×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Най-застрашени от опасните онлайн игри като „Синият кит” са материално задоволени деца


20 Февруари 2017, Понеделник, 17:57 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимка: Авторът

Тяхната фрустрация и скука избиват в търсенето на адреналин и разнообразие, родителите трябва да следят за „знаци” за да ги предпазят


Мария Бедрова е училищният психолог в елитната и бързоразвиваща се бургаска гимназия ПГМЕЕ от повече от 20 години. Тя е завършила филология и психология в СУ „Св. Климент Охридски” и е посветила кариерата си на детската психология, с която ежедневно помага на учениците в известното бургаско училище. През немалката си кариера в сферата е успяла да помогне на десетки ученици, които в момента са утвърдени професионалисти.


- Г-жо Бедрова, феноменът на опасните игри в интернет пространството започна да придобива популярност наскоро. Какви са Вашите наблюдения върху тези игри?

- През последните години социалните мрежи се разрастват все повече и повече във влиянието си върху психиката на подрастващите и учениците. Доскоро след училище децата се уговаряха да играят футбол или да излязат на кафе. Сега вече това е по-различно. По мои наблюдения вече се уговарят да си пишат от компютрите или смартфоните. Социалните мрежи не са от днес, но специално играта на „Синия кит”, както я наричат, която добива популярност в Русия и бившите съветски републики,е нещо, което е доста по-плашещо. Тук вече говорим за нещо, което може освен психически да навреди и физически на децата и това е много опасно.

- Разкажете нещо за „Синия кит”, в какво се изразява тази игра?

- За момента наблюденията ми върху нея, за щастие, са само от интернет. Доколкото разбирам децата, които участват, получават съобщение в 4:20 часа сутринта, което ги кара да извършат 50 опасни за здравето задачи. Трудността им нараства и накрая децата биват представени пред  самоубийствени мисии. Подчертавам - за щастие такива случаи в България все още няма.

- Кои според Вас са най-засегнатите групи от деца, които са изложени на най-голям риск от започването на подобна игра със смъртта?

- Като дългогодишен училищен психолог смятам, че това няма да бъдат социалнослаби или необгрижвани деца, както много хора биха си помислили. Под прицел ще бъдат децата, които са напълно материално задоволени от родителите си, но са с проблеми вътре в семейството. Когато едно момче или момиче в подрастваща възраст има осигурени всички материални блага, много хора си мислят, че едва ли не животът им също е перфектен. В повечето случаи обаче това не е така и отношенията в семейството не са „цветя и рози”. Заетите родители купуват вниманието на детето си със скъпи подаръци, но забравят, че то има нужда от подкрепа – било то въпроси, една обикновена усмивка, едно близко познаване на вътрешния свят на детето и така нататък. Именно този тип ученици и младежи са прицелната група на тази и този тип игри – задоволени материално, но не и емоционално.

- Какви са причините за това?

- Ежедневието на едно такова дете се характеризира със скука. Докато обаче другите им връстници, които не са толкова материално задоволени, успяват да намерят някакъв отдушник на емоциите си било то в спорт, групови занимания със себеподобни или дори компютърни игри, то при въпросната категория подрастващи, понеже материално детето е напълно задоволено, възниква емоционално недоволство, водещо до скука. Представени пред идеята за такава „повдигаща адреналина” игра, те виждат този проблем като възможност да се отърват от еднообразието. Страшно е да се замислиш, че едно дете може да изпадне в подобна ситуация и дори да се стигне до неговата смърт само заради скука, но това е психологичен факт, който не трябва да се подценява, макар тази зловеща игра все още да не е стигнала до нашата страна.

- За момента този ужасяващ феномен се наблюдава предимно в Русия. Има ли опасност той да се прехвърли и в България?

- Русия е необятна страна. Там психиката е такава. Младите там са търсачи на силни усещания. Според мен феноменът ще подмине България. Проблемът обаче не бива да се подценява, защото ако не дай си боже този ужас дойде и в страната ни, последиците ще са сериозни. Като психолог аз съм наблюдавала подобни вредни социални действия от страна на младите в цялата страна. Доскоро имаше една тенденция сред младите  да драскат ръцете си с ножове. Предимно бяха засегнати момичетата. За разлика от момчетата, които „вентилират” негативните си емоции с думи и физическа сила, подтискат емоциите си и това е начин те да „излязат”. Това е един вид повик за внимание, насочен предимно към родителите. Смятам, че именно това е и в основата на тези нова, плашеща онлайн игра – децата отчаяно се опитват да привлекат внимание.

В конкретния случай със „Синия кит” това е една много сериозна руска рулетка, която както се видя вече в медийното пространство, може да доведе до фатален край. Това е като вид наркомания и според мен дори и часа, в който започва така наречената „игра” не е избран случайно. Има доста символика и психология заложена в самите условия на този феномен.

- Какво бихте посъветвали родителите на деца в потенциално застрашените групи?

- На първо място се надявам искрено и смятам, че този феномен няма да се пренесе в България. Но ако все пак това стане, има няколко неща, които трябва да се случат за превенция на подобни животозастрашаващи занимания. На първо място родителят трябва да познава много добре детето си. При забелязването на дори най-малката промяна в поведението му – примери за това са: да започне да се крие в стаята си, да не иска да бъде виждано по къс ръкав или дори без тениска, да спре да излиза с предишните си приятели или съученици, когато разговаря по телефона, да се крие в друга стая, да крие компютъра си, да закъснява вечер и да става по-рано сутрин. Това разбира се са само част от признаците, че има нещо ново, което се случва в живота на едно дете. Това са „червени светофари” в полезрението на родителите и те трябва да са напълно наясно с тези неща. Родителят трябва и да познава най-близките приятели на детето си – нещо, което в последно време не се прави от младите семейства.

Накратко: при забелязване на промяна в поведението, промяна на успеха в училище и смяна на средата от приятели, поговорете с децата си, за да разберете какво се случва с живота им. Те това чакат, макар в някои случаи да не го показват външно

В категории: Животът


Флагман.БГ Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът 29/03/2024, Петък 11:59 0
12
Коментара по темата
12.
родител
21.02.2017 18:34:34
0
3
Адмирации към флагман, че са се обърнали за консултация относно този въпрос към един изключителен ПРОФЕСИОНАЛИСТ И ЧОВЕК-г-жа М.Бедрова!
11.
mehano 2
21.02.2017 08:58:02
1
10
Бедрова беше най-секси преподавателката в Механото .. като минеше по коридора и настъпваше тишина ... еваларка голямо парче е :)
10.
mehano
21.02.2017 08:01:26
1
4
Bedrova ti ot koga stana takava publichna lichnost ?
9.
Нико
20.02.2017 22:12:25
0
5
Децата много лесно могат да се манипулират. Особенно ако им кажат адреса и почнат да ги заплашват. Родителите на деца които са регистрирани в социалните мрежи, внимавайте! Децата трябва да са под пълен контрол за всичко което е свързано с интернета. Много лесно могат да им надуят главите. Особенно сега, заради този човек който е измислил тази (игра)
8.
Финикийци
20.02.2017 22:03:59
2
5
Преди много години е имало журналисти които са информирали обществото. Сега има продажни подлоги, журналя, които пишат само поръчково(с/у заплащане). И кои плаща най добре, крадците от ГРОБ, строителните фирми които направиха от Бургас "бетонно гето" и други които ще познаете по липсващата възможност за коментари под платените хвалебствия на "ЖЪЛТИЯ" ФЛАГМАН.
7.
Нямам думи
20.02.2017 20:31:26
1
8
Колко нисък коефициент на интелигентност трябва да имаш за да вярваш на подобна простотия.... Мислете с тези глави.
6.
@
20.02.2017 19:55:57
0
1
Мале мале
5.
Киряк
20.02.2017 19:53:52
3
3
Дай Боже децата ни не прехванат от тази"зараза"!Но в ГОЛЕМИЯТ ГРАД,за разлика от селата,където преобладава застаряващо население,стари ергени-пръчове и злобари хората са информирани и широко скроени.Брагодарение на Вас,Флагман тази информация се "снася"и до най-"ниската" прослойка обитаваща бризките до Бургас малки населени места.Вие сте един Будител за теди прости и непросветени "ора".АДМИРАЦИИ ЗА ТОВА.
4.
Димова
20.02.2017 19:46:02
2
7
Адекватно и навременно интервю!Много хубави насоки и съвети от един чудесен професионалист г-жа Бедрова!Никак не е невинна алармираната опасност от тази игра в социалната мрежа.
3.
#
20.02.2017 19:41:18
5
6
Какво стана с телефонния терорист от пгмее? Г-жата Бедрова излекува ли го, нали това беше "суровото" наказание???? Смешници либерастки
2.
sss
20.02.2017 19:15:21
1
8
ooouu yee granny in my dream
1.
Наблюдател
20.02.2017 19:09:21
2
10
Още малко реклама на тази гадория направете пишете пишете
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Инспектор Никола Тодоров от Второ РУ-Бургас пък призова човекът, който е загубил пари край НУМСИ „Панчо Владигеров“, да се обади в полицията Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента На Цончо Ганев му изпращат от Русия специален крем от тестис на усурийски тигър, отвърна след нападки народният представител от ПП-ДБ  Слави Трифонов пребори жестоката болест Слави Трифонов пребори жестоката болест Трифонов се подложил на експериментална модерна терапия, която дала много добри резултати Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка За пръв път даде втори шанс "Приказен театър" представя "Домът на Бернарда Алба" в Бургас на 2 април "Приказен театър" представя "Домът на Бернарда Алба" в Бургас на 2 април Премиерният спектакъл е с два начални часа – 18.00 и 20.00 в зала „Тончо Русев“ на Дом на културата на НХК
Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори