае.

Що е то мръстилище
и как да се лекува морето

Мръстилище е място, където рибите си хвърлят хайвера и мъжките ги оплождат, има такива зони. Тези места
трябва да се уточнят и строго да се забранят за риболов, според морските вълци. Те твърдят, че това не може да бъде направено без участието на всички черноморски държави. Нашата ивица е 300 километра- една нищожна част, и докато не се включат Румъния, Украйна, Русия, Грузия и Турция- нищо няма да стане.

Трябва смислена политика, а не да се броят делфините, смята опитният далянджия Димитър Янчев. „Дори да се уточни, че делфините са болни какво можем да направим – да им строим клиники ли?“

По думите му, много са недомислиците и нещата трудно и бавно се променят. А морето е болно и трябва да се излекува.

В категории: Животът


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
бараба
07.06.2017 22:41:25
0
1
На далян се ходи с фиркане или кинти !
2.
хаха
07.06.2017 15:33:32
3
2
Даляните нанасят огромни щети на рибата и делфините аз лично съм виждал как изхвърлиха на плажа в созопол 1тон гараца(дребен сафрид), който ако бяха върнали в морето щеше да стане 7-8 тона като порасне ,а влезе ли делфин директно се убива
1.
ДОБРЕ
07.06.2017 14:55:36
0
6
ЧЕ ИМА КОЙ ДА ВИ ГИ РАЗПРАВЯ ТИЯ РАБОТИ,ЧЕ ОТ ТАЯ ДУПКА МОРСКИ СГОВОР И КРАКАТА В МОРЕТО НЕ СТЕ СИ ТОПНАЛИ,КАМО ЛИ РИБА ДА СТЕ ХВАНАЛИ.ВЗЕМЕТЕ И ИЗТРЕЗНЕЙТЕ И СВЪРШЕТЕ НЕЩО ПОЛЕЗНО,А НЕ САМО ФАНТАСМАГОРИ ДА МИСЛЕТЕ И ОТКЪДЕ ДА СУРКАТЕ КИНТИ.ИНАЧЕ В СТАТИЯТА ИМА И МНОГО ИСТИНИ ЗА РИБОЛОВА ПО ЧЕРНО МОРЕ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори