×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спасяват "вечния длъжник" с 10 години абсолютна давност


31 Май 2017, Сряда, 13:07 ч.

Въвеждане на 10 годишна абсолютна давност за всички борчове ще спасява "вечния длъжник" у нас. Такава поправка в Закона за задълженията и договорите са внесли депутати от ГЕРБ, начело с шефа на правната комисия Данаил Кирилов, заедно с цял пакет поправки в ГПК и други закони, пише в. "Монитор".

В момента липсва каквато и да е възможност едно физическо лице, когато не може да погаси своите изискуеми задължения, да започне процедура по фалит, уточняват в мотивите си вносителите. Това водело до все по-голямо затъване на длъжниците, с което нито можели да си стъпят на краката, нито да се издължат.

По принцип в закона има въведени пет и тригодишна давност за различни видове дългове, но тя се прекъсва при предявяване на иск или възражение, или с предприемане на действия за принудително изпълнение от страна на кредитора. Със задвижването на такава процедура пък започва да тече нова давност и така спиралата може да продължава до безкрай. Чрез въвеждането на 10-годишен давностен срок за погасяване на публични и частни задължения на физическите лица ще се даде шанс на гражданите да започнат от нулата, на чисто да градят своята семейна икономика, подчертават още вносителите. Освен това абсолютната давност нямало да отмени сегашната пет и тригодишна за отделните борчове. Според вносителите избраният 10-годишен срок нямало да накърни и интересите на кредиторите, тъй като той бил достатъчен за събиране на вземанията.

С поправките в ГПК пък се предвижда процедура, при която да се предпазят длъжниците от продажба на запорираното им имущество от продан на безценица. За вещи над 5000 лв., автомобили, кораби и самолети се въвежда правилото за задължително назначаване на вещо лице. Освен това се вдига и началната продажна цена при търговете - от сегашните 75% на 85% от стойността, а при следващи търгове тя няма да може да пада с повече от 10%

В категории: Темида , Политика


7
Коментара
7
Коментара по темата
7.
Браво
26.06.2020 10:50:29
0
0
Най-накрая да се спасят хората,които толкова години се измъчиха с тези кредити и непосилни лихви...разболяха се от притеснения,без работа останаха...ужаси,угаси...трябваше по-рано да се Спасят цели семейства...разбиха се ,побърка ни тази България с банковата мафия и ниския стандарт и липсата на добри закони за Хората!
6.
Ами поръчителят?
31.05.2017 16:54:28
4
4
Когато някой льольо не си плати кредита, щото не си е преценил възможностите /ама му е било хубаво да харчи/ на пангара е поръчителят. Банката като си ги събере от него, той после кво да прави бе, Робин Худовци, дето защитавате длъжниците? Сега излиза, че след 10 години и той ще пие студена вода
5.
Az
31.05.2017 14:12:06
3
5
Явно никой не разбира, че когато нормалния кредитор не може да си събере дълга по нормален начин, тогава ще останат само измамници и коректните длъжници наистина ще страдат. Иначе всеки иска да вземе едни 100-200 хиляди, които да не връща, но такъв филм никъде по света няма. Кредитирането е бизнес, хубав или лош, той съществува само защото много хора имат нужда от кредити. Лошото е, че у нас не се говори за правата на коректните кредитор и длъжник, а се залита в посока как да се защитават некоректните. Аз лично нито имам да давам, нито на мен ми дължат, но се изумявам от нахалството на хора теглили огромни суми, платили две вноски и спрели, как се представят за борци за права, а всъщност са обикновени хитреци, които не искат да връщат това, което са взели. И накрая - освен на банки, пари се дължат на държава, граждани и други фирми. Какво да правят те, като закона ще пази длъжниците им? Имате ли представа как хиляди фирми са фалирали, само защото с години не могат да си съберат дълговете от некоректни партньори? За какъв бизнес говорим, като разплащанията зависят само от добрата воля и няма сила, която да накара некоректните да спазват договорите си и да плащат дължимото?
4.
Иван Иванов
31.05.2017 12:59:59
3
7
Браво,това което дте нсписали е точно така!Алчните изроди нямат никаква разбираемост!Някой ще каже-ЗАЩО СИ ВЗЕЛ?Аминвзел съм,защото съм получавал 3000 лв заплата -теглил съм кредит 10 000 лв,оставам без работа,върнал съм 2000 от кредита и в момвнта нямам от къде да плащам....и какво?идват и ти кзват вземаме ти апартамента!Чакай бе идиот,аз да съм заложил апартамент-а?да ама не никой не те пита!Леко по леко ще се отрежат крилата на тези било банки,било фирмички като ИЗИКРЕФИТ....и т.н !Не да ри пращат мутри....а те да ти се молят да ги върнеш--АКО ИМАШ!Както е в нормалните държави! До номер 1-ти си уникален селяндур!
3.
Иван
31.05.2017 11:28:45
1
10
Трябва да се вкара закон,който да забранява на банката да изземва жилищата на семействата с едно домакинство,когато е доказуемо,че кредита не е спрял да се изплаща безпричинно.До коментар #2 : Aко имате документи,с които да докажете,че сте внесли такива пари,и все пак са ви взели апартамента,се обърнете към Страсбург,дано наистина този закон влезе в сила,понеже доста хора са в това положение в момента!
2.
До Az
31.05.2017 11:14:51
1
20
Така,като чета ,вие работите или като банков служител ,или като съдия изпълнител.Кредитора дано никога не си събере задълженията!Без значение от коя банка е! При ипотека от 50 000 лв,след като настъпи ктизата през 2009г,фирмата в която работихме със семейството ми фалира.Банката (няма да назовавам имена) не прояви и какво разбиране,че 6 месеца всички работници бяхме със запор на заплатите,на 6 месец и 1 ден бяхме осъдени,и от там за супер кратко време сумата от 45 000 лв взе да се изстрелва в небесата,главници по 4500 лв на месец,измислени такси,накрая ни накараха да теглим кредит от същата банка уж да покрием по-голям част от задължението! В крайна сметка - върнах след като разпродадат всички вземи,всяко нещо което подлежеше на продан!Не им стигна,парите ставаха все повече и повече,накрая при 50000 кредит,върнахме към 40 000 за 3 години,взеха ни апартамента в центъра на Бургас,до БСУ ,където знаете колко струва кв. Метър... И го продадоха за 40 000 лв.!! На 5 търг... И останаха да им връщаме още 40 000 лв!!!! Банките имат право да ви съсипят живота,държавата им го дава,ако имаше фалит на частно лице,в момента нямаше да живея на квартира! Жалко е ,че не виждам как ще го приемат този закон,банките няма да го допуснат това нещо...
1.
Az
31.05.2017 10:36:25
14
4
Началната цена при публична продан трябва да е 0 лева и колкото се даде на търга - толкова. Това е пазарната цена. Щом никой не е склонен за даден апартамент да даде, примерно, 30000 лева, значи той не струва толкова. Иначе собственика може да си твърди, че струва и 100000. В момента стотици хиляди имоти са изнесени на продан, но никой не иска да ги купи и кредитора не може да си събере по никакъв начин дълга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори