×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Българи и руснаци виха хора в Свети Влас за Трифон Зарезан


Българи и руснаци виха хора в Свети Влас за Трифон Зарезан
Кметът бе посрещнат с топла пита, мед и сол, вино и ракия от миналогодишната реколта
14 Февруари 2017, Вторник, 17:07 ч.
Автор: Флагман.бг

Mестните празнуват в знак на почит към Свети Трифон, покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите


С 350 литра „тежко” червено вино, обредни хлябове, музика и кръшни хора, българи и руснаци заедно отбелязаха в Свети Влас Трифон Зарезан.  На 14 февруари местните празнуват в знак на почит към Свети Трифон, покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите.

„По традиция тук пристигат руснаци, които се включват във веселбата. Тържественото зарязване на лозята обединява хората и всички се събираме да се веселим. При нас живеят и много руски семейства, които са избрали Свети Влас за свой дом, а основната причина e, че тук природата е много живописна, уникален климат – море и планина, а и правим хубаво вино”, каза кметът Иван Николов.

„В нашата страна няма такъв празник, но при вас е уникално”, каза Мила, която  живее в Свети Влас от 5 години и aктивнo ce включвa във вcички кyлтypни и oбщecтвeни инициaтиви нa кмeтcтвoтo.
Народното веселие в Свети Влас започна от 10.00 часа с  шествие с музика и песни. То стигна до лозница, близо до морето, където кметът Иван Николов,  лозари и винари извършиха зарязването.  Майсторлък в ритуала показа 65 – годишния Кольо Грозев.

Кметът бе посрещнат с топла пита, мед и сол, вино и ракия от миналогодишната реколта.  На лозницата имаше богата трапеза с обредни хлябове и червен еликсир. Свещеник отслужи водосвет за здраве и берекет през годината и напръска лозовите пръчки със светена вода и вино. „Поливането с вино се прави, за да е по-добра реколтата”, обясни той. Празникът продължи под съпровода на гайди и тъпани.

Според обичая, на Трифон Зарезан колкото повече червено вино се лее, толкова по-плодородна и успешна ще е годината за лозарите. За празника в Свети Влас бяха осигурени 350 литра мерло.



В категории: Несебър


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
7
Коментара по темата
7.
Свети, Свети ВЛАС
20.02.2017 09:57:43
1
0
Трифон Зарезан с цаца и лимонада ли го отпразнувахте? Смешници!
6.
до 4. Фикус бенджамин 5. fbdfvb
14.02.2017 20:37:15
0
1
Хапчетата, хапчетатаааааа...пак забрави да ги изпиеш
5.
fbdfvb
14.02.2017 17:15:35
0
0
Бенджаминът обожава светлината

Родината на това обичано у нас растение е Индия. При добри условия то може да израсте в саксия от 50 см до 3 м. Може да доживее до 15 години, ако се намира в светло помещение с умерен климат.
ОПИСАНИЕ


Фикусът Бенджамин е голям разклонен храст или малко дърво с на гъсто разположени листа, които достигат до 10 см дължина. В началото те са яркозелени, с овална форма и заострени крайчета, твърди и восъковидни. От растението често излизат нови стъбълца.
ПРЕДПОЧИТАНИЯ

За да се чувства вашият фикус Бенджамин добре, трябва да го поставите на светло място, примерно на 1 м от южния прозорец. Но се старайте да не го местите, тъй като резките промени водят до окапване на листата му от едната страна.
ПОЧВЕНА СМЕС

За да завъдите фикус Бенджамин, ви е нужна парникова пръст, градинска земя и пясък.
ПОДХРАНВАНЕ

Растението се подхранва през март, щом започнат да се появяват новите листа. Подходящ е течен тор за стайни растения (1 черпак на 10 л вода). А от ноември до февруари подхранването се прекратява.
ВЛАГА И ПОЛИВАНЕ

Фикусът Бенджамин обича влажен въздух, затова пръскайте листата му на всеки два дни, особено през зимата. Поливайте вашето растение само с топла мека вода, през зимата не по-често от един път седмично, а през лятото на всеки 2-3 дни. Най-добре е да поставите саксията направо във водата, за да се “напои” пръстта както трябва.
ПРЕСАЖДАНЕ

Младите растение трябва да се пресаждат. Това се прави всяка година през февруари-март. При диаметър на саксията 30 см горният слой (3 см) на субстрата през март и септември трябва да се добави 20%-ен органичен тор. Но пресаждането се извършва само при необходимост - когато корените изпълнят целия обем на саксията.
РАЗМНОЖАВАНЕ


Фикусът Бенджамин се размножава много лесно - с резници от връхчета, които се накисват във вода и се чакат да пуснат коренчета.
СЪВЕТИ:
Когато избирате място за вашия фикус Бенджамин, нека то да бъде поне на 2 м от радиаторите за отопление, тъй като сухият въздух е основната причина за пожълтяването и окапването на листата.
Не поставяйте растението при входната врата навън или около постоянно отворен прозорец. То трудно понася течението, от което капят листата му и най-слабите стъбълца изсъхват.
Два пъти годишно, напролет и в края на лятото, сухите стъбла трябва да се отрежат. Ако растението губи листа, трябва да му се намери по-комфортно място.
Ако растението през зимата стои на прекалено тъмно място, започва окапване на листата му. Това може да сe случи и при големите екземпляри, ако крайчетата на филизите са на тъмно. Фикусът Бенджамин се нуждае от равномерно осветление.
Той обича влажния въздух. От време на време и преди всичко по време на растежа напролет е много полезно листата да сe изтриват с влажна кърпа.
При фикуса Бенджамин е лeсно да се оформи храст, като се отрежат излишните стъбълца.

Коментари за статията:
4.
Фикус бенджамин
14.02.2017 17:14:04
0
0
фикус бенджаминФикус бенджамин е едно от най-често срещаните за декорация растения. Може да се срещне почти във всеки дом, офис или балкон, дори градина. Той е толкова предпочитан основно заради красивата и гъста, подобна на дръвче корона, която можем да оформим с малко грижи и постоянство. Бенджамина е лесен за гледане, стига да се съобразяваме с няколко простички правила и изисквания.

Произход: У нас бенджамина се отглежда основно като стайно растение, но в по-топлите страни той се развива прекрасно навън. Родината на този красавец са Китай, Индия, Югоизточна Азия, Филипините и Австралия. От него се получава смолата benzoin , откъдето идва и името му.
Описание: Бенджамина е вечнозелено дърво или храстче с малки, лъскави листа, които могат да бъдат едноцветни (зелени, тъмнозелени), пъстри (различни комбинации на зеленото, тъмнозеленото, бялото, кремавото и дори сивкавото),гладки или къдрави – издължени в края. На височина в стайни условия стига от 20-30 см. до 3-4 м. В природата, където расте като дърво може да надмине 20 м.

фикус бенджаминТемпература: Фикус бенджамин не понася много ниски температури. През зимата температурата не е желателно да пада под 13 градуса. През лятото оптималната температура за отглеждането му е 15-20 градуса, но понася и по-високи .Чувствителен е на течение, затова трябва да се избягват такива места поради възможност от окапване на листата. Бенджамина общо взето не обича да променя мястото си, понеже се травмира и може да започне листопад, който обаче за радост в повечето случаи е обратим.

Светлина: Светлолюбиво растение. Трябва да му осигурите достатъчно светлина,но без пряко огряване от слънцето. Утринното и следобедното слънце обикновено не са фатални, но в обедните часове трябва да му се осигурява сянка. Колкото е по-пъстролистен сорта (особено с бели и жълти шарки), толкова повече светлина му е необходима. Зелените видове понасят и по-сенчести места. При недостатъчно светлина се формират криви и слаби клончета с рехави листа, които дори могата да опадат. При поливане е желателно да се завърта на 45 градуса, защото като всяко растение бенджамина се стреми към светлината и това може да доведе до деформиране на короната и загубата на симетрия.

фикус бенджаминПоливане: Поливайте този красавец само когато горния слой на почвата е сух. При недостатъчно поливане, както и при преполиване е възможно окапването на листата. Ако листата жълтеят и падат, то вероятно засушавате прекалено. Ако пък падат нови, зелени листа – навярно преполивате. Изобщо бенджамина може да започне да рони листа по много причини и най-важното и най-трудното е да резберете от какво точно се предизвиква листопада, за да можете и своевременно да отстраните причината. Използвайте за поливките престояла хладка (не ледена) вода. Бенджамина обича високата въздушна влажност, затова е желателно да се оросява от време на време, особено при горещо време, като трябва да се внимава да не се пръска при директно огряване от слънцето. Друг начин за повишаване на влажността е като се постави саксията върху подложка от камъчета, които се поливат с вода и изпарявайки я, помагат на бенджамина да получава необходимата му влага. Трябва да се внимава обаче саксията да няма контакт с водата в подложката,тъй като може да настъпи преовлажняване на почвата и следващите от това неприятни последствия. През зимата оросяване не е толкова необходимо, освен в случаите, когато саксията е в близост до отоплителен уред и въздуха в стаята е сух.

Торене: През цялото лято, та и до септември-октомври, бенджамина се подхранва с тор за листнодекоративни растения 2 пъти в месеца. С торенето не бива да се прекалява, защото многото тор в повечето случаи е гаранция за проблеми и вместо да помогне може да навреди. Бенджамина е чувствителен към липсата на желязо и трябва да му се набавя от време на време с поливките. Ако растението страда от липса на желязо (листата пожълтеят или се появят жълти петна), то може да се напръска с желязо-съдържащ подходящ препарат. За това най-добър съвет ще ви дадат в агроаптеката като им покажете листенце от растението. Не винаги пожълтяването обаче се дължи на липса на желязо, затова ако се колебаете от какво е по-добре се посъветвайте с някой по-опитен или в агроаптеката.

Пресаждане: Пресаждане на бенджамина се предприема само когато корените на растението се подават на повърхността на саксията. Внимавайте при преместването да не ги нараните. Ако растението е в по-голяма саксия може да подмените само горния почвен слой. Това ще осигури достатъчно нови хранителни вещества.

Размножаване: Размножава се чрез резници, въздушни отводи или семена. В домашни условия се размножава успешно чрез резници предимно през лятото,но е възможно и през други сезони, макар и по-трудно. Резника се поставя във вода докато пусне коренчета, след което се засажда. Лично аз държа резника във вода няколко дни, докато се появят бели точковидни налепчета и садя преди да са се появили корени, като саксийката покривам с найлон (правя парниче) и държа така, докато се уверя,че покарват нови листа. На найлона пробивам няколко малки дупчици, за да може растението да диша и когато се вкорени махам парничето постепенно, за да може бенджаминчето да се приспособи към новите условия. До сега съм имала 100% успех с този начин. По-трудно се вкореняват пъстрите сортове.

Подрязване: Бенджамина има нужда от оформяне на короната, което става с подрязване. Ако през зимата растението е загубило много листа и расте само на височина,то скъсете клонките, за да се сгъсти. Напролет порастват много нови разклонения и трябва да се отстранят тези, които са слаби или на неподходящо място според нас.
Стеблото на този фикус може да се оформи по интересен начин, като се сплетат няколко клонки или стебла на една и съща възраст и се превържат без да се стягат прекалено, за да се фиксират без да се спре притока на хранителни вещества. След време те се вдървяват и превръзката може да се махне, като се продължи сплитането по-нагоре. Фикус бенджамина е подходящ материал и за бонсай. Добре вирее в една саксия с почвопокривни като фикус пумила например.
От време на време листата на бенджамина трябва да се почистват от праха и понеже е трдудно да избършем всички листа, то това се прави с хладен душ, като повърхността на саксията се покрива с найлон.
3.
zzz
14.02.2017 16:39:05
2
3
Свети-Свети-Влас баирче застроено,застроено, та чак до Елените стигнало!
2.
чупакабра
14.02.2017 16:09:09
2
8
Кога е имало лозя в Свети Влас ?
Този празник , е повече от смешен .С триста зора са намерили единствената лоза скрита между хотелите и заедно с руснаците , които са виждали лозе само по телевизията ,отпразнували напълно чуждия и за едните и за другите празник Трифон Зарезан .
1.
350 литра мерло.
14.02.2017 14:35:06
2
3
Ще стигнат за 10 казака
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори