×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Предизборни страсти в ОбС-Бургас: Десен или ляв популизъм е намаляването на таксите за детски градини?


Предизборни страсти в ОбС-Бургас: Десен или ляв популизъм е намаляването на таксите за детски градини?
Не сравнявайте Бургас с малките общини, идеологията на социалистите е популизъм и демагогия, обяви зам.-кметът Йорданка Ананиева
31 Януари 2017, Вторник, 10:27 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка: Авторът

За по-малко от 20 дни БСП събрали над 2300 подписа в подкрепа на предложението си, но дошли президентските избори

Общинските съветници в Бургас загряват предизборно още преди дискусията по Бюджет 2017. Предложението на БСП  за намаляването на таксите за детски градини разгорещи страстите в началото на днешната сесия. Десен или ляв популизъм е то и може ли Бургас да се сравнява с малките общини бе основният въпрос, който вълнуваше народните избраници. 

Лидерът на червените Николай Тишев даде старт на дискусията. Той аргументира докладната си с това, че за по-малко от 20 дни БСП събрали над 2300 подписа за намаляване на таксата за детски градини, но дошли президентските избори и се наложило да прекратят инициативата. „В Община Бургас таксата е най-висока от всички общини в областта. Предлагаме намаление от 50 на 30 лв., за което са нужни 950 хил. лв., или да я намалим на 40 лв. и ще ни трябват 475 хил. лв.”, обясни Тишев.

Той подчерта, че увеличението на данъка за безвъзмездно придобиване на имущество ще донесе нови 2 млн. лв. в бюждета, от данъка за такситата – 500 хил. лв. и от там може да се вземат необходимите средства за покриване на таксата. „В Приморско детските градини стават безплатни – нали си представяте, че там децата не ходят на палатка с храна от вкъщи. Таксата от 30 лв. става 0 лв. Призовавам да подкрепите предложението в единия вариант, а след това в бюджета да се намери перо за покриване на този разход”, каза Николай Тишев.

Икономистът и общински съветник от Реформаторите Станимир Апостолов обясни, че сравнението между Бургас и малките общини е неуместно. „Сравнете с Пловдив, Варна, София, където тези такси започват от 50 лв. нагоре. Освен всичко в Бургас децата ходят на градина до септември”, каза Апостолов.

Николай Иванов от ГЕРБ призова БСП – „не хвърляйте цифри в пространството и не лъжете хората. В Приморско на градина ходят много по-малко деца от Бургас.”

Водачът на ГЕРБ Димитър Людиев захапа колегата си от БСП. „Г-н Тишев, ясно е, че популистките предложения печелят електорат и по пример на председателката Корнелия Нинова обещавате всичко и давате всичко на всички, но това е лоша практика. Припомням, че имаше практика, когато се събираха от родителите средства за допълнителни консумативи. Искате да върнете тази лоша практика ли”, попита Людиев.

Тишев на свой ред подчерта, че издръжката на децата е една и съща навсякъде и качеството няма да се промени. „Г-н Людиев, повече популизъм от Вашия председател Бойко Борисов не знам дали има накъде”, обяви Николай Тишев.

Ресорният заместник-кмет Йорданка Ананиева обясни каква е ситуацията в Бургас и в по-малките общини. Тя подчерта, че в Поморие таксата за детска градина е 31 лв. и издръжката – 681 лв., в Средец детските градини се издържат само от средствата, предоставени от държавата.

„В Бургас не съм съгласна средствата за заплати на учителите да отиват за издръжка на учениците. Ако в Средец има 18 деца, в Бургас са 30 в една група. Условията в общинските детски градини в Бургас са отлични”, обясни заместник-кметът. „840, 860 и 910 лв. издръжка предоставяме за всяко дете в Бургас. В Бургас детските градини са на делегиран бюджет и средствата от таксите на родителите постъпват директно в него”, добави Ананиева.

„Даваме около 23 млн. лв. за детските градини всяка година. Хубавото е, че при нас има баланс при средствата. Спомняте ли си времето, когато всеки понеделник родителите носеха 1 топ тоалетна хартия, салфетки и Доместос, за да се почиства детската градина”, попита Ананиева.

Зам.-кметът обясни още, че храната на едно дете в детска градина е 2,50 лв. за три яденета – закуска, обяд и плод. Според нея, идеологията на социалистите е основана на популизъм и демагогия.

Съветникът от ГЕРБ Красимира Маркович припомни изказването на лидера на БСП – „поискайте си нещо и Корнелия ще ви го даде.” „Какво искате – да правите предизборна политика с бюджета на Община Бургас, но това ли Ви е платформата. Може да сте идеален шоумен, но другите неща не са Ви ясни”, обърна се Маркович към Николай Тишев.

Родителите не искат намаляване на таксите, а децата им да бъдат обгрижвани, обяви Маркович.

Георги Манев от групата на НФСБ и СЕК също подкрепи колегите си. „Г-н Тишев, като вземете властта, направете го в цяла България – на всеки да има по равно, по малко и накрая за никого. БСП явно не може да направи разликата в качеството”, каза той.

Кметът Димитър Николов обяви, че е доволен, защото от дебата стана ясно, че децата в Бургас въпреки трудностите се гледат отлично. „В Бургас има най-малък процент частни детски градини, а другите градове копират нашата програма. Тази година строим нови 4 детски градини и съм убеден, че проблемите и трудностите с местата в Бургас ще приключат. Градът се развива и децата се увеличават. Преди 8 години направихме експеримент и свалихме таксите в детските ясли от 40 лв. на 0 лв. и тогава еуфорията в Общинския съвет беше голяма. Само след три месеца родителите събираха подписка за връщане на таксите. Нека да стимулираме конкурентоспособността на администрациите на детските градини и да ги направим атрактивни за родителите”, призова градоначалникът.

„Даваме 300 хил. лв. „Нефтохимик”, 9 млн. лв. за запълване на дупки и какво ли не, но нямаме 480 хил. лв. за децата”, опита се да се аргументира Тишев.

Ангел Божидаров от НФСБ и СЕК обясни, че бюджетът не е готов да поеме това намаление. „Да дойде на власт НФСБ и СЕК и ще изхвърлим криминалните престъпници от Бургас, няма да им даваме 30 млн. лв. на година”, каза Божидаров.

Георги Дражев от НФСБ и СЕК даде малко по-нестандартно предложение.  Дай 2 млрд. лв. за саниране – това десен или ляв популизъм е, попита той. „Бабата, която взема 150 лв. и съседът, който взема 15 млн. лв. – получават безплатно саниране. Циганите не внасят и 1 лв. в хазната, вземат помощи, а младите нямат работа. Не може едни деца да ходят на безплатна детска градина, без да дават нищо на тази държава. Детските градини ще се напълнят с циганчета, ако ги направим безплатни. Предлагам да отложим докладната и да обвържем таксите със заетостта и работните места на семействата, защото младите хора, които работят, внасят данъци в бюджета и стимулират намаляването на разходите”, предложи Дражев.

В крайна сметка народните избраници отхвърлиха предложението на червените - таксите за детските градини в Бургас няма да бъдат намалявани.

В категории: Политика


16
Коментара по темата
16.
Ха хах а
31.01.2017 21:33:41
1
1
Божидаров, никога няма да дойдете на власт. А ако по някакво чудо дойдете, ще крадете най-много от всички.
15.
майка
31.01.2017 17:51:25
2
1
Айде стига глупости, Ананиева! Продължават практиката да се иска от родителите на децата освен вода, мокри кърпи, моливи, блокчета, също така и пари за климатици, за матраци, за бельо. Защо в някои ясли и градини нищо не се иска, а в други всеки месец задължи тел но родителите кихат пари. И какво сравнявате с големи градове. Там има работа, за разлика от Бургас.
14.
Майка
31.01.2017 14:43:41
3
4
Плюйте си, но в Бургас са ни най-хубавите детските градини.И новите и тези които са ремонтирани, санирани и т.н.Btw, тоз Тишев ли е какъв е много гадно гледа пък не знам.
13.
нагляри
31.01.2017 12:08:34
0
8
Та в кое училище или детска градина викате,че не събират пари от родители?
12.
ПОПУЛИЗЪМ
31.01.2017 12:01:03
3
5
Нищо повече от светло бъдеще в мъглата - Тишев!
11.
$
31.01.2017 12:00:50
0
0
neznam dali e referendum na Slavi Mlavi Blavi ili na maika vi sirenqsalata putchica no vi ochakva neshto mnogo losho .... vrazumete se dokato vse oshte imate malko ostanalo vremence ... realnostta e che vsushtnost vie nqmate sredstva s koito da se borite .... edna djuklesta zatlustqla policia i edna rujdqsala oposkana armia ne sa sredstva za borba .... nqma da uspeete ... imate 13 dni tozi zalag ne e za vashata usta .... za vashata usta e samo moq kur
10.
Игуменът
31.01.2017 11:47:56
4
6
Цените на детските градини са нормални, вие луди ли сте бе!
Аман от червени простотии
9.
igor
31.01.2017 11:37:42
3
4
i v momenta v detskite gradini pod razli4en na4in sabirat i pari i toaletna hartia i mokri toaletni karpi i kakva li ne oshte prosia! kolkoto iz4istihte ulicite i trotoarite v centara na gradaq, tolkova premahnahte i prosiata v detskite gradini. samo goli prikazki, vie obshtinskite savetnici nali si vzimate parite za provedenite sesii!
8.
Spas
31.01.2017 11:37:07
5
8
Таксата за детска градина е даже малка имайки предвид разходите на общината за отопление, храна и аварийни ремонти.
Относно храната - пожелавам на всеки да се храни така както детските градини хранят дечицата ни .. Богато и ранообразно меню с плодове и зеленчуци, риба.
7.
защо
31.01.2017 11:28:17
4
7
Излезеш по улиците баби торби. Влезеш в Морската пенсионери на велосипеди. Няма детска глъч...няма млад човек. Не че безплатните градини ще ги върнат младите , но поне утеха да има за тези, решили все пак да останат в Бургас. Те са същите млади, които разчитат на надутите пенсионери- реститути да им дадат някой лев... за си помогнат и платят за същите тези градини. Забравихме не децата, а техните млади родители. Срам ме е да чета такива дебати.
6.
$
31.01.2017 11:25:31
0
1
imaite na predvid che tia parichki koito si gi glasuvate za edin mesec moje da vi izlqzat mnogo skupi ... sprete da se kriete zad ohrana i luskavi drunkulki i napravete tova koeto vi kazva vashia PRQK nachalnik !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nezabavno priemane na vaprosite ot referenduma kato realno deistvashti zakoni v stranata .... ne mi perefraziraite ne me zaplashvaite i nai - veche ne mi zadavaite glupavi vuprosi a deistvaite dokato vse oshte mojete da napravite neshto ... sled 13 dni nqma da imate tazi vuzmojnost .... izvadete si glavite ot debelite guzove i zapochnete da rabotite v interes na tezi kato men ( a te ne sa malko i nai veroqtno shte go razberete po trudnia nachin ) NQMATE IZBOR !!!!!!!!!!!!!!!!!! 13 dni ...
5.
...
31.01.2017 11:17:35
2
5
Пак ли правят 1 заседание за месец, за да си получат заплатките?
4.
До Маркович
31.01.2017 11:13:45
3
8
Дебелогъзо с самочувствие кой те е чувал теб в твоето село не гласуват за теб тръгнала да се изявява
3.
$
31.01.2017 11:12:17
4
2
Samo neznam "desni" ili "levi" shamari shte ima v drugi den ako ne se vrazumite imaite na predvid che toia put nqma da se izmuknete i EDINSTVENIA variant pri koito mojete malko da smekchite polojenieto si e kato se vslushate vav volqta na naroda ... tozi put shte ima ekscesiii - dami i gospoda kratunkovci i kratungerici - ne se zanimavaite s gluposti a priemeta zakonite ot predlojeniata v referenduma zashtoto shte iadete mnogo ama mnogo mnogo boi .. policiikata i armiikata vi nqma da vi spasqt ... te sa mnogo po malko ot tia kato mene .... 13 dni
2.
Това е положението
31.01.2017 10:51:52
3
11
Те данъците вдигнаха тихомълком, а сега реват за 1 детска градина
1.
Boko-typoto
31.01.2017 10:48:23
4
8
само 4е крадците от ГРОБпатриоти не са съгласни по малко ще влязат в джеба хахааааааааааааааааааааа
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване на рекламата на хазарт ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване на рекламата на хазарт Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено На откритата сцена в града на 28.04.2024 г. 10:00 часа ще се проведе конкурс на лазарски групи и песни Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден По време на почивните дни и дните на официалните празници от 1 до 6 май включително ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ Полиграф уличи подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Полиграф уличи подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Калин Стайков и Величко Тачев са уличени в лъжа от детектора  Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Ертен Анисова стана зам.-председател на групата за сметка на Хатидже Георгиева Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Санкционират шофьорите и за таблет зад волана, колоездачи и тротинетки ще слизат на зебрата Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова На 25 април се навършват 62 години от рождението на слънчевото момиче на Бургас Мъж отиде да регистрира колата си с 2,3 промила алкохол в кръвта Мъж отиде да регистрира колата си с 2,3 промила алкохол в кръвта Нямал и шофьорска книжка Иван Капитана помете жена на паркинг в Пловдив, дрегерът отчел 3.31 промила алкохол Иван Капитана помете жена на паркинг в Пловдив, дрегерът отчел 3.31 промила алкохол Пострадалата е в болница с множество травми, а известният рокер отказал да даде кръв за химичен анализ Велико Минков настоява да отглежда сина си, а Габриела да бъде лишена от родителски права Велико Минков настоява да отглежда сина си, а Габриела да бъде лишена от родителски права  В момента момчето е при родителите на Пейо Пеев, които не са биологични баба и дядо, каза бившият депутат
Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори