×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Напук на върлуващия патриотизъм българската мечта е с чуждестранен привкус: Замък, принц, каляска и Пепеляшка


Напук на върлуващия патриотизъм българската мечта е с чуждестранен привкус: Замък, принц, каляска и Пепеляшка
Липсата на вкус и обноски не се явяват никакви пречка пред устремения нашенец, решен да остави своя отпечатък в българския архитектурен сграден фонд
15 Април 2017, Събота, 04:31 ч.
Източник: webcafe

От бивш министър на туризма научихме с удивление, че замъкът в Равадиново е по-красив от този в Уиндзор



Спомняте ли си хотелa „Замъкът Хранков", който изневиделица изникна в средата на 90-те години и отвори врати, за да приютява най-помпозните светски събития на столицата? Появата му даде ясна заявка, че социалистическите БДС предписания за ригидно, утилитарно и праволинейно строителство вече няма да са определящи за архитектурната визия в България. Това здание поставя началото на нещо напълно ново и непознато до този момент в България - зараждането и осъществяването на архетипа на българската мечта.


„Замъкът Хранков"

Първо малко предистория. През последните 6 века, поради добре известни нам причини, в българските земи няма собствена местна благородническа класа. За разлика от западна Европа, където почти на всяко планинско възвишение е кацнал замък или останки от крепостни укрепления, в България на практика липсват автентични „замъкови" образци. Това лишава нашата архитектурна култура от възможността да изживее „романтичния" си период. Пропуснати са цели стилови периоди в дворцовата архитектура - готика, ренесанс, барок, рококо, неокласицизъм и т.н. - на практика, цяла една епоха.



Периодът на приказките, принцесите, магьосниците, рицарите, замъците и змейовете владее детското съзнанието от най-ранна възраст. Приказките, уроците по история, литературните балади и епоси, филмите за крал Артур, училищните екскурзии до известни национални замъци, дуели с мечове, и вълшебни сюжети преди сън, всичко това спомага детето да изживее своя романтичен период, след което да порасне и да се приспособи към живота в настоящето. Ако може да види истински замък в родината си.

Хановете и Крали Марко

В нашето културно-историческо наследство почти тотално отсъстват подобни романтични архетипове. В българската действителност ги има хановете, но те са полу-варвари. По-скоро напомнят на първия съпруг на Калеси Денерис, предводителят на племето на Доткраките, кхал Дрого, от колкото на автентичен средновековен принц в рицарски доспехи.


Кал Дрого

По някаква причина, представата ни за славните царе и от първата и от втората българска държава също не успяват да се доближат до този романтичен архетип. Далеч по-късните образи на хайдути, с техните дълги мустаци и свирепа решителност, също не се оказват подходящи архетипи, за да запълнят нашия незадоволен глад за романтични изживявания.

Нашият фолклор и народен епос с изобилието си от народняшки хитроумни герои, се оказва не по-малко неуслужливи в тази посока. Макар да има един истински романтичен герой по нашите земи, Крали Марко, сказанията и легендите за него са доста оскъдни и слабо популяризирани. Нещата с принцесите не стоят по-добре.


Крали Марко, фреска на Марко Мърнявчевич в едноименния манастир в Макадония

Но психологията казва, че всеки пропуск или дефицит поражда компенсаторен механизъм. Ето защо невъзможността като деца пълноценно да изживеем „романтичния" си период, поражда у нас, постоянен и неконтролируем копнеж по приказен, разточителен аристократичен живот във всичките му външни проявления, особено строителни.

Функция на същата неизживяна мечта е и друг парадоксален феномен - категоричното усещане за нужда да се навакса липсата на автентични благороднически дворцови образци: чрез нови пари и безпринципна амбиция.


Замъкът в Равадиново

Започнаха да никнат дворци

По примера на замъка Хранков, из цяла България почват да никнат дворци, под формата на хотели, еднофамилни къщи, кооперации, вили, заведения, дори и историческите забележителности. Помните ли замъка Варварите, близо до Равда, а кооперациите с кулички от края на 90те? От бивш министър на туризма научихме с удивление, че замъкът в Равадиново е по-красив от този в Уиндзор, а Валентина Касъл в с. Огняново е направо умален вариант на Нойшвайнщайн, първоизточникът на замък на Дисни.


Валентина Касъл в с. Огняново

Ако си построил внушителен хотел, как най-гръмко да го съобщиш, ако не с вкарването на Палас или Шато в името си? А когато си министър на културата, може да допринесеш към историческото наследство с чисто нови „старинни" крепости като Мали Цариград, Царевец и пр. В последното десетилетие пък към българските замъци се присъединяват винарните, като Шато Копса, Шато Медово, Шато де Берже, Шато Бургозоне и пр., които свидетелстват за истинско благородническо занимание.

В последните две десетилетия българските мъже са завещали на идните поколения завидно количество замъци, част от тях носещи техните имена. Вероятно едва ли има друг период в историята на човечеството, което да се е отличавало с такъв интензитет на дворцово строителство.

Друг достъпен начин да облагородиш своите покои, в случай че градежът на замък е в още далечна перспектива, е да „тунинговаш" апартамента си в романтичен стил. Ако изградиш арки и сводове вместо врати във всички преходни стаи, моментално ще прибавиш рицарска атмосфера в жилището. Огромни мебели в стил Мария Антоанета пък са разположени в помещения с тавани от два и двайсет.

Затова фонтан, поставен в центъра на хола с инициали на домогващия се благородник е истинско аристократично попълнение за всеки принц с още скромни финансови възможности. Винаги е добре да се окачи допълнителен кръгъл или заоблен таван, който да смекчи острите и неприветливи ъгли на правоъгълната стая, а пък задължителните вградените лунички мигновено придават на помещението истински дворцов блясък.

Ако не ви се вярва, достатъчно е само да надникнем в фоайето на преобразения хотел Маринела, за да се потопим в царството на пищността и излишеството, заменили суровия и „вехтия" интериор, който е бил част от хотела в продължение на дълги години.


Хотел Маринела

Да си направиш замък е важна част от постигането на българската мечта за успех. Липсата на вкус и обноски не се явяват никакви пречка пред устремения нашенец, решен да остави своя отпечатък в българския архитектурен сграден фонд. Да словосъчетаеш дори и най-обикновената фамилията с палас, шато, естейт, касъл, или пък резиденц, автоматично й придава едно такова „по-аристократично" звучене, а това е неоспоримо доказателство, че си постигнал българската мечта.

Не е необходимо нито семейно потекло, нито произход, нито първите седем години, нито образование, нито дори израстването в къща с вътрешна тоалетна. В общества, подобно на американския модел и мечта, които притежават собствена благородническа класа, всеки човек може потенциално да се издигне от най-ниските и бедни прослойки и да се изкатери до най-горните стъпала на социалната йерархия

За постигането на българската мечта, обаче са необходими още два компонента. Каляска и Пепеляшка. Колкото е по-голяма, скъпа и неподходяща за нашата действителност колата, толкова повече се покачва принцовият статус на притежателя. Понякога замъкът все още е в ментална проекция, но каляската никога не липсва, паркирана гордо и скъпо пред панелка в някое столично гето. Каляската е първият задължителен архетип, но е и добре документиран като черта от нашата народопсихологията, така че тук само я споменаваме.

За да докаже принцовия си статус, принцът трябва да може да се сдобие с Пепеляшка. Тя трябва да го разпознае като такъв и доброволно да пожелае да му пристане. Момичето най-често е със скромен, полуградски произход, но дълбоко в себе си знае и усеща, че е родена за принцеса. За да се реализира като такава обаче, тя трябва първо да открие принца. Затова първо е нужен списък с правилните заведения, който трябва да се актуализира.



За Пепеляшка клубовете са бални зали, а тя има цяла седмица да се подготви за бала в петък вечер: прическа (Пепеляшка винаги има ужасно дълго коса), маникюр, нова рокля, задължителните високи токчета, изкуствени мигли, и пълен макиаж. Важното е всичко да е обсипано с блясък и камъни. Всичко това понякога поглъща почти целите и средства, но Пепеляшката твърдо вярва, че инвестицията й скоро ще се възвърне.

Интересно е как напук на върлуващия патриотизъм българската мечта е с чуждестранен привкус. Едно е обаче сигурно, българите наистина са романтични. Може и да не се подаряват често цветя, но ходи с букети рози на срещи, но пък какви замъци само строят.


В категории: Животът


10
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
10
Коментара по темата
10.
Я
16.04.2017 09:28:21
1
4
Георги Тумпалов постигна мечтата си,замъка е в 100-те национални обекта;а това, че един бивш министър на културата е от Созопол сигурно няма нищо общо
9.
......
16.04.2017 09:00:13
1
3
Колкото и да не се харесва на някои, статията е абсолютно вярна, за съжаление!
8.
Dolmabahchesaray
16.04.2017 08:10:37
0
3
Пропуснали сте 1замък със сини кули в с.Дръндар Варненско на 1филсоф хидроинджинер свещена "крава" пазител на етническия мир.Крали Марко е бил енЧиар бил се за пари АЛТЪНИ на османска страна с-у сръпските жупани-управници в Косово поле
7.
Дом Периньон
16.04.2017 01:50:53
2
2
Коментарите във флагман- само от полски свирачи.
6.
xaxo
16.04.2017 00:12:07
0
16
Програмисти в Бургас не се търсят.Търсят се работници за Великото Саниране съгласни да работят за 28лв. на ден при положение че, ги осигуряват на половин работен ден.
5.
do 3
15.04.2017 23:57:06
1
18
А бе, идиот, ти научили се да програмираш, че оправяш хората? То от всяка кратуна програмист не става, пък и в Бургас умрял ти някой за програмисти. Я, отвори Джобс да видиш има две обяви на кръст, а заплатите са колкото пенсията на баба Пенка.
4.
Тъп
15.04.2017 22:54:27
4
8
Тъп сайт ,тъпи статий .
3.
Р
15.04.2017 22:35:00
1
18
Пичове хората имат заплати по $200 срещу $5000 на запад, вие сте тръгнали да пишете за глупости. Защо не се научите да продавате да програмирате?
Работете не четете!!!!
2.
Ако
15.04.2017 22:29:12
13
8
Ако авторът има претенции за благородническо потекло, не би написал такава нескопосана (има и други подходящи думи) статия! Ако пък е от полуградски произход, нескритата ирония не му пасва!
На който не му харесва, да не ходи в Равадиново! Виждали сме доста замъци по Европа, има и по-лошо изглеждащи от нашия!
1.
xaxo
15.04.2017 22:11:49
3
25
Замъка в Равадиново има дълга история.Педерастка история............Едно време бъдещия му собственик бил лудо влюбен в Елтън Джон.Обаче оня му казал: Моето момче, ти си никой, даже и замък нямаш.Обаче нашия си казал: Може да съм никой но ще обърна света, ще построя замък и ще имам задника на сър Джон.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори