×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Авиомузеят ще е уникално богатство за Бургас, внедряваме звукови, светлинни и 3D ефекти


Авиомузеят ще е уникално богатство за Бургас, внедряваме звукови, светлинни и 3D ефекти
Станислав Мъжгълов e ръководител на новата атракция на Бургас
30 Април 2017, Неделя, 18:48 ч.
Източник: Радио Фокус

Идеята е хората да могат да се докоснат, по различен начин да преживеят посещението

Интерактивен авиационен музей ще бъде открит край Сарафово това лято. Той трябва да заработи на 29 юни, когато ще отбележим 70 години Българска гражданска авиация. Освен до експозицията посетителите на музея ще могат да се докоснат и до усещането да бъдеш пилот, като за целта най-голямата атракция ще бъде стая – пилотска кабина с виртуални очила. Повече за предстоящото откриване на музея и за експозицията от Станислав Мъжгълов

-Г-н Мъжгълов, какво ще представяла интерактивен музей на авиацията?

-Нашият музей започна е съвсем нов - от януари т.г.. Експозицията се намира на Летище Бургас. Състои се от 9 самолета, които са част от гражданската и военната авиация. В момента работим по два от самолетите, в които ще може да се влиза и тях ще бъде изградена интерактивна част. Ще се опитаме по един нов метод да пресъздадем усещането за полет, усещането да се докоснеш до самолетите. В най-големия самолет, който ще бъде отворен на 29 юни, АН-12, в него ще има изложени експонати от авиацията. Експонати, които са били част от структурата на самолета. Сред тях са костюми на пилоти на изтребители, които са изключително специфични и интересни за разглеждане. Цялото това нещо ще бъде оформено в една среда със звукови, светлинни ефекти. Ще има 3D изображения, които ще се въртят вътре в самия корпус на самолета. Ще има една изградена стая, където ще бъдат пресъздадени чертежи на самолети, ще може да се видят как всъщност изглежда един самолет в суровия си вид. Също така ще има достъп до пилотската кабина, където също ще могат да видят как е да си пилот. В другия самолет, който също ще разработваме, АН-2, в него ще може да се симулира полет чрез виар технологията. Ще има виар очила и посетителят ще може да седне на пилотското място и да си сложи очилата и да пилотира един вид самолет.

-Почти като в реални условия предполагам.

-Да, ще бъде изключително интересно за посетителите. Също така ще има и проектиране на видеоматериали, които симулират полет над Бургас.

-Вече споменахте някои от основните експонати на музея, всъщност кои са останалите, които ще могат да разгледат посетителите, има ли такива, които ремонтирате, очаква ли се да дойдат и нови?

-Разделили сме експозицията на две части. Едните са гражданските самолети, тези, които са за масово ползване, и военни. Воената авиация също заема една голяма част от самолетната индустрия. Споменах вече за АН-12, който е товарен самолет. АН-2, където в момента също се работи. На този етап затворени остават ТУ-154, най-големят самолет, АН-24, пътнически самолет всъщност, по-малък, и АН-14, известен като Пчелата. За тях ще се опитаме догодина да ги отворим, също с интерактивна част за посетителите. Също към комплекса имаме МиГ 21, МиГ 17, ЕЛ-29, който е учебно-тренировъчен, и един хеликоптер, МиГ-2. Те също на този етап остават затворени с изключение на МиГ 17 и МиГ 21, които вътре ще изградим интерактивна част също, която ще представлява в МиГ 21, човек ще може да влезе на пилотското място, да седне и да си направи снимка, която автоматично ще бъде разпечатана и той ще може да си я вземе от касата. В МиГ 17 вътре също ще има възможност за снимка, а отвън ще има симулация на работещ двигател, което предполагам, че ще бъде интересно за децата.

-Със сигурност ще бъде интересно всичко, което казвате. Споменахте за военните и за гражданските самолети. Предвидено ли е да има и такива например от селскостопанската авиация, за които по-рядко говорим, но също присъстват и може би е интересно да се разгледат, да се видят?

- Ан-14, Ан-2 също са били част, когато са били в експлоатация, от Селскостопанската авиация. Ан-2 е един модел, който е изключително популярен.

-Идеята да има музей на авиацията в Бургас и изобщо съществуването му не е нещо ново. През 1998 г. на това място имаше такъв музей с около 100 експоната. Впоследствие обаче той затвори. До каква степен вие ще бъдете приемник на стария музей?

-Да, това не е нещо ново за Бургас. Бургас е имал авиомузей още през 1998 г., който се е намирал на летището. В момента помещението, което е било отредено тогава за музей, е терминал пристигащи, старият терминал, който се използва от Летище Бургас. Експонатите, които ние стопанисваме в момента,са част от изложбата, която е била тогава. В стария терминал даже има още два самолета, които са дървени, безмоторни. На този етап те ще останат там, докато успеем да изградим покрити пространства за тях да ги експонираме и да ги запазим да не им се наруши целостта при атмосферните влияния. Също така имаме и самолетни модели, около 80 модела имаме, които седят във витрини. Част от тях ще бъдат експонирани в Ан-12 ще могат да се видят.

-В какви срокове очаквате да бъде завършен изцяло проектът? Доколкото разбирам от думите ви, работите на етапи, някои неща ще приключат в рамките на тази година, други в идната, кога обаче трябва да имаме един завършен музей, със завършена експозиция?

-Поставили сме си дата 29 юни, когато се навършват 70 години Българска гражданска авиация. Първият полет, осъществен в България за граждани, е между София и Бургас. Така че Бургас заема своето място като една важна точка за развитието на авиацията в България и надявам се дотогава да успеем да открием експозицията. Тъй като работим на открито, сме изцяло зависими от времето и това до известна степен нарушава работния процес, нещата се случват по-бавно. Идеята на музея е да се разработи и да се развива. На този етап работим с тези самолети, като догодина се надяваме да се поразшири и да изградим и закрити пространства, също и да удължим работното време.

-Как ще се стопанисва оттук нататък музеят? Как ще го управлявате, как ще се финансира? Изобщо какъв е планът за развитието му, така че наистина да може да функционира възможно най-дълго във времето?

-След създаването на музей през 1998 г., когато е бил създаден, тогава на Летище Бургас, е бил изцяло стопанисван от летището. А през 2012 г. общината закупува самолетите и започва тя да ги стопанисва и да ги развива като експозиция. Така че общината е направила малки стъпки за изграждането на една структура, която да съхрани историята. Като през 2017 г. януари месец Общинският съвет гласува бюджет и формиране на структура, която се занимава единствено и само с тези самолети. Така че бъдещето изцяло зависи от това как ще го развием и дали ще има интерес от страна на гражданите.

-Какъв е бил интересът от страна на хората и всъщност сега очаквате ли да е по-голям?

-С интерактивната си част очакваме да привлечем повече посетители, тъй като това не  е един статичен музей, който просто показва едни неща. Идеята е хората да могат да се докоснат, по различен начин да преживеят посещението. Преди се е радвал на изключително голям успех. Защо е бил затворен за мен не е ясно. В момента, даже в момента, докато вървят ремонтните дейности, имаме посетители, редовно идват, тъй като е отворено, няма вход. Идват деца, групи училищни, вижда се, че има потенциал. Така че предполагам, че и за посетителите на града през лятото, и за гражданите ще бъде интересно да има една нова дестинация.

В категории: Бургас


12
Коментара
12
Коментара по темата
12.
Арменски поп
02.05.2017 13:51:56
0
1
Касабова, кажи на мъжа си да осъди Този, който му е пратил инсулта! Нека да си наеме Ваклена Кънчева за адвокат и да предяви иск за 5000 лв. За инсулт толкова се полага.
11.
до г-на
01.05.2017 08:58:11
0
0
Имам предложение: Защо не дадете това да се стопанисва от Авиатора - г-н О. Банкoff. За 6 месеца и ще фалира, а персонала ще е напуснал.
10.
Бай Чеп
30.04.2017 23:17:30
1
7
Имам въпрос Станислав Мъжгълов случайно от ГЕРБ и Младежки глас ли е, цялата администрация на общината е от ГЕРБерчета ...
9.
Gocho
30.04.2017 22:05:43
0
51
А ще докарате ли извьн земните от Странджа ?!
Тия на Египетцката кралица - котка?!
Или само някоя ,, скопена" такава от Славейков?!
8.
dsds
30.04.2017 21:20:13
1
12
Вместо да плащате нормални заплати за едно европейско летище , музейчета, балове , изгъзици. А хората ви бачкат като роби , за това не можете да си намерите вече персонал
7.
Zuzana
30.04.2017 20:44:04
2
6
Weso какво се заяждаш сега? Ейй мн хейт много нещо!
6.
Weso
30.04.2017 20:37:20
3
5
Ква е тая снимка от фейсбука ли сте му я свалили някво селфи!
5.
Чочо
30.04.2017 20:35:47
0
4
Нашият музей започна е съвсем нов... Ко речи?
4.
чапс
30.04.2017 20:26:56
1
3
Успех, Мъжгълов ;)
3.
Неа
30.04.2017 19:37:01
1
5
Кой ще прибира парите от входа ? Тим ли ?
2.
Браво
30.04.2017 18:00:06
1
4
Нещо свежо !
1.
а тва
30.04.2017 17:57:01
2
6
авиомезей ще има ли, не разбрах от статията
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня (СНИМКИ) AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня (СНИМКИ) С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук Шефът на ДАНС „изритал“ заместника си заради лоша мотивация и политическа ангажираност Шефът на ДАНС „изритал“ заместника си заради лоша мотивация и политическа ангажираност Петър Петров демонстрирал пренебрежение към институцията Чуждите инвестиции намаляха с половин милиард Чуждите инвестиции намаляха с половин милиард Привлеченият дялов капитал през първите два месеца на годината възлиза на 16,6 млн. евро Чия е служебната строителна министърка? Чия е служебната строителна министърка? И Виолета Коритарова се използва като аргумент в спора дали ГЕРБ или ПП-ДБ има (по-голям) дял в кабинета "Главчев" Фики на косъм се откаже от музиката, писнало му от хейта Фики на косъм се откаже от музиката, писнало му от хейта Хейтът тотално съсипва попфолк певецът Сексът в „Ергенът“ вече не е мираж. Валерия и Алек го направиха в морето Сексът в „Ергенът“ вече не е мираж. Валерия и Алек го направиха в морето Красавицата споделила, че е било много страстно, но и доста неудобно
Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори