×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Борис Христов и забраните при соца – когато измисленият образ е по-силен от реалността


04 Януари 2017, Четвъртък, 01:00 ч.
Автор: Иван БАКАЛОВ
Източник: e-vestnik.bg

Някои изпитват нужда да украсяват миналото, за да застанат в красива поза. Ако кажеш, че не е вярно – ти си комунист…


По Нова година Радан Кънев даде повод пак да се подпалят страстните спорове как е било при соца, какво е било забранено, имало ли е банани и т. н. Той написа във Фейсбук как преди 30-ина години родителите му се радвали на смелостта на съседи наблизо, които по Нова година надували през уредба на балкона „Многая лета” на Борис Христов – църковна музика от „невъзращенец”. Днес това било неразбираемо за младите, „Многая лета” я пускали по телевизията.

Този статус е харесан от близо две хиляди почитатели на Радан, и споделян из Фейсбук. Но и цитиран нашироко като художествена измислица за времето на соца.



Какви са простите факти по този „казус”? Въпросният запис на Борис Христов е направен в “Св. Ал. Невски” през 1976 г., плюс нови записи през 1978 г., и е продаден на плоча на “Балкантон”

по време на соца в тираж над 500 000,

абсолютен рекорд в историята, няма друг такъв запис на конкретна музика у нас, продаден в такива количества. За всеки дом беше въпрос на чест, престиж, принадлежност към българското, да си купи плочата на Борис Христов с цъковни песнопения, в която беше въпросната „Многая лета”. Която е от руски композитор, впрочем. Борис Христов вкарва в текста България и той става като църковно-славянска молитва за нацията. Значението на този запис стремително се увеличава, става неотменна част от българското културно наследство, грамаден нематериален културен паметник.


Споменът на Радан Кънев

Още през 80-те тогавашната власт отчита като дълбоко национално и патриотично звученето на тази песен и започва да я пуска на Нова година по телевизията, след новогодишното приветствие на Тодор Живков и химна. Тя звучи и до днес на Нова година. Няма как да е било признак на смелост да си пускаш „Многая лета”, след като тя беше официализирана. А властта ухажваше Борис Христов (и по този въпрос има спор, ще стане дума).

На какво се дължи този спомен на Радан Кънев? На какво се дължи горещата подкрепа, която му оказват за този „художествен образ” множество хора от неговото и не само неговото поколение (в средата на 80-те Радан е бил 10-годишен)?

От една страна по времето на социализма имаше хора, които се страхуваха и без да има причина.

Просто страхливи хора,

които знаят по стара българска традиция, че „срещу ръжен не се рита”, че „преклонена главица сабя не я сече”, че по-добре да не се обаждаш, защото властта е силна и може да те накаже, както е ставало през 50-те години и т. н. И такива хора се ослушваха, оглеждаха по три пъти, не смееха да кажат и една дума, докато други разказваха на висок глас вицове в компании и се смееха гръмогласно. А имаше и такива, които открито критикуваха режима, или конкретни дела на властта.


Приятели и роднини посрещат Борис Христов при първото му завръщане в България 1963 г. Снимка: архив на Борис Христов

Така че наистина е възможно част от хората да са запазили такъв спомен за онова време – който го е било страх, сега ще разказва, колко е било страшно. Който не се е страхувал, разказвал е вицове, ще каже, че това са глупости.

Но, обективно погледнато, с Борис Христов нещата са документално ясни, безспорни. Никакви забрани, никаква смелост не е било да пускаш Борис Христов. Въпреки това някои вярват в казаното от Радан Кънев.

Конкретно за Борис Христов след 1989 г. започнаха измислици, че никога не му разрешили да пее в България и т. н. Напротив, канен е да пее и в операта, и във филхармонията (както свидетелства бившата й директорка Леа Коен), но е отказвал. Приел е само да направи тези записи на църковни песнопения.



Посвещение на Борис Христов към колектива на “Балкантон”. Певецът пише по стария правопис и настоява така да се публикуват думите му на плочи и др. Не обича режима в България, но той го ухажва и никога не го е забранявал



Драматизатори, подобно на Радан Кънев, след 10 ноември се стараеха да описват времето на соца в по-черни краски, за да доказват собствени несъществуващи дисидентски достойнства, че е било смелост при онзи режим да правиш едно или друго, че са били репресирани.

Някои имат нужда да го украсяват,


защото така изтъкват себе си в някаква красива поза. То е нещо като комплекс, болезнен стремеж за принадлежност – аз съм десен, аз съм за демокрация, соца е нещо ретроградно, гаден комунизъм, репресии и т. н. Непрекъснато слагат знак за равенство между сталинизма и военния комунизъм, и соца от 70-те и 80-те години, от което произтичат много недоразумения. Такива са цяла категория хора, това е сериозно явление – създаването на измислен образ за онова време, да го изкараме по-страшно.

Нещо като религиозна вяра – така е било и край. Ако възразиш, че не е вярно, ако посочваш свидетелства, не помага. Изграденият идеологически образ в съзнанието е по-силен от действителните факти.


Който иска, нека да си вярва колко е било страшно да слушаш Борис Христов или рок. Само че има проблем. Такива наричат комунисти онези, които се опитват да бъдат обективни. И с такива заклинания по-десни няма да станат. Това е илюзия. Това е проблем на т. нар. дясно – непрекъснато сочат с пръст около себе си и викат – комунисти. И после се чудят защо е висящ въпроса дали въобще ще минат 4-процентната бариера за парламента.

(Следва – Вие сте слушали само руски песни, рокът е бил забранен, а началниците са чукали жените ви…)



15
Коментара
Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 0
15
Коментара по темата
15.
Хаджи Мурат
05.01.2017 12:48:03
3
5
Кои са основните права на човека-равенство,работа,образование, здравеопазване, сигурност, хигиенично жилище,свободно движение на хора по интереси и реализация,повишаване на културата....и още някои. Кои от тези права липсваха в Народна Република България.
14.
haha
05.01.2017 11:33:53
0
3
a то сега все едно не е така - пак измисления образ налаган чрез медиите е по-силен от реалността - не дай си боце някой да каже че вожда е гол
13.
LSFC
05.01.2017 11:24:21
1
6
По време на комунизма слушали Борис Христов,но за сметка на това по време на демокрастията слушат Издислав,Яката Дупара,Милко Калайджиев и Азис,
СЪРЦЕ ДУША ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ
12.
Бългия
05.01.2017 09:03:34
12
4
Бакалче, а за Шаляпин нещо от нета няма ли да препишеш, гиди хибрида, рубладжийка свиньо?
11.
Smith
05.01.2017 08:39:14
4
16
Шизофреникът пак яхна метлата...няма ли кой да му даде хапчетата или да му спре интернета?
10.
Васил Левски говори
05.01.2017 06:49:29
18
6
Константинопол, Киев, Крим и Белград са Български. Да го духа Москва.
9.
Васил Левски говори
05.01.2017 06:42:44
14
8
България е още една от най големите държави във Европа и трябва да си върне влиянието и територията от Албания до Полша до Киев и до Средиземно Море --- този целия блок е Български.
8.
Даааа боклук азиатски
05.01.2017 06:40:35
19
16
Многая е лета е на Български език защото няма такова понятие "руски език". Няма руска азбука. Тази манипулация на измисленото племе "славяни" няма такова а това е всичко Българския език и азбука. Във последните 500 години откакто България е разпъката на кръст между монголите в Москва и ислямистите в Анкара, беше много лесно да се променя историята и да се измислят "руски" и история.
Истината е че Москва няма автентичност, те използват Българската история за да се правят на някакви.
7.
Ищпю
05.01.2017 06:35:16
22
7
Знака за равенство който автора споменава е между банкрута на България през "соца" и банкрута на всички комунистически държави. Както е казала великата Маргарет Татчър --- като свършиш парите на другите хора, идва края.
След като комунистите харчеха повече от колкото създаваха и крадоха повече отколкото произвеждаха --- дойде края на ебаната руско-комунистическа-военна мафия. НИКОГА повече няма да има Русия и най скоро Тръмп ще смачка лайното Путлер със умна и силова политика.
6.
Автора е на заплата в КГБ
05.01.2017 06:30:13
23
9
Защо в USA и UK никой не иска нито бленува за соца като хибридните тролови автори тук в Флагман които странно пишат статии в 8 часа сутринта Московско време и 5 часа сутринта Бургаско. А хахахаха хванах ли ви в крачка?
5.
Ууууу
05.01.2017 06:26:34
23
10
Като толкова ви харесва соца --- прав ви път във Куба и Венецуела.
Ама нещо все в Европа и Америка ви се стои нали?! Заминавайте за Москва, защо учите Английски.
Отивайте при Путлер да ви цани за армията да ви пращат да се биете срещу българите в Украйна.
4.
Автора е хибриден руски шпионин
05.01.2017 06:24:17
25
9
Леле мале този автор егати промития рубладжийски мозък. Хаха. Да дойде в къщи да му покажа документни от окупацията на България. Не ни пускаха да отидем дори до Атина.
Като на автора му харесва соца --- прав му път във Куба --- Що живее тук в Европа?????
3.
к
05.01.2017 06:21:47
23
8
Престанете да наричате "соц " разграбването на частна собственост и окупацията на Еврооейския България.
Много е ясно какво целите, ушанки ебани такива.
Ясно е че работите за КГБ.
2.
Комунист =престъпник
05.01.2017 06:19:33
26
9
Няма руски композитори също както и няма руска държава. Това което се нарича Русия е една военна диктатура на Москва която е крала от народи и народи чрез насилие и убийство.
Многа лета не е руска песен а е народна Българска песен.
1.
Ко?
05.01.2017 06:17:10
28
9
Флагман продължава във хибридната война срещу историята на свободна България.
НИКОГА периода 1944-1989 не се е наричал соц нито е бил соц.
Това беше период на окупация над България от комунисти и Червената Армия. Това беше период по разбойнически от Турското Робство.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори