×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Изследване на “ЕСТАТ”: Над 60% от бургазлии одобряват новото строителство в града


Изследване на “ЕСТАТ”: Над 60% от бургазлии одобряват новото строителство в града
Ограничаване на строителството ще намали работните места, ще увеличи цените на имотите и ще отблъсне инвестициите, тревожат се гражданите
24 Февруари 2017, Петък, 07:48 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Организацията на транспорта, безработицата и ниските доходи са най-големите проблеми на Бургас

62% от бургазлии имат положително отношение към новото строителство, показват резултати от представително изследване на “ЕСТАТ”, проведено сред 600 жители на града. Едва 6,5% категорично не го одобряват, като това са основно възрастни граждани и пенсионери.

Според 82% от анкетираните новопостроените сгради помагат за изграждането модерен облик на Бургас. Над две трети от респондентите смятат, че чрез новото строителство се подобряват условията на живот, създават се нови работни места и се привличат  чужди инвестиции.



Данните на проучването сочат още, че с развитието на града очакванията на бургазлии към инфраструктурата са свързани основно с повече зелени площи и паркове, по-добра транспортна схема, паркоместа и изграждане на детски градини в близост до жилищните сгради. Близо 70% от анкетираните биха подкрепили частни инвеститори да реализират проекти за облагородяването на града, за които Общината няма средства.



Отношението към възможността частни инвеститори да изпълняват проекти, свързани с промяната облика на града, за които Общината няма средства е положително. За бургазлии е по-важно градът да е привлекателен, а не чии са средствата за постигането на това.“, обобщава Иво Желев, управител на Агенция за бизнес изследвания “ЕСТАТ”.

Изследването показва още, че според бургазлии ограничаване на строителството може да доведе до някои сериозни проблеми – намаляване на работните места, покачване на цените на имотите и отблъскване на инвестициите, включително чуждестранните.

Анкетираните посочват като най-сериозен проблем в Бургас е организацията на обществения транспорт и новата транспортна схема. Над 21,5% от граждани идентифицират именно това като предизвикателство номер 1.



На второ и трето място се нареждат безработицата и ниските доходи. В негативната класация следват недостигът на паркоместа и замърсеният въздух. Едва на шесто място бургазлии поставят като проблем презастрояването.

“Организацията на транспорта в момента излиза категорично като проблем № 1 за бургазлии, но е важно да се отбележи, че в момента има повишена чувствителност заради скорошните промени и това, че за хората все още това е нещо ново.”, обяснява Иво Желев.

Близо 15% от анкетираните смятат, че градът няма сериозни проблеми. Цялостната оценка на качеството на живота в Бургас също е много висока – 7,2 по скалта от 1 (много зле) до 10 (много добре).

“Според данните от изследването ни болшинството от бургазлии не виждат проблем с незаконното строителство. Не се идентифицират и конкретни проблематични строителни проекти или сгради, които да акумулират силно обществено недоволство.”, обяснява още Иво Желев. “Ако все пак на база единични отговори трябва да посочим обекти, които част от бургазлии не искат да бъдат реализирани, това биха били общежития за бежанци.”, допълва той.

35% споделят, че имат желание да се преместят в обозримо бъдеще в нова сграда, а 12% вече имат конкретни планове за това. Това са основно представители на активната част на населението – хора до 39-годишна възраст с над средните доходи.

Според анкетираните най-сериозните преимущества на новото строителство са енергийната ефективност, модерната визия и новите технологии. 80% от хората смятат също, че много от съществуващите сгради имат нужда от реновиране.

Най-голям интерес за бургазлии проявяват към двустайните (24%) и тристайните (16%) апартаменти. Очаквано ключовият фактор при избора на жилище е цената, посочен от над три четвърти от анкетираните. На следващите места по важност са класирани качеството на сградата, разположението, транспортните връзки и наличието на паркоместа.

Проучването на Агенция за бизнес изследвания “ЕСТАТ” - „ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЖИЛИЩНОТО СТРОИТЕЛСТВО И РАЗВИТИЕТО НА гр. БУРГАС“ e проведено сред 600 граждани на Бургас на възраст над 18 години чрез преки стандартизирани интервюта в дома на респондента. То е реализирано по заявка на строителни компании, членове на Камара на строителите в България – Бургас.

В категории: Бизнес


28
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
28
Коментара по темата
28.
Софиянец
25.02.2017 10:30:42
3
1
Няма лошо да имате претенции, но е хубаво и да се живее в реалността. Градът ви е хубав, развива се, помним какво беше преди 15 години... сравнете със София... или с Варна. а ако си решил да живееш в централна зона, няма как да си си сам... това го няма никъде по света. Ако искаш пространство и отделеност, отиваш в предградия, села и т.н. И пак не чакаш чудеса. Добре е да сме реалисти с изисквания.
27.
еди кой си
24.02.2017 16:27:56
6
2
На мен лично и на целия ни блок направиха въпросната анкета. До колко са верни всички отговори и обобщената статистика не знам.
26.
еди кой си
24.02.2017 16:27:55
5
1
На мен лично и на целия ни блок направиха въпросната анкета. До колко са верни всички отговори и обобщената статистика не знам.
25.
до 17
24.02.2017 15:11:17
2
2
Абе сульо какъв кореняк бургазлия си ти бе дурееее- до 1900 в бургас 90% са живеели еврей,гърци и турци. Кой знае след 1944 година в коя национализирана къща са ва настанили като социално слаби комунистите. Тука в СЦ 95% са настанени в такива имоти цигани,клошари и други дурета от комунистите-и сега децата им викат-" ние сме кореняк бургазлии?????!!!!" Не са гледат в огледалото какви са черни опалени мангали-бащите и майките им всичките на държавна служба и хранилка пак от БКП-то.Боклуци сте Помнете огледалото и черната ви БОЯ МАНГАЛИиииииииииииииии Сикиджам сикиджам парабаджан
24.
,..,
24.02.2017 15:03:17
3
4
Абе тука всико е Мафия и грабежи - коронния номер в центъра е на инвеститора да му дадът виза( само,че с фалшива по-гояма застройка) от разрешената в градския план.-чиста работа никой не проверява тези визи дали отговарят на градския план ..... мазута -копанарин от карнобат така си построй плат -по план 75 м2 петно, но по виза 120 !!м2 -ако отиди някой на проверка и чиновниците викат-ми няма план-всичко си е законно-а те
сигурно са го изгорили и хвърлили в някой казан- контрол няма-има една служба а те с нея-с контрола работят заедно !-сами себеси да проверяват- с една дума големи мошеници и строителите и чиновниците= бетонно гето бургазъ
23.
Вето
24.02.2017 13:54:36
12
5
Бързо вето върху строежа в старите комплекси. Да ви напомня, че част от града са сума квартали. После, да не ревете, че няма нови жилища и строителство, изграждане на нови квартали, които да свързват Бургас с присъединените квартали. Махайте безумните проекти за зелени нови футуристични градинки и просто започнете цялостна рехабилитация на зелените площи в града. Постройте паркинги! Няма лошо да сложите минимална такса за това върху данъците ни - но осигурете място за паркиране на всеки бургазлия. И развийте индустрия - строителната и приходящите небългари са не плюс, а минус. Възстановете града - обновете сградите, зелените площи и планирайте квартали с къщи и ниско строителство в периферията.
22.
До ВСИЧКИ,
24.02.2017 13:36:01
27
7
КОРЕНЯЦИ, бурГЪЗлии И ТЕМПОДОБНИ ТЪПИ "КАПАЦИТЕТИ" В ИНДУСТРИЯТА И ИКОНОМИКАТА. НАЛИ АКО ВСИЧКИ ПРИДОШЛИ СЕ ВЪРНАТ ПО РОДНИТЕ СИ МЕСТА, ВИЕ ВИСЧКИ ГЪЗОРЪКИ РЕНТИЕРИ ЩЕ ИЗПУКАТЕ ОТ ГЛАД. ЗНАЕЩИТЕ И МОЖЕЩИ БУРГАЗЛИИ ОТДАВНА СА НАПУСНАЛИ БЕТОННОТО ГЕТО, ТУК ОСТАНАХТЕ САМО ВИЕ, НЕКАДЪРНИТЕ СМОТАНЯЦИ.
21.
Лъжа
24.02.2017 13:13:26
8
8
Лъжа, лъжа!
20.
до 6
24.02.2017 13:07:34
1
13
Строежа ще е на мястото на пицарията
19.
До 16
24.02.2017 13:06:43
6
28
Икономически растеж не се постига със обезлюдяващи райони! А обратно!Жилищата които се строят се купуват и обитават от хора! След което хората правят икономическия растеж! И вдигат стандартите в града!
18.
пълни глупости
24.02.2017 13:05:33
18
8
Всеки върви и псува кмета
17.
Кореняк Бургазлиите
24.02.2017 12:59:40
6
25
Вземайте си бухчите и обратно по родните места из Странджата....
Там няма строителство, автомобили хора и всичко което ви пречи тук!
16.
До Аспарух
24.02.2017 12:56:49
23
11
Отивай да си получиш хонорарчето моето момче. Добре се справяш. Само един въпрос от страна на Общината ли си или от тази на инвеститора??? Има една група във фейсбук за стария Бургас влез в нея и виж какво искат хората там. ;)
P.s. И едно последно нещо от мен икономически растеж не се постига с построяването на кооперацийки и презастрояване.
15.
АСПАРУХ
24.02.2017 12:45:03
7
20
еба си неблагодарните селяндури като не се прави нищо реват като се прави пак реват и накрая кво да прави кмета да ви угоди бе помиари селски вище си родословното дърво и си отивайте като не ви харесва БУРГАС омръзна ми от ревящи селски пръчки И ПАК ВИ КАЗВАМ ПОГЛЕДНЕТЕ ОТ КЪДЕ СТЕ И КАТО НЕ ВИ ХАРЕСВА БАЙ БАЙ
14.
Някой
24.02.2017 12:44:08
6
19
Иска да си стои на село. Оставете го. Не му чупете хатъра . Не четете глупавите му коментари.
Бургас се е запътил към място където са наредени Берлин, Будапеща,Барселона. Тези миришещи и на тезек хорица няма да спрат града да се развива.
13.
Лъжа е
24.02.2017 12:32:53
16
8
това е долнопробна платена ЛЪЖА
12.
До 10 и такива като него
24.02.2017 12:27:40
10
24
Имаш ли представа какъв процент от работните места в града ни, е ангажиран със строителството? Явно не!
Производство и продажба на на всякакви стр. материали.
Всичко свързано с обзавеждането на апарт. магазини, търг. площи
Притока (а не отлива) на хора в града.
И тн тн тн
И не на последно място: основния начин за финансиране на общината са данъците на живущите в нея! Затова в големите градове стандарта винаги е по голям! Едно е една улица да се поддържа с данъците на сто друго е на 1000 човека!
Ако строителството в едно населено място спре значи спира и развитието му!
Не ми се мисли при тази липса на каквато и да е било бизнес атмосфера и производство в Бургас да спре и строителството и свързаните с него услуги каква ще е безработицата в Града???
11.
Лаком
24.02.2017 12:21:49
15
11
Много вони анкатата Ви на лошо....
10.
аз
24.02.2017 11:41:59
7
3
Отдавна е доказано, че неуките, глупавите и простите са повече от умните.
Макар че тук в коментарите само човека 4 се изявява ярко към първата група
9.
кое ве?
24.02.2017 11:36:32
2
2
ко?
ай ше си замълча....
8.
аве журналистити
24.02.2017 11:35:03
13
15
пишете с главни букви

ПЛАТЕНА РЕКЛАМА ЗА 84 % ,, бургазлии,, мноо доволни от строителството в града ,после да няма туй онуй
7.
43
24.02.2017 11:27:56
14
20
Флагман, на тази платена статия сте забравили да и спрете коментарите.
Но вие ще се поправите след малко.
6.
miko
24.02.2017 11:17:05
8
18
Тази статия да не съпътства следващата сграда, която трябва да изникне в комплекс Лазур на мястото на Пиргос!
Единствено малката шкембеджийница спира строежа за сега, но братя Диневи ще им направят предложение на което няма да могат да откажат!
5.
до СМЯХ
24.02.2017 11:13:18
11
16
анкетирали само 600 човека (това са точно служителите в общината) от третия по големина град в България. Вие голямо сравнение направихте. На тази социологическа агенция трябва да й вземат лиценза след такъв анализ за толкова хора....
Наистина доста платена статия... :)
4.
Стойте си
24.02.2017 11:11:37
9
36
В паланките и рИвете за село
за кравите за овцете мамка ви комунистическа. Връщайте се в Айтос Карнобат Камено Мънинко Търново и да не сте стъпили в Бургас.
От такива тъпаци нашият град няма нужда.
3.
СМЯХ
24.02.2017 11:10:08
23
25
Май много хора изобщо не знаят за подобна анкета??? Кой точно анкетирахте??? Строителни и общински фирми ли???? Смях......
2.
Наблюдател
24.02.2017 11:04:43
36
27
няма такава платена и нагласена статия.... :)
Тази статия за новата "зелена" сграда ли я написахте, или за чистият въздух от ЛУКОИЛ или Кроношпан, или от многото свободни паркоместа, или от големите заплати над "средните за страната" които вземат Бургазлии.....или за многото зелени площи около блоковете.....
Флагман с тази статия "избихте рибата"..... :)
1.
гражданин
24.02.2017 11:01:59
46
32
Всичките ви рекламодатели :
СК, РМ, БМ, Унистрой както и разни знайни и незнайни строители са виновни за тежкото положение в което се намира презастроеният ни град. Бетонни гета без слънчеви лъчи - наблъскани една до друга кооперации, улици наблъскани с коли без място за спиране или паркиране. Прах, мизерия и бетоновози ..
Ето в това превърнаха хубавият ни град лакомите "строители" ....
Последните наглеци не стига че заграбиха по изключително съмнителен начин мястото срещу Флората ами и бълват платени статии как видите ли бетонното чучело което ще изпляскат там било произведение на изкуството.
Погледнете и другата простотия - Лазурен Бряг .. кой идиот би си купил жилище там където целият трафик на околовръстното му минава пред прозореца.
Погледнете и самото околовръстно - няма никакви варианти за разширяването му ... оставените запаси при проектирането му бяха усвоени, разпарчетосани и застроени.
Сега почнаха градинки и междублокови пространства. Очакваме морската да почнат да строят а после и в морето ...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори