×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо Бойко Борисов яхна референдума на Слави


Защо Бойко Борисов яхна референдума на Слави
Лидерът на ГЕРБ и тв водещият са врагове, но в случая имат общи интереси
12 Януари 2017, Четвъртък, 15:00 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Лидерът на ГЕРБ действа в личен интерес и дори е готов да провали изборите


В политиката няма вечни приятели или вечни врагове, а вечни интереси. Тази стара максима намери ярко отражение на родна територия тези дни покрай темата с референдума на Слави Трифонов.

Макар Слави и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да са отколешни врагове, темата за мажоритарната избирателна система, за която се проведе народно допитване, се оказа благотворна и за двамата.

Покрай инициативата си тв водещият трупа политически активи, а оказа се - и зрители (според пийпълметрията). Премиерът в оставка пък вместо да се дистанцира, реши да яхне майсторски референдума и да се обяви за незабавното му въвеждане в сила. Т.е. още следващите избори да се проведат по мажоритарна система с 240 едномандатни избирателни района, в два тура. Нищо, че този изборен модел, според депутати, се прилага само в Джибути. Мажоритарните системи са отживелица и се отхвърлят от все повече държави от цивилизования свят (особено с нашите мащаби) заради изкривяването на политическото представителство и лошите ефекти от това.

Популизмът шества със страховита сила в България и не знам докъде ще се докара”, обяви в края на ноември не кой да е, а самият Бойко Борисов. Това обаче е все едно крадецът да вика „дръжте крадеца”.
Начинът, по който премиерът в оставка яхна народното допитване, е показателен.

Още вечерта след референдума и загубата на ГЕРБ на първия тур на президентските избори (на 6 ноември), Борисов в типичния си стил реши да „гаси пожара” с обявеното си решение да се подкрепи изцяло референдума. Той дори надцака частта за партийните субсидии и предложи такива изобщо да няма (вместо да са по 1 лев на глас, както беше формулирано допитването).

Мажоритарната система пък трябвало да се въведе незабавно, макар че ГЕРБ не я подкрепяли. След окончателната загуба на втория тур на изборите Борисов обаче хвърли оставка и закопа 43-ото Народно събрание, което единствено може да направи радикалната изборна реформа.

Другият популист – Слави Трифонов, допълнително подхлъзна премиера с настояванията си мажоритарният вот да се приеме сега и веднага.

Депутатите на ГЕРБ, начело с шефа им Цветан Цветанов, от своя страна изглеждат жалко, когато трябва да обясняват защо това наистина следва да се случи незабавно. Още по-жалко е, когато медиите им задават въпроси по темата, на които всъщност трябва да отговаря единственият „суверен” в ГЕРБ – Бойко Борисов.
По някакво добро стечение на обстоятелствата всички останали политически формации в случая имат интерес да проявят разум и да игнорират щенията на човека от Банкя.

Иначе още през ноември депутати от ГЕРБ изпълниха заръката на Борисов и внесоха проекторешение за одобрение на точките от референдума. В него бе записано, че до 15 декември правната комисия трябва да е готова дори със съответните законопроекти на второ четене. Въпросното проекторешение обаче така и не бе вкарано в програмата на парламента, а депутатите дори си гласуваха пълна ваканция от близо три седмици.

Дойде новата година и изведнъж от ГЕРБ се сетиха за него. При положение че вече е напълно ясно, че парламентът следва да бъде разпуснат до края на месеца.

Като капак на 12 януари депутатите от ГЕРБ предложиха набързо скалъпен законопроект за мажоритарна система. Само див популист може да поиска подобно нещо в този момент. Или човек, който си няма представа как се правят избори. Това са 240 съвсем нови едномандатни избирателни района, които според проекта трябвало да създаде администрацията на президента. ЦИК пък трябвало да сформира съвсем нови 240 районни изборни комисии в новите райони, които още ги няма. И това да се случи някак си между другото, докато вече тече подготовката за парламентарния вот.

В целия цивилизован свят се знае, че година преди избори промени в правилата не се правят. В някои страни дори въвеждат измененията, но така че да не важат за следващия, а за по-следващия вот. Това е добрата практика – за да няма съмнения, че управляващите променят закона в своя полза.

В случая говорим за срок от два месеца и половина, в който да се въведе съвсем нов модел избирателна система! Ако това се случи, ще доведе до абсолютен административен хаос и до пълен провал на вота. Та ние обикновени избори не можем да проведем като хората, та какво остава, ако трябва да ги правим при напълно нови правила. И в ГЕРБ много добре осъзнават това, но са принудени да се водят по акъла на шефа си Бойко Борисов, от когото зависят. Който пък си мисли, че ако мажоритарната система влезе в сила, ще спечели триумфално и отново ще се завърне във властта.

И тъй като ГЕРБ засега остават сами в популизма си и няма да успеят да прокарат безумния си законопроект, след това разбира се ще изтъкват как само те са чули гласа на народа.

Поведението на Бойко Борисов (и на ГЕРБ) в случая е антидържавно, популистко и е подчинено изцяло на личния му интерес. Което за съжаление е обичайно за лидера на най-голямата партия въпреки вече дългия му стаж във властта.

В категории: Политика


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
29
Коментара по темата
29.
А А да влезем в кумунизъмъ то зе че доде капитализ
14.01.2017 14:41:06
0
2
Да не забравим партньорите на ГЕРБ-НФСБ на изборите .
28.
Мариян
13.01.2017 23:06:43
1
0
Лисички, лисички, ма като вземахте паричките на ГЕРБ по изборите друга песен пеехте. Това защо не го писахте преди референдума или сега чак ви дойде на ум, едва 2 месеца по-късно. Сега да не кажете по-добре късно от колкото никога?
27.
Далавери Симеонов
13.01.2017 21:31:07
1
0
Асан Мангалов Асанов е от НФСБ, каквито са всички там -мангали.
26.
Prasnata boza
13.01.2017 15:07:45
1
4
Никога повече няма да гласувам за туиквун. Моята къща кой ще и смени дограмата и аз плащам данъци
25.
надежда всяка тука оставете
13.01.2017 10:16:54
4
5
Всички партии бойкотираха предложението на Бойко.Няма как да стане.Ще си ходят
24.
Do Всички:
13.01.2017 09:44:11
1
11
Цветанов, Борисов, ГЕРБ и Морал ??? Моля Ви отделете няколко минути и прочетете откъси от Николо Макиавели и "Владетелят"- ГЛАВА VIII ЗА ОНЕЗИ, КОИТО СТАВАТ ВЛАДЕТЕЛИ ЧРЕЗ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ... https://chitanka.info/text/4440/9#textstart
23.
Гербер
13.01.2017 09:43:05
2
9
Поведението на Боко Мутрата (и на ГЕРБ) винаги е било антидържавно, популистко, мафиотско, крадливо и е подчинено изцяло на личния му интерес. Което за съжаление е обичайно за лидера на ГРУПИРОВКАТА ГЕРБ
22.
Asan Asanov
13.01.2017 09:39:34
3
9
Много е умен нашият лидер г-н Борисов. Протака докато встъпи в длъжност Радев и тогава ще го ОКАЛЯ само както той умее. Борисоф изобщо НЕ мисли за България и ако НЕ е премиер е готов да жертва и Народ и Родина. А тия реформатори, ДЕФОРМАТОРИ така ще бъдат ПРЕМЕТНАТИ от лидера ни Борисов, че следващият парламент ще го гледат по ТV.
21.
Asan Asanov
13.01.2017 09:37:51
3
11
Нашият ЛИДЕР г-н Борисов ИЗВЪРТЯ за пореден път ТАКЪВ НОМЕР НА ВСИЧКИ, ЧЕ ТЕ НЕ РАЗБРАХА КАК ГИ ПРЕМЕТНА С НОМЕРА ЗА ОСТАВКАТА. ПРЕДИ МАЛКО (на секретна герберска сбирка) СПОДЕЛИ, ЧЕ ВЛАСТТА ТОЯ ПЪТ НЯМА ДА Я ДАДЕ ЗА НИЩО НА СВЕТА. ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ ТОЛКОВА МНОГО СРЕДСТВА ИМА ЗА КРАДЕНЕ ТАКАВА ДАЛАВЕРА, А И САНИРАНЕТО Е ЯМА БЕЗ ДЪНО...МРЪСНИТЕ КОМУНИСТИ ТРЯБВА да ЧАКАТ ДОКАТО СЪВСЕМ "ОПОСКАМЕ" ХАЗНАТА.
20.
Mafia GERB
13.01.2017 09:35:41
2
10
Мръсна игра, тънки сметки с мажоритарния вот. ГЕРБ се опитва с един удар да постигне три цели - хем новият президент и партийната конкуренция да бъдат притиснати, хем да се натрупат електорални дивиденти, хем да се удължи животът на правителството – рекет, кражби и Бойко Борисов. http://www.segabg.com/article.php?id=837745
19.
тошката
13.01.2017 00:12:29
3
18
Боко,а по див популиюъм от санирането има ли?Ганьо и задника му да циментира ще се надупи,а мангалсингите ще лепят стиропорите в несвяст и ще сменят дограмите а кат наближи времето ще им се напомни за кой да гласуват всичките вкупом.А сега че всичко е пълен ташак,еби мама му.Ама единия милиард си е един милиард.
18.
в
12.01.2017 23:08:06
4
8
щото е мутра като слави
17.
flegmanski kavali
12.01.2017 21:59:10
0
1
Kak samo I s vota na komentarite si igraete- otchitate kakto vi e udobno - pulnu neshastni pederasi. Populisti- "patrioti" . Parlament - samo v geylandiya za Vas. Mazni manafi
16.
До 15
12.01.2017 21:51:51
6
11
Опазил ме Господ да подръжавам на Тиквона. Той, Симеонов, Нинова и онова недоразумение от Дпс имат правото да освободят народа от присъствието си!!!
15.
Истински Бургазлия
12.01.2017 21:40:13
7
17
Статията е отлична! А коментатор 4 е пълен глупак'промит мозък и невиждащ по далече от политическите си пристрастия в полза на Тиквона - т.е. невиждащ по далече от задника си,защото главата му е завряна там!
14.
Мъдрец
12.01.2017 21:10:16
5
9
Какъв Лисицов,не виждате ли,че другаря Касабов е написал статията.Как ги виждате иначе Далавери,Касаба и другите смешковци избрани мажоритарно в парламента.Няма как да стане,затова веднага всичко става популизъм.Когато те облъчват от телевизия умствено СаКАТ обаче не е.
13.
Бончо
12.01.2017 20:54:11
4
9
Няма, да гласувам за ГЕРБ, но желая да подкрепя Слави. При тези обстоятелства ще подкрепя трети.
12.
KML
12.01.2017 20:44:56
3
14
Според депутати се прилага само в Джибути. ??????
Депутатите според Флагман са направо непогрешими олимпийски божества.
А че мажоритарно се избират народните представители в САЩ, Великобритания, Франция, Канада,Австралия,Нова Зеландия и др. нито дума.
11.
Брадъра
12.01.2017 20:20:07
5
15
Баси тъпата статия. Колко плати Валери Симеонов за нея?
10.
Oko
12.01.2017 20:14:31
4
4
Ей мушмурок не с лошо де. Облиза ги тези патриоти от петите до врата. Кой ти плаща а? Какъв журналист с ..... Да го сочиш..
9.
Джибути от Уикипедия
12.01.2017 20:07:23
3
19
"За разлика от останалите африкански страни, икономиката на Джибути се базира предимно на сектора на услугите заради стратегическото разположение на страната. Близо 70% от населението живеят в столицата, а останалата част от жителите са предимно номади, занимаващи се с животновъдство. Заради прекалено сухия климат земеделието е ограничено, и по-голямата част от храната се внася.Износът се ограничава до плодове, зеленчуци, кози, овце и камили. Индустриалната дейност включва строителство и обработка на земеделски продукти. Под линията на бедността живеят 42% от населението." Какви разлики имаме? Никаква. И нашата икономика е в сектора на услугите и строителство, и ние си внасяме всичко въпреки разликата в климата, и при нас 70% от работещото население е в столицата, и при нас 40% от населението живее под линията на бедност. Като че ли са управлявани от нашите крадливи политици по нашата избирателна система. Поне пътищата им са проходими целогодишно.
8.
Бургазлия
12.01.2017 20:02:42
6
7
Ах, ти гадна лисица! Върви на майка си в детеродния орган!
7.
Лицицов, знаем те що за стока си
12.01.2017 19:50:34
6
21
Лисицов, стига вече, знаем, че работиш за НФСБ на Симеонов. На него не му е изгоден мажоритарния вот, защото в партийката му няма личности. Освен това ако това с мажоритарния вот е популизъм, как да наречем 300 лв. минимална пенсия и то псевдопатриотите се сетиха малко преди избори. Защо две години не поставиха въпроса, не казаха Бойко 300 лв.пенсия или оттегляме подкрепата. Ама кокала е сладък за Валерката и неговата шайка идиоти. А, да не забравя, че един друг пишман националист, а всъщност депесарски ибрик и златен пръст, искаше 1000 обещаваше заплата.
6.
oh boli
12.01.2017 19:36:45
1
3
http://bultimes.com/made-in-bulgaria-iznasilvach-i-kradets-s-prisadi-e-shefat-na-nzok-ot-gerb четете братя българи с гласовете на кой е избра ШЕФА на НЗОК другаря ГЛИНКА
5.
Винетка 17
12.01.2017 19:21:29
15
10
Флагман стана политически сайт,роднина на "Дума".
4.
гражданин
12.01.2017 19:12:12
11
22
Господинът, автор на статията за втори път го хващам да обслужва партийни интереси и в частност тези на НФСБ, макар че и РБ, ДПС, АБВ и БСП са на горе долу същото мнение не вярвам да им е почитател.
В целия цивилизован свят се знае, че година преди избори промени в правилата не се правят. - Не знам дали ви е къса паметта или така ви изнаця, ама в "цивилизована" България последните промени в изборните правила бяха точно 2-3 седмици преди президентските избори. И то не бяха маловажни.
Ако това се случи, ще доведе до абсолютен административен хаос и до пълен провал на вота. - По-горе казах, че 2 седмици преди последните избори пак имаше промени и България нито фалира, нито имаше цунами, нито пък настъпи някакъв хаос.
Поведението на Бойко Борисов (и на ГЕРБ) в случая е антидържавно, популистко и е подчинено изцяло на личния му интерес. - Може и така да е, но бърка много надълбоко в гореспоменатите партии, които най-вероятно със сегашния си състав няма да вкарат и 5 депутата.
Само див популист може да поиска подобно нещо в този момент. - Само пълен идиот може да не уважи мнението на 2.5 млн души. Революции са ставали и за по-малки неща.
Другият популист – Слави Трифонов, допълнително подхлъзна премиера с настояванията си мажоритарният вот да се приеме сега и веднага. - Референдума не е на Слави Трифонов и нито той, нито режисьорите му, нито Ку-Ку Бенд са накарали хората да гласуват с "ДА" в него. А след като има такава подкрепа няма нищо по-нормално решенията да се приемат веднага. Ако не бяха манипулирали резултатите и те бяха задължителни как щяха да приемат промените за 3 месеца????? Това е срока по закон. И дори да се направят пак на луди, то закона казва, че след този срок всички други закони са невалидни!!!!!

Така че господинът да се изправи и да си пусне палците. Може и очилата да си свали и да гледа обективно на нещата!!! Британците гласуваха да са вън от ЕС и колкото да го отлагат накрая ще го приемат, макар и да не го искат. ТОВА Е ВОЛЯТА НА НАРОДА!!!
3.
БЕЗИЗВЕСТЕН
12.01.2017 19:08:12
2
12
В горската дискотека обявили сексуална вечер на изгасени светлини. Изгасили светлините. След малко се чува :
- АААА , всички са педерасти, няма ред, няма.
Минават няколко минути и пак:
- АААА , педерасти, всички са педерасти и няма ред, няма.
- Кой тука казва, че няма ред и всички са педерасти бре? изревал цар лъв.
- Аз. казал заека
- Ми що така мислиш бре заек?
- 2 кавала направих, 3 пъти ме ебаха, а моя ред все не идва!

Така че българино - ще си направят взаимно по 1 минет, само и само да лапат повече и по - дълго време!
2.
цун кай хуй
12.01.2017 19:05:28
6
26
ГРОБ освен нови ДАНЪЦИ и ГЛОБИ нищо ново не са измислили или да направят някаква реформа
1.
Винетка 17
12.01.2017 18:54:47
19
11
Флагман стана политически сайт,роднина на "Дума"
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори