×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ, БСП, Патриотите, ДПС и „Воля“ влизат в следващото НС, РБ на косъм


24 Януари 2017, Вторник, 16:53 ч.
Автор: Флагман.бг

Разликата между първите две партии е малка, но ГЕРБ запазва първа позиция

Пет формации със сигурност ще попаднат в следващото Народно събрание. Това са ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и „Воля“. Разликата между първите две партии е малка, но ГЕРБ запазва първа позиция.

Това сочат данни от национално представително проучване на изследователски център „Тренд“, проведено сред 1002 пълнолетни български граждани, интервюирани по метода лице в лице. Теренът на изследването е проведен между 10 и 17 януари. Проучването е осъществено със собствено финансиране на изследователски център „Тренд“.

Българите гледат с оптимизъм на 2017 г. 63% от запитаните са на мнение, че това ще е една добра година, докато малко под една четвърт са на обратното мнение. Традиционно на такъв тип въпроси по-младите са по-оптимистично настроени, за разлика от тези над 60 години, при които оптимизмът е на по-ниски нива.

ГЕРБ удържа първото място (32,2%) пред БСП с почти 3% преднина от гласуващите. Обединените патриоти запазват инерцията си от вота за държавен глава и разполагат с 10,4%. След тях се нарежда ДПС със 7,8%. Новият проект на Веселин Марешки е сигурен участник в следващото Народно събрание с близо 6% подкрепа. На електорален въпрос с предварително зададени опции сред всички партии и коалиции, „Воля“ показва дори по-висок резултат.

Малко под чертата остава Реформаторския блок с 3,7% от заявилите, че ще гласуват. Моментната картина сочи, че ДСБ (1,2%), АБВ (1%) и „Да, България“ (0,7%) няма да имат представителство в парламента. Опцията „не подкрепям никого“ събира малко под 4%.

Заради създадените нови проекти -  на Веселин Марешки – „Воля“ и „Да България“ на Христо Иванов, тествахме и хипотетичния потенциал за нова партия. На въпроса „Вие лично бихте ли гласували за нова политическа партия на предстоящите предсрочни парламентарни избори“, близо една пета декларират, че биха го направили, докато 65% са на обратното мнение.

Въпреки високия процент на заявили, че ще упражнят правото си на глас, към момента не можем да очакваме избирателна активност по-висока от тази на президентските избори.

Тествахме отношението на българите към основните политически личности. Съвсем логично Румен Радев събира най-много положителни оценки. Към момента на изследването Радев все още не беше встъпил в длъжност. Бойко Борисов запазва добри нива, като 30% от всички декларират положително отношение към него. По-надолу застават Корнелия Нинова и Красимир Каракачанов с по 26%, Росен Плевнелиев (24%) и Веселин Марешки с 21% на хора, изразяващи положително отношение.



Предложихме и списък, от който респондентите можеха да посочат кои два от изброените трябва да е основен приоритет на България, като списъка включваше основните проблеми, присъстващи в публичното ни пространство. Най-много посочвания събира създаването на работни места, следвано от корупцията и икономическото развитие. Страхът от бежанци продължава да стои на дневен ред, тъй като недопускането им също събира сериозен процент.

В категории: Политика


11
Коментара
Флагман.БГ Уволниха ергенката Виктория от БФС Уволниха ергенката Виктория от БФС 28/03/2024, Четвъртък 17:20 4
Флагман.БГ Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" 28/03/2024, Четвъртък 17:00 2
Флагман.БГ Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли 28/03/2024, Четвъртък 16:20 3
Сашка Васева прогледна
Сашка Васева прогледна 28/03/2024, Четвъртък 16:06 0
11
Коментара по темата
11.
Магарешки
25.01.2017 12:10:27
0
2
Само луд може да гласува за Марешки - новото златно пръстче на ГЕРБ. Те си го създадоха, за да отвлича вниманието и да прибере гласовете на заблудените и наивните, а след това ще бъде патерица на господарите си в парламента!
10.
Възмутен
25.01.2017 11:20:49
0
1
Всички „нови” партийки и коалицийки са патерици на ГЕРБ - нагли, жадни за власт!
9.
Кои социолози?
25.01.2017 00:00:28
0
3
Кои са тези социолози с измислени прогнози? И преди президентските избори същите платени слуги ни внушаваха едни убийствени разлики,само че объркаха посоката! НЕ ВЯРВАМЕ ВЕЧЕ!
8.
къде е тя още
24.01.2017 23:28:22
1
2
драги , да не стане като с майката на нацията , не се изхвърляйте като чикия на мокър пясък . ПОБЕДАТА НА БСП СЕ ОЧЕРТАВА ДА БЪДЕ УБИЙСТВЕНА НА ТЕЗИ ИЗБОРИ
7.
DDS
24.01.2017 21:59:54
0
2
Da ve tia zavartia gaza na Valeri Simeonov mai mai shte piat rakia na zagaseni lampi xaxaxxxxl.
6.
FINANSISTA
24.01.2017 21:51:59
1
3
Spored men Diana Iordanova ot GERB da e ministar v novoto pravitelstvo na VI.AI.AI po finansite im.
5.
do fur fur fur
24.01.2017 17:05:48
4
2
a za krajbite na Kurneliiika i drujinkata i moje da se govori mnogo , 4e i daje film da se snima
4.
008
24.01.2017 16:46:09
4
2
Golqm smqh napisali prosto rezultati kakvito im se iska i gi predstavqt za prou4vane Abe hora ot kade 6te doidat tezi blizo milion glasa za Kurneliq samo do predi dve godini edva gi izgonihme tezi nekadarnici Tri pati upravlqvaha s turcite i tri pati se provalqha jestoko Takiva prou4vania fal6ifikati podskazvat 4e se podgotvqt kiber ataki za manipulirane na izborite v polza na komunqgite
3.
ФЪРФЪР ДО №2
24.01.2017 15:40:38
2
6
ПРИЕМИ ГО ,ЧЕ ИЗБОРА МИ Е МАЖОРИТАРЕН И БИХ ЗАЛОЖИЛ НА КОРНЕЛИЯ НИНОВА ЗА ДА Я ВИДЯ ПРЕМИЕР!!!!

А, ЗА ДИВАШКИТЕ ПРОСТОТИИ И КРАЖБИ ,КОИТО ПЪК НАПРАВИХА ГЕРБ И ДРУЖИНКА ЗА МНОООГО ГОДИНИ "УПРАВЛЕНИЕ", МОГА ДА ИЗБРОЯВАМ 1 СЕДМИЦА
2.
do 1
24.01.2017 15:33:01
7
6
shte glasuvash za Kornelia i BSP , zashtoto niamash mozuk, ne zabraviate kakvo napraviha komunetata edna goliama NULA. A za Radev, nqma losho
1.
ФЪРФЪР
24.01.2017 15:15:03
10
9
ЗА ПЪРВИ ПЪТ БИХ ГЛАСУВАЛ ЗА БСП!!!!!
И ТО НЕ ,КОНКРЕТНО ЗА БСП, А НАЙ-ВЕЧЕ ЗА КОРНЕЛИЯ НИНОВА ДА Я ВИДЯ ПРЕМИЕР!!!!!!!!!!!!!!!
МНОГО МИ СЕ ИЗДИГНА В ОЧИТЕ ТАЗИ ЖЕНА СЛЕД БЕЗАПЕЛАЦИОННОТО И ПОПАДЕНИЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ: ГЕН.МАЙОР РУМЕН РАДЕВ

ЗА РАЗЛИКА ОТ ПРОПАГАНДНАТА ГЕРБАДЖИЙСКА СХЕМИЧКА ОТ ПО-ГОРЕ, ГЕРБ ЩЕ БЪДАТ МНОГО, МНОГО НАЗАД, КОГАТО ИЗЛЯЗАТ РЕАЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ СЛЕД ИЗБОРИТЕ!!!!!!
БОЙКО ИМАШЕ ШАНС ДА СЕ ДОКАЖЕ, НО НАЗНАЧАВАШЕ ЗА МИНИСТРИ ЧУЖДОПОКЛОННИЧЕСКИ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И ОТКРОВЕННИ МАЛОУМНИЦИ , КОИТО НАНЕСОХА ОГРОМНИ ВРЕДИ НА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!
СЪЩИТЕ ТЕЗИ ГЕРБАДЖИЙСКА СХЕМИЧКИ И ПСЕВДО СОЦ-КИ ПРОУЧВАНИЯ ГИ ГЛЕДАХМЕ ,КОИТО ДАВАХА ДЕСЕТКИ ПРОЦЕНТИ ПОБЕДА НА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА ............,АМА НАКРАЯ НАЦЕПИХА ГРЕДАТА!!!!!!!!!!!!!!!!
ТАКА И НЕ РАЗБРАХА ,ЧЕ ХОРАТА ЩЯХА ДА ГИ ОЦЕНЯТ ,АКО НА МИНИСТЕРСКИТЕ КРЕСЛА БЯХА СЕДНАЛИ:
НЕ, МИТОВ
НЕ, КУНЕВА
НЕ, МОСКОВ
НЕ, НЕНЧЕВ
НЕ, ЛУКАРСКИ
А, ДОСТОЙНИ И ДОБЛЕСТНИ МЪЖЕ И ЖЕНИ С НУЖНОТО ОБРАЗОВАНИЕ , ОПИТ И ОТСТОЯВАЩИ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ,А НЕ ИНТЕРЕСИТЕ НА ЧУЖДИТЕ ИМ ГОСПОДАРИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори