×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Властта отговори на Бургас: Специалността „Туризъм” се реализира много лошо, за „Здравни грижи” нямате капацитет


Властта отговори на Бургас: Специалността „Туризъм” се реализира много лошо, за „Здравни грижи” нямате капацитет
"Трябва много сериозно да се преосмисли от какво точно има нужда бизнесът"
15 Март 2017, Сряда, 12:30 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Служебният министър на образованието препоръча да се стимулират по-перспективни направления


Намаляването на броя на студентите в субсидираните специалности е резултат от намаляването на броя на учениците в България. Това стана ясно от изявление на служебния министър на образованието и науката Николай Денков след днешното заседание на Министерския съвет. 

„Промените, които правим в постановлението за приема на студентите във висшите училища, цели да изпълни едни от основните цели в стратегията за развитие на висшето образование, свързани с повишаване на качеството във висшите училища. То произтича до голяма степен от факта, че в периода 2010 – 2015 г. общият брой ученици, завършващи средно образование, намалява с 25%, докато общият брой, субсидирани от държавата студенти след средно образование, е останал практически един и същ”, заяви министър Денков.

Затова през 2015 г. в стратегията е било предвидено да се постигне съответният баланс.
„Със сегашната промяна ние намаляваме общия брой субсидирани от държавата студенти в първи курс с 8 процента и с това, заедно с промените от миналата година, ние връщаме този дял към нивата от 2010 г.”, коментира Николай Денков.

След въпрос на „Флагман” – дали все пак е възможна корекция на намалените бройки за Бургас по специалностите, свързани с туризма и здравеопазване, след призивите от различни фактори в града, министърът отговори:  „Ситуацията с тези две направления е съвсем различна. В Бургас по отношение на „Здравни грижи” ние позволяваме на бургаския университет („Асен Златаров” – б.а.) да приеме повече студенти – 63-ма, от това, което те са заявили – то е 30 човека. Проблемът е, че бургаският университет не е получил от Националната агенция за оценяване и акредитация необходимия капацитет, за да обучи тези студенти. Националната агенция за оценяване и акредитация не е част от МОН (Министерството на образованието и науката), тя е независима институция към Министерски съвет и от тази гледна точка трябва да се извърви процесът по получаване на акредитация от агенцията.”

Министър Николай Денков обясни и защо е орязана специалността „Туризъм”: „По отношение на направление „Туризъм”, както казах, реализацията на студентите, завършващи това направление, е изключително ниска. И оттам трябва много сериозно да се преосмисли от какво точно има нужда бизнесът, защо тази реализация е под 20% и дали няма нужда от развитие в бургаския университет на други направления, например „Здравни грижи”, „Информационни и комуникационни технологии”, които да позволят по-добра реализация на студентите. От тази гледна точка ние вече имахме разговор с ректора на бургаския университет „Асен Златаров” и обсъдихме някои възможности. Аз поех ангажимент, ако те имат ясен план за действие, той да получи подкрепа още тази година.”

Министър Денков обясни, че се предвижда промяна в методиката за финансиране, която да отчита характерните параметри за съответния регион, а не само средните стойности за страната: „Това ще помогне на университети, като шуменския, бургаския, варненския, русенския, да получат по-адекватна оценка за тяхната дейност спрямо региона, в който работят. Това също ще бъде заложено в промени в системите за финансиране.”

Преди това като цяло за страната г-н Денков посочи, че има направления, които са орязани повече, но има и такива, които са стимулирани: „Има направления като икономика, администрация и управление, туризъм, където намалението е значително и то произтича изключително от това, че реализацията на студентите, завършващи тези направления, е много ниска – 20–30, 30 и няколко процента от завършилите студенти работят на позиции, изискващи висше образование. По тази причина в някои висши училища, които обучават точно в тези направления, имаме съществено намаление и на приема на кандидат-студенти за тази година.”

От друга страна има повече бройки за специалности като „Педагогика”, „Математика”, „Информационни и комуникационни технологии” – това били направления, за които имало заявен интерес от бизнеса и които реализирали добре студентите си.

Министър Денков обясни, че са поискали от засегнатите от орязването на специалности висши училища евентуално да подготвят тригодишни програми за устойчиво развитие, в които те да предвидят как ще се преструктурират, така че след тези три години с наличния брой студенти да могат да развиват перспективни за техния регион направления. Тези програми ще бъдат финансирани целево, за да може да се извърши преструктурирането.

Министър Денков заяви и че е важно е да се подчертае, че промените са получили подкрепа от асоциацията на работодателските организации в България, защото те решават един от най-важните проблеми във висшето образование – че не се подготвят студенти по специалности, подходящи за пазара на труда, което се търси в момента.

Денков добави, че са имали много конструктивен разговор със Съвета на ректорите преди няколко дни. Този Съвет приел промените, при положение че са заложени съответни мерки, с които да може да стане преструктуриране при висшите училища, което така или иначе е било предвидено.

Образователният министър каза, че се прави и специфична подкрепа за хуманитарните направления – история и археология, философия, филология, тъй като това са направления, в които се подготвят специалисти, които лесно могат да влязат в училищната мрежа с допълнителна педагогическа квалификация. Така трябва да се компенсира дефицитът, който се очаква в следващите години при учителите. Затова приемът в хуманитарните направления е при същите правила, както при направлението педагогика.



Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
15
Коментара по темата
15.
До Виолета Илиева
23.03.2017 18:29:14
0
0
Нека г-жа Виолета Илиева да обясни защо й бяха нужни 15 години, за да освободи директора на училището в Приморско. Кому беше нужно това дълго прикриване на безобразията, които са ставали там? И защо сега не излезе с позиция по въпроса? Свалила е един директор на училище. Нека да каже ЗАЩО го е направила! Нека истината най-после да излезе наяве!
14.
о да бе
15.03.2017 21:26:00
0
5
за 220 000- ден град, има два университета с разнородни специалности, колко още искате да има? Не е проблемът в броя, а в качеството на подготовка. 2012г чуждестранна фирма се опита да разкрие офис с 20-тина работни места в техническо и икономическо образование, прослушаха десетки завършили- положението беше плачевно. Липса на елементарни базови знания и накрая се отказаха.
13.
лобист
15.03.2017 20:13:59
2
4
абе министърче, на софийските вузове да не им е 100% реализацията, че не им пипаш бройките. то бива софийски лобизъм и дискриминиране на провинцията. наясно си че ако намалиш техните с 30 % ще отлетиш от поста на момента, затова бой по хилавите провинциалисти, за да ходят да учат в софето и да стимулират софийския бизнес с парите на тати.
12.
Emo
15.03.2017 19:44:11
0
5
Лошо е, че се учи повече по учебници в Туризма, и много малко практика! Така едно 18 годишно от Германия е много по-подготвено от 25 годишните в България, защото там наблягат на практиката!
11.
ееее
15.03.2017 19:22:38
0
5
Бургаските университети като цяло дават много лоша реализация. Не само в туризма е лоша подготовката, същото е положението и в така тачените ИТ науки. Пълен гьон излизат от там, без грам знания.
10.
бургазлия
15.03.2017 18:30:02
1
6
Абе как да е читава специалност "Туризъм" като Директор на колежа е доцентка по химия и нейн идеолог е измисления "професор" ппо туризъм Братой Копринаров, който от много години оре наведен на левия бряг...

Да не говорим за другата "професорка" по "Здравни грижи" - Мими Сойчева, дето се изучила от учителка в "медичка" в някакъв курс по Следдипломна квалификация...!!!

Така, че няма нищо "скрито-покрито" както се опитват да си мислят някои хора...и колкото да се опитват да го крият- всички го знаят и са видни тези деяния..!!!
9.
*********
15.03.2017 16:39:52
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8.
Магистралчик
15.03.2017 16:34:40
0
6
Не е лошо, всичките после се редят край магистралата
7.
*********
15.03.2017 16:06:17
1
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
6.
Мани мани
15.03.2017 15:26:42
0
20
НЕ е нужно 5години да учиш за да отсервираш мръсни чинии за 450лв да миеш чашите на бара за500 лв или да въртиш прахосмукачката за 480лв на месец а за капацитет в областа на здравеопазпаането са прави няма такива
5.
Est
15.03.2017 15:25:02
2
14
Много правилно е отговорил Денков. Реализация на завършващите безсмисления Колеж по туризъм няма. Това е така, защото там ги обучават некадърници и БКП баби. Този колеж задължително трябва да се закрие за да не ощетява повече държавата.
4.
До 2
15.03.2017 15:17:21
5
18
Ей трол не знам кой е на власт, ама т.нар. "Колеж по туризъм" е фабрика за производство на безработни и/или на бармани, и сервитьори на блок маси. А тези кадри другите пък т.нар. бизнес може да си ги вземе директно от ТОХ-а , а и не само от там. Не виждам нищо нелогично и нереално с оглед на ситуацията в Бургас от десетина години...
3.
Go West
15.03.2017 15:10:38
0
18
Освен намаляването на учениците с 25%, трябва да се отчете, че 30% от будните и знаещи езици абитуриенти заминават в .uk, .de, .nl, .fr, .at, че и даже в .ru
2.
Аспарух
15.03.2017 14:56:55
18
15
Бургазлии, кво стана? Май новите властимащи от БСП спряха кранчето на града!?!?
1.
Бивша студентка по Туризъм
15.03.2017 14:23:08
2
25
Има реализация по специалност Туризъм, но в чужбина, а не в България.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори