×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Европейската съдийка от Бургас Илияна Балтова изложи концепцията си за член на ВСС


Европейската съдийка от Бургас Илияна Балтова изложи концепцията си за член на ВСС
Съдия Балтова е преминала през всички звена на системата и познава нейните проблеми
10 Април 2017, Понеделник, 10:00 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Днес изтича крайният срок за номиниране на магистрати 

Бургаската съдийка Илияна Балтова изложи концепцията си като кандидат за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на съдиите.
От средата на миналата година тя е съдия при Апелативния съд в Бургас, като е преминала през позицията на командирован национален експерт в Регистратурата на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, а след това е била юрист в Регистратурата му.  Тя е преминала през всички нива в системата, запозната е с проблемите и пропуските в нея, дългогодишен професионалист с безпогрешен авторитет.

Според новите правила на Съдийската колегия всеки съдия ще може да гласува за 6 кандидати, които да го представляват през следващите 5 години. За да се проведе един информиран избор, е важно да чуем концепциите на всеки един кандидат. Затова днес съдия Балтова изложи основните моменти от концепцията си и мотивацията й да стане член на ВСС пред медиите в Бургас.

На първо място тя посочи желанието си да въведе нов стандарт в комуникацията с магистратите, който да гарантира, че дневният ред на ВСС съвпада с техния дневен ред.

Дейността на ВСС следва да бъде ориентирана в 3 основни направления. Независимостта на съдията и съдебната система, качественото правосъдие и статута на съдията. Съдийската независимост не е мантия за безнаказаност, а тя е право на гражданите, градивен елемент от основното човешко право на справедлив процес по смисъла на чл.6 от Европейската конвенция за правата на човека”, обясни съдия Балтова, като добави, че независимостта означава съдията да заявява решенията си по вътрешна убеденост, ръководен от закона и доказателствата по делото, свободен от корпоративен, политически или друг натиск.

Съдия Балтова предлага създаването на Действен протокол за реакция при посегателства върху съдийската независимост, който да включва изслушване на засегнатия магистрат, като ВСС демонстрира най-високо ниво на прозрачност в отношенията си със съдиите.

„ВСС е призван да осигури условия магистратите да изпълняват своята функция по правораздаване предлагам създаването на механизъм, специална комисия, която да е ангажирана с постоянно усъвършенстване на методите на работа в съдебната система  и използването на информационните технологии”, посочи съдия Балтова и поясни, че ВСС трябва да се запознава с годишния доклад на министъра на правосъдието, относно постановените решения против България на Европейския съд по правата на човека.

Друга точка в нейната концепция е свързана с дисциплинарната практика, като предлага провеждането на системни срещи  с представители на инспектората. В тази точка съдия Балтова е откроила нуждата от уеднаквяване на стандартите и преодоляване на усещането за избирателен подход към магистратите.

За оценката на натовареността тя посочи, че въведената от настоящия състав на ВСС система, трябва да бъде надграждана, като особено важен е прекият контакт със съдиите и административните ръководители.


Към момента Илияна Балтова е редови съдия в Апелативния съд на Бургас

В концепцията си съдия Балтова е обърнала внимание на задълженията на ВСС във връзка с управлението на бюджета, обучението на съдиите, управлението на проекти, взаимодействието с антикорупционни органи, като има конкретни иновативни предложения във всяка една от тези области.

„И в Съвета, и в гилдията ще работя  за обединение, за създаване на усещане за обща кауза и за ангажиране на органа с проблемите на магистратите.  Надявам се да успея да допринеса за установяване на нормалност, позивитизъм, прагматизъм и градивен диалог, защото „стилът на дискусията е по-важен от нейната тема, темите се сменят, но стиловете създават цивилизации”. Като редови съдия мога да заявя, че съдиите искат засягащите ги въпроси да бъдат разрешавани без надменност и назидателност и да се установи вътрешна справедливост в системата”, категорична е съдия Балтова.

Днес изтича крайният срок за номиниране на магистрати за пост във ВСС. Към момента има около 20 кандидатури, а общият брой на магистратите в страната е 2230 и не е ясно колко от тях биха участвали в битката.

За да докаже важността на ангажимента си, съдия Балтова разполага с функционираш Интернет сайт www.baltova.bg . В него посетителите могат да се запознаят с концепцията и мотивацията й за битката на ВСС, както и възможността да се свържат с нея.

В категории: Темида , Бургас


Идва времето за отпуски
Идва времето за отпуски 19/04/2024, Петък 10:00 0
11
Коментара по темата
11.
До 1. гражданин
11.04.2017 14:26:05
0
0
Това се отнася не само до съдии във ВКС, а и в БОС.
10.
О
11.04.2017 06:48:02
4
4
Балтова е стара и злобна жена.
Крещи и унизява деловодителките в съда.
9.
О
11.04.2017 04:34:46
0
1
Балтова не почивай докато не върнем България на нивото от Българската Империя когато бяхме по богати и от французи и от мусковити!!! Търговия и пазарна икономика прави богатство не простотия!!!!
8.
TNT
10.04.2017 21:57:42
3
1
басси колко сте наивни а никой не каза колко е красива :))))
7.
Комунист =престъпник
10.04.2017 18:23:39
2
3
Мачкай Лукойл, държат 90% от складовите за гориво като картел, и карат Българите да плащат 30% повече от германците!!!!!!
Долу Лукойл с мазните им мънички дворчета оправили а не са плащали данъци никакви!!!!!
Твърдо със тея тъпаци!!!!!
6.
Истина
10.04.2017 18:21:29
8
4
Най накрая дойде времето на генерацията която не е опетнена от мусковските комунни боклуци.
Браво Балтова, Бог с тебе и гради Трета Българска Федерация!!!!!
5.
Васил Левски говори
10.04.2017 18:19:29
8
8
Балтова е най точната надежда на Бургас и съпруга и е един от най почтенните и умни хора на България. Били сме съученици в музикалното, знам това са най качечествените и морални хора.
Евала на Бургас и на нея!!!!
Здраво ги поддържаме!!!!
Правете Бургас и България номер едно в света и най правовата държава!!!!!
На добър път!!!!!!
4.
напълно запознат
10.04.2017 18:10:34
2
13
Флагман, не лъжете така нагло хората.
Каква европейска съдийка е била?!
Българските съдии, които отивам в Европейския съд за правата на човека не са европейски съдии, нито национални експерти. Те са чисто и просто едни съдебни помощници. Проверяват дали жалбите до съда са допустими и им се плаща за това. Те ВЪОБЩЕ не правораздават.
Не заблуждавайте така хората, моля ви се.
Хайде аман от изкуствено създадени и отглеждани авторитети като Балтова и Боряна Димитрова!
3.
,,м
10.04.2017 17:47:20
2
15
По-добре Балтова отколкото дъщерята на олигарха-дивия селянин от созополските байри
2.
Пешо
10.04.2017 16:35:23
3
5
Хм , европейска , а другите в тази система - азиатски ли са?!?....не разбрахме нещо , ама нейсе...
1.
гражданин
10.04.2017 16:09:24
2
13
A как ще накарате някои съдии от ВКС да не пишат решенията си ,неподлежащи на обжалване от по долната инстанция, по дела,които изобщо не са прочели?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Къщата е ултрамодерна, дворът е достатъчно голям, има и басейн. 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене По време на инцидента е имало много хора, седящи на масите Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът Още когато се усамотили да вечерят на плажа Валерия не издържала и споделила на Алек, че го желае страстно Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Камери са поставени в целия град
Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо  Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея  Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори