×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В Бургас има много стари и опасни дървета, които не са подходящи за градската среда, трябва да се премахнат на секундата


В Бургас има много стари и опасни дървета, които не са подходящи за градската среда, трябва да се премахнат на секундата
Доц. Здравко Сталев уточни, че животът на голяма част от софорите - основният дървесен вид в Бургас отдавна е изтекъл
Тема в развитие
виж още
скрий
02 Юни 2017, Петък, 14:44 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

До 5 години по улиците на града ще се оформят много хубави алейни дървета и от екологична и естетична гледна точка нещата ще бъдат много по-добре



Доц.Здравко Сталев е един от доказаните бургаски еколози, запазили името си чисто. През миналия мандат той бе общински съветник от опозиционната НФСБ. В местния парламент Сталев никога не е пестял критиките си за администрацията. Флагман.бг го потърси като независим експерт, за да каже своето мнение за подменянето на дърветата в централната градска част на Бургас.

- Г-н Сталев, трябва ли да бъдат премахвани старите дървета по улиците на Бургас? Последният такъв случай е на ул. „П. Евтимий” и много хора недоволстват?

-Знаете, че бях два мандата общински съветник, критикувал съм общината за много неща, но не мога да си изкривя сърцето и да не призная, че едва през последните 8-10 години в Бургас се прави нещо за зелената растителност. А в продължение на 40 години този въпрос изобщо не се е повдигал. Голяма част от дърветата, които се намират в централната градска част са престарели, болни и загнили.  Абсолютно правилно е тяхното премахване. Преди време имаше сериозен диспут около улица „Цар Симеон I”, позната като ул. "Републиканска". Помните, че когато течеше кампания за запазването на старите дървета аз застанах срещу тези хора и категорично заявих, че дърветата са престарели и трябва да бъдат премахнати. Това, което казах беше потвърдено от трима професори от Лесотехническия университет и от специалисти от БАН.

-Да, прав сте новозасадените вече израснаха и оформиха красива визия на улицата.

-Точно така, просто се иска търпение и правилна работа. Същата е ситуацията и със софорите от ул. „Патриарх Евтимий” и площад „Жени Патева”. Те трябва да бъдат премахнати на секундата, за да не се стигне до някой инцидент. Става въпрос за над 80-годишни дървета, а във всеки справочник може да се провери, че животът им е около 30 години. Видовете в градска част трябва да изпълняват екологични функции и естетични функции, а с тези стари софори това няма как да се случи. Заради това приветствам решението на Общината, че започна премахването им и пое ангажимент да се залесят на тяхно място нови, здрави и жизнени дървета. Уважавам мнението на другите еколози, но хората трябва да вярват на специалистите.

-Какво е характерно за дърветата по бургаските улици - какъв вид са, кога са засаждани?

-Тези дървета са японска акация, наречена още софора, чийто живот е около 30 години. В момента те са 70/80-годишни, абсолютно грозни и опасни дървета. Те не изпълняват нито една от функциите, които трябва да има едно дърво в градски условия. Много правилно е взето решението да бъдат премахнати. По ул. „Сливница”, например, има много тополи, които също трябва да бъдат премахнати, а на тяхно място да се засадят нови. 

-Крият ли рискове за инфраструктурата на града?

-Крият, разбира се. Много от корените на старите дървета повреждат инфраструктурата, кореновата система буквално влиза в избите на хората. Те пречат на новата инфраструктура и трябва да се премахнат. Не бива да забравяме, че много от дърветата са опасни, нека ви припомня случая от преди 5 години, когато  на ул.”Генерал Гурко” кестен падна и уби едно младо момче в разцвета на силите си. Дотам ли да стигнем пак, че да има жертви и тогава да се търси кой не си е свършил работата.

Заради това приветствам тази политика. Новите дървета може да ги видите на ул. „Фердинандова”. Тя е ремонтирана и има много хубави дървесни видове, които са издържливи на градски условия и подходящи за тази среда. Те са от вида офика, конски кестен-дървета, които са млади, жизнени и издържат на замърсителността на големите градове. Самото залесяване е с хубав фиданки - 3,4 метра високи и добре укрепени.

-Има ли видове, които изострят алергиите на хората?

-
Тези тополи около ул „Сливница” , а и на други места, трябва да бъдат премахнати, не само защото в тях няма живот, но и точно в този период на годината отделят поленов прашец, който има изключително неблагоприятно действие върху децата и хората с алергии.  При новите дървета тези неща ги няма и това е много положително.

-Какви трябва да бъдат новите дървета, които се засаждат в Бургас? Колко години ще отнеме изграждането на един пояс с нови дървета?

-Новите дървета, които слагат са някъде около 5-6 годишни и са високи около 4 метра. Техният годишен прираст е около метър, метър и половина, така че до 5 години по улиците на Бургас ще се оформят много хубави алейни дървета и от екологична и естетична гледна точка нещата ще бъдат много по-добре.
 

В категории: Бургас


Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
15
Коментара по темата
15.
дО 14
04.06.2017 00:33:27
1
2
Съвсем не се сетих, че има и умници като теб, за които понятието "ирония" е абсолютно неразбираемо!
14.
до 13
03.06.2017 16:57:04
2
3
къде в Меден Рудник има 80 годишни дървета бе? говориш глупости, глупак , най-старите са на 30-35 години
13.
озадачена
03.06.2017 14:45:03
1
2
И в жк.Меден Рудник дърветата са на по 80 години и затова ги режат поголовно. Нищо, че комплекса е строен преди 40 години!
12.
???
03.06.2017 13:05:08
2
3
Нека уважаемият еколог да вземе да свърши нещо полезно вместо да си вре гагата в неща , от които нищо не разбира, само и само да се подмазва на общинарската паплач. Ако дърветата се поддържат както трябва всяка година, няма да се в това състояние. Само че за да се случи това, трябва и общинските служители, и фирмите, които следва да го правят да са компетентни, а не комлексари е огромно его. В Бургас, за съжаление, некадърността е фактор, за да те изберат било за службичка, било за поръчка, било за договорче и пр. Колкото по случая "Гурко" нека не си кривим душата - ако не бяха разредили групата около кестена абсолютно безпричинно, както и ако не бяха му отрязали 50 % от кореновата система заради подхода към паркинга, човека още щеше да си е жив, лека му пръст..В Бургас се работи по жалби(вярно , с по 2-3 години закъснение, мам карай) - ожали се някой общински съветник , и тутакси се юрват да режат поголовно. Добре, че дърветата не могат да се жалят, иначе бая работа щеще да се отвори на милите изморени общинарки... А уважаемият еколог да вземе да поизлезе от село и да попогледне света извън България, че да вземе да понаучи нещичко какво означава грижа за зелената система в урбанизираните територии. Ако има 2 гр. мозък, ще спре да говори глупости и да се излага публично.
11.
Onufryi
03.06.2017 08:32:09
0
3
Горските да оставят ландшафтните да си вършат работата. Градът не е гора.
10.
Мими
03.06.2017 01:47:09
4
2
Не разбирам защо винаги трябва да критикуваме и да оплюваме без дори да сме компетентни по даден въпрос. Живея на ул. Иван Богоров, която миналата година беше ремонтирана. Дърветата бяха толкова стари,че повдигаха плочките на тротоара. Огромни дънери на над 70 годишни дървета.
Имаше много доволни и много псевдо защитници. Сега улицата грее. На есен засадиха нови дръвчета,които растат и се развиват много бързо. сега всички са доволни.
Общината си свърши работа,но кой ще почисти от трева и бурени около корените на дръвчета мили съседи?
Не ви ли дразни тревата?Сега на кого да се сърдим, кого да обвиняваме?
9.
fUCKER
03.06.2017 01:00:27
1
4
Въпросите доста удобни ми се виждат, даже и въпроси-отговори " -Да, прав сте новозасадените вече израснаха и оформиха красива визия на улицата."
Това е истинска журналистика, без цензура и манипулация. Доста обективно
8.
големи ливади
02.06.2017 22:34:30
0
0
сте си избрали да ви управляват ,уе
7.
vvv
02.06.2017 20:57:37
3
9
Поредната безумна идея на Община Бургас да се изсичат дървета и да се садят храсти които след един сезон и са изсъхнали и после няма кой да ги подмени. Изсичат се здрави дървета, а пред нашия блок има една изсъхнала слива за която три пъти ходим до Кметство Зора да я премахнат и още чакаме! Абсолютно непрофесионално управление на отдел "Озеленяване".
6.
Местен
02.06.2017 18:47:53
7
14
Вероятно в графа стари и опасни са всички дървета,които попадат в обхвата на улици за ремонт.И сечете НАРЕД.Ами благодаря,по тзи логика за една петилетка ще оголим града.Правете,струвайте,не пипайте дърветата !Това не е молба.
5.
Сулю Пулю
02.06.2017 18:37:03
4
5
"Доц. Здравко Сталев е един от доказаните бургаски еколози, запазили името си чисто. През миналия мандат той бе общински съветник от опозиционната НФСБ."

В напълно нашенски си стил стил леко да се заяждаме, но от друга страна в интерес на истината трябва да кажем, че въпросният доц. Здравко, (запазил чистото си име -
няма лошо), преди да стане общински съветник от НФСБ, смени един файтон партии.
Всъщност, ако само той да беше политическа цветарка - с мед да го нахраниш.
Мнозина са - така, че да не го корим чак толкова много...
4.
Весо
02.06.2017 18:13:47
6
14
Сталев, и кои дървета казваш са "подходящи за градска среда"? Кестените, казваш убивали, а пък сечете акациите. Изсечете всички дървета, ве! Те, всичките са над 80 години. Изсечете цялата Морска градина, щото там има много опасни 100 год. дървета. Засадете си фиданки и ги чакай да пораснат. И да не забравиш след 80 години пак да ги изсечеш.
3.
Васил Левски говори
02.06.2017 18:08:30
3
7
Сложете дървета задължително по срамите на блоковете и по покривите. Също всяко училище да учи децата всяка година да садят плодови дървета.
2.
gradski
02.06.2017 17:46:25
6
14
А защо на Републиканска засадиха дървета от същия вид дето не били подходящи? и всъщност само те са се хванали най-добре а другите ги реанимират всяка година.... Ама нали лев пада от даване на експертни мнения..
1.
vini
02.06.2017 17:37:20
8
7
Кога ще дойде ред на дърветата по Св.Кирил и Методий
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple”
Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта 
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори