×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Когато Слънчев бряг не беше град на порока, а тих, спокоен курорт


Когато Слънчев бряг не беше град на порока, а тих, спокоен курорт
Така изглеждаше курорта през 60-те години на миналия век
08 Април 2017, Събота, 08:01 ч.

Строеният край широка и дълга над 8 км плажна ивица, Слънчев бряг е бил курорт с малко под 30 000 легла разпределени в малко над 100 хотела

Слънчев бряг още когато започва изграждането му от края на 50-те става най-луксозния роден курорт, мечтано място за почивка и забавления за всеки нашенец, припомня bgspomen.com.

Но както днес, така и тогава той е бил ориентиран предимно към чуждите туристи.И докато за тях е имало пакети - разходка, вечеря в някой от десетината ресторанта и дискотека до зори, (нещо като сегашните бар кроул турове, но доста по-културно), то родните туристи сами са си правели "маршрутите". А те най-често са включвали покупка от корекома на "Камелия", вечеря в "Чучура" и купон до зори в култовата "Златна ябълка". Комбинацията е можело да бъде и друга – 12 пистовият боулинг, "Магурата" и "Русалка".



Строеният край широка и дълга над 8 км плажна ивица, Слънчев бряг е бил курорт с малко под 30 000 легла разпределени в малко над 100 хотела, пръснати в просторни паркове и зелени площи. Първоначалният план е бил да бъде изграден малък курорт с 1500 места, но архитектурните решения стават грандиозни за времето си – леглата постепенно стават 2 600, 5 000, 10 000, за да стигнат през 80-те 28 000.Проектирането на комплекса започва през 1957 год., когато работен екип оглавяван от арх. Никола Николов разработва проектите и схемите за хотелите и ресторантите. Проектантският колектив е сформиран от неизвестни, но талантливи и амбициозни специалисти.



Постановлението, с което се поставя началото на изграждането на курорта е дадено от МС на 30 юни 1958 г., а първата копка е направена на обект № 4, превърнал се по-късно в ресторант "Оазис”. Историята сочи, че заедно с изграждането на комплекса започва и проектирането на лесопарка. За да стане той реалност са били пренесени 550 000 куб. м плодородна пръст и засадени стотици хиляди дървета, храсти и цветя, като инвестиците надхвърляли тогавашните 150 млн. лв.



Изграждането на курорта се осъществява на няколко етапа, като в средата на 80-те се приема, че възможностите за по-нататъшното му застрояване са окончателно изчерпани. Строителството на нови хотели спира, защото капацитетът на плажа се е смятал за изчерпан. По това време Слънчев бряг е сред най-добрите морски курорти в Европа по комфорт на плажуващите. По действащите нормативи броят на леглата се изчислява спрямо плажната ивица, която позволява в комплекса да има място за 30 000 летуващи.



При тази цифра в онези години на един турист са се полагали по 8 кв. м. пясък край брега. Освен с първокласни хотели, курорта е разполагал и с 4 къмпинга с 8000 места, от които най-просторните са били "Емона” и "Слънчев бряг”. Изграденият облик на курортния комплекс е изразявал най-новите достижения на архитектурата, урбанизма и ландшафното строителство по това време. Всеки хотел или отделна група хотели са били проектирани така, че да имат характерен стил, а основната цел пред архитектите е била, хотелската база да бъде с максимална видимост към морето и потънала в зеленината на редки растителни видове. Пред хотелите на първа линия са се виждали дюните, а тревата, дърветата и алеите, са свършвали в тях. Алеите в комплекса са се миели всяка утрин, а по зелените площи са прибягвали катерички.Според сухите цифри на статистиката, през периода 1959-1988 в Слънчев бряг са почивали почти 8 млн. души, от които над 5 млн. чуждестранни туристи и над 2.5 млн. български граждани.



От 1 септември 1958 до юли 1959 г. в "Слънчев бряг” се пускат в експлоатация първите 30 хотела и 4 хижи с 2 655 легла, 5 ресторанта с 4 102 стола, а преминалите туристи са 18 099. Първият построен хотел се е казвал "Калина”, който преди 55 години посреща и първия турист гражданин на Чехословакия. Сред първите изградени хотели там са "Жерави”, пред него се е намирал и първия ролбан в комплекса, хотел "Тинтява”, "Хризантема” и разбира се характерния с начупената си козирка хотел "Чайка”, където на първия етаж се е намирал и внушителния президентски апартамент на Тодор Живков.


Пред хотела е била сложена и първата палма в курорта, подарък на Първия от някакъв държавник от топлите страни. Освен Живков в него са отсядали и най-нашумелите за времето си певци, тъй като е бил в близост до Летния театър. После се появява и луксозния хотел "Глобус”, пред който туристите са се снимали с камилите за разходка - атракция, която днес липсва. През 70-те врати отваря и 20 етажния символ на курорта "Кубан”, чийто нощен бар е предлагал страхотно вариететно шоу.



Характерни за силуета на някогашния Слънчев бряг са били и другите многоетажни хотели "Бургас”, "Витоша”, "Рила”, "Пирин”, "Европа”. А по подобие на възрожденските манастирски комплекси са били изградени хотелите "Созопол”, "Несебър” и "Континентал”. Последният е бил и най-големия хотелски комплекс с 1500 легла, а най-малкият "Акация”- 20 легла.



От "Кубан” да отидеш до "Европа” си е било почти екскурзионно летуване. Имало е влакче и файтони с чифт коне, а от тази транспортна услуга са се възползвали предимно западняците. Извън сезона, целогодишно са били отворени хотелите "Кубан”, "Глобус”, "Поморие”, "Плиска”, "Бургас” и "Диамант”, както и дискотеките "Русалка”, "Лазур” и "Мелодия”, които са били и част от съзряването на поколения бургазлии.

Години наред извън активния туристически сезон, курорта се е ползвал и за спортен лагер на шведски футболни отбори.При проектирането на курорта, местата за забавление в Слънчев бряг също са били вписани в общата концепция за ваканционното селище. Това е място за цялото семейство. За комфорта на почиващите, курорта е разполагал с магазини, базари, курортна поликлиника, поща, морска спортна база, различни спортни съоръжения - яхт клуб, стадион, тенис кортове, спортни площадки, лунапарк и др.

И ако днес паркирането там е трудно, то по това време туристите са оставяли колите си на трите обособени за това места: северен, централен и южен паркинг, които са били в близост до трите големи плажа в курорта. Развлеченията които са се осигурявали на чужденците тогава са били чужди за работническата класа у нас. Релаксирало се е с мини голф, стрелба с лък, колоездене, сърфинг, водни ски, парапланери, конна езда, каране на сърф и др. "Робинзон Крузо" пък е било забавление на туристите от 70-те и 80-те, което е включвало пътешествие по море с лодка и акостиране на "безлюден остров". Пред първия ресторант в курорта "Нептун” се е провеждал и конкурса "Мис Слънчев бряг”. Първите туристи в новоизградения курорт са предпочитали конякът "Плиска”, цигарите "Слънце”, от плодовете - ягоди и праскови, а от зеленчуците - доматите и краставиците.

Замислен като курорт за семеен туризъм, който да привлече у нас туристи от средноевропейската класа, Слънчев бряг изпълнява успешно тази си задача през социализма. После започват да го харесват повече хората от третата възраст като уютно и евтино място. През последните години коренно променен, стана една от основните парти дестинации за тийнейджъри и студенти от цяла Европа.
Началото на промените в Слънчев бряг започват преди 20 години, когато се взима решение за приватизацията на курорта, а основната задача е как да бъдат разпределени парчетата от комплекса. Апетитите са големи, тъй като става въпрос за всички хотели и ресторанти построени дотогава. Според първоначално изготвения проект за приватизация, комплексът е трябвало да бъде зониран в няколко отделно обособени части и всяка една от тях да бъде продадена на определен инвеститор.


От 1999 г. насам започва и масовото строителство в комплекса. Собствениците искат бързо да върнат парите дадени за приватизация. Оказва се, че по това време да се строи без разрешение е законно, понеже до 2003 г. законът у нас позволява незаконно започналите сгради да бъдат узаконявани. В Слънчев бряг този процес върви на пълна пара. Вследствие на съвместните усилия на държава и община бетонът започва бързо да превзема Слънчев бряг. Строителството е безконтролно и хаотично. Паркът на Слънчев бряг създаван с десетилетия е унищожен само за няколко месеца. Зелената система, която е била символ на курорта изчезва. Изсечени са хиляди дървета, без да се мисли ценни ли са или не.



По груби сметки, опустошени са над 20 000 кв.м. зеленина. Приказният ландшафт от хилядолетните дюни и лонгозни гори безвъзвратно изчезва. Имиджът на курорт потънал в зеленина и приютяващ семейства отива в историята. Слънчев бряг се превръща в море от бетон и евтино място за ниско платежоспособни туристи.

Днес Слънчев бряг също е един от най-скъпите курорти по българското Черноморие и е ориентиран към чужденците. Разликата е, че ако по времето на соца тук са идвали на почивка семейства с деца търсещи тишина и спокойствие, днес той е главна дестинация на европейските младежи за алкохолен туризъм. В центъра не можеш да чуеш българска реч. Българите в Слънчев бряг най-често са тук на работа, а летовниците са главно младежи от Западна Европа, Скандинавието и Русия. Другата доста по-малобройна група посетители са западните пенсионери, но те са със закупен пакет "all inclusive" и на практика не излизат от хотелите, в които са настанени. Семействата с деца са по-скоро изключение, а причините затова са ясни на всички.



20
Коментара
20
Коментара по темата
20.
БУРГАЗЛИЙКА
10.04.2017 10:43:21
0
1
И СЕГА ВСЕ ОЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ БЕЗМИЛОСТНО ДА СЕКАТ ШЕПАТА ОСТАНАЛИ ДЪРВЕТА, А НА ТЯХНО МЯСТО ДА СЕ ЛЕЕ БЕТОН...
19.
Ганьо Балкански
08.04.2017 13:49:41
0
4
Да спомени тези който пораснаха в този рай знаят какво беше но вече няма средна работническа класа и икономика.Всеки е търговец разбира или не.На никой не му се копа на полето там от където е а всички са в Слънчасал.Имаше един кмет с мустак който се облажи най много от презастрояването също и архитектчето му от Поморие.За това е в този вид Сл.бряг.Накрая покойния Янков му каза че е дребен крадец и мошеник и той обръсна мустака и се покри като бита мастика.Заеба и Община и всичко но Властите мн.бързо го забравиха или си плати .Флагман кажете истината на хората но не като онази Михнева на която и дадоха парцели и спря да разследва кое е на бабата любовницата сестрата и др.приближени до бившото кметче.
18.
До ....17.геец
08.04.2017 11:57:54
2
13
Полуидиота с многото никове пак се появи!
17.
Европеец
08.04.2017 10:08:51
3
4
Следващото гето което ще бъде ударено е СССР със икономика по малка от тази на Афганистан.
16.
Автора е на заплата в КГБ
08.04.2017 10:07:30
10
14
А сега е много лошо господин писателю!!! Сега можем да ходим в Холандия и да работим в Швейцария и да си купуваме коли и да ходим на плаж в Гърция! Много е лоша тая Европа искаме обратно под Московска окупация!!!!!!!!!
15.
789
08.04.2017 09:40:58
3
24
Някакъв неудовлетворен се напъва да си докаже нещо.
Живял съм точно тогава там и съм свързан със спомените със строителството на този курорт.
Тогава, 10-тина години след края на световната война и началото на социализма, се усещаше развитие и напредък, оптимизъм.
Днес, 28 години, след като шепа нахалници ни натрапват личната си крадлива демокрация, България слиза надолу.
Има нещо, което тогава съществуваше - това беше морал!
14.
FREE BULGARIA
08.04.2017 09:34:50
3
5
Днес ще съм с розовите прашки...мммм.
13.
Рh
08.04.2017 09:12:38
20
7
Беше доста депресия защото никой нямаше коли и всички се тъпчеха в някакви 2 автобуса, пълен разпад и примитивизъм.
Маркс който написа тези глупости във лукса и свободата на Лондон докато беше беден студент там никога не е работил и то си личи от глупостите които написа и които бяха много интересни на военната хунта на Москва която реши да ги използва като параван за да завземе Европа.
12.
777
08.04.2017 09:09:27
0
14
Cigani kat nqma6e pomnim
11.
Етооооо
08.04.2017 09:08:32
31
9
Комунизма е най ебания строй обръща от законна държава и работни хора и ги прави на маймуни и крадци.
10.
Р
08.04.2017 09:06:44
27
11
Помните ли когато ни плашеха че Американците искали да ни атакуват хахахахахаххахахайайайайа и че Западна Германия била лоша хахахахахаххахахайайайайайайаха пък Виетнам били добри......хахахахахахахахайайаййа ебани рубладжии червени измекяри
9.
Васил Левски говори
08.04.2017 09:04:29
23
11
А във същото време много малко хора имаха телефони и нямаше начин да се обадиш на някой да отидете на плаж --- единствения начин беше да се уговорите предната седмица.

Също помня имаше режим на тока. Често спираше докато си писах домашното и затова заплатата ми беше 200 лева колкото да не умря --- благодаря БСП и Масква.


Рубличките хубаво си ги наврете във гъзъ. България е Европа а вие сте в Азия.
8.
Тъпо сиво и квадратно сплескано
08.04.2017 09:00:37
21
5
И сега ги има тези качествени плажове във Северна Корея и Владиводсток хахахахахахахахайайайайайа там дето дори не се виждат крушки през вечерта щото има режим на тока хахахахахахахахайайайайайайайа
7.
Комунист =престъпник
08.04.2017 08:54:05
26
10
Бяха толкова златни времена че дори нямаше сирене нито хляб трябваше да чакаме на опашки и да ходим по три пъти да проверяваме дали има.
6.
Глупости
08.04.2017 08:50:55
20
6
И сега може да разпознаеш руските алкохолици в столиците на Европа като чуеш колко грозно викат след като са пили водка на главната улица от шишенца --- че щяли да ебат майката на норвежките и ги псуват на майка а норвежките дори не се спират и така докато ги спре някой полицейска кола и им хвърли един бой.
5.
Юрии
08.04.2017 08:47:33
20
8
Не се сещам някога Япония или Щатите да са слугували на Русия и се вижда от икономиката им.
4.
Ууууу
08.04.2017 08:46:39
16
5
Помните ли когато руснаците разпоредиха модела на комунистите че само моряците имаха право да получават долари и да пазарят от шапшандъра. Другите бяха втора класа хора.
А те бяха едни моряци, банкрутираха целия флот хахахаххайаййахахахахахахахахаххахахахахахахаХахахахаха хахахаха
3.
Истината за тая развалина
08.04.2017 08:43:28
22
10
Сещате ли се когато руснаците не ни даваха да излизаме в чужбина защото не можело. Хахахахахахахаха
2.
Европеец
08.04.2017 08:41:14
25
5
и тогава никой не правеше пари от туризъм и сега --- обаче сега будалите нямат избор щото комунистите и руснаците убиха икономиката и сега всеки се гъчи за няколко левчета и се прави на туристически бизнесмен Хаха пръдльовци.
1.
Радо Слънчака
08.04.2017 08:32:30
4
5
Сега само става да съм викач по заведенията, 60-70 лева на ден и съм готов. Зарибявам пички по цял ден, а те не ме отразяват.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Извънредно! Жена полетя от балкона на 3 етаж в жк. „Изгрев“ Извънредно! Жена полетя от балкона на 3 етаж в жк. „Изгрев“ Тя е откарана в реанимация, състоянието й е много тежко Кметът на Несебър подписа първия договор по инвестиционната програма на държавния бюджет Кметът на Несебър подписа първия договор по инвестиционната програма на държавния бюджет Ще бъдат изградени закрит плувен басейн в ж.к. „Черно море“,  подземен паркинг до СУ „Любен Каравелов“, нови улици в с. Равда и др.  И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев Петър Чобанов заяви, че консултациите са на етап, в който няма директно решение, и намекна за други хипотези Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Председателят на Българския олимпийски комитет с послание за почетния председател на ДПС Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Инцидентът станал малко след празника Благовещение, когато на гости й дошъл бившият й съпруг Венци Мартинов Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Директорът на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен инж. Димчо Радев поздравява всички лесовъди и приятели на българската гора по повод Седмица на гората 2024 г. Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година „Правораздавателната дейност на съдиите от Окръжен съд – Бургас и осемте районни съдилища в региона може с пълно основание да бъде определена като много добра“, отчете Административният ръководител на Окръжен съд – Бургас Росица Темелкова Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ 11 хиляди места в "Арена София" с цени между 40 и 150 лева са разпродадени като топъл хляб Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Двете са близки приятелки Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Не е ли това фалстарт за политическия проект на бившия главен прокурор, с който ще атакува парламента 
Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички партньори да работят заедно и да намерят добро решение, заяви посланикът на САЩ в България Кенет Мертен Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Изборите в неделя може да са още по-важни Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори