×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кметът Димитър Николов посече министъра на образованието: Обезглавихте университета ни! Той му отговори: Не ни трябват висшисти


Кметът Димитър Николов посече министъра на образованието: Обезглавихте университета ни! Той му отговори: Не ни трябват висшисти
Кметът на Бургас Димитър Николов бе категоричен, че отрязаният прием в държавния ВУЗ работи против бизнеса, но служебният министър на образованието Николай Денков(вдясно) бе на друго мнение
24 Април 2017, Понеделник, 10:57 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Иван КОЛЕВ

Николай Денков става първият министър в съвременната ни история, който насърчава отказа от обучение

Служебният министър на образованието проф.Николай Денков посече бургаския университет „Проф.д-р Асен Златаров” с драстичното редуциране на приема по ключовите специалности, каза кметът Димитър Николов при откриването на днешната дискусия за образованието и липсата на кадри в туризма, която се провежда в този момент в Морското казино.

Участие във форума вземат проф.Николай Денков, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, ректорът на университета „Проф.д-р Асен Златаров” доц. Магдалена Миткова, ректорът на БСУ проф.д-р н. Галя Христозова и други.


Доц.Магдалена Миткова(вляво) и Диана Радойнова, директор на Колежа по туризъм(до нея) бяха неприятно изненадани от отрязаните бройки за университета

Припомняме, че служебното правителство значително редуцира приема в държавния ВУЗ. Във факултета "Обществено здраве и здравни грижи" при заявени 105 студенти са одобрени едва 53 бройки, а в "Туризъм" 88, при поискани 320 бройки. Това идва на фона на остър недостиг на работна ръка в тези сектори.


Ректорът на БСУ проф.д-р н. Галя Христозова участва в днешната дискусия

„Лятото започва малко трудно, г-н Денков ни обезглави, а един от начините за решаване на кризата с липсата на работна ръка, е образованието. То трябва да бъде динамично, насочено към потребностите на бизнеса и региона. Кадрите в туризма са от изключително значение за Бургас. Градът и регионът се утвърдиха като дестинация с най-голям процент регистрирани нощувки. Само за миналата година имаме ръст в приходите от 23 %”, заяви Димитър Николов.

Той призова за повече разум при вземането на толкова отговорни решения, касаещи структуроопределящ сектор като туризма, но не срещна особена чуваемост от служебния министър проф.Николай Денков.


Областният управител Вълчо Чолаков проведе няколко разговора със служебния министър на образованието Николай Денков(вляво), но последният остана непреклонен за редуцирания прием в държавния ВУЗ

Денков на свой ред защити позицията си, изтъквайки, че приемът е редуциран съвсем логично. „Ще се опитам да ви убедя, че решенията, които предлагаме са правилни, каза Николай Денков. По думите той идва от областта на точните науки и те са го научили да работи с цифри и да намира точните решения.

„Това, което не искаме е, ако има някъде наводнение, ние да се борим с пожарогасител срещу него”, допълни проф.Денков.  Според него решенията, които предлагат Общината и Областна администрация в сферата на образованието понякога изглеждали точно по този начин и били неефективни.

През последните две години има бързо развитие на икономиката, което доведе до отварянето на много нови работни места, отчете проф.Денков, но в същото време кадрите от университетите не са подходящи.

„Дефицитът на кадри в момента е във всички добре развиващи се сектори в България. В същото време най-големият парадокс е, че от завършващите висше образование 53 % не намират позиция, която да съответства на тяхната квалификация. Те отиват в друга област, която изисква средно образование. Това означава, че ние имаме структурен проблем и половината от студентите в България учат нещо, което няма да им трябва през целия живот. Имаме около 15 хил.студенти, които всяка година приемаме, но те не намират реализация. Т.е. държавата дотира университетите с 60 млн.лева годишно, студентите заплащат още 20 млн.лева, а накрая квалификацията, която придобиват им е ненужна”, изчисли служебният министър на образованието.

По думите му тези, които не намирали реализация не трябвало да учат, а веднага да отидат на пазара на труда, защото той имал нужда от тях.

Мнението на служебният министър е странно и напълно необяснимо. Той става първият министър в съвременната ни история, който насърчава отказа от обучение.

Дори и препоръката му да се приеме и кадрите да влизат още след средното си образование на пазара на труда, то те спокойно могат да повишават своята квалификация при гъвкави програми от университетите си.

В категории: Бургас


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
28
Коментара по темата
28.
нана
25.04.2017 11:55:12
5
6
В Бургас трябва да има университети,защото децата ще учат в собствения си град,който ще се развива с бързи темпове.
27.
27
25.04.2017 00:46:38
0
6
Много просто може да се реши проблема, като само 30% получават помощ от държавата - 200 лв. за семестър, а останалите да плащат по 600 лв. за семестър.
26.
26
24.04.2017 21:28:14
3
13
Да извадят статистиката за реализацията на студентите от този университет, за да видите, че състоянието е плачевно. Знанията им са под кота нула, а реализацията на 90% от тях като бармани. Да си кажем истината.
25.
До 23
24.04.2017 20:07:29
1
14
Точно такива излизат от "университетите"-много изучени.
Не допускаш ли, че тук пишат образовани хора, които не харесват днешното образование и с твоето писание, се потвърждава това. Освен, че смяташ, поради незрелост, че си открил топлата вода, крайно време е да откриеш правописа в българския език.
Проблемът е, че икономиата няма работни места за тези специалности.
Много от университетите са създадени и съществуват заради преподавателите, които в често превъзхождат по брой студентите си. Има кухи доценти и професори - по 10 на глава от населението, би трябвало учените от други страни да ни дишат праха и да благоденстваме от постиженията на тези "учени".
Изучават се специалности, никому ненужни.
Няма да ти поправям правописните грешки.
Тези с връзките си купуват, не си напъват мозъка. Те са родени за началници, министри, за каквото искат - калинки.
24.
Bingo
24.04.2017 19:57:11
0
10
До 23, значи според теб аз трябва да издържам два пъти повече студенти за да няма само връзкари в университетите. Желязна логика. Този Денков до някъде е прав, не е нужно да завършиш университет и след това да работиш като сервитьор или барман. Тези професии трябва да се придобиват в средното образование защото в България са слабо платени и в близко бъдеще това няма да се промени. Управленските специалности нека са в университетите. Така или иначе новият министър най-вероятно ще промени това решение, все пак ГЪРБавите не се интересуват кое е рационално, а от къде могат да се източат милиончета. Където е текло пак ще тече.
23.
...
24.04.2017 19:06:47
8
5
90 % от коментарите тук са на хора,които си нямат и грам представа как стоят нещата в образованието у нас.Точно най–пагубно за висшето образование в България ще бъде ако бройките за студенти бъдат орязани.Защото на малкото останали места ще се намърдат единствено връзкарите и мамините синчета с пари,но без умствени възможности за учене.Сега когато има много квоти,те пак си влизат и завършват и тук не става въпрос само за Асен Златаров,а и за всички университети у нас.Но когато има много квоти освен връзкарите,все остават и места за нормалните деца,които с учене и акъл влизат.А когато местата намалеят като влязат на тоя човека и на оня човека и на третия протежете и т.н. и няма да може да влезе нито един кадърен и нормален студент с учене,защото малкото свободни места ще се заемат от бездарните връзкари.Тогава ще я втасаме.
22.
dn
24.04.2017 18:27:26
1
6
Ооох, а областният е завършил криво право във Факийския университет - много свободен!
Много бързо извадихте статията за посечения министър.
Още му тече кръв...от двата кокала и очелата.
21.
eto
24.04.2017 15:43:31
0
8
Има много фалшиви доценти и професори.
Много ченгета, огласена е само част.
Време е николов да направи един паметник за репресираните от ченгетата.
Цинично, провинциално парвеню, съпруга на умряло от преяждане ченге , каза - бивше ченге няма!
А колко роднини има там!
20.
до 15
24.04.2017 15:38:33
3
14
Сега да.
Но той произведе специалисти за Нефтохим.
Приватизацията, която Иван Костов подари Нефтохим на в.з., неграмотното унищожавване на производста, доведе до смяна на структурата на специалностите.
Няма нужда от инженер - химици, още повече от неграмотни.
Това е университет в лапите на пенсионери, изживяващи се като титани, но са основно ченгета и роднини.
19.
Д-р Емилов
24.04.2017 15:07:20
1
11
Колко ли тежат двете ректорки взети заедно?
18.
Ганьо Балкански
24.04.2017 15:05:25
2
13
Ама те едни висшисти само дипломи са все едно са с осми клас.Не знаят с кои държави граничим най елементарни познания.Къде да го вземат на работа не стига че тъпи ами и мързеливи харчат парите на хората мама и татко да са живи и здрави. Всъщност става бягаи работа че идвам
17.
nqkoi
24.04.2017 14:58:24
3
16
Този кмет нямали прокуратурата да му разследва далаверите
16.
БСУ
24.04.2017 14:51:53
2
24
По цял свят в университет се влиза най-трудно, след като си извървял целия път от 1 клас. Само при нас най-трудно се влиза в детската градина. А в университет най-лесно
15.
Да я
24.04.2017 14:49:17
6
15
Това е най-смотания и измислен "университет" в Бг, трябва направо да се закрие
14.
Тачър
24.04.2017 14:34:35
5
28
Министърът е абсолютно прав - в България има много университети, много висшисти, диплома се взима лесно, което обезценява стойността на дипломата. Много е важно да се отбележат две неща:

1. Университета няма абсолютно никаква връзка с бизнеса. Това означава, че те смятат, че има търсене въз основа на две неща:

- Статистика, която се манипулира от правителството, защото ситуацията за местния бизнес е все по-зле, а това определено се крие (т.е. университетската управа грешно достига до заключението, че трябват повече студенти, а реално те не са нужни, което министъра изтъква правилно с довода, че почти никой не работи по своята специалност), и второ:

- По броя кандидатстващи студенти - но броя е голям, защото всеки има диплома, и ако работниците са само със средно, няма да са конкурентоспособни. Истината е, че диплома в сферата на туризма се търси, защото е най-лесна за взимане.

2. На министъра му е пределно ясно, че на Запад в тази сфера се търсят хора със средно образование. Не са нужни повече от няколко висшисти за който и да е туристически бизнес (управител на бизнеса, управител на хотела), а в България има достатъчно висшисти по туризъм, които да заемат всички настоящи длъжности в тази професия - готвачи, чистачи, камериерки, градинари и т.н. Времето, което тези хора ще пропилеят в получаването на висше образование, за да извършват нископлатена дейност е загубено за държавата и БВП - те са учили, когато са можели да работят, което е особено важно за държава със застаряващо население, като България.

Важно е да се отбележи и следното - колкото повече студенти завършват даден университет, толкова по-голям е шанса университетът да глътне същата или по-голяма сума пари за следващата година, за да раздуе още повече излишно големите си факултети от преподаватели, които създават излишни (ниско обучени и не търсени от бизнеса) висшисти. Ако универститетите в България се намалят като бройка, а качеството на обучението се качи, чрез запазване на качествените кадри, които ще изискват много повече от обучаващите се (като лични усилия, но и като пари, защото качествените преподаватели са високо платени), тогава дипломата ще придобие съвсем различна стойност.

Нека си зададем следния въпрос: Ако висшето образование изисква много време, пари и лични усилия, за да бъде завършено (така както е на Запад и е правилно), то не е ли по-изгодно да работим със средно образование, през десетте години, през които бихме учили? Това се случва през цялото време на Запад - вместо да инвестират десетки хиляди евро в образование, което могат и да не успеят за завършат, много германци предпочитат да започнат да работят веднага след училище в съответната сфера, която ги интересува (примерно туризъм), да създадат семейство и да получават заплата, която отговаря на изискванията за тяхната длъжност.

Все пак няма държава, в която има само шефове, а нашите университета се опитват да създадат точно това.
13.
нана
24.04.2017 14:31:51
11
8
Всеки може да учи каквото си пожелае щом го иска.Защо трябва да се махат специалности за сметка на други градове.
12.
уйчето
24.04.2017 14:27:25
4
5
Да вкарат икономика на туризма,културен туризъм,счетоводство и контрол ,икономика на туризма,кулинарни изкуства,фотография и др.Сега нали има правителство който иска да учи в Бургас ще учи.
11.
Пешо кура
24.04.2017 14:13:48
1
16
Секна далаверата на Мимето някий да немисли че много му ъпука за студентите всичко при него е далавера така продаде и мястото пред оу"Братя Миладинови" общински парцел който беше определен за паркинг но кмета бързо смени статута на парцела и си напълни джоба тоя подсъдим контрабандист
10.
а Николов
24.04.2017 14:09:36
3
17
Като унищожи Бургас,тая крадлива гад
9.
долу
24.04.2017 13:55:02
2
10
А този шибек чолоков няма ли даго махнете вече все пак гласувахме за ГЕРБ не за СДС стига бат митко му удря рамо.
8.
Antoniq
24.04.2017 13:45:53
22
6
А дали бройката по туризъм не е намалена, за да се насочат студентите към Варна?
Прав е Димитър Николов.
7.
До 3
24.04.2017 13:24:51
1
21
За съжаление и аз съм на това мнение. Преди да си вземеш изпита по химия при Кетенев, инженеринга при Стефанов, Основи на управлението при Христов и др... беше мисията повъзможна 10. В коридорите на ликвидациите по аналитична и физико-химия се събираха хора, колкото на откриване на годината.Сега е пародия...
6.
a???
24.04.2017 13:23:36
3
17
на каква диета и на какъв порцион трябва да си , за да изглеждаш като тези на 1-вата снимка.
ПОТРЕС!!!!!!!!!!!!!
ЛОЙ , СЛАНИНА и СМРАД
5.
ZapoznAt
24.04.2017 13:20:33
3
28
Вие обезглавихте града никой не смее нищо да ви каже
4.
TDА
24.04.2017 13:16:52
1
35
Прав е министъра! Трябва ни качество, а не количество. За какво са ми 100 завършващи на година неграмотници, които имат претенции, а после като са в друга позиция срещу тебе не ти вършат никаква работа. Нека са 40, но да са добре подготвени. Времето е динамично, а хората отказват да се учат – лошо, много лошо за българите
3.
Nikoleta
24.04.2017 13:10:01
4
38
Университет Асен Златаров трябва не само да му се ограничат бройките, а да се спрат!Там няма нормални преподаватели и учебен процес. Университета най-добре е да се затвори за да не източва държавни средства.Свинята-ректорка няма никакъв морал и трябва да се махне от там.
2.
Буразлия
24.04.2017 13:07:33
1
43
Прав е министъра, не ни трябват хора с купени дипломи на които даже нашия шебек дава и стипендии
1.
gd
24.04.2017 13:07:04
2
48
Кмете ти ли държиш сметка бе ?!?! Хаха !!! Я се разходи из Бургас между всички дилъри, убийци и мутри,които са на сеобода а вие не взимате никакви мерки срещу това!! Я виж обявите за работа в Бургас с максимално заплащане 500 лв
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори