×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бойко Борисов за Георги Костов: Кой, кой предложи смяната? Кой? Кой модел? Кой!


Бойко Борисов за Георги Костов: Кой, кой предложи смяната? Кой? Кой модел? Кой!
"Или „Костинброд 2“, или нещо ще правят. Щом така се объркват и не носят отговорност..."
23 Февруари 2017, Четвъртък, 03:31 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Явно пилот в държавата няма, обяви лидерът на ГЕРБ


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че „пилот в държавата няма“. Повод за думите му стана скандалът с главния секретар на МВР Георги Костов, който вчера бе уволнен, макар че седмица по-рано вътрешният министър Пламен Узунов бе дал да се разбере, че служебният кабинет няма такива намерения.
Борисов днес говори пред конференцията „Предприемачество за растеж“, организирана от „Предприемачи ГЕРБ“ и бизнес асоциацията на Европейската народна партия SME Europe.

„Като гледам скандалите, които всеки ден се организират, понеже явно пилот в държавата няма... Щот' не ме интересува името и субекта като физическо лице – най-висшата професионална фигура на МВР. Но да се объркат всички за пореден път, се объркаха – кой го сменя, защо го сменя, какви са мотивите. Ми само преди седмица ги слушах – казаха, че няма такова нещо. Кой, кой предложи смяната? Кой? Интересува ме кой модел. Кой?“, попита няколко пъти Бойко Борисов.

Той добави: „Уважаемият професор Герджиков казва - какво общо имам аз с главния секретар. Ама то се оказва, че му се е обаждал да го сменя.“

По думите на Борисов при такива информации в публичното пространство бизнесът веднага се стяга.
„Предприемачите казват – чакайте, нещо става тука. Или „Костинброд 2“, или нещо ще правят. Щом така се объркват и не носят отговорност за това, което пак са объркали”,
коментира още лидерът на ГЕРБ.

Според Борисов прогнозите за икономическия ръст за България са по-лоши заради дестабилизирането на политическата ситуация.


В категории: Политика


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
34
Коментара по темата
34.
ТОЙ
25.02.2017 22:11:39
0
1
Тикво, не се дръж като "ощипана" мома от Симитли. Този същия който командваше теб и ти каза да дезертираш, продължава да си играе с пионките във властта и ти много доре знаеш "КОЙ" е Той. Той е този с ифото за мутренското ти минало, с което те държи изкъсо.
33.
nik
25.02.2017 15:52:37
0
1
стига си питал кой, виж се в огледалото
32.
До 29, относно комунистите
23.02.2017 20:04:36
0
2
Много са ми смешни и жалки някои човечетата, дето се напрягат да бъдат големи антикомунисти, сипят люти клетви, а коленичат пред Борисов и Цветанов.

Такива са жалки, защото нямат поне една гънка в мозъчната си кора, за да проумеят, че в момента ги управлява „Б” отборът на БКП.

И той е много страшен защото:

1. Това не са истински комунисти, а кариеристи членове на БКП /някога/

2. Това не са истински десни и с това са още по-опасни, защото заблуждават наистина някои честни избиратели от центъра и дясното.

Предният – „А” отборът, който преди управляваше, поне беше ясен какъв е и не го криеше.

Запомнете: най-опасни са тези, които препират биографиите си, те са най-кресливи, най-злобни и най–безпощадни към бившите си съпартийци. Те са еничарите в политиката. За тях няма идеология, няма партиен морал, няма чест, няма родина – те са готови да целуват всеки брюкселски, натовски и вашингтонски задник, само и само да са на власт. Защото без властта те са геврека на дупката.

Кажете ми един от министерския отбор на Борисов, който преди 10 ноември да има поне някакъв, макар и мижав актив на борец срещу комунистическото управление!

Напротив – те са живели мирно и кротко в този червен залив: като почнете от сегашния яростен русофоб, а преди пламенен комсомолец и член на БКП Плевнелиев, от Борисов – верен син на БКП и офицер от МВР, Кунева – ах, милата, толкова е пострадала от комунизма със свекър секретар на ЦК на БКП, Лилито Павлова – внучка на легендарен съпартизанин на Тодор Живков от отряда „Чавдар” и с баща, който е работил пламенно в апарата на ЦК на БКП, Цецка Цачева – партиен секретар на окръжния народен съвет в Плевен, Румяна Бъчварова – с баща главен редактор на „Отечествен фронт”, което означава изключително предан на властта....Вземете страдалеца на комунизма Цветан Цветанов с баща един от шофьорите на шефа на Държавна сигурност Григор Шопов, ах какъв страшен дисидент е бил Цецко, Томислав Дончев – едно невзрачно габровче... когото и да хванете, няма да намерите и ред в биографията му поне да е разказвал вицове за Тодор Живков...

Ето, такива политически отрепки ви управляват, за които твърдя, че са „б” отбора на БКП.

А не забравяйте, че в БКП от един милион членове някога – половината бяха алчни кариеристи.

„Б” отборът е от този сектор.
31.
В.С.
23.02.2017 15:44:03
0
7
Боса учи млади ГЕРБ кадри как да произвезждат цигари.Опит има -справка Крайморие краварник.
30.
*********
23.02.2017 14:03:04
2
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
29.
Спрете!
23.02.2017 14:00:16
16
4
На децата трябва да се казва, че комунистите са прости, убийци, престъпници, подлеци и национални предатели. Те са избивали безразборно търговци, занаятчии, учени, професори, доктори и много други. Просто защото са били по-умни от тях, най-простите от най-простите, партизаните комунисти.
Това е достатъчно.
Да знаят, че никога, никога, ама никога няма да видят нищо добро от комунист.
И след още 50 години ще сме нормална държава.
28.
Даааа,
23.02.2017 13:44:56
0
12
"Борисов днес говори пред конференцията „Предприемачество за растеж“, организирана от „Предприемачи ГЕРБ".
Най после родните предприемачи попаднаха на точния "лектор" / ученик на Ахмед Доган /. Само от него ще научат как да "работят" и инвестират за да станат милиардери само за 5/пет/ години. От цитата горе разбрах, че освен политическа партия ГЕРБ, вече си имаме и "предприемачи ГЕРБ", а се чудехме на Догановите "обръчи" от фирми.
27.
Да се знае!!!
23.02.2017 13:33:33
7
6
Министерски син с два апартамента в Дубай

dubaiМалкият син на един от най- скандалните министри от тройната коалиция – Асен Гагаузов, се сдоби с втори апартамент в Дубай. Чадото на бившия регионален министър, Павлин, усвоява със замах татковите „спестявания” от времето, когато беше на власт.

Първият апартамент в Дубай бил закупен от бившия министър още през 2006, година след като е седнал вече на държавната софра. По- късно обаче, навярно под страх от съдебно преследване, Гагаузов прехвърля най- скъпият си имот на малкия си син Павлин.
Синковецът, който открито парадира по столични чалготеки с огромното си богатство, осигурено от баща му, успешно защитава семейната чест. По времето, когато баща му е министър, Павлин влиза в бизнеса с инертни материали. За нула време успява да удвои семейните капитали, разбира се, не без контактите на влиятелния си баща.

Съдбата на младия Гагаузов е сходна с тази на децата на голяма част от бившите министри в тройната коалиция. Конкурентката на Асен Гагаузов по връткане на далавери, Емилия Масларова, също подсигурява двамата си сина, че и техните внуци. Иво Масларов и
Превържениците на БСП продължават да чакат завръщането на комунизма

Превържениците на БСП продължават да чакат завръщането на комунизма

Константин Радонов през 2007 започват ударно да изкупуват имоти в София . Наследникът на Емел Етем също беше уличен в крупни злоупотреби с източване на ДДС от държавата през частната му фирма.

Не трябва да се забравя и приноса на Сергей Станишев към подобряване финансовото състояние на роднините му. Бившият премиер не веднъж е помагал на брат си Георгий, който е архитект, в развиване на бизнес начинания. Братът на Станишев успя да се сдобие с разрешително за изграждане на курортно селище в Кара дере, защитена територия включена в Натура 2000.

Въпреки че уредиха родата до 9 коляно, вчера на традиционния си митинг по случай Деня на труда, БСП отново заявиха „жертвоготовност“ да се заемат с управлението на страната. Най- верните им поддръжници от третата възраст ги
26.
Близнашки
23.02.2017 13:21:48
0
15
Я бързо гробаджиите да кажат защо нямаше такива изказвания на лидера им Боко когато Близначки уволняваше наред
25.
?
23.02.2017 12:57:49
14
6
БСП какво си мислят, че хората им вярват ли?....... С техните лъжи и празни обещания стават смешни.
24.
Иван Маринов
23.02.2017 12:43:28
18
7
Голямо плюене срещу ГЕРБ, а никой не вижда каква е истината, като от БСП са много честни защо се дадоха 400 хиляди за ремонт на Ечемишкия тунел , а реалната сума за ремонта е 150 хиляди още офицално не са дошли на власт и вече почнаха да крадат но това никой не го вижда.
23.
хм...
23.02.2017 12:07:45
2
6
Бог да пазел България?!? И Господ не може да ни помогне, защото българите са слепи, глухи и късопаметни. Иначе нямаше да сме 500 години рая. И от небето свише да ни дойде управник, пак дявол ще го изкараме и пак ще го оплюем и очерним.
22.
Същите тези, които плюят...
23.02.2017 12:05:27
16
6
Същите, които ни оставиха под чернобилския дъжд, сега обещават "здраве за всеки".

Същите, които направиха 3000лв.=$1 сега обещават повече пенсии и пари за хората.

Същите, които принудиха хората да бягат от България, сега обещават да ги върнат.

Същите, които взеха спестяванията на хората в банките и ги фалираха, сега обещават да спрат бедността.

Същите, които създадоха мафията, сега обещават да се борят с нея.

Същите, които станаха известни с червените си куфарчета, сега обещават да се борят с корупцията.

Същите, които стреляха по хора без съд и без присъда, сега обещават по-добро правосъдие.

Простете ми, че не ви вярвам!
21.
Legiona
23.02.2017 12:04:34
1
11
Koito haresva gerb da go duha,znachi ne obicha darjavata i roda si!Gerbajii dolni!!!
20.
Относно краденето, приятелю
23.02.2017 12:04:32
17
2
Г-жа Лъжа няма сила да управлява собствената си партия, а иска да управлява държавата

Време е за истината за това кои са националните предатели, време е за истината за гласуването в Европейския парламент. За истината, г-жо Лъжа, е време. Това каза Десислава Атанасова от ГЕРБ по време на пресконференция за приетото днес Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС (СЕТА). Изявлението на Корнелия Нинова по темата бе определено от представителите на ПП ГЕРБ като „поредното биполярно разстройство“.
Официалната разпечатка на гласуването днес, с която и медиите разполагат, показва, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев и голяма група от европейските социалисти подкрепят СЕТА. „Опитахте се да прикриете истината със странна пресконференция, на която заявихте, че Станишев много се е объркал в гласуването си в подкрепа на СЕТА. Може би се е объркал и Джани Питела - шеф на Групата на европейските социалисти в ЕП. Ред е да обяснявате, че ще ги мъмрите, ще ги наказвате до стената... но това не се случи по един друг повод - гласуването на резолюцията за наводняване на Европа с бежанци. Време е за истината, г-жо Лъжа“, подчерта Атанасова.
Според председателя на МГЕРБ Георг Георгиев лъжовните твърдения, изречени за СЕТА от Нинова, са няколко. По думите му, не е вярно, че пазарът ще се наводни с ГМО продукти. „СЕТА не отменя директивите на ниво Европейски съюз. Напротив, търговското споразумение залага два важни компонента - елиминиране на над 98% на тарифите и митата между Канада и ЕС, както и предвижда строга защита на интелектуалната собственост. Това е в услуга на европейските пазари“, обясни той. Георгиев припомни, че правителството на Бойко Борисов постави като условие за ратифицирането на СЕТА отпадането на визите за български граждани в Канада. „Това е едно от най-големите постижения, реализирани в последните 20 години. БСП не отчитат ли възможността, че България извлече най-доброто в случая, бяхме лидер на мнение във взимането на решението. БСП нямат ясна оценка какво е в национален интерес. Когато показват неразбиране на процесите в Европа, поне да не говорят - нееднократно са ни излагали. Как Станишев, опитен политик, ще се обърка така?“, коментира Георг Георгиев.
Лидерът на МГЕРБ бе категоричен, че Корнелия Нинова не е способна да упражни контрол върху процесите в собствената си партия. Георг Георгиев припомни, че евродепутатите от БСП гласуваха в подкрепа на резолюция, насърчаваща мигрантския поток в Европа. „Тогава Нинова привика за обяснение представителите на левицата в ЕП и никой не се отзова на поканата й. Очевидно тя не може да осъществи обратна връзка със собствените си евродепутати. Председателят на БСП твърди, че има капацитета да управлява България. Няма как да ни убеди, че може да управлява цялата държава, при положение, че не може да управлява собствената си партия“, категоричен бе Георг Георгиев.
Според Димитър Главчев разминаванията между Корнелия Нинова и Сергей Станишев датират от далечно време - още от времето, когато той е бил премиер. „Очевидно продължават да се разминават. По-интересно е как може да каже, че всички гласували за СЕТА са национали предатели. Г-жа Лъжа прекалява с етикетите“, подчерта Главчев.
„Малко смелост не достига на Нинова да обяви, че членството ни в ЕС е национално предателство - членство, което е постижение на десницата. Ако присъединяването ни към Европейския съюз е национално предателство, тогава и СЕТА е. Трябва да се каже кой се опитва да унищожи България. Гласувалите в подкрепа на споразумението Джани Питела и бившият председател на Европейския парламент Мартин Шулц- те ли искат да унищожат България, според Нинова?“, попита Тома Биков. Той призова БСП да не употребяват израза "национално предателство", защото именно те стоят зад редица национални предателства - поръчковите атенати отвън, взривяването на църквата „Света Неделя“, масовите убийства от т.нар. Народен съд, опитът за унищожаване на българската православна църква, предателството на Деветосептемврийския преврат. Според Биков безотговорните изказвания на председателя на БСП Корнелия Нинова застрашават икономическото развитие на България и рушат авторитета на страната ни в Европа. „Когато потенциален кандидат за премиер говори по подобен начин, никой няма да иска да инвестира у нас, защото няма да знае какво ще се случи в бъдеще. Да имаме граници в говоренето си и да се опитаме да съхраним постигнатия авторитет и резултати в развитието на България до момента“, призова Тома Биков.
19.
ex
23.02.2017 12:02:09
0
11
Български премиер (бивш) се произнесе "щот'не ма интерисува..." Оооох, Българи о, клета...
18.
Dedo
23.02.2017 11:59:43
3
7
Kato cheta komentarite i si mislq che ima shans za toq narod.Kakvo vi dadoha tiq izmikqri ot GERB?Nqma sigurnost,ne znaesh dali ste izkarash do sledvastata mizerna zaplata...Precaka obrazovanie,zdraveopazvane,samo tehni firmi kradat evroprogrami i vsichko koero pravqr e edin golqm bokluk!Az sum rabotil po saniraneto i moga da vi kaja che vsichko se pravi samo da izglejda dobre.Firmi na Boko poemat saniraneto,te naemat podizpalniteli i si izmivat racete s tqh posle...Po tova upravlenie samo nerednosti i krajbi,da ne govorim za kosmicheskiqt dalg!Skoro si prodavam imotite i napuskam BG.Horata v chujbina zasto ne glasuvat za toq pomiqr Boko,zastoto zaradi nego izbqgaha,ama toi Gospod si znae rabotata!Bog da pazi Balgariq!
17.
Ултра
23.02.2017 11:58:44
1
11
До 15:
Ти си национален предател приятелю!!!
С тея излеяния дето са ти пуснати от Сф на мейла да спамиш в нет пространството...нищо няма да постигнете...

Тоя път хората виждат и усещат истината...и ГРОБАРите на БЪЛГАРИЯ ще сте бити и е.бани!
16.
поредните им лъжи
23.02.2017 11:57:27
15
3
поредните мръсни номера на БСП. Те никога незнаят кой какво е направил. Как ще носят отговорност? Те и ОТГОВОРНОСТ - та това е толкова непонятна дума за тях. Дай им само лъжи, лъжи, лъжи. Сменят наред все едно избори спечелили и ще спечелят. Може и да спечелят- но само с лъжа и измама. Това умеят най-добре. Във всичко друго са кръгла нула и за никакъв чеп не стават
15.
Г-жа Лъжа
23.02.2017 11:55:14
12
5
Колко канадски бръмбара има в главата на Нинова?
Или за фалшивите новини и алтернативните факти на лидерката на БСП
Нинова определи като национални предатели гласувалите "за" СЕТА (допълнена)
В истерично агресивен стил, непривичен дори за нея, лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече във фейсбук българските евродепутати, гласували в сряда за търговското споразумение между ЕС и Канада (СЕТА), "предатели" и "продажници". И обяви четири опорни точки за тази анатема. Първо, според г-жа Нинова със СЕТА се отварял безконтролният достъп на генномодифицирани продукти до българския пазар. След това, България щяла да бъде залята с канадско месо - много повече, отколкото може да изяде. На трето място, лидерът на БСП провидя въвеждането на "извънреден" съд, в който корпорациите ще съдят държавите, за да си вдигат печалбите. И накрая, със СЕТА щели да се отворят за приватизация, либерализация и други страхотии образованието, здравеопазването, общественият транспорт и другите публични услуги.
Работата е там, че твърденията на г-жа Нинова или извират от елементарно непознаване на настоящото законодателство - българско и европейско, или са "алтернативни факти", или са, меко казано, нелогични и неразбираеми. Както коментира пред "Капитал" висш служител на Европейската комисия по повод на изявлението на лидера на БСП, "при демокрацията всеки е свободен да каже каквото иска, но ако този политик (Корнелия Нинова - бел. ред.) държи на думата си, то тя трябва да гласува за СЕТА, тъй като споразумението не предвижда приватизация на обществени услуги, достъп на генномодифицирани храни и не, няма да ни залее канадско месо".

Ще бъде ли залята България с ГМО?
Не естествено

В споразумението между ЕС и Канада няма изискване страните членки да променят законодателството си, така че да допуснат ГМО продукти.

В момента в 28-те държави могат да се разпространяват генномодифицирани семена или продукти само ако са изрично одобрени от Европейската агенция по безопасност на храните. Въпреки това страни като България са въвели забрана за разпространение дори на одобрени продукти - с мотива, че те могат да засегнат местния генофонд. Освен това за всеки продукт, който съдържа ГМО съставки, трябва изрично да се упоменава това. В ЕС е забранено и разпространението на месо или мляко от животни, които са третирани с хормони на растежа. СЕТА не променя с нищо тези изисквания. Канадското телешко ще продължи да бъде сертифицирано, както и всички продукти, които изискват сертификация, за да стъпят на европейския пазар.

От Европейската комисия обясниха, че досега има сключени дузина споразумения за свободна търговия между ЕС и държави извън съюза, които имат същите клаузи като СЕТА. Досега обаче в ЕС не се е появил нито килограм месо, третирано с хормони или неразрешени ГМО продукти, твърди ЕК.

Противниците на CETA често сочат т.нар. регулаторно сътрудничество като една от "задните вратички" за влизане на ГМО. В чл. 25.2 от СЕТА се казва, че двете страни ще обменят информация в областта на биотехнологиите.

"Сътрудничеството означава, че и двете страни трябва да се съгласят, обясняват от ЕК. Ако ние преценим, че нямаме интерес да си сътрудничим в областта на ГМО, няма да го правим." От комисията обясняват, че текстът по никакъв начин не отваря вратата за по-бързо признаване в ЕС на ГМО продукти, нито пък подменя европейския подход на научна предпазливост - т.е., че докато един продукт не е безспорно доказан за безопасен, той не може да се пусне в обръщение.

Ще ни залее ли канадско месо?
Не, но пък може да нахлуе кленов сироп

Според Корнелия Нинова след СЕТА българският пазар ще бъде залят от повече канадско месо, отколкото е цялото потребление на България. Това е типичен "алтернативен факт" в стил Доналд Тръмп, на когото лидерът на БСП може би се опитва да подражава.

Със СЕТА се отваря квота за 50 хил. тона канадско говеждо месо. За да се случи апокалиптичната прогноза на г-жа Нинова, цялото това месо, кой знае защо, трябва да се изсипе точно в България. Всъщност новата квота за внос на канадско месо представлява пренебрежимо малък процент от 7.5-те млн. тона говеждо месо, което се произвежда в ЕС. За да бъдем по-точни - 0.7%.

Най-интересното е, че дори и в момента Канада изпълнява едва 0.6% от досегашната си, много по-ниска квота в ЕС (т.е. внася около 60 тона, основно бизонско месо). Това се дължи на по-високите цени в Канада, както и на санитарните изисквания в ЕС - в Канада няма стада животни, за които има гаранция, че не са третирани със забранените в ЕС хормони на растежа. "Дори и канадците масово да решат да изнасят, това ще им отнеме години, преди да успеят да отгледат стада, които да могат да минат сертифициране", коментира служител на ЕК.

"Страните от ЕС произвеждат повече свинско, отколкото цяла Северна Америка, те са едни от най-конкурентните износители в света", е отговорът на служител на ЕК на заплахата България да бъде засипана с канадски свински пържоли. И само между другото - квотата на Канада за износ в ЕС се равнява на 0.3% от производството в страните членки.

Ще ни вземат БДЖ-то
За жалост - не

Трето обвинение на г-жа Нинова към евродепутатите, които са подкрепили CETA - че са гласували за митичното изискване за приватизация на публичните услуги. Такова в СЕТА естествено няма и не може да има. "Няма нищо в CЕТА или в което и да е друго споразумение, договаряно от ЕС, което ни задължава да променяме нашето законодателство в тази област", казват от ЕК.

Всъщност голяма част от публичните услуги, за които г-жа Ненова твърди, че се отварят за приватизация, отдавна не са изричен държавен ангажимент. Това е странна некомпетентност от страна на бивш зам.-министър на икономиката.

Вероятно от БСП имат нещо друго предвид. Споразуменията за защита на инвестициите (каквито България има много) забраняват експроприация. Тоест, ако държавата е дала възможност една дейност в областта на комуналните услуги да се извършва от частна компания, тя не може да отмени тази концесия или приватизацията само на една компания. Дейността може да стане изцяло държавна и всички частни компании в областта получават компенсация за направените от тях инвестиции (което в някои случаи може да е разумна политика), но не и избирателно да се късат отделни договори. Това е позиция и на ЕК (която няма нищо общо с международната търговия). В Европа неведнъж се е случвало правителства или местни власти да се откажат от концесии, когато са решили, че публичната собственост е по-добър вариант. Този подход доста се различава от идеите на БСП за отнемане на лицензи на компании, които да бъдат изкупени и след това отново приватизирани.

Вай, корпорации ще могат да ни съдят
Те и сега могат

Възможността държавата да бъде съдена от частни корпорации е стара опорна точка на противниците на международните търговски споразумения. Само че в случая със СЕТА става въпрос за елементарно повтaряне на чужди думи, без някой да си е направил труда да прочете споразумението.
"CETA въвежда нова система за разрешаване на спорове между инвеститори и приемащи държави, която цели подобрение на предсказуемостта и качеството на решенията спрямо досега действащия модел по двустранни и многостранни договори за насърчаване и защита на инвестициите. По модела на Световната търговска организация СЕТА въвежда постоянно действащ независим арбитражен съд, чиито решения ще подлежат на контрол както на тесните, предимно процесуални основания, коренящи се в правото на защита, преобладаващи по сега съществуващата система, така и за незаконосъобразност. Очакваният практически ефект е националните държави да придобият по-голяма свобода в избора на вътрешни политики и в административните методи за реализирането на тези политики, както и стесняването на възможностите на инвеститорите да упражняват натиск върху държавите със спекулативни искове."

Със СЕТА се въвежда универсална система за защита на инвестициите, която обхваща всички държави в ЕС, включително и Германия и Франция, които досега никога не са имали подобни споразумения с Канада. Именно оттам дойде съпротивата срещу тези клаузи. Но причината Берлин и Париж до момента да нямат такива международни споразумения с други големи страни е много простa - съдебните системи в тези страни се ползват с високо доверие. За тях тази част от СЕТА беше наистина новост и тя бе значително преработена.

Канада и ЕС се съгласиха да работят за двустранен инвестиционен трибунал. Как той ще работи все още не е ясно и именно затова чл. 29 от СЕТА няма да се прилага, докато не се изясни механизмът. Подобен трибунал би бил добра основа за промяна на другите споразумения за защита на инвестициите, които България вече има с други страни. Именно затова СЕТА всъщност е в български интерес.

Адвокат Първан Първанов, Нюйоркска кантора за международен арбитраж
България вече има 69 двустранни споразумения за взаимно насърчаване и защита на инвестициите. Именно те предвиждат при възникване на инвестиционни спорове да се прибягва към ad hoc инвестиционни трибунали. България е една от малкото страни в Източна Европа (заедно с трите прибалтийски държави и Македония), която няма такова споразумение с Канада, тъй като вероятно Отава не счита страната ни за значим търговски партньор. Тоест това не е някакъв показател за политически суверенитет, а по-скоро за незначителност.
14.
Red Legioner
23.02.2017 11:54:43
6
9
Боко-прасе...ти си най-БЕЗКРИТИЧНИЯ
НАЙ-НАГЛИЯ
НАЙ-БЕЗОЧЛИВИЯ И АРОГАНТЕН
"политик"...в Българския политически живот за всички времена...
13.
###
23.02.2017 11:54:18
9
2
Листопад” в БСП
От Калин Първанов , публикувано на 20.02.2017
Ден след затварянето на кандидат-депутатските листи от Националния съвет, към централата на „Позитано” продължават да хвърчат открити писма, жалби и сигнали. Правят се масови самоотводи, появяват се странни кандидати, изчезват утвърдени имена. От вътрешното състояние на партията може да се съди как ще управлява и как ще се взимат решения, които касаят живота на всички.

БСП май тръгна не на избори, а на карнавал. Певци, артисти, мимове, музиканти, спортисти, преподавател по риторика, маестро на пантомимата – листите на партията са като трупа за тържествено откриване на Пловдивския панаир! Всеки момент ще изскочи и някой буфосинхронист, цирков въжеиграч или дипломиран клоун, за да повиши нивото на професионализма в кандидат-депутатските списъци.

Този път те са приютили и няколко журналисти. Медии не крият възторга си от поредното „зайче”, извадено от цилиндъра на Корнелия Нинова. Част от журналистиката традиционно излиза в платен отпуск по време на кампания. Критичният филтър на новините, продуцирани от „Позитано 20 productions”, не функционира и медиите допринасят за карнавалното настроение. Не е важно какво се е случило на поредния пленум на БСП, какви идейни позиции са отстоявани и какви политически спорове са се водили в залата. Важно е какво е казала Нинова в началото. Пленумите са фон за тронното слово, резюме от което ще чуем във вечерните новини. А участниците в заседанията вече не са нищо повече от масовка, така че да не изглежда, че председателят на партията си говори сам.

Нищо ново под слънцето – по същия начин преди няколко години делегати на софийска конференция на БСП научиха от новините, че Сергей Станишев е определил Пламен Орешарски за следващ премиер. В залата нищо подобно не беше обсъждано, нито пък лидерът на партията беше благоволил поне да го сведе до знанието на съпартийците си.

В други години, ако някой член на партийно ръководството, бивш зам.-министър и депутат се изкажеше пред политически форум, че в партията му се извършва чистка и се подменя нейният състав, това щеше да е заглавие минимум за първа страница. Днес едва намираме думите на проф. Ваня Добрева някъде между редовете само в няколко публикации. Някой ще каже – на кой му пука как си говорят социалистите вътре, какво значение има това? Огромно. БСП е партия, която се е устремила към властта. Тоест от вътрешното й състояние може да се съди как ще управлява и как ще се взимат решения, които касаят живота на милиони хора. Монолитния СДС на Костов навремето започна да се пропуква не толкова от центъра, колкото от скандали в периферията. От появата на странни типове и от разпищолени емисари по места (поне Корнелия Нинова би трябвало да пази добър спомен от тези процеси).

Реденето на листи винаги е повод за драми на „Позитано”. Този път обаче са налице явления без прецедент – не само спуснати водачи, но и служебно наредени списъци в цели избирателни райони и масови самоотводи на кандидати. Има и няколко безследно изчезнали знакови фигури в БСП. Поне в една трета от областите в партийните структури ври и кипи, но не трескава подготовка за предстоящия вот. Зад кулисите на карнавала е много по-интересно, отколкото на сцената в партийната централа, където трупа кандидати от граждански и лични квоти излизат за „бис” и дефилират, без да знаят къде са попаднали.

Някъде кандидати са събирани в последния момент под път и над път. След като избрани „от долу” са се оттеглили колективно. Такъв е случаят в Разградско, където ръководството на БСП определи за водач бившия кмет на областния град Денчо Бояджиев, въпреки че Областният съвет е имал друго предложение – доц. Станка Дамянова, директор на филиала на Русенския университет. „И сега е пред очите ми презентацията на другарката Нинова за паралелната държава. Беше много ефектно. Но извиква аналогия в мен и започвам да си мисля, че има и паралелна партия – тази на Националния съвет и на Изпълнителното бюро, и другата на хората долу по места. Ние сме пример за това. Аз не желая паралелната държава, нито паралелната партия! Като че ли и в нашата партия живеем в два свята, единият излишен” – така завършва писмо до Стефан Данаилов, подписано от Даниел Димитров, председател на местния парламент в Исперих. Юристът е един от седмината активисти от Разградско, които напуснали листата в знак на протест срещу решението на централата. Сред тях са и бившата лидерка на БСП-Разград Елка Неделчева, бившият областен управител и общински съветник Стоян Димитров, председателката на БСП-Исперих Енита Василева и заместникът й Атанас Дочев, зам.-кметът на община Цар Калоян Найден Късов. След като в листата останали само трима от уставно номинираните, се наложило местата да бъдат попълвани с лични предложения на определения за първи Денчо Бояджиев.

„Доколкото знам, новината го е сварила в Куба, а миналия месец беше в Япония. Човекът активно обикаля света като пенсионер”, заяви пред „a-specto” Даниел Димитров. В писмото си до Данаилов, той се спира и на други любопитни детайли: на 16 февруари се състояло заседание на Областния съвет, на което са присъствали водачът на листата и членът на ИБ на БСП Стоян Мирчев. Бояджиев нито веднъж не взел думата, не изложил вижданията си за кампанията и демонстративно през цялото време си „цъкал” на телефона. Мирчев пък посъветвал местните да си знаят мястото като им казал, че ако БСП спечели 900 хиляди гласа или 1 милион, десетте хиляди избиратели от Разградско ще са капка в морето и няма да са от кой знае какво значение. „Това ме накара да се почувствам погнусен, унизен, отвратен. Защото си мислех, че за нас всеки Човек и всеки глас е важен”, заявява Димитров и декларира, че не желае да е съпричастен със случващото се.

Потърсен за коментар, Стоян Мирчев заяви, че в писмото на Димитров думите му са неточно цитирани и извадени от контекста. „Казах само, че трябва да се съсредоточим върху броя гласове, които да ни стигнат за мандат от Разград. Ако някой е решил да саботира кампанията в района, това няма да бъде допуснато”, зарече се Мирчев, който бе командирован за водач в Силистра, след като беше спряган за Разград. Всъщност е извадил голям късмет – в Лудогорието БСП очевидно е разделена. „Казионната” част съзира в „опозиционната” „дългата ръка на ДПС”. Недоволни пък са склонни да виждат зад фигурата на спуснатия водач сянката на голям работодател и футболен бос в региона.

Дори ако приемем обяснението, че случилото се в Разград е плод на дългогодишни сложни местни отношения, то в други райони ситуацията в БСП не е много по-различна. Което вече издава системни проблеми. Открито писмо долетя и от съседен район, а неговият автор съвсем не може да бъде обвинен, че има накърнени лични интереси или амбиции. „Пише ви една адвокатка от дълбоката провинция – гр. Търговище, в най-тежките 1991-1997 години шест години бях председател на Общинския и на Областния съвет на БСП, член на тогавашния Висш съвет на БСП, както и ексдепутат в 37-то НС. Въпреки всички трудности, успяхме да запазим партията си, да съхраним и успокоим хората, както и да им помогнем, когато имахме възможност – пише Валентина Георгиева до Корнелия Нинова и продължава – За съжаление, хората, които тогава с цената на всичко защитихме нашата БСП, бяхме използвани като кърпички, с които беше изчистена мръсотията от лицето й, а после ни изхвърлиха в кошчето за отпадъци… Напълнихте ръководството с милионери, масони и още най-различни „они”, а прогонихте хората, които истински милееха за идеите на партията и продължават да спазват принципите й, но не вашите!”. Георгиева пише още, че и друг път водачът на листата не е бил от този край, но определянето му е ставало по взаимно разбирателство между местното и централното ръководство. Този път обаче директно е спусната бившата зам.-министърка на земеделието Светла Бъчварова на мястото на Явор Куюмджиев, който бил издигнат от 35 основни организации на БСП в Търговище и от 5 общински. По-нататък в емоционалното си обръщение до председателката на партията, Георгиева заявява: „С лека ръка зачерквате един цял избирателен район! Районът ври и кипи, всички са възмутени от вас и от г-жа Бъчварова, която въобще не е позната на хората... Благодарение на Вас и на госпожата, от нашия район ще бъдат избрани четири депутати от ДПС. Започвам да мисля, че това е желанието и на двете ви.
Открито заявявам, че в тази партия, с тези три последни ръководства, аз не припознавам моята партия, за която бяхме готови да дадем живота си. Вие превърнахте една червена крепост в руини!...Въпросът ми към вас двете е: толкова ли желаете властта и облагите от нея, че прегазвате хиляди хора? Срам нямате ли?”.

Авторката на тези думи отдавна се е оттеглила от активна политическа дейност. Но не за първи път хвърля фраза, която ще се помни. В края на 1994 г., когато изненадващо и за част от ръководителите на БСП, социалистите печелят абсолютно мнозинство, а в Търговищко три от четирите депутатски мандата се оказват червени, стари номенклатурни кадри започват да търсят пътища към партията-майка, която преди това са отписали. Новоизбраната депутатка Валентина Георгиева ги заковава с крилата фраза „Къртиците изпълзяха от дупките!”, цитирана многократно в медиите. После изживява изключително болезнено краха на управлението „Виденов” и погрома над парламента. Поболява се, цяла година лежи по болници, загубва професионални позиции и живее в оскъдица, докато възстанови адвокатската си практика. Днес вече пенсионер, Георгиева не спира да се възмущава от „срамния десятък” (плоският данък), който партията въведе, а сега отново отказва да преразгледа. И обвинява ръководствата на БСП, начело с Георги Първанов, Сергей Станишев и Корнелия Нинова, че са вкарали партията „в старите номенклатурни релси на бившата БКП”.

Колкото до драмата с водача на листата в Търговище, запознати с разположението на силите в БСП са склонни да виждат политически и икономически проекции, които отиват доста отвъд лични отношения, симпатии или антипатии. Изглежда някои среди в партията разчистват сметки с извадения без много обяснения от листите Явор Куюмджиев, който през 2015 г. поиска оставката на зам.-председателя на БСП Драгомир Стойнев. Тогава на „Позитано” се проведоха инфарктни заседания, нашумели като „Пленум на истината”, на които се задаваха въпросите – „Кой спря „Южен поток”?” и „Кой доведе „Уестингхаус” в България?”. В крайна сметка бившият икономически министър Стойнев оцеля заради нежеланието на тогавашния председател на БСП Михаил Миков да се подсилва конфронтацията в партията. „Има редица случаи, в които отделни прояви станаха повод за дълги препирни в публичното пространство и обяснения, често верни, а често – обслужващи тези зложелатели, които искат БСП да изглежда раздирана от противоречия”, заяви тогава Миков. А Стойнев остана още година негов заместник, после подаде оставка месец преди конгреса и участва дейно в свалянето на бившия лидер. Днес изглежда е любимец на новото ръководство, щом на него беше поверено изготвянето на предизборната платформа на партията.

Стойнев отново е определен и за водач на листата в Стара Загора, където също започнаха вътрешнопартийни брожения. Преди пленума на Националния съвет в неделя трима председатели на ключови организации на БСП в областта са декларирали, че се оттеглят от листата заради грубата намеса на водача при съставянето й. Това са Николай Терзиев от Казанлък, Атанас Пъдев от Павел баня и Мариана Тотева от Раднево. Петима известни активисти от Стара Загора са подкрепили мотивите им като са сезирали Общопартийната контролна комисия с искане за експресна проверка на съставянето на местната листа под диригентството на Стойнев. Тя била наредена „полуявно-полутайно”, в смисъл – с явно гласуване за досегашния депутат Георги Гьоков (поставен втори), и с таен вот за всички останали. В писмото се твърди, че под въздействието на водача са допуснати груби нарушения на процедурите в Областния съвет на БСП и в списъка са попаднали седем кандидати, които не са получили подкрепа от общинските си организации. Поставеният на пето място казанлъшки бизнесмен Васил Самарски, който минава за близък до Стойнев, пък е със свалено политическо доверие от съпартийците си в Казанлък, но се е появил и е гласувал на заседанието в ново амплоа – като представител на организацията на БСП от селската община Братя Даскалови. В родния му град избирателите свързват Самарски и със скандалната концесия на местния гробищен парк от фирмата на социалиста „Танатос” ООД. Преди години случаят предизвика покойният казанлъшки писател и известен ляв интелектуалец Веселин Стоянов да напише разследване, публикувано във вестник „Дума” под заглавие „Милост за живите!”.

„Според нас така формираната листа е нелегитимна и с нея БСП ще загуби сигурни гласоподаватели. Доказателство за това е и намерението на някои другари да излязат от листата”, пишат до „Позитано” петимата социалисти, сред които са и областните председателки на движенията на ветераните и на жените в БСП Донка Черковска и Донка Динева (за тази вечер в Стара Загора е насрочено извънредно заседание на Общинския съвет на БСП, но по информация на „a-specto” водачът на листата Драгомир Стойнев и следващият в списъка Георги Гьоков са отказали да присъстват).

Изцяло служебна листа нареди Националният съвет на БСП в област Видин, където са се оттеглили петима кандидати, начело с председателя на Общинския и на Областния съвет на БСП Димитър Велков и председателката на БСП в Димово Наташа Трайкова. След самоотводите им Областният партиен съвет се е отказал да реди листа поради абсурдната ситуация, в която е попаднал с оставането на само един легитимно издигнат кандидат. Протестът на социалистите във Видинско е заради решението на „Позитано 20” да им спусне за водач досегашния депутат Филип Попов, който при гласуването в най-голямата организация – тази в областния град, се класирал на седмо място. Сред „новите” имена във водената от Попов 8-членна листа, трима са се явявали с листите на други партии на последните местни избори във Видин, а една от кандидатките е майка на претендент за кмет, конкурирал се с БСП. Списъкът завършва с водещия на предаването „Политика и спорт” по телевизия „Евроком” Иван Търпоманов, който се титулува и лидер на Българска индустриално-аграрна партия. През 2014 г. БИАП е подписала коалиционно споразумение с Николай Бареков и Търпоманов е бил поставен шести в листата „България без цензура” в… Бургас.

В съседния на Видин регион Монтана пък изненадващо и без никакви обяснения изчезна името на досегашния водач д-р Емил Райнов. В последния парламент той изнесе върху гърба си единственият вот на недоверие, поискан от левицата – заради политиката на правителството в здравеопазването. Райнов беше в основата и на сезирането на Конституционния съд за разделянето на здравноосигурителните пакети на основен и допълнителен (т.нар. „реформа на Москов”), благодарение на което КС върна решението за ново разглеждане и така на практика го стопира.

Така някои оприличават ситуацията в БСП след последния пленум на сапунения сериал „Листопад”. Според други обаче има и елементи на политическа драма – като в „По дирята на безследно изчезналите”.
12.
АЛЕРГОЗАН
23.02.2017 11:53:20
9
3
Не мога да се изкривя и да кажа, че не правят манипулации от служебното правителство и че за това най-вероятно стой НИНОВА ПИКЧЪРС. Незнам и Герджиков какви нобелови награди предлага за режисура ама на някой от БСП-ДПС-НДСВ СЪС СИГУРНОСТ ТРЯБВА ДА МУ СЕ ВРЪЧИ НАГРАДА....
Арее...
11.
Burgazliq
23.02.2017 11:50:22
1
9
Bravo Boko nqkoi ste ti povqrva s tvoite nomera po tvoqta glava!I mangal da doide da me upravlqva za tvoqta prestapna grupichka nikoga nqma da glasuvam!Dano horata mislqt pone za roditelite si i nikoga poveche da ne te izberat,neres gaden!
10.
УЛТРА
23.02.2017 11:47:43
5
9
ДА СИ ГЕРБЕРАСТ НЕ Е ШЕГА!

ТОВА Е ДИАГНОЗА...БОЛЕСТ....ЧУМА...
ДА СИМПАТИЗИРАШ НА ТИКВОЧА ОТ СИК НЕ Е НОРМАЛНО...

А ДА КАЖЕШ, ЧЕ КОСТОВ Е ЕДИН ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ГЛАВНИ СЕКРЕТАРИ Е...МЕКО КАЗАНО ПРОСТОТИЯ...
9.
манаф
23.02.2017 11:41:18
2
18
Предприемачи ГЕРБ????????

Какво е това животно? Те в ГЕРБ не са предприемачи а крадци. Уреждаенто на строежи на магистралки, саниране, всякакви държавни поръчки за милиарди, за наши хора, с петорна цена, и голямо грабене не се нарича предприемачество!!!!

Относно Костов - как няма да реве Бойко. Ми нали той го наложи за охранител на мръсните бизнеси по южното Черноморие и за награда и главсек го направи. А за професионализма на Бъчварова по добре "ни дума, ни лаф"!!!
8.
ZapoznAt
23.02.2017 11:10:45
5
17
Хората около вожда ви смехурко са умни и добре изиграха схемата с бюлетините 350 хиляди ама не стана схемата и след това даже и жертви излязоха
7.
Даааа,
23.02.2017 11:10:02
3
15
"Борисов днес говори пред конференцията „Предприемачество за растеж“, организирана от „Предприемачи ГЕРБ".
Най после родните предприемачи попаднаха на точния "лектор" / ученик на Ахмед Доган /. Само от него ще научат как да "работят" и инвестират за да станат милиардери само за 5/пет/ години. От цитата горе разбрах, че освен политическа партия ГЕРБ, вече си имаме и "предприемачи ГЕРБ", а се чудехме на Догановите "обръчи" от фирми.
6.
Опреснителен урок
23.02.2017 11:05:07
13
4
Периодът “Орешарски”: Правителството на КТБ

Година и половина, три правителства, масови протести, една фалирала банка. Погледнато през историята на КТБ, периодът между пролетта на 2013 г. до есента на 2014 г. е най-динамичният за нея. В рамките на тази година и половина се случват някои значими събития, които първо извеждат модела, добил популярност като “Кой”, на яве, показват неговата безгранична сила, а след това той се трансформира и преминава в нови измерения. В края на този период – есента на 2014 г., когато започва вторият мандат на Бойко Борисов, “Кой” не е разрушен, но вече е сменил играчите си.

Палачинката се обръща

В края на мандата на ГЕРБ настъпва разрив между властта и групата около КТБ (Василев-Пеевски – все още тандем). По същото време в страната се зараждат масови протести. Те започват извън София, от Сандански и Благоевград, постепенно обхващат другите градове и достигат до столицата. Поводът са високите сметки за ток от декември и януари, повежда се война срещу монополите (в лицето на РПТ-тата), словестната атака срещу тях от пеевските медии нажежава още повече ситуацията. Протестното недоволство се насочва към Бойко Борисов и ръководеното от него правителство на ГЕРБ. Иска се неговата оставка. Тя идва на 20 февруари.

За отношенията между Борисов и Пеевски/Василев лесно може да се съди по настроенията в TV7 и другите медии от обкръжението на депутата от ДПС. Ако допреди това те са хвалили всяка премиерска стъпка, то вече вестниците и електронните медии повеждат негативна кампания както срещу Борисов, така и срещу неговите министри. „TV7 е единствената телевизия, която непрекъснато правеше разследвания срещу властта… Вече трима министри не са си на постовете – на здравеопазването Стефан Константинов, на енергетиката Трайчо Трайков и зам.-министърката Гергана Павлова. Нашата позиция е кристално ясна от самото начало”, заявява изпълнителният директор на телевизията Николай Бареков пред ПИК и допълва: “Аз не виждам да има по-свободна телевизия от нашата.”

В деня на един от големите протести срещу управляващите гост в предаването на Люба Кулезич по TV7 е Цветан Цветанов. Непосредствено след това Кулезич е изгонена от телевизията с обвинението, че не спазва елементарните журналистически стандарти. “Не аз преобърнах палачинката. Не мога да я обърна за два часа. Не аз бях човекът в телевизията, който поддържа близки отношения с Бойко Борисов, не аз се радвах на есемесите му, нито пък съм получавала такива”, казва тя в своя защита в интервю пред Медиапул.

Аферата „Костинброд”

Отново TV7 е в центъра на едно събитие, което успява да повлияе на изборния резултат в предсрочните парламентарни избори на 12 май 2013 г. Събитието стана известно като аферата „Костинброд”. В деня на размисъл, бившият водещ и настоящ евродепутат Николай Бареков се включва в жива връзка пред печатницата „Мултипринт” на общински съветник от ГЕРБ Цветан Бончев в Костинброд, докато прокурорите са вътре, и обявява, че изборите на следващия ден ще бъдат фалшифицирани.

Прокуратурата разпространява съобщение, в което казва, че “в складови помещения са открити над 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини за гласуване в извънредните парламентарни избори на 12.05.2013 г. До 08.05.2013 г. “Мултипринт” ООД е изпълнило задълженията си по договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетините за изборите и същите са превозени до областните администрации в страната. Откритите през нощта на 10.05.2013 г. бюлетини са извън тези количества. Бюлетините /общо 10 палета/ са поставени под засилена охрана.”

Мая Манолова внася сигнал в прокуратурата и се започва разследване. На бившия главен секретар на МС Росен Желязков е повдигнато обвинение в престъпление по служба заради това, че не е упражнил контрол върху отпечатването на бюлетините. Съдът му дава оправдателна присъда, а прокуратурата не обжалва.

Социолозите смятат, че в резултат на „Костинброд” ГЕРБ са загубили гласове на изборите. Аферата е определяна като най-близкото нещо до държавен преврат от новата история на България. Мащабната манипулация, извършена чрез медиите, контролирани от Пеевски и Цветан Василев, и с решаващата помощ на прокуратурата, промени радикално пъзела на властта в държавата.

Игра на едро

Групата около КТБ излиза от мандата на ГЕРБ с огромни активи, контрол върху няколко сектора от икономиката и дава заявка за цялата политическа власт. Въпреки че ГЕРБ е на първо място в изборите, партията не може да сформира правителство. Това правят БСП и ДПС, а за премиер е посочен Пламен Орешарски. Министрите в неговия кабинет минават през одобрението на Пеевски и Василев, съобщават източници, близки до събитията. Започва игра на едро, в която частни интереси играят от името на държавата.

Това включва овладяване на потоците на европейските пари и големите проекти. Фирми, близки до групата, си поделят изпълнението на водния цикъл, големите строителните и инфрастурктурни поръчки, подизпълнителството на Южен поток. Напълно е овладяна енергетиката.

Година по-късно, вече в изгнание и след скарването си с Пеевски, Цветан Василев разказва в интервю пред bTV от Виена как държавата е изцяло под контрола на Делян Пеевски: “Тези поръчки се разпределят основно през каналите на този човек… Този човек се изживява като властелин на държавата, няколко негови марионетки говорят от името на държавата. Те разпределят вече всички строителни обекти и проекти и това става публично”.

Кулминацията на това подчинение на държавата идва на 14 юни 2013 г., когато парламентът гласува избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. С този ход се цели затворяне на кръга на институционалната примка в сектор сигурност – информация, МВР, следствие, прокуратура. Събитието предизвиква масови сътресения в държавата – избухват протести, които в най-активните си периоди събират 30-35 хил. души.

Въпреки че Орешарски дълго време не се поддава на масовите скандирания за оставка, във властта започва да се генерира политическо напрежение между БСП и ДПС. Икономическо напрежение започва да се натрупва и между двамата партньори Василев и Пеевски. То идва основно по линията кредитор-длъжник и се случва още през есента на 2013 г. “Може да се каже, че тогава започнаха да прехвърчат първите искри”, казва самият Василев в интервю по bTV година по-късно.
В основата на конфликта са пари. Общите проекти са финансирани от КТБ и идва моментът, в който Цветан Василев настоява Пеевски да поеме половината ангажимент и да върне част от дадените средства. Това не само, че не се случва, а води до задълбочаване на конфликта между двамата.
Пак по това време Цветан Василев проявява и политически амбиции. Сред подкрепяните от него е Николай Бареков и партията му „България без цензура”. Бареков се явява за първи път на европейските избори през 2014 г. и заедно с коалиционните си партньори ВМРО, ЗНС и „Движение Гергьовден“ печели 10.66% от гласовете. По-късно Василев сам признава, че е финансирал създаването на Бареков като политически субект.
Войната
Последният етап от този период е най-драматичен. Конфликтът между Пеевски и Цветан Василев става явен, а инструментите за атака го изваждат извън контрол. Чрез подставени лица и смяна на собствениците депутатът от ДПС успява да овладее голяма част от общите му с банкера бизнеси. Пеевски впряга държавните структури, над които има контрол, и започва война срещу Василев на всички фронтове – МВР, ДАНС, Прокуратура. Медиите на Пеевски изваждат КТБ на гилотината и я посичат. След натрапчиви внушения през вестниците и сайтовете, че банката е нестабилна, уплашените вложители се струпват пред офиситите и само няколко дни са необходими, за да обяви КТБ, че няма ликвидност.
Затварянето на банката съвпада с подаването на оставка от Пламен Орешарски. Следват отново избори, на които ГЕРБ печелят. На 6 ноември 2014 г. БНБ отнема лиценза на КТБ. На 7 ноември е сформирано второто правителство на Бойко Борисов.
5.
Mafia GERB
23.02.2017 11:04:10
4
20
Браво на Радев! Всички мутри от ГЕРБ начело с Боко и Цвък на съд и затвор, както и да върнат откраднатите милиарди от народа!
Сто пъти БРАВО на Правителството за ГЕРБЕРСКИЯ ОЛИГОФРЕН Костов да бъде ИЗРИТАН. Той щеше да МАНИПУЛИРА ИЗБОРИТЕ. А ние на 26 март ще ОТСТРАНИМ от ВЛАСТ МУТРАТА Борисов и ГРУПИРОВКАТА ГЕРБ, които ще се РАЗПАДНАТ КАТО НДСВ !
4.
До 2
23.02.2017 11:01:31
4
15
Мн си зле, гръмни се
3.
Аман от запознати
23.02.2017 11:00:39
11
12
Костинброд ,драги ми смехурко беше схема на Лайномета-омбудсман.
Добре скроена и заблуди стадото.
Сега ще приложат друга схема.
2.
симпатизант
23.02.2017 10:58:01
105
6
Мръсни комунисти!
Изгонихте най-кадърния от МВР, руски подлоги!
След г-н Борисов това е втория най-качествен главен комисар, който е заемал този пост!

Явно професионалистите като г-жа Бъчварова и Георги Костов ви пречат с нещо, нали?

ГЕРБ ще се върне на власт и ще върне тези хора на местата им, където трябва и да бъдат!
1.
ZapoznAt
23.02.2017 10:52:04
13
20
В паниката г-н Борисов ми прилича на реформат или някой от да България.Констинброт беше ваша схема
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори