×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Младоци без ден трудов стаж, но се мръщят на 1000 лв. заплата


Младоци без ден трудов стаж, но се мръщят на 1000 лв. заплата
Ключови думи: опит, бизнес, труд, заплата
03 Май 2017, Сряда, 13:32 ч.

Работодателите търсят все повече млади кадри

Tенденциите на пазара на труда се преобръщат и все повече работодатели наемат млади и неопитни кадри. Това се дължи най-вече на икономията на средства.

Всеки пети шеф у нас наема "зайци" с цел да свие разходите си за заплати и осигуровки, твърдят експерти по набиране на кадри.

"Доскоро работодателите предпочитаха кандидати с опит, които трябваше да привлекат с по-големи заплати. В последните месеци неопитните кадри са по-предпочитани, защото са по-евтини за фирмата", обясни пред "Монитор" специалистът по подбор на персонал Маргарита Николчева.

По думите й има случаи, в които взетият от университетската скамейка служител може да струва на началника три три по-малко спрямо работник с 5-6 годишен стаж. Началниците привличат новаците с уговорката, че ще ги обучават между 3 и 6 месеца, през които ще им плащат минимална заплата.

"След това възнагражденията нарастват до 700-800 лв. с обещанието, че ще достигнат сумите на опитните си колеги след година
стаж във фирмата", обясни още Николчева.

Схемата се прилага най-често за млади финансисти, счетоводители и брокери на недвижими имоти.

"Този подход ще се разраства и в останалите сектори, защото освен евтини служители работодателите си осигуряват кадри, обучени според спецификата на фирмата", заяви Маргарита Николчева.

Сред търсещите препитание младоци има и такива, които отиват на интервю за работа с изискване за конкретно възнаграждение.

"Има младежи, без нито ден трудов стаж по специалността, които заявяват, че не биха приели предложение под 1200 лв.", твърди експертът по търсене на кадри. Най-претенциозни били кандидатите за работа във финансовата сферата, които често се мръщели на оферти за 1000 лв.

В бюрата по труда също отчитат интерес към кадри без опит по специалността. Всеки ден постъпват десетки заявки от работодатели, пожелали да наемат младеж до 29 години.

Причината за бума на търсене на неопитни кадри е поредната схема за младежка заетост, която стартира в началото на април. При нея с европейски средства на работодателите се покриват разходите за заплата и осигуровки за период от 6 месеца. В случай, че след края на субсидираният период, шефът наеме на безсрочен трудов договор младежа, държавата покрива разходите за осигуровки за още половина година. "Реално фирмите получават безплатни работници. Затова много от работодателите предпочитат да наемат младежи само когато схемата е активна", признават от Агенцията по заетостта.

В категории: Бизнес


12
Коментара
Крадец на песни ли е Фики?
Крадец на песни ли е Фики? 25/04/2024, Четвъртък 10:40 0
Флагман.БГ Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата 25/04/2024, Четвъртък 09:21 0
12
Коментара по темата
12.
Роман дизел
26.06.2017 21:41:08
0
0
Тая работа сака яденье .Нема стари нема млади ,Тея"босове"сами да си я работят тая "работа"че манджа вече не се полага на роба
11.
Младеж на 27
04.05.2017 02:47:04
2
1
За какво да работя за 1000 лева като наште ми дават пари за бензин , кафета и зала . Имам си една ковра дето се кефи на старото БМВ и ко ми тряя повече. Добре ,че наште бачкат навън .
10.
буб
03.05.2017 21:50:20
0
5
1000 лв са 500 евро, бе! къде в ЕС има такава заплата????
9.
бетоновоз
03.05.2017 21:48:55
0
6
Прави са да искат тия пари! 1000 лв какво, при положение, че излизат на квартира? Като платят наема, тока, водата, другите си сметки и остава по-малко от половината заплата! Не искат да дават пари българските чорбаджии и това е!
8.
хаха
03.05.2017 16:07:22
1
12
Коментар номер 4, е написан от душевно болен, полезен идиот. Колко трябва да си озлобен, че да вярваш в такава абсурдна философия?

Хората имат САМОУВАЖЕНИЕ. Самоуважението е предпоставка на елементарният морал, който ни помага да разграничаваме "добро" от "зло", "справедливо" от "несправедливо". Не е справедливо, да живееш на гърба на родителите и няма себеуважаваща се личност, която ще се примири с противоречието между самоуважението си и зависимостта си от родителска намеса.

В бизнеса обаче няма елементарен морал, извън "печалбата над всичко". Това води до парадокси, като "предприемачи" търсят служители, които едновременно да имат висока квалификация и ниска самооценка. Брилянтна логика от формулата, искам да карам последен модел мерцедес и да не давам повече от 2 лева за гориво.

Полезни идиоти като "Куку", предизвикват съжаление. Това което предизвиква гняв е, че когато бг "предприемача" не успее да си попълни бройката роби, властта го субсидира с нашите данъци. За заплати на лекари и учители няма пари, за пенсии няма пари, но за социални помощи за паразит, с етикет "инвеститор" има? А, да за млако да забравя, че България е Африка в Европа и с магистърска степен трябва да съм щастлив, че работя за заплата, почти колкото на мияч на тоалетни в Берлин.
7.
схемата е следната
03.05.2017 15:43:32
0
4
НА ПРАКТИКА-"Реално фирмите получават безплатни работници. Затова много от работодателите предпочитат да наемат младежи само когато схемата е активна", признават от Агенцията по заетостта. Capisce
6.
схемата е следната
03.05.2017 15:35:45
0
3
1.назначаваш ги на безсрочен трудов договор,НО СЪС СРОК НА ИЗПИТВАНЕ 6 МЕСЕЦА В ПОЛЗА НА РАБОТОДАТЕЛЯ. В КРАЯ НА ТОЗИ ПЕРИОД ИМ "НАМАЗВАШ СКИТЕ" БЕЗ ПРЕДИЗВЕСТИЕ примерно ПОРАДИ НЕСПРАВЯНЕ С ТРУДОВИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ. 2. СЪОТВЕТНО-(Началниците привличат новаците с уговорката, че ще ги обучават между 3 и 6 месеца, през които ще им плащат минимална заплата.

"След това възнагражденията нарастват до 700-800 лв. с обещанието, че ще достигнат сумите на опитните си колеги след година
стаж във фирмата", обясни още Николчева.)-НОВАЦИТЕ СИ ОСТАВАТ САМО С ОБЕЩАНИЯТА 3.ВЗИМАШ НА РАБОТА ПАК НОВАЦИ (БАЛЪЦИ) И ПОВТАРЯШ СХЕМАТА ОТНОВО 4.ЧЕСТИТО УСПЯЛ СИ ДА ПОЛОЖИШ ОСНОВИ НА РОБСКИЯ ТРУД В СЪВРЕМЕННА ЕВРОПА . p.s. По първите 3 точки съм абсолютно сериозен и стоя твърдo зад написаното (нещата стигнаха даже до омбдусмана) .
5.
Bursuk
03.05.2017 13:03:04
2
17
Skoro i mladoci niama da ostanat
4.
Куку
03.05.2017 11:33:29
15
21
Така им е по-лесно на младите!
Защо да работят, като могат до 40 години, че и повече да живеят при мама и тати! Да спят до обяд! Да не плащат сметки! Мама да им готви всеки ден и да са изпрани! Тати да дава всеки ден по 5 лв за кафе и....
Кво ще му е?
3.
_nib_
03.05.2017 11:19:22
3
21
схемата на чорбаджиите е една навсякъде.ще кажеш че един чеп ги е праил,мамито им мръсно алчно ненаядено.
2.
кольо
03.05.2017 10:50:09
3
37
Естествено, че ще искат пари, с които да могат да се издържат. Със 700 лв. кое по-напред ще платят? Фирмите търсят млади, не само заради ниските заплати, ами и защото им вменяват всякакви задължения, докато още са зайци.
1.
1
03.05.2017 10:47:20
3
36
Естествено, свършиха се тарикатските номера на новите чорбаджии. Я да сметнем на един млад човек колко пари му трябват на месец, за да се издържа? Те първа има да тегли кредит жилище да купува, квартири да плаща. Стига вече с тия работещи бедни. Всички смотани фирми в България търсят- млади, достатъчно гладни и амбициозни кадри. Много се радвам, че младите хора вече не се дават така лесно, нека поне те си устояват интересите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кметът Димитър Николов съобщи добра новина - започва ремонтът на най-окаяната улица в ж.к."Възраждане" Кметът Димитър Николов съобщи добра новина - започва ремонтът на най-окаяната улица в ж.к."Възраждане" Крадец на песни ли е Фики? Крадец на песни ли е Фики? Изпълнителят проговори за скандала с Мира  Маги Халваджиян се изложи като кифладжия с Ал Бано, не плати за преводач и... Маги Халваджиян се изложи като кифладжия с Ал Бано, не плати за преводач и... Ал Бано все пак се усети, че преводачът от италиански е аматьор и затова реши да мине предимно на английски език, макар и там преводът да не беше добър Честито! Очакват ни поне още 5-6 нови служебни правителства, обяви Борисов Честито! Очакват ни поне още 5-6 нови служебни правителства, обяви Борисов Честито на „Възраждане“, на БСП, ние се отървахме от ПП-ДБ, обяви Борисов Парламентът събра кворум, започва свалянето на Росен Желязков (на живо) Парламентът събра кворум, започва свалянето на Росен Желязков (на живо) Депутатите от ПП-ДБ все пак се появиха в пленарна зала  Докато жена му хубавее, той заприлича на старец Докато жена му хубавее, той заприлича на старец Последователите на двойката изглеждат доволни от подобен “отчет” и въпреки че в центъра на събитията най-често е нежната половинка, все пак и Петко съумява да се появи в някой кадър Мерките срещу коклюш излишни? Няма да слагаме маски, заведенията ще работят Мерките срещу коклюш излишни? Няма да слагаме маски, заведенията ще работят Имунизираните много леко болестта, уверява главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ГЕРБ-СДС и ДПС свалиха кворума за започване на заседанието, за да спасят Росен Желязков ГЕРБ-СДС и ДПС свалиха кворума за започване на заседанието, за да спасят Росен Желязков След 30 минути ще има нова регистрация Обединението на левицата зациклило заради Ваня Григорова? Вземала еднолични решения Обединението на левицата зациклило заради Ваня Григорова? Вземала еднолични решения Не се разбрахме и по отношение на политиката, приоритетите и кадровото обезпечаване на представителството в изборите, каза Костадин Паскалев Тошко Йорданов: Кирил Петков е лицемер, снощи късаше ризи, а днес спаси Росен Желязков Тошко Йорданов: Кирил Петков е лицемер, снощи късаше ризи, а днес спаси Росен Желязков Кворумът се провяла, Росен Желязков ще спаси поста си 
Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори