×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Борисов 3” обещава спокойствие и стабилност, но компромисите ще доведат до трусове и проблеми


„Борисов 3” обещава спокойствие и стабилност, но компромисите ще доведат до трусове и проблеми
Влизането на "Обединените патриоти" в изпълнителната власт чрез тази конфигурация на министри е с трудно предвидими последици
04 Май 2017, Четвъртък, 15:44 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Влиянието на обичайните задкулисни играчи прозира  в новото правителство, което усложнява престоя на Валери Симеонов в него


Какво можем да очакваме от правителството „Борисов 3”? Според политическите анализатори всеки нов кабинет се нуждае от около 100 дни толеранс, за да може да се правят първоначални изводи и прогнози.
Правилото обаче вече не е валидно.
Достатъчно е да си спомним кабинета „Орешарски”. Мощните протести срещу него започнаха на 17-я му ден, когато Делян Пеевски бе избран за шеф на ДАНС. 
Импровизираният митинг на шоумена Слави Трифонов в първия ден на „Борисов 3” пък сочи, че и на това правителство ще му пари под краката.

И тъй като реално не програмата, а кадрите в управлението са определящи, то бегъл преглед на новите (стари) министри може да ни покаже какво да очакваме от тази власт.
Още повече, че правителството „Борисов 3” се състои от познати лица. Девет от министрите, воглаве с премиера Бойко Борисов, са същите като при „Борисов 2”. Това си е половината кабинет. Същият е и финансовият министър Владислав Горанов - може би вторият най-важен човек в правителството.
Това означава, че не бива да очакваме големи промени и реформи. Можем обаче да разчитаме на стабилност, а защо не и на добър икономически ръст, какъвто видяхме при „Борисов 2”.

Новото е включването в кабинета на представители на „Обединените патриоти”, където се крие и рискът.
Красимир Каракачанов стана вицепремиер по обществения ред и сигурността, както и министър на отбраната. Националистът получава изключителна отговорност. От Запада имат основания да подходят с недоверие. Каракачанов е с особено мнение за Крим и радетел за падането на санкциите срещу (ключовите политически и бизнес играчи в) Русия, което трудно може да се преглътне в ЕС и НАТО, колкото и важно да е това за подобряване на бизнессредата в България.

Най-големият националистически водач, Валери Симеонов стана вицепремиер без портфейл. Т.е. той няма министерство, но ще отговаря за икономическата и демографската политика. Лидерът на НФСБ е привлечен близо до премиера Бойко Борисов, даже днес на клетвата той стоеше от дясната му страна - вероятно със стратегическата цел да бъде „опитомен”, за да не се повтори синдромът „Радан Кънев”. Симеонов обаче е непредсказуем политически играч и ГЕРБ трябва да са наясно с това, за да не се окажат сметките им криви, което е друг риск за оцеляването на кабинета.

От „Обединени патриоти” изглеждат готови за дългосрочно сътрудничество с цената на компромиси и за това говорят другите две техни лица в кабинета. Това са екоминистърът Нено Димов и министърът на икономиката Емил Караниколов. Номинациите им от името на националистите буди недоумение, най-малкото защото и двамата са приближени и контролирани от ГЕРБ.

Димов оглавява Института за дясна политика, който винаги е защитавал партията на Бойко Борисов. Емил Караниколов от 2011 г. досега бе шеф на Агенцията за приватизация, а преди това бе шеф в администрацията на Столична община, управлявана от ГЕРБ.

Нено Димов и Караниколов през годините са се оказвали присъдружни и на задкулисни кръгове, свързани с ДПС. Институтът за дясна политика е пестелив с критиките към партията на Ахмед Доган и Делян Пеевски. Георги Харизанов от този институт е друга топла връзка. Той е водещ в „Канал 3” – телевизия, която явно се контролира от Пеевски.
Емил Караниколов пък е едно от главните действащи лица за задкулисната приватизация на „Булгартабак” по времето на кабинета „Борисов 1”, както и на други сделки, свързани с корпулентния депутат от ДПС.

Новият земеделски министър Румен Порожанов също е свързван с партията на Доган.
Това, разбира се, важи и за двамата големи в правителството – Бойко Борисов и Владислав Горанов.

Превземането на четвъртата власт – медиите, от този кръг, е също огромен проблем за страната и демокрацията, който води до тежка корупция в управлението и до поражения във всички посоки. За съжаление това може да се задълбочи, особено ако щурмът обхване и големите телевизии – Нова и Би Ти Ви, които са напът да сменят собствеността си. 

Назначението на Цецка Цачева за правосъден министър също не е добър атестат за новия кабинет. Бившата председателка на Народното събрание винаги е била подчинена на Борисов. Явно назначението й цели да успокои максимално главния прокурор Сотир Цацаров, около когото текат тежки скандали през последните седмици.

Прокуратурата е една от големите дупки в институционалната система на страната и това явно няма да се промени от тази политическа власт. Което също не вещае добър изход от управлението.

Спокойствие и липса на реформи лъха и от назначението на бившия военен и депутат от ГЕРБ Валентин Радев за министър на вътрешните работи. Това важи и за социалния министър Бисер Петков, досега шеф на Националния осигурителен институт, който иначе има добро реноме.

ГЕРБ обяви за основен приоритет образованието. Дали обаче това предвижда и реформи, остава неясно. За министър бе назначен Красимир Вълчев, който бе главен секретар във ведомството от 2009 г. досега. Той не е политическо лице, а е по-скоро експерт и е загадка дали ще предложи и е в състояние да проведе реални радикални промени в сектора.

На този етап за новото правителство може да се прогнозира предсказуемост, спокойствие и стабилност. Подводните течения и замитането на проблемите под килима обаче могат да доведат до трусове с тежки последици не просто за кабинета, но и за държавата. С последното Валери Симеонов няма как да не е наясно. Както и с товара, който е понесъл върху плещите си.

В категории: Политика


Защо се гаврят с тази тв легенда
Защо се гаврят с тази тв легенда 25/04/2024, Четвъртък 12:39 1
12
Коментара по темата
12.
Няма ли?
05.05.2017 15:30:24
0
2
Няма ли кадърни и необременени хора в тая държава, бе джанъм? Едни и същи , стари боклуци! Не можем да очакваме добри времена за народа, вече видяхме какво могат тези хора! НЕ СТАВАТ ЗА УПРАВНИЦИ!
11.
Спокойно
05.05.2017 03:11:14
0
3
Спокойно и стабилно ще продължават да крадът,а Цецка послушно ще ги защитава,нали е избора на Б.Б.Трябва да слуша,че вече не гласуват за "мамата" с раб.фага.
10.
Ilian
04.05.2017 23:19:33
0
4
Sega naroda ako e straxliv ste si malhi no ako e smel ste izleze na ulicata sas Slavi
9.
...
04.05.2017 23:13:44
0
2
Ей ся ни се еба мамата...
8.
Виденов -ямбол
04.05.2017 22:29:39
0
5
Хакам го на бойко
7.
Кирилов
04.05.2017 21:06:04
5
1
За някои неща съм съгласен,например Цачева доказа на изборите че няма подкрепа сред избирателите.Но за други не съм.Да видим какво ще стане.Но все пак да дадем 100 дни.
6.
Тони
04.05.2017 20:41:34
0
4
Точен анализ но засега.Нищо не се знае за след година!!!!!!!
5.
Стан
04.05.2017 19:51:50
1
20
Обещават спокоен глад и стабилна бедност!
4.
Гарантирано от ГЕРБъ
04.05.2017 19:44:00
0
10
2018 пенсии 500лева заплати2500лева курс1 Э=4лева и 90 стотинки нови заеми за "скромните"32МИЛИАРДА лева и3 трет а ръкаръждясали щатки F-16 за да угодим на рижия брат Тръмп
3.
Левски
04.05.2017 19:13:51
3
13
Какво можем да очакваме....Ами всичко по старому.Работещите фирми ще продължават да работят за него на 50% от печалбата.Примерно Николай Филипов Бургас работеше за 30% от собствената си печалба.Гриша Ганчев отказа и му взеха всичко.Който не се отчита на време веднага проверка на фирмата.И обяснения колко добре се развиваме какви магистрали имаме....обичайното!!!Жалък народ!!!
2.
Нищо ново
04.05.2017 19:08:27
0
12
С рабфаг реформа в съдебната система?
1.
Спокойствие от герб
04.05.2017 18:54:23
0
12
Мишо бирата и жена му така ли ги успокоиха
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер В работилницата на задържания са намерени общо девет въздушни пушки, три мобилни телефона, документи - фактури, сертификати и други Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Цветът на печатите показва дали месото е българско, или вносно Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града „Вярвам, че с изпълнението на ремонтите ще направим тази част на града още по-интересна, посещавана и благоприятна за развитие на бизнес“, каза кметът Димитър Николов Топ мениджъри от аутсорсинга представиха възможностите за развитие на сектора в Бургас Топ мениджъри от аутсорсинга представиха възможностите за развитие на сектора в Бургас „Бургас е традиционна спирка от националното ни Роудшоу, защото се радваме на голяма подкрепа от местната власт и образователните институции", заяви Наталия Георгиева – изпълнителен директор на АИБЕСТ Свалиха Росен Желязков, изпратиха го с бурни овации Свалиха Росен Желязков, изпратиха го с бурни овации 129 депутати подкрепиха предложението за махането му като председател на парламента Корнелия Нинова зове ГЕРБ да не въвлича БСП в калните си пехливански борби с ПП-ДБ Корнелия Нинова зове ГЕРБ да не въвлича БСП в калните си пехливански борби с ПП-ДБ Бойко Борисов е част от най-голямото зло за България и затова отказах да съм председател на парламента, сподели тя Страхотна инициатива на децата от ДГ "Ален мак" Страхотна инициатива на децата от ДГ "Ален мак" Участниците почистиха парковите пространства в квартала, засадиха дръвчета и поставиха къщички за птички
Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори