×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Метростанция стана частна заради фалшиви документи? (ВИДЕО)


Метростанция стана частна заради фалшиви документи? (ВИДЕО)
Теренът от над 2 декара, в който попада и част от метростанция „Младост 3”, става частна собственост
16 Май 2017, Вторник, 13:18 ч.

Държавата я призна за земеделска нива и допусна реституция, а графолог доказва, че документите са ментета

Софийската метростанция "Младост 3" стана частна собственост, след като държавата я призна за земеделска нива и допусна реституция на спирката и два декара земя около нея. Разследващият журналист Стоян Георгиев обясни в „Тази сутрин“ по бТВ, че документите са абсолютни ментета, но това не пречи на държавните институции да дадат на някои собственост за 1 млн. лева.
„Всъщност малка част от метростанцията е частна, т.е. само стълбите, ескалаторите и 2 дка. Те са реституирани през 2016 г.  Единствените доказателства, които са приложени, са копия от документи, които са от 90-те години и са на името на човек, който е починал преди 17 години. Оказва се, че е възможно да се създаде собственост на стойност 1 млн. лева и то на метростанция, финансирана от ЕС. Единственото доказателство е клетвена декларация от 1992 г. на покойника Иван Иванов за нива от 2,2 дка в Горубляне. Няма нотариален акт.
Не открихме в нотариата и документ, издаден на същата дата“, заяви Георгиев.
През 1994 г. обаче е издадено решение на поземлената комисия, с което Иванов става собственик.
„От Министерството на земеделието ми отговориха, че не са открити данни за Иван Иванов. Съхраняват се само копия на хартиени документи. Няма държава в цивилизования свят, в която може да се създава собственост и нотариусът, който прави акта, да ползва документи, за които не е правена насрещна проверка, вписани в институция, която да гарантира за тях.
За да се сдобиеш с такива копия от документи, ти е нужен само завършен трети клас и един компютър“, коментира разследващият журналист.
„Синът на Иван Иванов е продал наследството си само за 1000 лева на Димитър Арменов, който веднага си вади от нотариус констативен акт. Той приложил и скица, която е фалшива“, добавя Георгиев.
Заместник-кметът на район "Младост” Биляна Петрова каза пред камерата на бТВ, че когато общината е построила метростанцията, имотът е бил общински.  Сега не би трябвало да се върне, когато вече има реализирано мероприятие - метростанция, но в този случай изобщо няма процедура по чл. 13, коментира тя.
Процедурата е задължителна при връщането на терени в урбанизирана територия, но метростанцията е реституирана като земеделска нива и никой не е питал общината.
"Скицата е абсолютен фалшификат. Сканирали са същия документ, който е използван и за измамата с терена до детската градина в "Младост", която вие вече разкрихте", каза управителят на "Геокад" инж. Златан Златанов.
Решението на поземлената комисия, с което метростанцията става частна, буквално прилича на решенията, с които бяха откраднати 11 декара топ имоти в "Младост", за които бТВ разкри миналата година.
Лицензираният графолог Сашо Атанасов прави експертиза на документите. Той доказва, че при фалшивата реституция на 11-те декара общинска земя в "Младост" и при реституция на метростанцията "Младост 3" е използван един и същ документ "майка".
Констативният нотариален акт, с  фалшива скица и решение на поземлената комисия се съставя от нотариус Стилян Тютюнджиев.  Той твърди, че не е длъжен да провери дали документите са истински.
"Абсурдното и скандалното е, че не може да базата на една  клетвена декларация, без входящ номер, без да има оригинал да се направи собственик на даден имот, без да има оригинал", коментира кметът на район "Младост" Десислава Иванчева.
Бившият земеделски министър Мирослав Найденов през 2009 г. разкри в „Тази сутрин“, че е получил сигнали за злоупотреби по линия на реституцията в земеделската комисия в Панчарево. Затова той уволнил всичките й служители и ги дал на прокуратурата.
„Очевидно има схема. Това не е частен случай. Тази схема е работила през годините назад. Когато стартира процедурата през 1992 г., тя имаше срок до 1997 г. Общият обем на заявленията е три пъти територията на България. И в днешни дни може да се случи схемата – с документи със стара дата, ако човекът се води починал”, обясни Найденов.
Той подчерта, че и да няма оригинали, представените копия имат имена и подписи на длъжностни лица, които могат да носят отговорност. Мирослав Найденов допълни, че ако съдът постанови, че става дума за измама и не е започнало строителство, реституцията се отменя. Ако пък вече има сграда, има механизми, които позволяват на общината или частните собственици да бъдат обезщетени.


В категории: Крими


Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 0
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 2
1
Коментара по темата
1.
БайХой
16.05.2017 10:50:14
0
7
Уникална държава!!!
Бизнесът на телефонните измамници процъфтява!!! Бизнесът на имотната мафия процъфтява!!!
Само държавата не процъфтява, напротив - все по на зле върви...
Затова:
Стоян Георгиев - вътрешен министър!!!
Бероника от НоваTV - зам. вътрешен министър!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори