×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

За образованието - без клишета и изтъркани фрази


19 Февруари 2017, Неделя, 17:28 ч.

За да се говори без клишета и изтъркани фрази за това как реално се работи по процеса на интеграция на хората, които попадат в категорията "уязвими групи", трябва да се погледне и през очите на хората, които са ангажирани с това.

От години тази мисия успешно изпълняват в бургаското ОУ "Христо Ботев". Работата им с деца от български, ромски и турски етнос, постига своите резултати. Големите успехи на учителите са, че в много случаи децата прекрачват прага на училището с много малък набор от български думи, а излизат от него свободно практикуващи го. Но, за да се стигне до добрите резултати, са необходими иновативни и различни подходи, споделя помощник - директорът Радостина Ботушанска.

"Ние създадохме мултикултурна среда, включихме различни празници - на българите, на ромите, на турската общност. Направихме една класна стая, която е различна от традиционната. Тук всяко дете намери своето място. Денят им започва с една утринна среща, в която те разговарят за това, което ги вълнува, със своите учители", разказва Ботушанска.

В ОУ "Христо Ботев" не преподават "учебникарски", учителите подготвят уроците си така, за да са по-лесно възприети от децата. Новите подходи винаги са добре приети в училището. Тук се намесва с финансова помощ и Българо - швейцарската програма за сътрудничество. През миналата седмица в Бургас се проведе второ обучение по "Интегрирания проект за социалното включване на ромите и други уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново". Той се финансира в рамките на програма "ЗОВ" - Здраве и образование за всички. 66 учители от трите общини бяха запознати с картографирането като интерактивен подход за работа с деца и ученици в мултикултурна среда, а лектор бе доц. д-р Мария Алексиева от Бургаския свободен университет.

То съчетава теорията с практиката, пояснява Алексиева:

"Учителят трябва предварително да планира цялата дейност. Той да даде много подробно инструкции на децата за онова, което трябва да направят. Следва някаква обиколка. Тя може да бъде свързана с уроците по околен свят, например - опознай своето училище. Или как изглежда училището през моите очи, как изглежда кварталът... Зависи от поставените цели. След което учителят, заедно с децата, отиват на планираното наблюдение. В зависимост от техните възприятия, правят карта на онова, което вече са видели. Така се получават различни карти", казва доц. Алексиева.

Този подход дава своите резултати, защото децата са активни и искат да опознават света по своя си начин, категорична е тя. Нейната колежка от БСУ доц. д-р Пепа Митева проведе в рамките на обучението и тренинг за управление на гнева и агресивното поведение при децата.

Амбициите, които са заложени в "Интегрирания проект за социалното включване на ромите и други уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново", не свършват дотук.

По него работят активно и образователни медиатори, чиято дейност се финансира в рамките на програма "ЗОВ". Процесът, който те са стартирали, не е лесен и резултати не могат да се очакват веднага, признава Десислава Тенева, образователен медиатор в Бургас. Тримата медиатори в морския град работят основно в създадените клубове "Отговорен родител" и "Активен родител". Целта им е да провокират интерес към отговорното родителство, да бъдат мотивирани да изпращат децата си на училище. В голяма степен влизат и в ролята на медиатори между учителите от една страна и възрастните и техните деца от друга. Трябва да бъдат обхванати около 300 души, предстои медиаторите да започнат работа "на терен" - по домовете на родителите.

Ефект се постига в тази посока, но не може да е с "магическа пръчка". Майките започнали и помежду си да споделят и да водят свои приятелки на срещите, казва Десислава Тенева.

Двама образователни медиатори работят и в Средец. А една от целите на проекта е след приключването му, те да бъдат назначени за постоянно в общинските администрации.

Проектът се изпълнява от Община Бургас по Програмата за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи" (Програма ЗОВ). Партньори са община Средец, община Малко Търново, фондация "Областен ромски съюз", Основно училище "Христо Ботев" в "Победа" и фондация "ОФФ Медия".
---------------

За Програма ЗОВ:

Програма ЗОВ (2013-2019) работи за социалното включване на роми и други уязвими трупи. Насочена е основно към малки ромски деца и млади ромски жени и семейства. Името на програмата ЗОВ е абревиатура на здраве и образование за всички.

Общини в шест големи общински центрове (Бургас, Монтана, Русе и Сливен, а скоро Пловдив и Шумен) изпълняват съвместно с партньори (училища, детски градини, здравни центрове, НПО и др.) интегрирани проекти, свързани с: 1) намаляването на броя на ромските деца, които не са обхванати, изостават или отпадат от детските градини, предучилищното и началното образование; 2) работа с родители, психолози, учители и медиатори по ромското включване; 3) първична и репродуктивна здравна помощ,  семейно планиране и майчино и детско здравеопазване; 4) културни събития, които спомагат за интеграцията на ромите.

Програмата е финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Общата й стойност е   13 750 450 лева като швейцарският  принос е 11 764 000 лева.  Министерството на труда и социалната политика е основен партньор от българска страна, участват също министерствата на здравеопазването и на образованието. Трите министерства допринасят с общо 15% съфинансиране към швейцарската помощ  (1 986 450 лева).

В категории: Просвета


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Училището в Приморско
03.03.2017 12:51:01
0
0
Продължение по темата за образованието
03.03.2017 12:43:55

(писмо от 19.04.2016 г.)

ДО
МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
НАЧАЛНИК РИО - БУРГАС
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - ПРИМОРСКО
Копие: Медиите

УВАЖЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,
Обърнете най-после внимание на училището в Приморско и неговия директор Стоян Налбантов! Престанете да се правите, че там проблеми няма!
Не знам вече с какви думи да ви говоря за това училище и този директор, за да се стреснете. Затова поставете се на моето място. Отидох в това училище с най-чисти намерения – да работя честно и почтено и да предам знанията си на учениците. А какво се получи? Попаднах на един директор, който ежедневни ми говореше глупости и ми се хвалеше какъв секс бил правел с учителките в директорския кабинет. И това беше всеки ден, ВСЕКИ ДЕН! Наслушах се на едно и също. Примерно, как учителката по изобразително изкуство му правела свирки и как той накрая се изпразнил върху дрехите й. Дори ме караше да отида и да я разгледам, за да се уверя, че на дрехите й имало влажни петна. Как бил използвал учителката по английски, за да му правела свирки, а друга една – по български – за традиционен секс… Еди-си коя му била лижела задника… Извинявайте, че ви казвам тези гадости, но тогава такива неща чувах с ушите си и нямам намерение да ги премълчавам, докато не се стреснете и не предприемете някакви мерки! Лично аз смятам, че за тези неща трябва да се крещи и да се вика, докато целият български народ научи какво се случва в училищата на България, а не както вие правите – да си заравяте главите в пясъка и да отричате очевидни истини!
Събудете се, моля ви! Отидете на място в Приморско и разпитайте обикновените хора на улицата (не служители на заплата в общината или подчинени на Налбантов учителки), а хора непредубедени и те ще ви кажат самата истина!
Грешите, ако мислите, че някога ще спра да говоря за всичко това! Твърдо съм решен да изпълня гражданския си дълг и този човек да бъде поставен на мястото му! Ако смятате, че имате нещо общо с българското образование и в частност с образованието в град Приморско, във ваш интерес е да вземете съответните мерки!

С уважение: Атанас Петров Атанасов
– бивш учител в СОУ "Н. Й. Вапцаров" – Приморско
1.
Относно темата "Българско образование"
03.03.2017 11:17:50

В Бургас "рибата" се вмирисва откъм Инспектората. Нека г-жа Виолета Илиева да обясни защо й бяха нужни 15 години, за да освободи директора на училището в Приморско. Кому беше нужно това дълго прикриване на безобразията, които са ставали там? И защо сега не излезе с позиция по въпроса? Свалила е един директор на училище. Нека да каже ЗАЩО го е направила! Нека истината най-после да излезе наяве!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Биг Майк като истински джентълмен сам предложил да й остави любимата й вила на Карибите, където двамата често се усамотяваха Изгониха считана за вещица от Ергенът Изгониха считана за вещица от Ергенът Тя заплаши, че ще разбие главата на друга участничка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Освен отпадането на партньора на Емануела Иван се заформя още един скандал в танцувалното шоу Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Целта на обучението - повишаване на готовността и времето за реакция на полицейските служители при подобни сигнали бе постигната, каза комисар Емил Павлов Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Шорт листата се скъси до двамата зам.-председатели на Сметната палата, Горица Грънчарова-Козарева – фаворит Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Драгана Миркович сложи край на брака си след 24 години Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование
Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори