×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Къде се дянаха експертите на ГЕРБ? Защо не пишат закони?


31 Май 2017, Сряда, 18:30 ч.
Източник: Епицентър

Вярно, че половината народни представители за пръв път престъпват прага на парламента, но за другата половина това не важи

В първия ден на новата пленарна седмица парламентът хлопна врати в 10.30. Миналата седмица медиите се упражняваха как по различен начин да поднесат информацията, че депутатите всеки ден чупят рекорда по кратко време, прекарано в работа на банките.
И по-миналата седмица беше така.

Вярно, че половината народни представители за пръв път престъпват прага на парламента, но за другата половина това не важи. Нещо повече, управляващите сега, управляваха и преди и не би трябвало да им е нужно време да се настроят.

От друга страна, от предизборната кампания мина малко време и ние, публиката едва ли сме забравили основната сюжетна линия на пиеста, която политическите партии разиграваха пред очите ни.

Спомняме си за проваления лидерски дебат между Корнелия Нинова и Бойко Борисов. Спомняме си защо председателите на двете най-големи партии - ГЕРБ и БСП, не се срещнаха очи в очи преди предсрочните парламентарни избори. Спомняме си и коя бе основната опорна точка на ГЕРБ по време на предизборната кампания.

Да, за едно и също нещо става дума!

Борисов отказа да се яви на дебат с Нинова, защото искаше не само двамата да дебатират, а заедно с експертите на двете партии. „БСП няма експерти, кой ще управлява, ако те дойдат на власт“ - това пък бе основният слоган на ГЕРБ по време на кампанията. С тези думи, изречени по различен начин, кандидат-депутатите на ГЕРБ уверяваха обществото, че само те могат, че само те знаят как да карат влака на държавата. Че без тях той ще катастрофира или най-малкото ще попуфти - попуфти малко и ще спре. С други думи - от най-голямата партия по всякакъв начин уверяваха, че са готови с летящ старт да продължат да градят. Нещо повече, че това нещо само те го могат, защото са концентрат на способностите на българина в най-чист вид!

А сега да си спомним какво пише в конституцията. Точно така, пише, че България е парламентарна република!

Е, къде са законопроектите, по които да върви локомотивът на държавата? Къде са експертите, които трябваше с летящ старт да ги напишат?

Благодарение на усърдието на медиите, гражданите виждат колко време отделят депутатите на законотворчество – по час - два.
Ако преди конституирането на парламентарните комисии имаше оправдание, че няма кой да разглежда законопроектите, както се казва - да ги изковава, вече няма такова. Комисиите вече почти месец са налице – от 9 май! Символично, от Деня на Европа, но не може да се каже, че работят по европейски.
Основната отговорност за това в пленарната зала да постъпват законопроекти носи ръководството на Народното събрание и разбира се, управляващото мнозинство. Но или прословутите експерти в партия ГЕРБ са си взели отпуск, или имат по-важна работа от това да коват закони.

Лидерът на БСП Корнения Нинова от две седмици повтаря – като нямате свои законопроекти, защо не разглеждате нашите? Разбира се, когато от ляво идват такива слова, от дясно се чува високомерно дюдюкане. Или заклеймяване -„Вървете в Сибир!“ Явно това идеологическо противопоставяне се удава по-лесно на законотворците, отколкото писането на законопроекти.

Разбира се, че те няма да слушат лидера на опозицията. Коя партия козирува на чужди шефове!

Но да послушат своя. След заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов ясно каза, че парламентът има много работа. И дори навлезе в конкретика в кои сфери трябва да се законодателства – в областите на националната сигурност, отбраната, вероизповеданията. А като се има предвид извънредното заседание на кабинета в събота сутринта, което министър-председателят внезапно свика, кръгът за творчество се разширява с още теми като качеството на храните и движението по пътищата.

Липсата на готови законопроекти в пленарната зала, загубата на ритъм, е особено учудващо, като се има предвид, че сега управлява същата партия, със същите програмни намерения, със същите основни лица. Тази партия спечели изборите, защото обеща на гражданите да върви по същия начин, по същия път, с други думи - обеща им стабилност на фона на БСП, която искаше промени. ГЕРБ внушаваше "стабилност, стабилност, стабилност" по всякакъв начин - включително с това, че направи водачи на листи своите министри. Включително с това, че по време на кампанията неофициално от партията твърдяха - ние ще се върнем всеки на своето място - министрите в министерските кресла, администраторите - на своите места.

И след всичко това - празна пленарна зала в 11 сутринта, че и по-рано!

В една парламентарна република като България Народното събрание е Големия шеф. То задава тона и темпото. И когато то не работи, логично е гражданинът да се запита с какво е заета администрацията, която трябва да приведе в действие режима, който новите закони създават. Особено когато ги няма.
Е, когато ги няма, същият този гражданин разбира защо, например, тунелите по магистрала „Хемус“ непрекъснато са в ремонт, като при това си остават неремонтирани. Наистина трябва да си голям експерт, за да го постигнеш!

Тунелите на „Хемус“, разбира се, са метафора. Но конкретни примери има от всяка сфера, където нещо се чака, по нещо не се работи, нещо изчаква друго нещо, което трябва да тръгне от парламента.

И в същото време показването на празната пленарна зала час и нещо след началото на заседанието на Народното събрание бавно, невидимо, но сигурно руши доверието в парламентаризма. И създава благоприятна почва, в която да покълват всякакви нови идеи – от това да се промени формата на държавно управление и републиката от парламентарна, да стане президентска (така „мързеливите депутати“ ще си намерят майстора!), до това да се промени изборната система и се гарантира тотално мнозинство на една партия (така „кресливата опозиция“ ще бъде навряна в миша дупка и съответно, ще си намери майстора!).

Може пък точно подобни сценарий да са истинската причина за липсата на експертност.



7
Коментара
7
Коментара по темата
7.
Защо?
01.06.2017 15:51:50
0
0
Защо се чудим,че сме на тоя хал? Казват, че рибата се вмирисва от главата!
6.
lavender
31.05.2017 22:27:46
0
5
Имам предложение - всички да работим толкова време, колкото работят депутатите в парламента. БНТ да прави всеки ден живо предаване от Парламента (тъкмо да видим в колко часа идват на работа, както мен и всички работещи за някого ги следят дали спазват раб.време) и в момента в който ги разпускат, поради липса на кворум или нещо друго, всички работещи се изнасят от работните си места....а да видим докъде ще я докараме :)))
5.
Хе хе
31.05.2017 19:01:40
0
5
ГЕРБ имат точно 8 юристи в тоя парламент без тия в ръководството му 6. И за какво им са юристи като законите в БГ не се пишат от юристи а от служители във фирмите на наште хора и се привеждат в действие от кадровите решения на Пеевски
4.
Ноу Хау
31.05.2017 18:35:13
1
9
Да ги разпускат -НС и Кой от къде е ! Само пари трошат и Нищо не вършат !!! Така де :)) време е за промяна !
3.
me
31.05.2017 18:14:49
0
23
А като се замисли човек, защо нон-стоп трябва да се приемат НОВИ закони? Работа на изпълнителната власт е да прилага законите. Най-вече това ни е проблема. Иначе нови та нови закони. Що? Още се учи Римско право от юристите. Колко години след Римската империя...
2.
НАБЛЮДАТЕЛ
31.05.2017 16:00:10
1
25
Не приемат нови закони защото в този парламент юристите се броят на пръстите на едната ръка!
1.
*********
31.05.2017 15:42:28
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Срязаха спирачките на влак в Лом Срязаха спирачките на влак в Лом Срязаха спирачките на влак в Лом Николай пред журналисти в Бургас: Кой ще е патриарх и наум не ви идва, но няма да съм аз Николай пред журналисти в Бургас: Кой ще е патриарх и наум не ви идва, но няма да съм аз Той не отговори на въпрос дали е декларирал официално в писмен вид отказа си за участие в избора на нов патриарх, който ще се проведе на 30 юни тази година със свикването на Патриаршеския Избирателен църковен събор Бургас почете паметта на Христо Ботев Бургас почете паметта на Христо Ботев На поклонението присъстваха кметът Димитър Николов, председателят на Общинския съвет Михаил Хаджиянев, общински съветници, представители на държавната и местната власт Кандидат-депутатът от "Левицата" Севда Димитрова със силно послание от Топчийско Кандидат-депутатът от "Левицата" Севда Димитрова със силно послание от Топчийско Трябва да се обединим за високи цели, те ще ни диктуват и друго поведение, и друг диалог в парламента, посочи тя БСП почете паметта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук“ БСП почете паметта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук“ Поднесоха венци и цветя на мемориала в Топчийско Кога най-после ще се оженят тези двамата Кога най-после ще се оженят тези двамата Появата на дъщеря им Амая през 2019 г. даде нов фокус на известните родители и плановете им за сватба минаха на заден план Демони живеят в това българско село Демони живеят в това българско село Става въпрос за родопското Югово  Сливенският митрополит Арсений с първа служба в Бургас (НА ЖИВО) Сливенският митрополит Арсений с първа служба в Бургас (НА ЖИВО) Вижте церемонията по посрещането на главата на Сливенска епархия в морския град Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Заседанието бе свикано от зам.-председателя Росица Кирова 200 частни линейки работят като копърки по Черноморието 200 частни линейки работят като копърки по Черноморието В Бургас и Варна цените за транспортиране на болен с такъв превоз в границите на градовете започват от 40-50 лева и стигат до 120 лева, ако поръчаният превоз е през нощта, тогава е двойно по-скъпо
Нацепен охранител изрита мъж в главата пред погледа на детето му Нацепен охранител изрита мъж в главата пред погледа на детето му   Пострадалият пътувал с половинката си и детето им с фолксваген Китай се опитва да провали мирната конференция, избухна Зеленски Китай се опитва да провали мирната конференция, избухна Зеленски Китай, който предложи свой мирен план за конфликта, смята, че все още не са налице подходящи условия за неговото уреждане Турските власти арестуваха двама заради рухналия блок в Истанбул Турските власти арестуваха двама заради рухналия блок в Истанбул Загина един човек, а осем души са ранени Лъсна таен чат на ергенът Алек, няма да повярвате Лъсна таен чат на ергенът Алек, няма да повярвате От дискусията за Ергенът Алек става ясно не само, че той е бил наясно със ситуацията и с девойките в шоуто от самото начало, но и това при коя искал да бъде точно Тя е 46 години, а изглежда на 20 Тя е 46 години, а изглежда на 20 Мария Илиева е в страхотна форма Какво уби ISQ Какво уби ISQ Нacĸopo cтaнa яcнo, чe oĸoнчaтeлнo cпиpa cъщecтвyвaнeтo cи Южна Корея ще прави мисия до Марс Южна Корея ще прави мисия до Марс C oтĸpивaнeтo нa ĸocмичecĸaтa aгeнция влacтитe нa cтpaнaтa възнaмepявaт дa пpoдължaт paбoтaтa нa индycтpиaлнaтa пoлитиĸa пpeз пocлeдния пoлoвин вeĸ Каква зодия са най-жестоките личности Каква зодия са най-жестоките личности Хитлер е Телец Как Отварачката се изложи брутално Как Отварачката се изложи брутално Последната й песен предизвика голям скандал Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си 54-годишният мъж натрупа богатството си, след като основа титана за паркиране на каравани Wyldecrest Parks - който в момента струва около 947 милиона лири
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня - Жена, ако спечеля от тотото, какво ще направиш?
- Взимам половината и те напускам!
- Е, спечелих 10 лв... на ти 5 и айде чупка!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като целувката. Трябва да го споделиш, за да му се насладиш

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори