×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Плевнелиев пред студенти: Правителството е проевропейско с някои изключения, националистите не са патриоти


Плевнелиев пред студенти: Правителството е проевропейско с някои изключения, националистите не са патриоти
Най-големият кошмар за Москва е в Киев да победи демокрацията и да има върховенство на правото и закона, заяви експрезидентът
09 Май 2017, Вторник, 17:02 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимки: Авторът)

Бившият президент призова младите хора да се борят не за силни лидери, а за силни институции



„Имаме ново правителство. То е проевропейско с някои изключения. Аз никога не нарекох някои хора в България „патриоти”. Аз продължавам да ги наричам „националисти”.” Това обяви експрезидентът Росен Плевнелиев на публична лекция пред студенти от катедра „Европеистика” на Софийския университет. Тя бе част от научна конференция “Je suis Европа”.

Плевнелиев посочи като националист и руския президент Владимир Путин и обяви, че най-големият кошмар на Москва е, ако в Киев победи демокрацията и се възцари върховенството на закона.



Пред студентите Росен Плевнелиев каза: „Голямата разлика между националисти и патриоти – Франция е най-добрият пример. Тука имате страхотно мъдри професори – те ще ви разкажат за големия провал и голямата драма във Франция веднага след Втората световна война. Те не обичат много да говорят за този период. Но тогава националисти и популисти просто съсипваха всичко в тази държава, докато дойде един голям европеец, един голям френски президент – Дьо Гол, който с едно изречение разби всички националисти и популисти и ги постави там, където им е мястото. И народът го разбра.”
Думите на Дьо Гол били: „Патриот е този, който обича родината си. Националист е този, който мрази различния.”


Плевнелиев даде за пример националистите в българския парламент, които винаги били „срещу” и не знаели за какво позитивно се борят.

Президентът Путин - и той е винаги срещу НАТО. Аз искам да знам за какво той се бори. Каква е неговата идеология, какво иска той да постигне. Един мъдър президент иска да си образова народа, да модернизира, да направи хората по-свободни, да се хвали с процесите, които текат в света – нови индустриални революции, технологии, глобализация. И да се опита да бъде част от прогреса, а не да се затвори зад пропагандни машини, граници, ядрени оръжия, окупации и замразени конфликти над всичките си съседи само и само за да не ги пусне и тях да дръпнат напред”, заяви бившият български президент.

После той добави: „Най-големият кошмар, винаги съм го казвал, казвам го и пред вас – най-големият кошмар за Москва е в Киев да победи демокрацията, там да има върховенство на правото, върховенство на закона, да няма олигарси. Спомняте си главния прокурор на Украйна по времето на президента Янукович – излязоха в интернет снимки. Неговите златни тапети и десетки картини, в които той беше посочил да бъде изрисуван като Калигула. Ами ако главният прокурор е Калигула…? А ние видяхме тези неща.”

Росен Плевнелиев даде като пример за силни лидери, в лошия смисъл на думата, президентите на САЩ, Русия и Турция – съответно Тръмп, Путин и Ердоган.
Американският президент обаче щял да се промени, защото в САЩ демокрацията действала безотказно благодарение на принципа „checks and balances” (проверки и баланси). Така в Сената там щели да му „спретнат няколко комисийки” и да го вкарат в пътя.

Росен Плевнелиев призова студентите да се борят у нас да действат не силни лидери, а  силни институции. Тогава щели да дойдат големи инвестиции и да има бързо нарастване на заплатите.

Експрезидентът заяви, че подготвя книга, която щяла да излезе на английски. Заглавието й щяло да е “Cold peace”, преведено на български – „Студен мир”. Ексдържавният глава се похвали, че той бил първият човек на планетата, използвал това понятие за ситуацията между Русия и свободния свят.

Плевнелиев разказа за две негови срещи с американския политолог Хенри Кисинджър, когото наградил с почетен знак на българския държавен глава.

В категории: Политика


8
Коментара по темата
8.
истина
09.05.2017 23:35:18
0
1
Не се доверявам на български източници. Позовавам се на данни от чуждестранни автори цитирани в доклади на ООН и Юнеско. Щом ви звучат като пропаганда, това е сигнал, че е време да преоцените позициите си.
7.
Бургазлия
09.05.2017 21:08:28
1
2
До №6:

Ами това си е точно пропагандата на БКП възхваляваща "9то септ. революция". Прочетете малко по-сериозна стопанска история на България и ще си отговорите на въпросите!
6.
истина
09.05.2017 19:13:01
3
2
Аз не използвам източници на БКП.

До 1945 година, България е аграрна държава в една категория с държави, като Никарагуа, факт признат от ООН. През 1989г вече е една от 30-те най-развити държави в света, факт признат от ООН. Каква е грамотността на населението преди 45-та? Каква е средната продължителност на живот преди 45-та? Какъв е БВП като процент от световният преди 45-та? Освен 3 национални катастрофи, гражданска война и вътрешен терор какво са постигнали австрийските монарси на България? НИЩО! Нищо не осъществиха в полза на обикновения човек, затова българският народ приветства съветската армия.

За какъв подем говорим в момента при положение, че 80% от работоспособното население напуска или е напуснало страната? България е единствената държава в ЕС, където неграмотните, като процент от населението, се увеличават. България е единствената държава в ЕС, където средната продължителност на живота намалява. Водим във всички негативни статистики.

Единствената сериозна капталообразуваща дейност в България е спекулацията с активи и продажба на оръжия на сенчести режими.
5.
Бургазлия
09.05.2017 18:13:00
3
3
До №4:

Това въобще не е истина - четете историята на България (не на БКП), или дори само икономическите показатели: България започва да се развива при Стамболов до Балканските войни, отново се засилва при Борис III, рухва при комунизма, стабилизира се по времето на Иван Костов, и сега отново започва икономически подем.
4.
истина
09.05.2017 17:20:38
3
7
Когато бяхме с Русия бяхме силни и измервахме напредък. Сега сме Африка в Европа и изоставаме с всеки изминал ден. Думите и действията на Плевнелиев имат една единствена цел - лично облагодетелстване. Типичен пример за компрадор.
3.
Бай
09.05.2017 17:09:14
2
5
Този човек няма да спре да се излага
2.
морукуту
09.05.2017 14:37:50
4
12
Плевналиев от сега дава признаци на слабоумие а като остарее какво ли го чака?
1.
морукуту
09.05.2017 14:36:17
4
10
Плевналиев от сега дава ппизнаци на слабоумие а като остарее какво ли го чака?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена В кутията имало 200 лева Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Пацо Килията обещал на бившия шеф на БФС да проучи по свои канали кой е извършил удара Започва мащабен ремонт на Младежкия дом в Бургас Започва мащабен ремонт на Младежкия дом в Бургас Очакваният резултат е сградата да хаби с над 75% по-малко ток годишно Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Ще предлагат кутии и бутилки за многократна употреба Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Целта е да се елиминират несъвместимостите Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом Ученик бере душа в болница след катастрофа Ученик бере душа в болница след катастрофа В болница с опасност за живота е настанен 16-годишен неправоспособен тийнейджър, управлявал мотора, който е с прекратена регистрация Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ръководството на клуба иска да изрази своята вяра и подкрепа в младия бургаски треньор и неговия екип Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница 23-годишният бургазлия започнал да буйства без причина, ченгета от Второ РУ го озаптили
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори