×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Планирахме акциите срещу групите на Мечков, Слънцето и Мазния от началото на 2016 г.


04 Януари 2017, Сряда, 15:16 ч.
Автор: Петър ПЕТРОВ, снимка: архив Флагман

Имам честта да работя с едни от най-добрите полицаи в страната



- Старши комисар Калоянов, изпратихте една доста успешна година за бургаската полиция. Само преди няколко дни беше награден и целият разследващ екип на ОДМВР-Бургас, начело със Златко Пеев. Каква е Вашата оценка за 2016 г.?

- Искам само да уточня, че освен колеги разследващи полицаи бяха наградени и служители на „Криминална полиция“, както и колега от „Икономическа полиция“, всички с почетни знаци. Такива отличия получиха и служители от районните управления, включително началникът на Пето районно.
2016 беше една от много трудните години за нас по отношение среда за сигурност. Бургаската дирекция е тежка, освен с ежедневните въпроси по отношение на битовата престъпност, ние имаме ясно изразена сезонна престъпност, говоря за месеците от средата на май до средата на септември. Към тях трябва да прибавим и незаконния трафик на мигранти през границата от южната ни съседка. Още в началото на годината ние направихме план, като именно тези три компонента формираха основните приоритети, с които дирекцията трябваше да се справи.

- Това лято ударихте двете основни групи, занимаващи се с наркоразпространение по Южното Черноморие? Колко време беше нужно, за да проследите и разкриете дейността на групировките на Иван Слънцето и Любо Мазния?

- Времето, необходимо за документиране на даден вид престъпна дейност, която има някаква степен на организираност, е различно. Обикновено това зависи от обема, от сложността на организацията, от йерархията и т. н. Колегите отделиха достатъчно време, за да съберат необходимите доказателства и да бъдат повдигнати обвинения на тези лица. В случая със Слънцето говорим за лица, които са криминален контингент от вътрешността на страната. Те не са от Бургаска област и тяхната дейност не е ограничена само тук. Доста високо ниво е и мога да поздравя колегите, че детайлно подходиха към проблема и събраха необходимия обем от доказателства за повдигане на обвинение и вземане на мярка за неотклонение. 

- Не се ли опасявате, че след обезглавяването на тези групи може да се стигне до борба за преразпределение на територии, този „бизнес” не търпи вакуум?

- Използвайки Вашите думи, мога да кажа, че тази „пазарна ниша“ най-вероятно ще бъде обект на интерес от други лица. Отваряме по-голяма тема по отношение на наркоразпространението и употребата на наркотици. Двете неща са свързани. Обикновено полицията работи по предлагането, въпросът е кой работи по тези, които търсят да си купят дрога. Защото както всяка  стока, ако се ограничи търсенето, няма да има и предлагане. В тази връзка имаме подкрепата на различни институции като Община Бургас, НПО, училищни ръководства и т. н. Нашата дирекция работи доста активно по превенцията, особено сред подрастващите.

- Наблюдават ли се някакви нови тенденции по отношение на наркоразпространението в региона?

- Освен организирания характер на наркоразпространението, като например при Слънцето, има и много случаи от неорганизиран характер. Наблюдават се много случаи на отделни лица или на групи от по 2-3 души, които се установяват в помещения, обикновено наети под наем. Организират производство на синтетичен наркотик с елементарно оборудване и с елементарна технология. Пласират този наркотик и след кратък период от време сменят своето местоположение. Те са изключително мобилни. През лятото голяма част от тях идват целенасочено в нашия регион, за да извършват този вид престъпна дейност. Количеството наркотици, което произвеждат, не е голямо. Служителите на ОДМВР-Бургас са установили 10 т. нар. нарколаборатории, в които са изградени условия за производство на синтетичен наркотик.

- Появиха се твърдения, че акциите идват след стрелбата на 8-ми юни между хората на Божо Кравата и Митьо Очите в Слънчев бряг и са пиар, демонстрация на МВР, за да не се провали сезонът.

- Първата група, реализирана на територията на град Бургас, беше в края на месец май, т. е. преди стрелбата. Освен това, каквито и полицейски специализирани операции да се планират, те не се планират самоцелно, а за да се постигне някакъв ефект. Планирането започва много по-рано. За да може да имаме обезпечен туристически сезон по отношение на гражданите и туристите, ние правим план още в началото на годината. Така че тези неща, които сме извършвали през летния сезон, когато акциите по обясними причини са концентрирани, се планират още в началото на 2016 г.

- В медийното пространство циркулира запис на разпит от бургаски криминалисти с човек, който е бил притискан да дава показания срещу Кравата. Според Вас има ли нарушения? Такъв ли трябва да бъде подходът на криминалистите?

- По конкретния случай беше извършена проверка от прокуратурата и нарушения не бяха установени. Освен това, в този разпространен до медиите запис, са извадени фрази от контекста на разговора. Подходът на служителите, в случая на „Криминална полиция“ спрямо лицата изцяло се определя от това кой стои срещу тях. Нашите служители не са допуснали нарушения, проявили са проактивен подход и твърдо заставам зад тях в тези действия.

- До какво доведоха засилените мерки за сигурност в Слънчев бряг през това лято? Какви резултати отчита полицията след сезон 2016?

- Знаете, че направихме по-различна организация по отношение на полицейското присъствие, като бяха изградени постоянни и „плаващи“ КПП-та с полицейски служители. Такива имаше и на изходите на Слънчев бряг. Де факто, ние осъществявахме доста солиден контрол върху цялата източна част на комплекса, където пък са съсредоточени увеселителните заведения. В резултат на това имаме рязко намаляване на кражбите на автомобили, особено от чужди граждани. Рязко намалели са и грабежите. Почти нямаме случаи, каквито през миналите години изобилстваха, на лица, основно от ромски произход, които предлагат плодове на баснословни цени и изнудват туристите да ги купуват.

Много малко са случаите за измами в чейндж бюрата, около 5-6. Нямаме нито един случай на измамен турист с надписана сметка в заведение и принуден след това да я плати. Това беше подчертано и на среща с посланиците на европейските държави, която се проведе в началото на декември в София. Усилията на колегите както от дирекцията, така и на командированите, могат да се измерят и с друг показател – с броя на туристите посетили Черноморието през 2016 г., който е рекорден. Смятам, че служителите на полицията успяха да гарантират сигурността на туристите.

- На територията на Бургаска област бяха арестувани още няколко банди, специализирани в кражбите.

- Да, реализирали сме доста такива групи, идващи основно от вътрешността на страната. Мога да дам пример с Люлинската група за кражби от офиси. Те са на доста високо ниво. Хванахме ги на наша територия на 7-ми юли. Относно домовите кражби и касоразбиванията, задържахме Николай Стоянов от София и Валентин Борисов от Пловдив. Те са арестувани седмица по-късно – на 13-ти юли. Характерното за изминалата година е, че установихме група румънски граждани, извършили серия от престъпления от Приморско до Несебър.

- Бургаската полиция разби още една организирана престъпна група – на Николай Мечков и Петър Биберов-Кюфтето. Какви са нейните мащаби спрямо изброените до тук?

- Не правя градация или класация между отделните престъпни групи, по които е работила бургаската дирекция. Данни за тяхната дейност бяха изнесени от страна на Специализираната прокуратура. Самият факт, че усилията на дирекцията са били насочени към този вид престъпна дейност показва, че интересът ни към тях е бил сериозен.

- Може ли на това ОПГ да се гледа като на  продължение на т. нар. „Банда с кирките”?

- Ако се вземат предвид участниците в двете престъпни групи, могат да се направят изводи в тази посока.

- Напоследък в Бургас се наблюдава ръст на кварталната престъпност. Едни и същи криминални елементи вършат серия от дребни престъпления, полицията ги хваща, но не след дълго те отново са на свобода и правят ново престъпление. Това ги кара да се чувстват недосегаеми, как си обяснявате подобна тенденция? Примерите са много: Рочата, Малката Рижа, Горан, съвсем скоро се прояви и Далакмана.

- Доколкото се ориентирам по имената, които споменахте, говорим за хулигански прояви, за груби нарушения на обществения ред, ако трябва да бъдем съвсем точни. Първо, част от тези хора не са в момента тук. Давам пример с Горан, който се намира в затвора. Последният, който се прояви, беше Николай Далакманов. Това е израз на неуважение към нормите, които трябва да спазваме в дадено общество. В крайна сметка, в този случай аз съм изключително доволен и поздравявам колегите за тяхната реакция. Имаше изключително бърза и навременна реакция и от страна на Районна прокуратура-Бургас, с които работим много добре в партньорство. Образували сме бързо полицейско производство. Т. е. то ще приключи в кратък срок и надявам се със заслужено наказание за извършителя. Но аз не бих искал да разделям нещата между такива лица и тези, които не са криминално проявени, но вършат подобни противообществени прояви. Отношението е едно и също към всички.

- Бургаска област е на челните места в страната за арестувани дрогирани и пияни шофьори. Какви са превенциите на подобни престъпления?

- Искам да поясня, че установяването на водачи на МПС, шофиращи след употреба на алкохол или наркотични вещества е престъпление, което е латентно. То е скрито. Неговото разкриване зависи изцяло от активността на полицейския състав. Мога със задоволство да кажа, че колегите, работещи на улицата, са изключително активни. Тяхната активност се отличава от тази на останалите колеги в страната. Ние постоянно имаме увеличаване на такива случаи.

- ОДМВР-Бургас е първата в страната, която сформира специална група срещу трафика на бежанци. Как се роди тази идея?

- Изхождайки от това, че нашата дирекция има зелена граница с Турция и от тук минава маршрутът за нелегален трафик на мигранти, по наше предложение със заповед на министъра беше сформирана такава група в отдел „Криминална полиция“ към ОДМВР-Бургас. В нея колегите криминалисти работят изключително и само по нелегалния трафик на мигранти. Характерното за този вид престъпна дейност е, че в повечето случаи се осъществява от криминален контингент, който не е от Бургаска област. Групата заработи изключително бързо, благодарение на добрата информационна обезпеченост, която имаха. В рамките на месец и половина вече имат 3 много добри реализации на такива лица. Всичките са с постоянни мерки „задържане под стража“.

- Какво бихте искал да пожелаете на своите колеги за новата 2017 г.?

- Искам да поздравя колегите за целия труд, който положиха през много сложната и трудна 2016 г. За това, че успяха да компенсират недостатъчното кадрово обезпечаване и трудностите от технически характер благодарение на желанието за работа и младостта си. Определено мога да кажа, че имам удоволствието да работя с едни от най-добрите полицаи в страната. Искам да им пожелая да са най-вече живи и здрави и да имат достатъчно сили да приемат предизвикателствата на 2017 г.

В категории: Крими , Бургас


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори