×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сметката на Делян Добрев: Рестарт на „Бургас – Александруполис” ще струва поне 5 млрд. лева (снимки)


Сметката на Делян Добрев: Рестарт на „Бургас – Александруполис” ще струва поне 5 млрд. лева (снимки)
Ултраголемият енергиен шлем на БСП е на стойност 45 млрд. лева, делът на петролопровода е 5 млрд. лева, според бившия енергиен министър
Тема в развитие
виж още
скрий
08 Февруари 2017, Сряда, 13:19 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Към цената за изграждането трябва да се добавят щетите за туризма и екорисковете, смята експертът от ГЕРБ



Поне 5 млрд. лева ще струва на България евентуален рестарт на проекта „Бургас – Александруполис”. Това обясни в сряда енергийният експерт от ГЕРБ Делян Добрев по време на пресконференция, на която той, Томислав Дончев и Владислав Горанов разкритикуваха остро икономическата предизборна платформа на БСП.

Припомняме, че червените одобриха на Конгреса си в събота програмата си, в която е включен и рестарт на петролопровода.
Днес от ГЕРБ направиха своеобразен пърформанс – докато бившият финансов министър Владислав Горанов изреждаше цената на отделните обещания на БСП, Добрев пишеше на голям лист и сборуваше евентуалните нови разходи за бюджета.


В крайна сметка по най-консервативни сметки Горанов изчисли, че икономическите планове на червените биха довели до 4,190 млрд. лева допълнителни разходи на година за фиска.

Делян Добрев обаче не се съгласи и в един момент реши да вземе думата: „Аз щях само да пиша на тази пресконференция, защото съм най-спортно облечен, обаче като я гледам тази сметка, без да споря с финансовия министър, ми се струва изключително непълна, защото той никъде тук не е отразил големия енергиен шлем, всъщност ултраголемия енергиен шлем”, обясни Добрев, който бе енергиен министър в първото правителство на ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по енергетика в последното Народно събрание.

На отделен лист той описа „шлема” на БСП, като включи АЕЦ „Белене”, срещу който записа числото 20 млрд. лева; както и Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” (10 млрд. лв.); „Южен поток” (10 млрд. лв.) и „Бургас – Александруполис” (5 млрд. лева).
„Тази калкулация всички можем да я направим наум – това са допълнителни 45 млрд. лева”,
заключи Добрев.



След въпрос на „Флагман” защо „Бургас – Александруполис” ще ни струва 5 млрд. лева, енергийният експерт на ГЕРБ обясни: „Сметката за „Бургас – Александропулис” е изключително трудна, защото към сметката за изграждане на този петролопровод ние трябва да добавим и всъщност да извадим приходите, които ще загубим от туризъм. Или разходите, свързани с една екологична щета.”

Делян Добрев припомни, че е имало местни референдуми в три общини в Бургаския регион, където хората ясно се произнесли с над 90% против петролопровода.
И тази сметка трябва да добавим. Така че ако тръгнем да правим съвсем точна калкулация, едва ли ще успеем, но нищо чудно тя да надхвърля многократно тази сметка от 5 млрд. лева”, коментира още Добрев.
Според него това число е минимално, тъй като освен разходите за изграждането на петролопровода, трябва да се добавят и загубените приходи от туризъм плюс евентуална екологична щета.


Припомняме, че цената на петролопровода преди да бъде спрян през 2011 г. се изчисляваше на около 1 млрд. евро. Българският дял в него пък е 24,5%, или около 500 млн. лева.



Флагман.БГ Уволниха ергенката Виктория от БФС Уволниха ергенката Виктория от БФС 28/03/2024, Четвъртък 17:20 1
Флагман.БГ Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" 28/03/2024, Четвъртък 17:00 0
Флагман.БГ Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли 28/03/2024, Четвъртък 16:20 2
Сашка Васева прогледна
Сашка Васева прогледна 28/03/2024, Четвъртък 16:06 0
27
Коментара по темата
27.
muitgdu
09.02.2017 17:37:02
0
5
Ето ви още една сметка :

1 куче = 2 мъде

100 кучета = 200 мъде..

ей това са им сметките на всички непроскопсаници политици. Според зависи и както е удобно....
26.
дъртия разбойник от Мадрид
09.02.2017 09:26:22
0
1
Впериод таваришчи ! За родину, за Сталину впериод !Така се обединява нация по болшевишки!Давайте, сега ви се е паднало.
Ден година храни вашата xxxx.Само не разбрах, за кой да гласувам....за Бойко Борисов ли ?!!!
25.
Хонкъра
09.02.2017 09:12:41
0
2
Дражев долен пОмияр подлога.....като мишка плюеш по форумите....я отиди и обясни това на Господарят ти В.Симеонов-тропанчо ама не можеш щото ще ти опъва големите и виснали уши!!! Върни се на село да си гледаш кочината и без това вече си се издухал тотално.
24.
Бългорски танкерен(затрит) флот, Бургас
09.02.2017 08:57:44
0
6
Масончето Дилян заедно с новобранеца масон Валери Симеонов. Големи "капацитети"! Всъщност пълни дилетанти. Голям страх от Русия да не изгубят крехките си привилегии. Голям срам и лош шанс за България такива хора да са в управлението...
23.
Ивайло Дражев
09.02.2017 08:24:00
2
3
Каква е тази стабилност в енергийната система при освободен студен резерв на тройна цена , този тропанчо Добрев и онази счетоводителка Петкова криха , че заради ГЕРБ всъщност сметките за декември и януари са двойни , заради игрите им с напрежението и по- бързото въртене на електромерите !!!!Истината е че заради ГЕРБ и щмекериите им да покажат , че няма недостиг в системата българите платиха 300 милиона повече отколкото реално изразходиха през декември и януари ..,, единствено Р.Овчаров го каза , но ГЕРБ и Винету мълчат защото веднъж вече ги замеряха с камъни и паднаха от власт!!!!заради сметките за ток!
22.
dddddd
09.02.2017 07:45:44
2
5
Аве кви екорискове, кви щети за туризма фе? Бахти и насраните експерти.Правете го този проект само от полза за града ще е. Най малкото ще даде работа на доста хора. Без това само се реве че площадчици и градинчици правите.
21.
МУРка
09.02.2017 07:09:59
1
6
Тия определено ги хранят с нещо силно радиоактивно медицината е безсилна да им помогне! Само, че днес клакьорите не ръкопляскат, а пишат плюсове и минуси...
Различни времена ; различни начини, според наличната технология...
20.
GO40
09.02.2017 06:54:54
1
6
Трепане и плитко заравяне..........и за едните и другите БОКЛУЦИ.......
19.
БСП ЛЪЖАТ СТАБИЛНО
09.02.2017 06:47:46
5
5
Да се знае, вчера новият енергиен министър от служебният кабинет, излезе и каза, че енергийната система е стабилна!!! Спекулация около стабилността на систрмата се опитаха да направят Таско Ерменков и Желю Бойчев ОТ БСП, като дадоха пресконференция и се опитаха да внесат смут и разделение отново в обществото, преди две седмици! ТОВА ОТНОВО ДОКАЗВА, ЧЕ ЦЯЛАТА МЕДИЙНА КАМПАНИЯ НА БСП, КОЯТО НЕ Е ПРИКЛЮЧВАЛА ОТ ЗАПОЧВАНЕТО И ПРЕДИ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ, СЕ БАЗИРА И ОСЛАНЯ ЕДИНСТВЕНО НА ДОБРЕ РЕЖИСИРАНИ "ФИЛМИ" С ГЛАВЕН ПРОДУЦЕНТ И РЕЖИСЬОР КОРНЕЛИЯ НИНОВА-ПИКЧЪРС!
Това поведение много прилича на "СТАНИШЕВ"
18.
Monforte Univercity
09.02.2017 00:32:48
1
6
Справка на сайта Бивол списък с членове на Масонска ЛожаСЛЪНЦЕ ОРИЕНТ ТРАКИЯ Пловдив;Дилян Добрев,Сотир ЦАЦАров-гл.прокурор,Геоорги Гергов-олигарх,Андрей ПРЪМОВ-мъжа на г-жа Меглена Кунева-мадам ЙЕСър;
Константин Пенчев-омбудсман Георги Иванов-кмет Хасково Жаклен Коен-шеф на АЕЦ Козлодуй и изпл.директор БЕХ.
17.
хаскьой ве иншаат вадаси
09.02.2017 00:05:50
0
6
Бре в Щатския Уислян университи по Изкуствата НЕ знаеме да изуачаваМатматика още повече Енергетика явноУИСЛЯНския У-т еза широко скроени спешалисти като мистър Добрев
16.
###
08.02.2017 21:21:54
3
0
Луканов, БСП и ДС - създателите на българското "задкулисие"

За да се разбере колко е силно „Задкулисието“в България, в правителствата от 1990 г. насам, 106 министри, заместник-министри и премиера Жан Виденов са били агенти на бившата ДС или военното разузнаване. Заслугата за участието на агентите в управлението на страната е главно на Луканов!

СПОРЕД ДОКЛАД НА ДЪРЖАВНИЯ ДЕПАРТАМЕНТ НА САЩ “ МУЛТИГРУП“ Е НАЙ – ГОЛЯМАТА МАФИОТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПРЕХОДА.

КГБ и най-вече съветското военно разузнаване ГРУ обезпечаваха кариерата на родения в Москва руски възпитаник Андрей Карлович. Службите залагаха на него като потомствен разузнавач и го готвеха за конспиративна работата в България, вероятно и за резидент.
Баща му Карло Луканов е емигрирал в Съветския съюз още през 1926 г. Бил е следовател, оперативен работник, издига се и става отговорен фактор в съветските тайни служби. Работи и в руското страшилище НКВД.

Като висш офицер от руското военно разузнаване, идва в България със съветската армия и активно участва в 9-то септемврийския преврат, при ликвидирането на опозицията и установяване на комунистическата власт. Тодор Живков в спомените си за 9-ти септември пише:

„Карло Луканов бе основна фигура в руската резидентурна група на генерал Филатов в България. Аз като втори човек в партията, на късните нощни доклади стоях пред вратата на кабинета на Червенков и чаках. Вътре имаше съвещание със съветските генерали от специалните служби и на тези срещи, освен Червенков другият българин, който присъстваше беше Карло Луканов“.

За разузнавателни заслуги, посмъртно Карло Луканов получава високата съветска държавна награда – „заслужил Чекист на СССР“.

АНДРЕЙ завършва института за Международни отношения в Москва и с актива на баща си и съветска протекция, бързо се издига в партийната ни и държавна йерархия. По настояване на Кремъл, ЖИВКОВ приема ЛУКАНОВ за негов личен сътрудник, но в спомените си пише, че му нямал доверие защото бил убеден, че той се използва от светските тайни служби.

На 34 години Луканов вече е първи зам. министър на Външната търговия, на 38 години е вицепремиер и отговаря за външноикономическите връзки на България.
Висшите държавни и партийни постове на Луканов винаги са свързани с външната търговия и валутно-финансовата дейност на правителството и ЦК на БКП.

След преврата на 10-ти ноември 1989 г. опозицията начело със СДС беше предварително „обезкръвена“ от внедрените многобройни агенти на Държавна сигурност и не можеше да мери сили с БСП. Но народа с бунт смъкна от политическата власт „столетницата“ и БСП беше принудена да се бори, за да запази поне икономическата. Червената партия все още беше силна защото ДС и многобройната й агентура, чрез компромати и играта с досиетата държаха хората в страх и несигурност.

Луканов осигуряваше на БСП силни икономически позиции, като създаде много“червени милионери“!

Андрей Луканов е човекът, който винаги е знаел колко и къде са държавните пари на България – в страната и в многобройните – над 350 български дружества и фирми зад граница. След преврата Луканов стана абсолютен партиен и държавен лидер. Той имаше изключителното право да се разпорежда с държавните авоари и се превърна в основен фактор, който раздаваш парите.

Има конкретни доказателства, че Луканов е раздал под различни форми много пари от БНБ, БВТБ, ДСК и от Държавният резерв.Той създаде голяма партийна група от около 200 млади „червени милионери“, много от които натрупаха още пари и станаха олигарси. Луканов също нареди на шефа на БНБ Тодор Вълчев да издаде десетки лицензии за частни банки, които чрез изкуствени фалити окрадоха държавните и фирмени пари и спестяванията на десетки хиляди граждани. Така Луканов създаде много нови „кредитни милионери“, за да укрепи още повече икономическите позиции на БСП.

Висши партийни кадри от Политбюро на ЦК на БКП като Огнян Дойнов, Стоян Марков и други, предвидливо се бяха изнесли в чужбина и от българските задгранични дружества и фирми, за които те отговаряха по партийна линия, свиха много пари и те станаха милионери.

През 1991 г. една от първите частни банки в България, създадена по искане на Луканов е Българска земеделска банка. Характерно е, че акционери в банката са синовете на британският медиен магнат Максуел – Ян и Кевин Максуел. Мултимилионер Робърт Максуел е бизнеспартньор и приятел на Андрей Луканов, включително и по масонска линия. Той имаше мафиотска репутация и съмнителен трагичен край, като остави дълг от 4 млрд. долара. Има сериозни основания да се смята, че в изчезването на валутния резерв на България през 1990 г. в размер на над 2 млрд. долара е замесен Луканов, а е възможно и участие на Максуел.

Масовото разграбване на България и ролята на Луканов, БСП и ДС.

Освободените многобройни партийни кадри и висши служители от силовите министерства, особено тези от ДС бързо се насочиха към бизнеса, а много от тях се озоваха в сивия сектор, където нямаше правила и се печелеше много. Заедно с червените олигарси, тази голяма партийна група беше в основата на масовото раздържавяване – всъщност разграбване на България. Служителите от средните ръководни кадри на МВР и ДС, останали също без работа и те бързо се ориентираха към бизнеса, включвайки се в разграбването.

И не на последно място – освободените многобройни борци, щангисти, каратисти, барети и други храненици на МНО и МВР, които нямаха нито работа, нито професия или образование, те също се организираха в безброй охранителни фирми и други съмнителни структури и със силови методи си извоюваха място в подземния свят.

Те поеха насилствено охраната на много заводи, фирми и частни обекти, като започнаха да раздават правосъдие и ред чрез „бухалки“, а милицията беше пасивен зрител. В страната настъпи страхова психоза и несигурност. Тази нездрава среда с едно уплашено и обезверено общество се стимулираше от БСП, защото тя парадираше, че опозицията не е способна да осигури ред в държавата.

Обстановката в България се усложни и влоши, когато бандитските групировки започнаха да преразпределят пазара на подземния свят и контрабандите канали в една жестока и кървава конкуренция.Основното им оръжие вече не бяха бухалките, войната се водеше с пистолети и автомати. Убийствата в България вече бяха често явление. Зачестиха и показни убийства, на които станаха жертва Луканов, а по – късно и Илия Павлов.
Още през декември 1993 година започна „гангстерската война“ между мафиотите.

Показното убийство през 1995 г. на Васил Илиев е покушение срещу бос от висок ранг в подземния свят. Внушителното погребение показва силата на този клан.
Луканов използва и силовите структури в борбата за икономическа власт.

Много бивши служители на ДС или техни агенти също се включиха в различни групировки от подземния свят, където се въртяха огромни пари. Луканов използваше връзките си в ДС, за да изучава и подбира подходящи играчи при реализацията на неговите планове. Така той откри Илия Павлов – един от младите борци с авторитет и респект в подземния свят. И той го взе под лична опека, като го направи свое протеже.

Кореспондентът на БиБиСи и в-к ”Гардиан” в София Миша Глени, който познаваше обстановката в България, както и подземния свят у нас, за голямата контрабанда с петрол по време на югославското ембарго пише:

”Луканов контролираше политическата машина, полковник Димитър Иванов мрежата на службите за сигурност, а Илия Павлов и групата борци, допринасяха за контрола с ”твърда ръка”. През нощта дълги композиции с цистерни от България безпрепятствено пътуваха към Югославия.

Илия Павлов – борецът от ЦСКА с прякор „зъбчето“ показа завидни бизнес заложби и умения, комбинативен ум и смелост в контрабандните мафиотски сделки. Луканов прикрепи към Павлов като помощник и учител ченгето-контрабандист о. з. полк. Димитър Иванов – бивш началник от VІ-то Управление ДС. Полковникът успя за кратко време да развие и усъвършенства таланта на Павлов, както и да създаде нови умения у него. И само след няколко години той се превърна в бизнесмен от национален мащаб, милионер и опитен мафиот.

С активното съдействие на Луканов, Павлов изгради мафиотската икономическа империя „Мултигруп“, с безброй фирми в България и чужбина и няколко хиляди служители.

След падането на БСП от власт последва краткото управление на СДС, а след това с намесата на Луканов и Доган, дойде управлението на Беров. То беше обезличено и подвластно на вече могъщия олигарх-мафиот Илия Павлов и за правителството казваха, че не е на Беров, а на „Мултигруп“.

Илия Павлов успя с пари или силово да създаде „държава в държавата“, като подкупваше цели партии, политици и дори премиери.

През март 1995 г. в-к „Дума“ публикува многозначителната статия от Илия Павлов: „Време е да обуздаем организираната престъпност“. В нея шефът на „Мултигруп“ внушава, че държавата трябва да даде възможност на престъпните групировки да легализират незаконните си капитали. Апелира към силовите структури да се откажат от престъпния си бизнес, така както „гущерът къса опашката си“, и да излязат на светло. И започна процеса на легализирането на престъпния свят.

Той беше най-силно застъпен при премиера Симеон Сакскобургготски. Освен Илия Павлов, Симеон направи и други мафиоти свои съветници или депутати в Парламента от неговата партия НДСВ.

Луканов и червените олигарси вече чувстваха необходимост от власт, по-силна от тази на държавата и мафията, която да контролира негласно не само политическите процеси в страната, но и тези в подземния свят. Трябваше „ЗАДКУЛИСИЕ“!

Кръгът “ Монтерей“ – най-силното задкулисие на БСП и ДС в България.
ЗА СЪЗДАТЕЛ НА КРЪГА „МОНТЕРЕЙ“ СЕ СМЯТА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ.

„Монтерей“ носи името на ресторанта, в който „Задкулисието“ редовно провежда сбирките си. Кръгът е известен още с имената „Сивите кардинали“ , или „Правителство в сянка“. Той е най-митичният задкулисен кръг в България, който поддържа връзки и с руските специални служби.

След управлението на Жан Виденов, когато правителството на БСП за пореден път беше свалено с народен бунт, имаше опасност „столетницата“ да се разцепи и разпадне. Кръгът “ Монтерей“ не можеше да допусне това и прецениха, че е необходима спешна реанимация на БСП. „Столетницата“ беше спасена, след като ген. Любен Гоцев не без участието на Москва, докара спешно Симеон в България и генералското „задкулисие“ уреди той да стане премиер.

След убийството на Луканов през 1996 г. клуб „Монтерей“ се оглавява от ген. Любен Гоцев – бивш зам.началник на разузнаването, вътрешен министър и висш дипломат. Негов заместник е Виктор Вълков – бивш депутат от Великото народно събрание, бивш вицепремиер и министър на външните работи, посланик в Анкара и Загреб .

Членове на “Монтерей” са още генералът от резерва и екс-главен секретар на МВР Георги Ламбов, бившият зам.-търговски министър Георги Вутев, бившият шеф на ЦСБОП Любен Левичаров, екс-шефът на НСС Иван Чобанов, бившият зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков, бившият директор на Столична полиция Чавдар Чернев, бившият депутат от ДПС и бивш шеф на ДФРР Максим Димов, екс-министърът на външната търговия Христо Христов, Румен Петков.

Участват още бизнесмените Младен Мутафчийски – бивш директор на “Кинтекс” и Румен Гайтански-Вълка.

Кръгът ‘’ Монтерей ‘’ е свързван и със силни фигури от подземния свят и мафията като: Илия Павлов; Младен Михалев – Маджо; Братя Маргини; Георги Пехливанов; Николай Цветин; Фатик; Константин Димитров – Самоковеца; Иван Тодоров- Доктора и др. , някои вече покойници.

Счита се, че членовете на кръга надминават 300 влиятелни фигури в България. Създават се и други кръгове с претенции за „Задкулисие“, но те са с много по-малки възможности и влияние от „Монтерей“. Това са: “ Орион“, “ Банкя“, Сапфир“, „Доган“, „Капитал“ и други.
Играта на Луканов не беше за пари. Той преследваше властта и затова извърши фаталната „метаморфоза“!

Само няколко месеца след преврата се появяват първите сериозни ”съмнителни” действия на Луканов, които озадачават и объркват руските служби и близките на Луканов в Кремъл.

Неочакваният му завой към ”демократичния капитализъм” и търсенето на американска помощ, изненадват неприятно руските му приятели, които са го издигали и крепяли, а сега имат чувството, че той ги е предал.

Съветските другари и особено специалните служби са озадачени и стреснати от едно изказване на американския посланик в София Сол Полански, който казва открито:
”Единствената реална опозиция на комунистите в България е господин Луканов”!

Поласкан от американското отношение Луканов забравя, че високите си властови позиции в България дължи в много голяма степен на силната съветска подкрепа и най-вече на секретните им служби. Ето какво казва близък ”съпартиец” на Андрей Луканов няколко дни преди да бъде убият:
”Макар, че ти все още минаваш за руски агент, не са малко тези, които считат, че ти служиш и като агент на западните служби“. Луканов ме попита защо мисля така“? Отговорих, че не само на мен са известни секретните му ходове”.
На 2 октомври 1996 година професионален убиец посред бял ден, дръзко и показно разстреля Андрей Луканов пред дома му в София. Минаха много години, а българските компетентни власти все още не са открили нищо за убийството му.

Така безславно приключва сложният, объркан и тайнствен живот на АНДРЕЙ КАРЛОВИЧ ЛУКАНОВ – един от най-ярките и изявени лидери на БКП-БСП, архитект на прехода и създател на българското властно “ ЗАДКУЛИСИЕ“.
15.
АЛЕРГОЗАН
08.02.2017 20:57:31
1
4
ПРОСТО И РАЗБИРАЕМО!
И Флагман, не ги пускайте след 18 такива статии, че на някои хора им ще им приседне освен, че им излизат пъпки.
14.
АЗ
08.02.2017 20:54:52
1
5
Г-ЖА ЛЪЖА...Я ХОДИ ДА ПРАВИШ М.....И НА МАГИСТРАЛАТА,КЪДЕТО ТИ Е МЯСТОТО......ТЪПА КРАНТА,НЕДЪГАВА !!!
13.
ever
08.02.2017 18:53:48
3
7
АБЕ СВАЛЕТЕ ГО ОТ ЕКРАНА ДЕМОДЕ СА
12.
Това теле ли?
08.02.2017 18:51:59
4
2
Р. Овч. ужилил държавата със 70 млн. лева за „Бобов дол“
Дал мините за лев на Красимир Михайлов-Свинаря, той ги препродал за 35 млн. евро

Със 70 млн. лева е ужилил държавната хазна бившият енергиен министър от кабинета „Станишев“ Румен Овчаров. В центъра на далаверата на Р.Овч. е концесията за мини „Бобов дол“, която той дал на пернишкия скандален бизнесмен Красимир Михайлов, познат с прякорите Паргов и Свинаря през февруари 2007 г. за абсурдната цена от 1 лев. Броени месеци по-късно Краси Свинаря ги „препродава“ за 35 млн. евро. Това стана ясно от изявление на настоящия енергиен министър Теменужка Петкова на извънредната ресорна комисия в НС, посветена на ситуацията около стачката на миньорите в мина „Бабино”.

Пред депутатите тя обясни, че приватизацията на мините е станала през февруари 2007 г., когато министър на енергетиката е бил Румен Овчаров. „Тогава концесията е била взета за 1 лв. от Красимир Михайлов Христов, като през юли същата година той я продава на друга фирма за 35 млн. евро и парите по сделката са преведени през КТБ”, обясни министърът и добави, че явно става дума за корупционна сделка. Протестите в Бобов дол, при които три дни миньори стачкуваха под земята, приключиха след намесата на премиера Бойко Борисов и омбудсмана Мая Манолова, а малко по-късно управителят на „Въгледобив Бобов Дол“ ЕООД Красимир Чаврагански подаде оставка.

Премиерът и днес не спести критики към социалистите

като скочи за концесията за мини "Бобов дол". Той подчерта, че всичко около сделката щяло да излезе наяве.

"Как е продадена за 1 лев и как е купена за 35 млн. евра - кога, по кое време и от кои хора. Както и кои депутати са били там, които сега се опитват да се правят на обществени защитници", посочи премиерът въпросите, които по-късно щели да получат отговор по време на заседанието на енергийната комисия в НС. Депутатите от ресорната комисия пък се обединиха около идеята да бъде направена анкетна комисия за проблемите в мини „Бобов дол”.

От думите на Петкова пред народните представители стана ясно още, че концесионерът на мина „Бобов дол”, дължи на държавата 560 хил. лв за концесионна такса. Тя добави, че превеждането на парите става често със закъснение и се начисляват лихви. Министърът припомни още, че свързаното с Христо Ковачки дружество "Въгледобив Бобов дол" е започнало да плаща концесия 5 години след като я взема, след като се възползва от удобна клауза в договора, позволяваща да ползва този гратисен период.

В изказването си през депутатите Петкова бе категорична, че ще изиска плащане на дължимото

За стачката Петкова коментира, че в случая става дума за отношения между частна фирма и нейните работници.
„През седмицата от концесионера към Агенцията по заетостта са подадени уведомления за съкращаване на всички 650 души работници от мината”, съобщи по време на комисията социалният министър Зорница Русинова. „От тях 158 са пенсионери. От останалите 492 души 90 подлежат на пенсиониране. Около 40 са младежите до 29 години, за които има възможност да се включат в програмите за преквалификация. В бюрата по труда в Кюстендил и Дупница има незаети 372 работни места. Някои от тях са за технически и инженерни специалности”, уточни тя.
Социалният министър обясни и че още преди стачката Инспекцията по труда е проверила мината.
„За установените нарушения са съставени 8 акта. 6 от тях са за неосигуряване на ваучери за безплатна храна на работниците за периода от март до август. Друг е за неизплащане на обезщетение при пенсиониране. След започване на стачката бе направена нова проверка и при нея бяха установени още нарушения. Не са били изведени от забоите миньорите и не е била осигурена храна и безалкохолни напитки за стачкуващите. Не са били създадени и условия за работа на минните спасители в условията на стачка. На следващия ден е установено, че работодателят не е изпълнил предписанията и за целта е написан акт и глобата ще бъде между 10 хил. и 15 хил. лв.”, добави Русинова.
Социалният министър информира още, че от началото на годината в мина „Бабино” са били направени 6 проверки - 3 планови и още толкова по сигнали. Наказателните постановления досега са за 7300 лв., като

само част от сумите са платени

От 2007 г. насам във въгледобива на „Бобов дол” са направени 256 проверки на инспекцията по труда. „Установени са 876 нарушения, които показват, че работодателят не е добросъвестен в обезпечаването на безопасните и здравословни условия на труд”, допълни Русинова.
Депутатите от комисията по енергетиката се обединиха около идеята да бъде направена анкетна комисия за проблемите в мини „Бобов дол”. Представителите на бизнеса на заседанието декларираха, че ще окажат пълно съдействие да се намери бързо работа на съкратените миньори.
Евгени Иванов от КРИБ заяви, че не бива с пари на данъкоплатците да се субсидира губещият въгледобив. Васил Велев от АИКБ добави, че много фирми в страната търсят да намерят кадри и е време да се стимулира миграцията в рамките на страната на работната ръка.
Относно исканията на синдикати и шефове от мините токът от ТЕЦ „Бобов дол” да бъде включен в микса на регулирания пазар министър Теменужка Петкова категорично отхвърли възможността това да стане.
11.
куртака
08.02.2017 18:36:27
3
10
това теле можело и да пише ЗАЩО НЕ Е В ЗАТВОРА ЗА ДАЛАВЕРАТА в БЕЛЕНЕ
10.
Г-жа Лъжа
08.02.2017 18:35:51
7
2
Р. Овч.и успялата(му) млада жена

Тези дни един политик се завърна на бял кон под светлината на прожекторите.

Е, не точно под светлината. Той пак играе ролята на сив кардинал, но задачата на медиите е да осветяват точно кукловодите на задкулисието, нали?

А задачата на прокуратурата е да повдига обвинения на бандитите. Това и стори тя днес. Въпросният политик бе обвинен, че в ролята му на енергиен министър е нанесъл щети на НЕК (тоест на държавата) надхвърлящи 190 милиона евро. Престъплението се нарича умишлена безстопанственост и за него Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода. Ако въпросният бъде признат за виновен може да получи присъда, която варира – от три до осем години зад решетките.

Неговото име е Румен Овчаров. Днес той е човекът, който триумфира. Успя да докаже на своите другари, че протежето му Корнелия е лидерът, който ще съумее да върне БСП към властта. И дотук успява.

Нинова (с всички условности) успя да спечели национални избори. Това не се бе случвало на столетницата от 11 години. За последно те бяха първи през 2005г., след което съставиха „Тройната коалиция“.

С две думи – проектът „Нинова“ дотук е успешен. Но нека кажем няколко думи за биографията на на неговия автор.А и на самата Нинова. Защото във визитката на Овчаров ще разкрием, че личното му политическо инженерство наречено „Корнелия Нинова“ е стартирало много отдавна. Просто днес той бере плодовете от направената инвестиция.

Действието започва преди точно 20 години.

По онова време Румен Овчаров е министър на енергетиката в кабинета „Виденов“. В същата година младата и напориста юристка Нинова работи в столичното следствие.

След падането от власт на правителството на БСП някак припряно Нинова решава да напусне следствието. Тя търси реализация на далеч по-уютен и добре платен пост в държавната още БТК. И чудо на чудесата – невръстното 28 годишно девойче е назначена за юристконсулт на гигантската компания. Как става този номер? Очевидно покровителят Овчаров е ударил едно рамо.

Малко след това Корнелия Нинова получава още по-висока служба. Младата дама става изпълнителен директор на „Техноимпекс“. Припомням, че иде реч за едно от прословутите външнотърговски дружества, чрез които изтичаха държавните милиарди в неизвестна посока.

Критиците на Нинова от левите среди я упрекват, че по това време се е продала на СДС. Не съм на това мнение. Според мен тя винаги е служила на Румен Овчаров – точно и ясно. А Овчаров знаеше как да се разбира с Костов когато трябва.

Нека припомним подаръка му към управляващите за кметския вот в София през 99-та. Той издигна собствената си неизбираема кандидатура, с което вдигна топката на СДС и Софиянски да го разгромят. А на тези избори картата на България почервеня. Под формулата(така популярна напоследък) „независим подкрепен от“ – БСП взе Бургас, Варна, Стара Загора, Русе и много други важни общини. Социалистите не номинираха читава личност, заложиха на Овчаров и претърпяха загуба с разлика

По този начин „сините“ запазиха София. Въпреки проблемите на своето управление, въпреки вече започващите да избухват корупционни скандали, свързани с кабинета „Костов“.

Запазиха я, защото Овчаров им помогна. А те му се отблагодаряваха с услуги зад кулисите.

Стигаме до 2005г. Румен Овчаров е в апогея на своето могъщество. Той поема мегаминистерството на икономиката и енергетиката. Светкавично назначава за свой заместник старата си дружка Корнелия Нинова. Нещо повече – Нинова поема контрола над най-апетитните държавни активи тогава – „Булгартабак“ и пловдивския панаир.

Но могъществото им не продължи особено дълго.

През 2007г. шефът на столичното следствие Ангел Александров разкри, че Овчаров и Нинова са покровителствали олигарха Красимир Георгиев(един от най-близките приятели на Овчаров по онова време) и фирмата му „Фронтиер“, която години наред „консултираше“ всички златни проекти в енергийната система.

Името на Корнелия Нинова бе замесено пряко в скандала след разкритията на разследващите органи, че тя буквално е инструктирала Георгиев какво да говори при разпитите му, които бяха провеждани от следователката Шарланджиева(също с повдигнати обвинения след аферата). Органите на реда засякоха десетки разговори между Корнелия Нинова и Красимир Георгиев. Включително и СМС с текст: „Твоята приятелка е фантастична“ – по адрес на следовател Шарланджиева.

Или с други думи – Корнелия Нинова е била посредник между разследван бизнесмен и разследващия го следовател. Казват го прокурорите, не аз. Именно представителите на държавното обвинение разкриха наличието на 1000 страници разговори и есемеси между Нинова и Шарланджиева

Но днес вероятно тя услужливо ще забрави това.

Ще забрави и как се кри от прокурорите като Трайчо Трайков от златен скункс. Имитирала сърдечни кризи, защото не искала да я разпитват. Посещавала по нощите „Пирогов“. И най-изпечените бандити могат да и завидят. Ето и информацията от тогава, да не кажете, че си измислям:

„Сърцебиене спаси Нинова от прокурор“, в-к „Стандарт“, 10.05.2007г.

Нинова успя да се спаси от съдебната система. Тя влезе в безкрайния списък на политиците, за които има видими доказателства за търговия с влияние, избегнали наказателна отговорност. Явно защото доказателствата са видими само за аудиторията. Темида е сляпа, очите и са вързани за Овчаров, Нинова и компания.
Вързани бяха очите на Темида и когато ексшефът на „Топлофикация“ пишеше сърцераздирателни писма от ареста. Призоваваше Р. Овч. да му помогне. Призоваваше, защото бе наясно какви услуги е правил на Овчаров и „Фронтиер“ на Красимир Георгиев. Именно управляваната от Валентин Димитров „Топлофикация София“ се превърна в куче касичка за Овчаров и обръчите му от фирми. През Димитров „Фронтиер“ трупаше милиони, част от които съвсем естествено отчиташе на Р. Овч.
Затова Вальо Топлото поиска помощ. Но вече бе късно. Станишев изрита Овчаров и Корнелия заради обществената нетърпимост към тях, възникнала след избухналия корупционен скандал.
Ако си мислите, че те си затраяха в ъгъла – съвсем не. И двамата станаха депутати в следващия 41-ви парламент, когато БСП бе в глуха опозиция. Целите в бяло заиграха ролята на много загрижени за народа и обществения интерес.
Дори и повече. Овчаров продължи да агитира народа за блатото „Белене“. Нищо, че той самият има основна вина за потрошените милиарди в един от най-корупционните проекти през крадливия Преход.
Като министър на енергетиката до 2007-ма той подготвяше почвата за кражбите. Сключваше консултантски договори за милиони, раздаваше обществени поръчки, поръчваше оборудване, което НЕК няма възможност да плати.

След 2007г. продължи да ръководи непряко събитията, чрез новия министър. Нали не се съмняваме чия лична кандидатура бе Петър Димитров, нали?
Днес по всичко личи, че прокуратурата не е забравила ролята на Румен Овчаров в грабежа „Белене“. Адмирации за това, нека покаже на завърналия се на бял кон, че все още някой помни всичките му зулуми и далавери.
Но нека държавното обвинение покаже, че не са забравили и другите схеми на Овчаров. Особено там където участваше четящата днес морал от сутрин до вечер Нинова.

Нека Нинова обясни:

Как на 28 години ръководи огромни държавни структури? Ако Пеевски и Прокопиев са успелите млади мъже на Републиката, то Корнелия Нинова ли е успялата млада жена?
Наистина ли е назначена в БТК, защото е потулила(в качеството и на следовател) разследване срещу висш чиновник в БТК?
Тя ли опъна чадъра над „Фронтиер“ и Красимир Георгиев?
Какво знае за източването на „Топлофикация“?
Какво свърши за периода, в който ръководеше „Булгартабак“ и пловдивския панаир?
Какво знае за източването на държавата по казуса АЕЦ „Белене“?
Каква е ролята на разследвания от прокуратурата Румен Овчаров в управлението на БСП днес и ще бъде ли за трети път министър ако Корнелия Нинова стане премиер? (каквато заявка дава).

Все въпроси, на които успялата млада жена дължи отговори. Част от тях – на компетентните органи, а всички тях – на обществото.
9.
V kato Vendeta
08.02.2017 18:32:53
2
10
Само глупав човек вярва на статистика,в годините сме се нагледали на изфабрикувана информация,дезинформация и всякакъв вид различни способи за заблуда на масат,истината е че Герберите са много крадлива зган и по крадлив кмет не сме имали,БСП евала за нещо ако са ме спечелили то е с това ако успеят да направят вътрешно партийната си чистка и всички феодални старци да си почиват вече,няма лошо България да води политика на топли отношения с Русия и да имаме икономически проекти стига да не са в наш ущърб,проблема е че винаги сме имали слабохарактерни алчни и зависими държавници по една или друга причина от времето на прехода насам
8.
nedevbs
08.02.2017 18:22:27
8
9
Не знам дали евентуален рестарт на проекта „Бургас – Александруполис”ще струва на България 5 млрд. лева, но най-вероятно и сигурно ще струва тоталната загуба на изборите от БСП. К.Нинова се прави на Василиса Умница, но ако това не го разбере, очевадно умствените й способности са силно ограничени.На 100 км. от Бургас, няма да я искат.
7.
Изборът на Бургас
08.02.2017 18:08:35
10
9
И цяла България е Марешки. И който е крал, в затвора. Дойде това време.
6.
Бургазлия
08.02.2017 17:57:49
22
14
Делян Добрев е пич! Изборът на Бургас е ГЕРБ!
5.
Г-жа Лъжа
08.02.2017 17:56:22
7
12
Аз съм най умната, ще ви изпързалям всички, нали Р.Овч. ме е учил кака да крада
4.
БОЙКО БОРИСОВ
08.02.2017 17:54:13
6
11
АБЕ БОКЛУК...Щ МАРШ В ДУПКАТА НА КЕНЕФА,ОТ КОЯТО СИ ИЗПЪЛЗЯЛ !!!
3.
Абе тия да знаете
08.02.2017 17:49:03
4
15
Не могат да работят с компютри и проектори, експерта рисува едни цифри и той горкия не знае от къде ги е взел! Помните ли как този експерт рева със крокодилски сълзи като го свалиха от поста министър . ПРОСТИ ПАЛЯЧОВЦИ
2.
Ивайло Дражев
08.02.2017 17:46:49
12
18
Този запъртък Добрев , който го назначиха Ам.министър без 2 дена управленски опит , човек , който не може да различи ядрена от топло и Веи енергетика написал кръчмарски сметки за инвестиционни проекти , които даже не вдява , Само малоумни и нагли крадци ли са около Винету...
1.
Какво
08.02.2017 17:36:34
2
10
Какво ги интересува отБСП?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците „Митница София“ е с нов директор Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Предстои обществено обсъждане в двете населени места в началото на април Похвално! Ученичка от Музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари Похвално! Ученичка от Музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари За да получи изгубените средства, собственикът трябва да назове стойността и да каже в какво са носени банкнотите ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1"
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори