×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ако бяхме разстреляли Живков


Ако бяхме разстреляли Живков
Вижте къде са румънците, вижте къде сме ние сега
08 Февруари 2017, Сряда, 16:20 ч.
Автор: lentata.com

Изпуснахме момента си през 1989 г., нека не изпускаме и бъдещето си


Дали ако навремето бяхме разстреляли Т. Живков, както румънците направиха с Чаушеску, сега червените другари и тяхното пребоядисано обкръжение щяха да си правят, каквото си искат повече от четвърт век след т. нар. “преход”?

Дали, ако в онова повратно за историята и бъдещето ни време бяхме показали зъбите си, демонстрирайки истинска сила и воля, сега щяхме да сме толкова зле? Може би не чак толкова зле, си мисля аз.

Но румънците имат гръбнак… с огромна мъка на сърцето добавям… не като нас.

Разстрел – крайно, варварско, нецивилизовано, недемократично?

Вижте къде са румънците, вижте къде сме ние сега.

Спомнете си на какъв хал бяха България и Румъния, погледнете какво се случва сега – там и тук.

Погледнете ги как единно отстояват и как се борят за справедливост, как протестират, как милиони души пълнят улици и площади в градовете… и извърнете омерзен поглед към нашата родна действителност.

Някои ще кажат: то да беше само Живков.

Разбира се, че не е бил само той. Имало е много по-големи изверги от “партията-майка”, които са колили и бесили наред в името на лично и партийно благоденствие, под претекст, че всичко е било за родината. Много са. Но той бе главата на змията. Ако навремето беше последвал съдбата на румънския си колега, това щеше да е един пределно ясен и недвузначен знак към всички, че народът може и да действа решително, ако се наложи, а не само да вряка по площадите. Това щеше да е послание към тях и към света, че един такъв народ има воля, гръбнак и зъби да защитава своето.

Други ще кажат: ами тия, дето дойдоха след тях да не би да са по-добри.

Въпреки че това е съвсем отделна и много по-голяма тема, която открай време се нищи, ще се огранича в следното: Т. нар. “преход” не се състоя, защото те (другарите) направиха така, че да не се състои. Целият този театър включваше добре обмислен сценарий, контролирана опозиция, контролиран хаос, ако щете, в който те (другарите) се скриваха и изтъпанчваха във властта, когато им е най-изгодно. Никога не са си тръгвали и винаги са присъствали във всяка една значима сфера на държавата през всичките тези години. Те и техните подопечни поквариха и корумпираха всички съществени държавни звена.

Но, ако народът беше отрязал главата на змията още тогава, навярно перфидните им планове нямаше да се случат точно, както са искали.

Ако това се беше случило, сегашните управляващи нямаше да си разиграват коня по начина, по който правят сега.

Да, и в Румъния има корупция, и там страдат от куп сходни проблеми на нашите. Но някак си съумяват да се справят по-добре от нас, нали? Инициативата на Моника Маковей например, е един от светлите примери. Ще се намери ли някога някой българин или група българи, които да направят нещо подобно?

Не, далеч не си правя илюзии, че ако бяхме затрили “бившия първи”, щяхме да цъфнем и да вържем. Но щяхме да сме други и въпросът е повече от принципен. Млади и стари, нови поколения щяха да израстват с тази мисъл. Щяха да знаят, че в страната им е имало народен отпор срещу тиранията и неправдата. И когато се случеше поредните измекяри да долазят до управленските места, съпротивителните сили щяха да са много по-силни, по-уверени и по-ефикасни. Манталитетът на хората щеше да е по-различен, щяха да разсъждават по друг начин, нямаше да се примиряват така лесно. Щяха да са по-единни, националното самочувствие – каквото и да значи това в днешни дни – щеше да е друго.

Да, има разлика между тогавашните режими в България и Румъния – при тях се е извършвал геноцид.

А трябва ли да изчакаме и това да се случи, за да действаме решително? И гаранция ли е въобще, че дори тогава бихме взели в ръце съдбата си? Та той геноцидът и сега се случва, само че под друга, по-модерна, по-“цивилизована” форма.

Знам, че станаха много “акò”-та: ако баба ти имаше дръжка, щеше да е мъжка, нали? Но не е срамно да взимаме добри примери от тези, които са направили повече от нас. Изпуснахме момента си през 1989 г., нека не изпускаме и бъдещето си.

В категории: Политика


Би Ти Ви връща Цитиридис?
Би Ти Ви връща Цитиридис? 19/04/2024, Петък 12:14 0
17
Коментара по темата
17.
Фльогмана
09.02.2017 00:08:11
6
12
Чия тъпа кратуна роди поредната повърня ? Що за сравнение, що за дилема ???!?!!? При Живков имаше държава и работеща икономика , а при Чаушеску си беше чиста проба диктатура с гладно население и икономическа пустиня . Някой си лентата.ком .... не е в него грешката ами в тъпанара копирал бълвоча. Евала фльогми, Евала кате , Евала бурсуци ... остава само да трепнете
16.
Българин
08.02.2017 21:35:46
3
9
Автора на "статията" е естествено неспособен в пълен аспект....

Да спре изобщо до пише и дори да се подписва!
15.
Учител
08.02.2017 21:19:35
1
9
Ами още не е късно ,действайте !Само че се иска дупи, къде са Ви синдикатите, те спът зимен сън, не така им оттърва , така е по-лесно, с властта винаги рамо до рамо.Няма такава друга държава,няма друг такъв страхлив народ.Затова дезата Ви бягат от Вас и Ви чака зловещо бъдеще --едните комунисти(последния ешелон на БКП ГЕРБ ще бъдат заменени от другите комунисти БСП и всичко ще продължи по старому), те са един отбор , това трябва да разбере българския народ и да спре да им подарява властта, а да ги ликвидира веднъж за винаги.
14.
СмЪРТ
08.02.2017 20:00:18
0
11
Дядо ми със смъртна присъда баща ми политзатворник 3 г в лагер.През сдсарското крадливо време с целия си ъкъл се записах в сдс и за малко да вляза и аз в панделата .След това разбрах че СДС -то били само доносници сътрудници на ДС ,ама кой ти знае,зарибиха ни всички .Всичките партии са рожби на ...как и казват сега на МАФИЯТА -БКП как беше бе ,,ааа СТАТУКВО -новата коза ностра
13.
Драги ми смехурко
08.02.2017 16:44:28
2
19
кой и с какво да разстреля Т. Живков през 1989. То човек сега не може да се сдобие с нормално оръжие, а какво да говорим за тогава. През 1993 ме викат на запас и във военното окр. ме питат за партийна принадлежност. Уж демокрация вече, свободна волеизява и т.н. bullshits, а хората още си пазеха червените книжки. Всичко си беше режисирано и дирижирано и така до ден днешен. Синове на прокурори наследяват бащите си, дъщери на съдии наследяват майките си. Каква промяна, какъв прогрес ?!
12.
Gk
08.02.2017 16:39:08
9
9
Глупци! Само Костов ли Ви е виновен? Нима се поддадохте на манипулацията? Комунягите искаха да има образ - враг на посткомунизма виновен за бедите ни, а всъщност той е продукт на същата московска школа! Комуно-социализма никога не си е тръгвал! Никога! Живеем по сценария им и да искаме не можем да го променим, за съжаление. Вижте се , огледайте се - при комунизма имахме цар с наследници ,както във всички заспали държави, така ли искате пак да живеем , вместо в нормален свят, в който всеки си знае правата и закона се спазва?
11.
до 1
08.02.2017 16:10:59
0
9
Ами тогава стартирайте с четенето на флегман.
уверявам ви,че сайтът изобилства от тъпни
10.
Гражданин
08.02.2017 15:47:28
1
23
Не знам за Живков , но съм сигурен че Иван Костов и компания са за разстрел .А покрай тях още някои "бизнесмени " -по дебелички такива.
9.
$
08.02.2017 14:55:53
2
5
neznam koi strelqn i koi gurmqn ama ima edna prikazka che "po delata shte gi poznaete" moje da e vsichko ... saglasen sum che e imalo dosta neprevda po onova vreme no chisto v gradiven plan sa se suzdali M N O G O neshta koito kakto kazva kolegata daje ne mogat da se podurjat ... cqlata durjava barabar sas infrastruktora i vsqkakvi izguzici sa suzdadeni ot nishtoto ot komunisti !!!! a segashnite usvoqvat pari ... tova e vsichko koeto pravqt ... kradat pari i tuk tame nqkoq sportna zala ... ne mojesh da sravnqvash - po delata shte gi poznaete !
8.
Хахах
08.02.2017 14:53:58
28
17
То пък Румъния е цъфнала та вързала.Просто имат природни ресурси-нефт.Иначе като народ са по незрели от нас. Даки-диви варвари. С тях ли ни сравнява автора на този пасквил!?
7.
НАБЛЮДАТЕЛ
08.02.2017 14:50:05
9
27
Автора на статията да ходи да се прегледа при психиатър. Действително най голямата кражба на Обществен ресурс се осъществи от Иван Костов. Но това е статало по поръчка на масонски тъмни сили. Ако го нямаше Живков нямаше да го има и Борисов. Но скоро пак няма да го има и него - няма да бъде избран отново.
6.
France
08.02.2017 14:46:56
3
7
Ako bqhte ochistili erdogana sq nqmashe da vlizat bejanci
5.
Кибик
08.02.2017 14:19:38
7
22
"Ако бяхме разстреляли Живков", сега нямаше да се радваме на "благосъстоянието" което постигнахме при управлението на неговия ученик, личен телохранител, Мутрата Милиардер, момата от Симитли, който се готви да управлява по продължително от Т. Живков.
4.
Истината е някъде там
08.02.2017 14:06:22
7
34
Не Живков,мегакрадецът в българската история Иван Костов.
3.
аз
08.02.2017 13:53:28
53
37
Ако през 1989 год. Тодор Живков заслужаваше да бъде разстрелян, според разни екземпляри като този "автор", то сегашните управници трябва да ги горим на клада, и то защото си го заслужават!
Сега дори не могат да поддържат и ремонтират , това, което по времето на Бай Тошо беше изградено!
Така, че за Бай Тошо само паметник и признателност!
2.
me
08.02.2017 13:46:47
5
28
Глупости! По-скоро всичкото ЦК. Бай Тошо така или иначе накрая е изолиран, а куфарчета са раздавани не от него. От тях тръгва всичко.
1.
Димитрова
08.02.2017 13:43:10
14
33
скоро не бях чела подобна тъпня
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Стефани не скри и че е имала предубеждения към Симона, а причината за това бил не само външния й вид, а и поведението й – по-шумният й начин на изразяване и хаосът, който създава в „Кухнята на Ада” Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов Би Ти Ви връща Цитиридис? Би Ти Ви връща Цитиридис? Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Къщата е ултрамодерна, дворът е достатъчно голям, има и басейн. 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене По време на инцидента е имало много хора, седящи на масите Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер
Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо  Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея  Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори