×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Обрат за военния санаториум в Поморие: „Вита” проваля апорта, за да не фалира - топката е в Каракачанов


Обрат за военния санаториум в Поморие: „Вита” проваля апорта, за да не фалира - топката е в Каракачанов
Служебният министър на отбраната е оставил решението на наследника си, кметът Алексиев (вдясно) може да получи болницата
05 Май 2017, Петък, 14:30 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Казусът в бил обсъден в Съвета по отбрана, но решението е било отложено за новото правителство


Ситуацията около военния санаториум в Поморие е напът да претърпи неочакван обрат. Процедурата по вливането на болницата към велинградското дружество „Вита” ЕООД (с принципал министъра на отбраната) може да бъде провалена, научи „Флагман”.
Причината е, че от „Вита” са протестирали пред служебния министър Стефан Янев и са поискали апортът да се отмени. Според източник на „Флагман”, тази седмица въпросът е бил обсъждан в Съвета по отбрана – орган, действащ под ръководството на министъра.
Решението обаче е било да не се предприемат никакви действия заради смяната на правителството. Стефан Янев е преценил, че наследникът му (Красимир Каракачанов) е по-удачно да поеме отговорността за бъдещето на болницата.

Ръководството на велинградското дружество „Вита” е обяснило, че ако военният санаториум в Поморие бъде включен в активите му, това може да е фатално и за „Вита”, и за санаториума.
Според високопоставен източник от военното министерство положението било „цугцванг”.

„Вита” изобщо не била в толкова добро състояние, както се представяло от ексминистъра Николай Ненчев, който инициира прехвърлянето на санаториума от Военномедицинска академия към велинградското дружество.
Фирмата едва „плувала на повърхността”. От „Вита” се притеснявали, че поморийският санаториум е в много тежко състояние и няма да може да си изплати инвестицията, а напротив – ще потопи и дружеството, в което се апортира. Затова и ремонтът, за който правителството „Борисов 2” отпусна 1 млн. лева, се бави и протака.

Казусът е много заплетен и не е съвсем ясно кой и защо реално блокира промените. Според едната версия, по времето на Николай Ненчев решението за апорта към „Вита” е взето прибързано и не е било добре обмислено. Защото по този начин санаториумът няма да може да работи с пациенти по НОИ. За да може това да се случи, първо трябвало да се прокара съответна законодателна промяна.
Санаториумът не можел да работи с пациенти и по здравната каса заради окаяното му състояние.

Така вероятно ще се окаже, че е по-добре да се запази старото положение, при което болницата ще може да продължи да получава някакво финансиране по линия на НОИ.
Затова и апортът все още не бил довършен технически с надеждата в крайна сметка той да бъде отменен.

Според единия източник на „Флагман”, причина за задния ход на „Вита” е и натиск върху управителя на дружеството Любомир Крантев. Бизнесмени имали интереси към имота, който е с голям туристически потенциал. Те били свързани отново с лица от ДПС, което не е учудващо предвид инвазията на Доган и компания по морето.
Можел да се търси вариант за публично-частно партньорство – някакъв тип разменна сделка с частно дружество.


Развитие по казуса може да има и по линия на новия министър на здравеопазването – Николай Петров, който до вчера бе началник на Военномедицинската академия (ВМА) и е наясно с проблемите на санаториума, макар че досега не е успял да ги реши. Оттук нататък той би могъл да предложи законодателно решение.

Няма да е чудно, ако кметът на Поморие Иван Алексиев успее да убеди новото правителство в своята кауза  - че е най-добре санаториумът да премине под шапката на общината. Тогава той ще трябва да се погрижи и за намиране на финансиране за ремонт и модернизация на болницата, така че тя да бъде оздравена. Алексиев уверява, че няма да има проблем в това отношение.
Депутат от ГЕРБ също коментира пред „Флагман”, че идеята на поморийския кмет става все по-възможна. Очаква се от най-голямата партия да ударят рамо на общината.

От ВМА пък вече не искат и да чуят санаториумът да се върне обратно при тях. Причината е, че той бил на много голяма загуба и влошавал сериозно финансовото състояние на академията.
Над 70 човека работиха в санаториума до февруари т.г., но трудно можеха да оправдаят заплатите си заради окаяното положение на лечебното заведение.
След това те бяха освободени с идеята да бъдат преназначени през дружеството „Вита”. Засега обаче това е блокирано.

Топката е в новия военен министър Красимир Каракачанов. Очаква се в близките седмици той да се запознае с казуса. Със сигурност лобисти от няколко посоки ще се опитат да повлияят на крайното решение. А то, както изглежда, няма да бъде взето лесно.

В категории: Поморие , Политика


26
Коментара по темата
26.
големи обещания
15.05.2017 10:48:45
0
1
„Аз изцяло заставам зад решението на Министерски съвет и решението на министъра, по този начин да се процедира, защото е избрано най-доброто решение.”, каза общинският съветник от БСП и тогавашен служител на Военния санаториум Никодим Стоянов, по време на 19-то заседание на Общинския съвет, проведено на 13.12.2016 г. Той се обърна към общинските съветници и към кмета Иван Алексиев с думите: „Кое всъщност искате да защитите: Дейността? Тя е защитена – болницата остава и ще лекува; Личният състав? Той ще остане и ще бъде назначен в края на април
25.
благодаря Никодиме
15.05.2017 10:45:05
0
0
Разбрах , че си голям защитник на работещия пенсионер Никодим, ама аз съм безработната благодарение на такива защитница на идеята като Никодим
24.
Петър
13.05.2017 06:53:53
0
2
Ако се прочете Акта за Дарение, прочетат се някои Закони, прочете се и становището на Съвета по отбрана, то № 16 ще стигнеш до този реален факт, който се именува "отпаднала необходимост"! Все пак, Акта за Дарение е от преди почти век, времената са доста по различни, и Съвета по отбрана към МО е създаден именно с тази цел, парите нужни за отбрана да отиват за такава, а не за социални дейности, които са обект на стопанска инициатива! Становището на този Съвет дава ясна и точно основа, за това как МО може и трябва да действа от тук насетне, а именно:
1. Образуването му в ЕАД и самостоятелното му управление /на Санаториума/
2. С Акт за Дарение за безвъзмездно ползване, както е направило и Анхиало, понастоящем Поморие, като по този начин запазва публичният си характер, каквато е волята на Дарителя!
Г-н Министъра обаче пренебрегва становището на Съвета и волята на Дарителя, за която трябва да бъде съден.
Единствено и само Община Поморие може да променя статута на имота!!!
23.
До безработната
12.05.2017 21:56:14
3
0
Иди да плачеш на рамото на кмета, щото той разрови л.....а и замириса
22.
Някой
12.05.2017 20:27:31
0
0
знае ли кой ще "приватизира" санаториума?
21.
Браво Никодиме
12.05.2017 15:36:29
0
0
„Аз изцяло заставам зад решението на Министерски съвет и решението на министъра, по този начин да се процедира, защото е избрано най-доброто решение.”, каза общинският съветник от БСП и тогавашен служител на Военния санаториум Никодим Стоянов, по време на 19-то заседание на Общинския съвет, проведено на 13.12.2016 г.
20.
безработна
12.05.2017 10:14:52
0
1
Ей №18 ти много да не знаеш ,защото ти не си безработе с две малки деца, заради текива привърженици и големи защитници на идеята като Никодим, ако си му такъв голям подръжник пожелавам ти и ти да си на моя хал
19.
до 18
12.05.2017 10:09:54
0
3
И какво му е почтеното на този Никодим, докато вървеше далаверата със санаториума викаше и скачаше, сега работата е в застой и може нищо да не стане и се скри като почтен мишок
18.
До 17
11.05.2017 21:13:47
2
0
Че си прост, прост си. И да манипулираш няма да измениш факта, че хората останаха без работа защото терена е апетитна хапка. Всички други приказки са заблуда на баламурниците. И не хвърлай кал по почтен човек като Н.
17.
мнение
11.05.2017 16:33:45
0
3
Жалко , че покрай простият акъл на Никодим доста хора останаха без работа
16.
Това мезе
10.05.2017 20:54:10
1
2
военния санаториум много отдавна е вмирисано. Този,който първи го хвърли на кучетата като "отпаднала необходимост" вече е министър на здравеопазването в кабинета на ББ-3. Така че съдбата и на това здравно заведение отдавна е предрешена .
15.
няма да бъде лесно за оправяне
10.05.2017 08:46:05
0
1
Не може нещо да не се стопанисва д години за да може да бъде лесно продадено и после общината да е виновна все пак това не е неино задължение
14.
анонимен
09.05.2017 18:03:10
1
0
Като виждам състоянието на общинската болница мога да си представя какъв ще бъде и Военният санаториум като стане общинска собственост.....
13.
!!!
09.05.2017 16:23:43
0
1
Ако те видя на улицата ще се изплюя в лицето ти заради теб съм на борсата Никодиме
12.
безработна от санаториума
09.05.2017 12:19:06
0
1
Никодиме търчиш ли за съвет при прасето Зафиров?
11.
Badata
06.05.2017 14:53:28
0
4
Никодимееее, защо сега като лъснаха нещата се спотайваш като дупе в гащи ? Прояви поне малко войнска доблест и чест - застани пред съгражданите си и им се извини за всички изречени лъжи, с които волно или неволно тогава ги подведе, Писарушко !!!!
10.
помня
06.05.2017 10:27:58
0
2
Къде е сега полковника от ГЩ на МО и общински съветник от БСП Поморие? Къде са началниците му от Бургас? Чакаме пак пресконференция за да ни обяснят на нас "простите" какво се случва,защото схемата беше очевадна и ние предупреждавахме.Предлагам да съберем малко кинти за бившата ви "пиарка" за да спретне едно журналистическо разследване по темата-нали има претенции,че е разследващ журналист
9.
до 5.
06.05.2017 08:29:23
2
2
В момента кмета няма нищо общо,така че не измествай фокуса.Това разкрачено положение повече ли ти харесва?Всички помним как такива като теб, начело с Никодим и съгласно опорните точки на БСП ни убеждавахте,че всичко е точно,прозрачно и се прави в интерес на хората и за запазване на базата.И сега какво се получи- изакахте акото,излъгахте както винаги хората и сега си търсите виновни?Да ама този път номера няма да мине,защото прекрачихте границата-тръгнахте срещу собствения си град.Така,че си носете вината и кръста чужди подлоги-архивите са живи.
8.
До 4
06.05.2017 08:26:13
0
1
От достоверен източник разбрах че "пиара не можал да събере кинти. Но пък има нова блуза и нова шапка - подаръци естествено.
7.
Петър
06.05.2017 07:56:51
0
2
Независим, Санаториумът е оставен на произвола от поне 10 години!
Реално МО не инвестира нищо, това го правят всички Български граждани по волята на Дарителя, в случая Община Поморие!!! МО е изпълнителят, и като такъв с Акт-а за Дарение се съгласява с ....
Ненчев трябва да бъде съден вместо МО да се опитва да го измъкне от кашата, която забърка!
6.
Елена Ангелова
06.05.2017 07:56:41
1
2
всичко стана заради Михаил Начев и моя милост.
5.
666
06.05.2017 07:14:36
1
5
То кмета на Поморие е доказан капацитет в областа на финансите ... вдига местните данъци и ето го финансирането или го предоставя на други "преуспели" бизнесмени
4.
Упс
05.05.2017 23:36:49
5
4
Никодимеее? Сега къде си? Спиш ли добре? Пиара ти събра ли КИНТИ ?
3.
Независим
05.05.2017 22:59:11
0
8
Лъчезар Лисицов, моля потърсете отговор на въпроса: "Защо санаториумът е оставен до това окаяно състояние?" Защо МО е инвестирало милиони в Хисаря и Банкя(също негови бази), а в БДПЛР Поморие не? В публикацията липсва важно уточнение: ЗЕМЯТА Е ДАРЕНА НА МО(тогава Министерство на войната) ЗА ДОМ ЗА ВЕТЕРАНИ И ВОЕННОИНВАЛИДИ.
2.
Поморие
05.05.2017 22:23:11
6
13
Поморие е едно загиващо селце до Бургас. Това е самата истина - улиците нямат асфалт, няма осветление по тях, един светофар, който работи когато може, няма препитание за местните.

Разчита се на 2-3 месеца в годината, за да се изкара някаква прехрана. Данъците са безумно високи и въз основа на какво?

Имаме болница, която почти не работи. Водата е отвратителна.

И на всичкото отгоре, застроиха всяка свободна плочка, и вече въздух не остана. И за какво застроиха така, като всичко е празно? В новите блокове - живеят по 1-2 семейства, а останалото е празно и призрачно.

Та, поморие е съсипано... И май че стана късно. Не е достатъчно само утре сутринта да опънат палатките за сбора, и три дни преди това да хвърлят по три кофи асвалт по 2-3 улици...
1.
Pomoriec
05.05.2017 21:39:56
2
10
Sega voennia sanatorium ste otide v racete na Valeri Simionov
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер В работилницата на задържания са намерени общо девет въздушни пушки, три мобилни телефона, документи - фактури, сертификати и други
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори