×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето как Бургас ще отбележи Освобождението


02 Март 2017, Четвъртък, 18:25 ч.
Автор: Флагман.бг

Богата и разнообразна е тази година програмата на Община Бургас, посветена на 139-та годишнина от Освобождението на България от османско иго. Честванията в града започнаха още от днес с провеждане на общинската викторина "Аз съм българче" в Културен център "Морско казино", която се превърна в очаквано събитие за бургаските деца. В нея взеха участие 14 отбора, които рецитираха стихове за Родината и разказваха факти от живота на Васил Левски.

Любопитна изложба, посветена на един от най-близките съратници на Апостола, негов приятел и довереник - Матей Преображенски, могат да видят бургазлии днес от 17.00 часа в Историческия музей на ул. "Лермонтов". Матей Преображенски е един от изобретателите на черешовото топче, по негови проекти са изработвани пушки, правил е чертежи за перпетуум мобиле, както и за воденица, задвижвана с пясък. Експозицията пристига от Регионален исторически музей - Велико Търново по покана на РИМ - Бургас.

Патриотичен рецитал "И това е България" ще се проведе от 18.00 часа в Дома на писателя. В него ще вземат участие ученици от школа за слово, мелодия и театър "Генгерче" при СУ "Христо Ботев" - Айтос, с ръководител Татяна Йотова.

Още една атрактивна изложба ще бъде открита днес от 18.00 часа в централно фоайе на Военния клуб в града. Това са автентични оръжия от Руско-турската освободителна война 1877 - 1878 г. Организатори на експозицията са Военен клуб - Бургас  и Регионален исторически музей - Бургас.

Пак там от 18.30 часа ще започне концерт-спектакъл с участието на вокално студио "Точно време" с ръководител  Жени Лалчева, ФА "Лазур" и детски ансамбъл "Лазур" с ръководители  Бойчо Янев и Ренета Янева при Военен клуб - Бургас.

И тази година Община Бургас организира специален празничен концерт за жителите на най-многолюдния комплекс "Меден рудник". Началото му е от 18.00 часа, а мястото е спортна зала "Никола Станчев". Негови участници ще бъдат народен хор "Трепетлика", с художествен ръководител Пепа Запрянова; солисти от Държавна опера - Бургас - Георги Асеников, Любомир Тодоров, Йордан Христозов, Николай Николов, Красимир Кръстев; солисти от ФА "Тунджа" - Ямбол. Водещи ще бъдат Ива Папазова и Никола Парашкевов.

Над 500 бургаски ученици ще се включат в официалните чествания на 3 март /петък/.

В 11.00 часа на площад "Атанас Сиреков" ще се проведе ритуалът  по издигане на националния флаг, флаговете на Европейския съюз и на Община Бургас.

След това учениците ще поведат шествие до Паметната плоча на ген. А. М. Лермонтов на ул. "Лермонтов", Паметника на руския лазарет и паметниците на българските възрожденци в Морската градина, където от 11.30 часа в знак на признателност ще положат венци и цветя.

В същия час - 11.30, пред Паметника на руските освободители ще бъдат отдадени военни почести и ще бъде отслужена заупокойна молитва пред паметта и делото на хилядите знайни и незнайни воини, загинали за българското национално освобождение.

Честванията на националния празник в Бургас ще се пренесат на площад "Св. Св. Кирил и Методий" в 12.00 часа с мащабна възстановка на един от най-силните моменти в нашия исторически летопис преди Освобождението - съзаклятието на членовете на комитетите и полагане на т.нар. Народна клетва на Васил Левски. Над 200 участници в събитието, преобразени като революционери и възрожденци, ще представят този героичен епизод от българската история.

Големият празничен концерт "Да живее свободата" ще бъде от 12.30 часа на площад "Св. Св. Кирил и Методий" . В него ще вземат участие народните певци Николина Чакърдъкова и Боби Шапков, изпълнителите от Неврокопския танцов ансамбъл, хор "Милка Стоева" с художествен ръководител Светла Стоева, Народен хор "Трепетлика" с художествен ръководител Пепа Запрянова, хор за патриотични песни при ПГЕЕ "Константин Фотинов" с ръководител Димитринка Радева и др.

Водещ на събитията на площад "Св. Св. Кирил и Методий" ще бъде популярният и обичан български актьор Стойко Пеев, който ще влезе в образа на легендарния войвода Панайот Хитов.

Община Бургас кани всички свои жители да се включат активно в събитията, посветени на 139-та годишнина от Освобождението на България и честването на националния празник 3 март.


3 МАРТ - НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ПРОГРАМА

11:00 часа

Община Бургас, пл. "Атанас Сиреков"

Ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас

Шествие на ученици от бургаските училища


11:30 часа

Паметна плоча на ген. А. М. Лермонтов (ул. "Лермонтов" №15),

Паметник на руския лазарет и Паметници на българските възрожденци в Приморски парк

Полагане на венци и цветя

11:30 часа

Паметник на руските освободители

Тържествен ритуал по полагане на венци и цветя и отдаване на военни почести

Заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България от османско иго

12:00 часа

Пл. "Св. Св. Кирил и Методий"

Съзаклятие на Бургаски таен революционен комитет "Свободна България"

С участието на актьорите: Юрий Ангелов, Валери Еличов, Невена Николова, Златко Ангелов, Никола Парашкевов, Пламен Каров и други



12:30 часа

Пл. "Св. Св. Кирил и Методий"

Празничен концерт "Да живее свободата"

С участието на: Николина Чакърдъкова, Боби Шапков, Неврокопски танцов ансамбъл,

хор "Милка Стоева" с художествен ръководител Светла Стоева, Народен хор "Трепетлика" с художествен ръководител Пепа Запрянова, хор за патриотични песни при ПГЕЕ "К. Фотинов" с ръководител Димитринка Радева и други

Водещ: Стойко Пеев

В категории: Бургас


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
Образованието в Приморско
03.03.2017 13:24:29
0
1
Относно темата "Българско образование"
03.03.2017 11:17:50

В Бургас "рибата" се вмирисва откъм Инспектората. Нека г-жа Виолета Илиева да обясни защо й бяха нужни 15 години, за да освободи директора на училището в Приморско. Кому беше нужно това дълго прикриване на безобразията, които са ставали там? И защо сега не излезе с позиция по въпроса? Свалила е един директор на училище. Нека да каже ЗАЩО го е направила! Нека истината най-после да излезе наяве!
2.
до 1
02.03.2017 21:24:10
0
1
Тази простотия ли роди болният ти мозък? Ако четеше поне малко история и книжки, главата ти нямаше да е толкова празна! Тъпанар!
1.
мимето
02.03.2017 17:57:19
2
0
Няма ли да направи стриптийз
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него 6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него Интелигентните жени са привлечени от мъже, които имат ясни цели и се стремят да ги постигнат с упоритост и решителност Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Текат анкети с граждани за това къде и как да се построят такива съоръжения, особено в жк „Възраждане”, каза Пламен Димитров, управител на ОП "Транспорт" Това са най-добрите кулинари сред зодиите Това са най-добрите кулинари сред зодиите Ето кои са те  Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Вижте рецептата 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия Ако усетим, че чувството на хармония и баланс е изчезнало от дома ни, трябва да вземем мерки Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Според доклади става дума за организирана схема Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Минаването с прахосмукачка и кърпа за прах съвсем не изчерпва битката с мръсотията и бактериите у дома Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Ha втopo мяcтo в нeгaтивнaтa cтaтиcтиĸa ce нapeждaт Финaнcoви зacтpaxoвaтeлни дeйнocти Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Фондацията на певицата е изпратила искане до зам.-кмета на Бургас да вземе апетитния терен в Морската градина под наем за 10 години Кредитът за ремонт гълта 17 бона лихва Кредитът за ремонт гълта 17 бона лихва Преобразяваме гарсониерата с 35 000 лв.
Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи Джо Байдън бил умствено пригоден за президент Джо Байдън бил умствено пригоден за президент  Президентът няма никакви увреждания, заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд  пред подкомисията по бюджета Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар  Милиардерът предупредил Володимир Зеленски, че опитът да си върне Крим ще доведе до масова смърт Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори