×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бързите кредити изместиха мутрите-лихвари, оборотите на фирмите в Бургас надхвърлят 10 млн. лв. на месец


Бързите кредити изместиха мутрите-лихвари, оборотите на фирмите в Бургас надхвърлят 10 млн. лв. на месец
Самите клаузи по договорите крият много капани и изненади
01 Май 2017, Понеделник, 09:50 ч.

Фирмите дават и ипотечни кредити срещу недвижимо имущество като залог, но при изключително солени условия


Бизнесът с бързи кредити се разраства все повече в последните години. По последна справка над 30 хиляди бургазлии ползват услугите на фирми, които предлагат заеми по този начин. Броят на самите фирми се увеличава постоянно, пише "Черноморски фар". В момента на територията на Бургас те са над 20, а в цялата страна работят близо 50 дружества с такава дейност. Става въпрос за официални и лицензирани компании, които работят напълно в рамките на закона. Някои от тях действат на териториален принцип и работят само в свои зони. Другите са разширили дейността си в цялата страна. Според хора от бранша в Бургас на месец се въртят около 10 милиона лева от усвояването и плащането на такива кредити. Това прави 120  милиона лева на година, което е много добър оборот в пазар, чийто сегмент се разширява постоянно. Като цяло бизнесът с бързи кредити процъфтя у нас след 2008 година. Дотогава банките осигуряваха много лесен кредитен ресурс и хората масово ползваха техните услуги. Потребителските кредити се раздаваха бързо и без много протакане. С идването на кризата в края на същата година обаче ситуацията в бранша се промени коренно. От една страна финансовият ресурс стана много по-недостъпен, защото банките - майки изтеглиха в чужбина голяма част от наличните пари в дъщерните им дружества в България. Това оскъпи ресурса. От друга страна с избухването на кризата огромен брой хора бяха съкратени и останаха на улицата. Това важи най-вече за сектори като строителството, търговията с недвижими имоти, торовата промишленост и др. Над 300 хиляди души бяха изгонени от работа. Голяма част от тези хора имаха кредити, които в един момент спряха да обслужват. Банките станаха много предпазливи в раздаването на заемите.

Точно в този момент се появиха фирмите за бързи кредити. Те навлязоха мощно на пазара и сега предлагат голям брой продукти и услуги. Капаните при тях обаче са много и често не се виждат с просто око. Заради това и хора, които са взели примерно 1000 лева назаем, след това се чудят защо за 1 година трябва да върнат 2500 лева. При някои фирми лихвите са още по-високи. В крайна сметка законодателите гласуваха закони, които сложиха таван на лихвените нива. Тогава обаче дружествата започнаха да налагат такси.

Самите клаузи по договорите крият много капани и изненади. Самото оскъпяване е различно и се прилага под различни форма. На годишна база обаче е не по-малко от 100 процента. При някои от фирмите то достига над 400 процента.

Според проучване на международна кредитна агенция в Бургас услугите на фирми за бързи кредити ползват около 17 процента от жителите на града. Интересен факт е, че средната стойност на теглените суми е около 500 лева. Това означава, че хората все пак са предпазливи и избягват големите суми.

"Аз работя във фирма да бързи кредити от 2 години. В момента имам близо 50 клиенти. Повечето от тях са коректни, но 12 души бавят парите. Просрочват с по 2-3 месеца, крият се. В общи линии успявам да събера парите, но не е лесно. Ако ние не успеем, се обръщаме към колекторските фирми. Това е крайна мярка, но понякога е наложителна. В Бургас все пак нещата са сравнително добре и хората плащат заемите. Мои колежки от други градове ми съобщават за над 50 процента просрочени заеми. Примерно в Тополовград, или Харманли. Това е много голям процент" - коментира Калина Димитрова, която е от Бургас и вече има опит в бранша. По принцип бързите кредити са сравнително лесни и достъпни. Те обаче са много скъп продукт и действително крият много хитри клаузи.

Най-големите клопки в договорите са свързани с частичното неизпълнение или забавянето на вноската с един ден. Промоционалните лихви също може да ни излязат солено, защото общата лихва с непромоционалния период може да се окаже по-неизгодна от обикновената.

Имаме кредит, който е с 12 месечни вноски. Да кажем, че до 5-ия месец всичко е наред, внасяме си примерно 100 лв. на месец, но на 6-ия имаме някакво временно затруднение и решаваме да внесем 50, вместо 100 лв. Обикновено по-голямата част от тези договори автоматично задвижват най-различни допълнителни клаузи, които са силно неизгодни за потребителите и впоследствие човек влиза в една спирала, от която няма излизане. Експертите съветват да се прави сравнение и да се чете всичко в договорите. Ако е необходимо, хората трябва да се консултират дори с адвокати.

Един от юристите, които се занимават активно с подобни проблеми, е Димитър Влаевски. Той е адвокат, които е експерт в бранша и знае всичко за подводните капани в този бизнес.

"Съдебната практика не допуска лихви, които са над три пъти от законната лихва при необезпечени кредити и над два пъти от обезпечените. Законната лихва е равна на сбора от основния лихвен процент (ОЛП) на БНБ + 10%, или около 11% в момента. Когато по такъв казус се образува дело, обикновено се стига до там, че съдът обявява задълженията над тези граници за нищожни и недължими, тъй като се приема, че търговецът е нарушил добрите нрави спрямо потребителя. От друга страна клиентите, които ползват бързи заеми, са по-рискови от бизнес гледна точка, така че фирмите имат своите основания да предлагат такива заеми при по-високи лихви от обичайните за банковия сектор.

По мои наблюдения големият проблем сред потребителите е, че не знаят, че има такава съдебна практика и не търсят правата си, когато се стигне до принудително събиране на необслужвано задължение.

Аз мисля, че законодателството дава една прилична гаранция за защита на правата и интересите на потребителите и че не е необходимо нищо допълнително да се прави, стига институциите, които имат правомощия да осъществяват контрол, да действат навременно, бързо и да прилагат нужната строгост" - коментира Влаевски.

В Бургас преди да се появят фирмите за бързи кредити, на територията на града действаха няколко частни лихвари.

Техните имена са известни на всички, като част от тях лежаха в затвора, а други в момента не са в града. Самите собственици на легалните фирми се делят на няколко групи. Международни институции и вериги, български инвеститори, както и представители на силови бивши групировки. Част от последните развиват и бизнес със събиране на просрочени заеми. Смята се, че един от пионерите в тази област е несебърският силов бос Димитър Желязков - Очите. Този вид бизнес е започнат още от времената на Първа частна милиция. Покойният Георги Николов - Мечката през 1994 година създава звено, което се занимава със събиране на частни и банкови заеми. В случая е ставало въпрос за големи суми, които са били отпуснати на корпоративен принцип. Интересен факт е, че дълги години след това един от неговите съдружници - Найден Милков, започна официално работа във фирма, която се занимава с даването на бързи пари.

В интерес на истината, в последните години дори и компаниите за такива кредити станаха внимателни. "Преди да дадем пари, ние правим проверка. Това е задължително. Обследваме доходите на човека, неговото кредитно досие, правим личен разговор и интервю, преди да решим дали да отпуснем пари. Дори и за суми от 300-400 лева анализираме клиентите. В крайна сметка, за нас е по-важно да прибираме дължимите пари и да въртим оборотите, а не да се занимава с дела или с търсене на пари и звънене по адреси и телефони. Все още обаче информациионната система не е достатъчно обхватна. На практика процесът по събиране на дребни вземания опира до евентуално запориране на банкови сметки и на трудово възнаграждение. Това може да става бързо, евтино и ефективно. В същото време нормативната рамка, по която се работи, е такава, че в процедурата се включват адвокати, съдебни изпълнители, оценители, чиито услуги струват скъпо и значително влияят върху размера на задължението.

В развитите страни по този проблем се работи превантивно. Почти навсякъде съществуват кредитни регистри, които дават всеобхватна информация за финансовото състояние на индивида - не само задълженията му към финансови институции, но и към ютилити компании, мобилни оператори.
Когато има такъв кредитен регистър, най-нормалното нещо е да се грижиш да поддържаш добър статус, защото той ти отваря вратите към много неща. В противен случай изпадаш от официалната икономика. Това също е проблем за България - че хората имат алтернатива на легалното получаване на доходи и работа" - коментира още Калина Димитрова.

Фирмите дават и ипотечни кредити. За залог се приема недвижимо имущество, което се оценя от експерти на дружеството.

Самите ипотечни кредити обаче са при изключително солени условия. Преди няколко седмици 43- годишен бургазлия е ползвал услугите чрез ипотека в подобно дружество. Теглил е сума в размер на 40 хиляди лева, при оценка на апартамента в рамките на 110 хиляди лева. Вноските за 1 календарна година са били по 6000 лева на месец. Така за 12 месеца той плаща 72 хиляди лева, при положение че е взел 40 хиляди. Това прави само от този кредит печалба от 32 хиляди лева за дружеството.

Бизнесът с бързите кредити е много динамичен. Той е вид алтернатива на нормалното банково кредитиране. В крайна сметка всеки сам решава как и при какви условия ще вземе пари назаем. Важно е да се знае най-същественото, а то е, че тези пари трябва да се връщат.......

В категории: Бургас


10
Коментара
Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
10
Коментара по темата
10.
a sega
02.05.2017 07:42:07
0
1
https://www.youtube.com/watch?v=qJYQ9VqPRT0
9.
Загрижен за здравето на хората
01.05.2017 23:36:07
0
1
Касабова, кажи на мъжа си да осъди Този, който му е пратил инсулта! Нека да си наеме Ваклена Кънчева за адвокат и да предяви иск за 5000 лв. За инсулт толкова се полага.
8.
Поредната смешка
01.05.2017 18:39:29
0
1
За лошите лихвари и добрите фирми за бързи кредити
7.
Ами да
01.05.2017 18:12:03
1
3
Като погнаха лихварите и заложните къщи беше ясно че разчистват пътя за истинските разбойници и грабители!!! Колко сме тъпи и търпеливи Българския народ!
6.
Флагман
01.05.2017 18:09:52
0
7
Може и да са Мутри но след като плащат рекламата, за нас са "честни" бизнесмени, нищо, че си събират дълговете с бухалки.
5.
до флагманските тъпаци
01.05.2017 15:54:16
1
0
"Бързи кредити" на кой са?????
4.
до флагманските тъпаци
01.05.2017 15:54:16
1
2
"Бързи кредити" на кой са?????
3.
до флагманските тъпаци
01.05.2017 15:54:13
0
2
"Бързи кредити" на кой са?????
2.
Неа
01.05.2017 14:09:55
0
2
Аха подарил си на някой 32 хил ...
1.
Конкурс за простотия
01.05.2017 13:38:37
0
16
Че те мутрите се занимават с бързи кредити
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори