×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пенсионери ще пазят границата ни за 700 лв на месец


Пенсионери ще пазят границата ни за 700 лв на месец
Ключови думи: пенсионери, граница, пазят
20 Януари 2017, Петък, 14:35 ч.

Обличат 600 мъже в специални униформи, но без знаците на МВР, до месец застъпват на пост

Пенсионираните служители от МВР и армията, избрани да пазят границата, ще взимат по средно 700 лв. заплата на месец. 600 човека ще бъдат избрани за пазители на браздата и се очаква до месец да застъпят на пост. Това обявиха от МВР, цитирани от в. "Телеграф".

Първо обаче кандидатите ще минат през конкурс по документи, а след това и през медицински прегледи, допълниха от силовото министерство. С предимство ще се избират тези, които имат лично оръжие и опит в екшън-среда. Очаква се до месец новите попълнения да застъпят на пост на границата.

Мераклиите да пазят границата трябва да бъдат хора с опит. С предимство ще се избират бившите рейнджъри и полицаи, уточниха от МВР, но местата са отворени и за млади момчета, които имат интерес в тази сфера. „Става въпрос за мъже в разцвета на силите си на по 40-50 години, които имат и знанията, и вече отработените методи за работа в динамична среда“, коментираха висши служители на вътрешното министерство. Заповедта за стартиране на конкурсите вече била факт. 600-те пазачи ще бъдат назначени по трудови отношения.

Предвидено е да се разпределят към дирекциите на Гранична полиция в Бургас, Елхово и Драгоман. „Най-много служители – около 400, ще бъдат пратени на българо-турската граница, а останалите около 200 на браздата ни със Сърбия“, обясниха от вътрешното министерство. Така по първоначален план в Елхово ще бъдат командировани 350 пенсионери, в Бургас- 50, а останалите в Драгоман.

Бъдещите помощници на граничарите ще бъдат назначавани след конкурс по документи и медицински преглед. Задължително е да са без крими-прояви, да не са съдени, да нямат висящи дела. След като бъдат одобрени, ще минават и през медицински прегледи. „Те няма да имат физически изпити като полицаите, но трябва да са здрави-физически и психически, тъй като работата на границата не е лека, да не кажем, направо, че е тежка особено през зимния период“, коментираха от МВР. С предимство ще се взимат бивши полицаи, граничари, криминалисти, както и бойци от армията. Задължително било да имат лично оръжие, въпреки че, няма да имат право да го използват, освен в случаите на неизбежна самоотбрана.

Пенсионерите на границата ще бъдат облечени в специални еднакви униформи, за да се различат от граничните ченгета. „Все още не е уточнено как точно да изглеждат, но със сигурност върху дрехите няма да има никакви отличителни нашивки и знаци на МВР, които се слагат на ризите и шубите. Обмисляме вариант да е нещо като надпис- „сътрудници по охрана“ или нещо от този сорт“, разказаха от Гранична полиция. Целта е пазачите да са разпознаваеми, но да не може някой да ги сбърка с истинските граничари или охранителни полицаи. Тепърва ще се избистри и какъв цвят да са дрехите-сини, черни или зелени. Към момента било уточнено, че ще се купуват панталони, ризи и шуби, както в летен вариант, така и в зимен. Имало и предложение да са като на ловците-маскировъчни, но тогава щели да се сливат с военните, които също помагат на границата.

Очаква се цялата процедура по обявяване на конкурсите и назначаването на мъжете да приключи до месец, за да могат да поемат дежурства по границата.

Одобрените 600 служители за помощ по охраната на границата ще преминат много експресен курс по подготовка, научи „Телеграф“. В момента в МВР обсъждат да ги пратят за седмица в полицейската академия, където да им четат теория затова какви правомощия имат и респективно-какво нямат право да правят. След това вече по места- в Елхово, Бургас и Драгоман на терен щели да ги обучават старите пушки, издадоха граничари. Причината е, че в службата на браздата имало тънки моменти, които се усвоявали само в практиката.

Дрехите на 600-те мъже, които ще бдят на браздата, ще бъдат купени с европейски пари, обясни вътрешната министърка в оставка Румяна Бъчварова. Тя обаче не уточни нито кога ще се пуска поръчката, нито на каква стойност ще бъде. „Най-вероятно облеклото и оборудването за тези 600 лица по трудови правоотношения ще бъде взето като част от това за граничните полицаи“, обясниха от МВР. По същият начин ще се действа и за онези наети служители, които пазят ОДМВР-та и входовете на РПУ-та.

Близо 167 млн.евро, отпуснати от Европейската комисия след искане на премиера в оставка Бойко Борисов, ще бъдат използвани за Гранична полиция. С тях дирекцията е предвидила д акупи нови джипове, рейсове, микробуси, камери, сензори, както и да рефрешне системата за свръзки ТЕТРА. Интересното е, че близо 7 млн.евро от крупната сума, ще бъде отделена за осигуряване на персонал, облекло и оборудване на граничарите. От МВР обясниха, че именно от това перо, ще дойдат и парите за дрехите на пенсионерите.

В категории: Крими , Животът


11
Коментара
11
Коментара по темата
11.
12А
23.01.2017 07:11:46
0
2
Тодоре,вдигни се от гроба,да видиш как ще пазим границите на Майка България!
10.
До Прездента и Директора на Гранична полиция и
20.01.2017 23:16:42
2
10
Спрете я тази простотия господа.Няма как да накараш пенсионер да работи.Тези хора ще бъдат само свидетели на заплата.По оградата може и да вършат някаква пъдарска работа ,но на пътя абсурд.Единсвено ще натоварите действащите полицаи с още задачи.Не за700 ,за7 лева работа няма да свършат
Подобре увеличете заплатите .
9.
POTRESSSSSSS
20.01.2017 20:08:36
1
14
В шок съм....Пенсионери да пазят границата!!! По голяма глупост не мога да си представя и в най смелите си очаквания от Шматката. Е, сега станахме за смях не само в Европа - но и в света !!! СРАМ...СРАМ...Дееба дебилите ви Герберски !!!
8.
бай Чеп
20.01.2017 17:07:44
0
13
Това трябва да се впише в Гинес!От както свят светува граница се е пазила от въоръжена войска.Тук ще сме пионери-първопроходци.И понеже пенсионерите са ни в повече...
И що с лично оръжие!?!Няма пари да им купят служебно ли?
7.
Служител
20.01.2017 16:49:56
0
7
Ми то и в настоящия момент МВР респективно Гранична полиция разполалагатс непомалко в момента служители в администрацията логистиката и корабите които получават заплата и пенсия без да са променени правоотношенията и статута.Ще заприлича ме на Университет Трета въздраст.
6.
Цациии
20.01.2017 16:11:16
0
14
На Борисов и Бъчвата поредната глупост ! Държавната граница на РБ-я , външната граница на Евросъюза, "най пазената граница" ще се охранява от пенсионери ?!? С оръжие, което няма да имат право да ползват ?!? Оооо боже... прибери си версииите, че вече мноого вонят !!!! Безумия след безумия гарантирано от ...Гроб - видими резултати :))))
5.
,.,
20.01.2017 14:58:44
1
12
Защо пенсионирани полицаи и военни? Те нали все пак вземат пенсия и са обезпечени.Не забравяйте че има и млади мъже ,не пенсионери,които също са били полицаи и военни,но поради разните реформи,съкратени млади-млади.Хайде по военните окръжия да се видят тези млади мъже кой къде е и с какво се занимава.Има безработни сред тях.За 700 лв заплата ще пожелае да бъде на границата.Не разбирам,защо все пенсионерите са с преоритет?!?!?
4.
реалист
20.01.2017 13:06:12
0
11
Няма да има много желаещи. Те пенсионерите и сего си докарват някой лев, който работи разбира се. С трици маймуни ще ловят.
3.
Рррр
20.01.2017 12:29:17
3
19
Според мен трябва да се забрани на пенсионери, които взимат пенсия в размер над 600 лв. да работят. Има предостатъчно безработни млади хора. А масово наемат пенсионери на по-ниски заплати и така подбиват пазара на труда. Никой работодател няма да иска да наеме млад човек на 700 лв. заплата, при положение че пенсионер ще работи за по-малко. Изключение да има само пенсионери със собствен бизнес или заети във фирми на роднини по права линия.
2.
д-р пера
20.01.2017 12:27:24
1
16
Мен ще ме вземете ли? Юрист съм и ще чета правата на всички мигранти срещу възнаграждение и връзване със свински опашки.
1.
вярно най сетне
20.01.2017 11:48:50
2
25
Браво !!! Най-сетне да уцелите етно заглавие. Наистина е безумие при толкова много безработни хора те я тарикат пенсионери пак да опъват държавни мангизи.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кметът на Несебър подписа първия договор по инвестиционната програма на държавния бюджет Кметът на Несебър подписа първия договор по инвестиционната програма на държавния бюджет Ще бъдат изградени закрит плувен басейн в ж.к. „Черно море“,  подземен паркинг до СУ „Любен Каравелов“, нови улици в с. Равда и др.  И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев Петър Чобанов заяви, че консултациите са на етап, в който няма директно решение, и намекна за други хипотези Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Председателят на Българския олимпийски комитет с послание за почетния председател на ДПС Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Инцидентът станал малко след празника Благовещение, когато на гости й дошъл бившият й съпруг Венци Мартинов Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Директорът на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен инж. Димчо Радев поздравява всички лесовъди и приятели на българската гора по повод Седмица на гората 2024 г. Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година „Правораздавателната дейност на съдиите от Окръжен съд – Бургас и осемте районни съдилища в региона може с пълно основание да бъде определена като много добра“, отчете Административният ръководител на Окръжен съд – Бургас Росица Темелкова Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ 11 хиляди места в "Арена София" с цени между 40 и 150 лева са разпродадени като топъл хляб Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Двете са близки приятелки Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Не е ли това фалстарт за политическия проект на бившия главен прокурор, с който ще атакува парламента  Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена В кутията имало 200 лева
Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички партньори да работят заедно и да намерят добро решение, заяви посланикът на САЩ в България Кенет Мертен Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Изборите в неделя може да са още по-важни Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори