×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тръгна проектът за изграждане на център за лечение с кислород


Тръгна проектът за изграждане на център за лечение с кислород
Това е камерата от съществуващия сектор по хипербално лечение, който ще бъде надграден и модернизиран
26 Май 2017, Петък, 08:32 ч.
Автор: Флагман.бг

Екипът на УМБАЛ Бургас публикува първите научни съобщения с резултатите от работата си

Проектът за изграждане на хипербарен център в Бургас, който отлежава по папките от 2013 г., стартира, съобщиха от УМБАЛ Бургас. 

Проектът обединява усилията на много институции в стремежа Бургас да стане третият научен център в страната, където ще се провежда лечение с барокамера на деца и възрастни. Барокамерата лекува с кислород под високо налягане и има неоспорими резултати при много и различни заболявания, а в последните години в целия свят това лечение набира скорост.

Проектът е разработен от д-р Георги Матев, който въвежда лечението с барокамера в Бургас на деца и възрастни с церебрални проблеми, както и заболявания вследствие на хипоксия (липса на кислород) в областта на черния дроб и други органи и системи. Като научни консултанти  на проекта участват корифеите в тази област – проф. Христо Бозов от ВМА Варна, специалисти от висшия ешелон на ВМА – София, основоположници на хипербарното лечение у нас. Те са и методични ръководители на сектора по хипербарно лечение на УМБАЛ Бургас.

Проектът е отреден да се реализира на територията на УМБАЛ Бургас. „Решението вече е взето от Съвета на директорите“, съобщи изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Мирослав Обрейков. „Този център е ключов за Бургас и региона и се надявам скоро да се похвалим, че сме третият град в страната, в който е обособено подобно лечебно звено, създадено със съдействието на най-добрите специалисти“, добави той.

Първоначално в комплекса ще има две барокамери, като едната ще разполага и със седящи места, обясни д-р Георги Матев. Той е категоричен, че на резултатите, които постига в барокамерата с пациенти, считани за безнадеждни, трябва да се даде гласност. В бъдещия хипербарен комплекс ще се включи и рехабилитационна база за деца със специални потребности, където ще има съчетаване на пълния обем процедури, необходими за тяхното социализиране и здравно стабилизиране.

В годините екипът на сектора по хипербарна оксигенация  е натрупал огромен опит и знания. Проследими са и дългогодишните резултати от неговата работа – болни се изправят на крака за дни след тежки операции, хора, преживели инсулт, се възстановяват напълно – това са само част от успехите. Едно от най-сериозните приложения на кислорода под налягане е лечението на деца с аутизъм и ДЦП – тези деца повишават комуникативните си умения, стават по-спокойни, адаптират се по-лесно в ежедневието.

Резултатите от работата на лекарите в УМБАЛ Бургас са публикувани в научното издание по Авиационна, морска и космическа медицина, представени са и на национален конгрес по темата, проведен миналата година. Публикациите са в две сфери: приложението на барокамерата при аутизъм и при исхемичен инсулт. Новият хипербарен комплекс ще окаже незаменима помощ и на водолазите при т.нар. кесонна болест. При тях са важни първите 6 часа, а досега тези специалисти пътуваха за лечение до Варна.

Хипербарният сектор към УМБАЛ Бургас работи активно през цялото денонощие на екипен принцип, с оглед лечението на спешни пациенти с тежки увреждания. В момента у нас съществуват 3 лечебни звена, в които се провежда лечение с ХБО – във ВМА София, МБАЛ Варна към ВМА и УМБАЛ Бургас.

Екипът на сектора консултира всички, интересуващи се от темата: тел. 0878 501121, д-р Георги Матев.

Заболявания, показани за лечение с кислород под налягане:

1.      Декомпресионна болест

2.      Отравяне с въглероден окис и цианиди, както и злоупотреба с наркотични вещества

3.      Неврит на слуховия нерв

4.      Анемични състояния

5.      Травматични исхемични увреди на крайници (кръш синдром, компартимент синдром)

6.      Състояния след фрактури на крайници

7.      Некротични инфекции на меките тъкани

8.      Трудно зарастващи рани

9.      Остеомиелит

10.  Газова гангрена

11.  Състояние след изгаряния

12.  Множествена склероза

13.  Мигрена

14.  Състояние след мозъчен инсулт

15.  Състояние след инфаркт на миокарда

16.  Дискова херния

17.  Диабетно стъпало

18.  Общо тонизиращо и енергийно зареждащ ефект в целия организъм (кожа, централна и периферна нервна система, сърдечно-съдова, отделителна система, чернодробна структура и функция)

Как действа хипербарната оксигенация?

Кислородът под високо налягане прониква в клетките и подобрява тяхната работа. Няма друг метод, който да осигури на мозъка такъв мощен приток на кислород, както е способна да го направи барокамерата. Налягането се контролира от лекаря, както и броят на сеансите. Обикновено продължителността на един сеанс е 40-60 минути.  Освен на деца с ДЦП и аутизъм, хипербарната оксигенация помага за лечение на водолази с кесонна болест, мултипленна склероза, диабетно стъпало, при загуба на слуха след прекаран грип. Барокамерата помага и при лечение на перитонит, причинен от бактерии, които се развиват в среда без кислород. Лечението с кислород спомага и за зарастване на белези от изгаряния и отравяния с въглероден окис при пожари.



Коментари
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори