×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Подготвя ли Министерството на туризма невиждана измама с плажните концесии


Подготвя ли Министерството на туризма невиждана измама с плажните концесии
Министерството на туризма е на път да опорочи добрата идея - новите концесионери да се избират на базата на най-ниска цена за чадър и шезлонг
04 Януари 2017, Сряда, 10:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Безпрецедентното затъмнение хвърля тежко петно върху процедурите

„Процедурите за концесии на плажовете изглеждат нечистоплътни и предрешени“. Това обяви на 22 декември бургаският депутат Атанас Зафиров в интервю пред Флагман.бг. (ВИЖ ТУК)

Мнозина възприеха думите му като обикновено политическо говорене, с което Зафиров цели да заостри вниманието върху собствената си персона и изяви като яростен критик на настоящото управление.

Две седмици по-късно бургаският депутат е на път да се окаже пророк – плажните търгове зациклиха, обвити са в безпрецедентно затъмнение и се създава общото усещане, че има едни негодници, които искат да осребрят участието си във властта с последно 10.

7 от 8-те процедури стартираха (изключение е „Бургас-север“, б.а.), сроковете за оценка на офертите отдавна минаха, а до този момент никой не знае какво се случва.

Комисията в Министерството на туризма, която разглеждаше офертите, трябваше да се произнесе в 3-дневен срок от отварянето. Нищо подобно не се случи! 10 работни дни пликовете на участниците стоят отворени в Министерството на туризма, но от столичната улица „Съборна 1“ не се чува и вопъл. Съвсем друга тема е дали умишлено не бе търсен този ефект – търговете да започнат в края на годината, когато има най-много почивни дни.

Заради това и съмненията са напълно основателни. Времето за оценка на офертите е просрочено прекалено дълго, сякаш, за да се натъкми процедурата или поне в обществото остава подобно усещане.

Да развием следната хипотеза: Офертите отдавна са отворени, но за разлика от Закона за обществени поръчки (ЗОП) при концесиите няма изискване другите участници да разпишат документите на конкурентни фирми, за да се гарантира, че книжата няма да бъдат подменени. В публичната част се изчитат имената на участниците и нищо повече. Следва закрито заседание на комисията, която оценява офертите. Какво тогава пречи да се анализират внимателно всички предложения, да се подменят тези на избраната фирма и така тя съвсем законно да бъде обявена за победител, питат експерти. При толкова дълго мълчание от страна на Министерството на туризма тази хипотеза става напълно основателна.

Още повече, че към 4 януари 2017 година, никой не знае какъв е съставът на комисиите, оценяващи предложенията. Витаят слухове, че специалисти на Министерството на туризма, са отстранени, за да бъдат наети външни лица. Дали това е вярно – остава загадка. Не успя да узнае и репортер на Флагман.бг, който пробва всички предвидени в закона механизми, за да научи най-рутинна информация, която би следвало да е публична.

При всички положения се поставя огромна динена кора пред следващите две правителства – служебното на ген.Румен Радев и кабинетът, който ще встъпи след предсрочните парламентарни избори.

Голяма част от фирмите, участници в плажните търгове, вече са ангажирали солидни адвокатски кантори, които ще търсят пропуски в процедурите. А такива безспорно има. Публично известни са няколко.

За „Поморие-централен“, например, е отбелязано в протокола, че два от участниците не са подали декларации по чл.162, ал.2 от ДПК – за липса на данъчни задължения.  Ако една от тези фирми спечели процедурата със сигурност ще последват поредица от обжалвания от всички други участници и те ще имат основания.

Подобна е и ситуацията с други търгове, които изглеждат минирани и със сигурност ще създадат доста проблеми в следващите няколко месеца, а с това ще поставят под съмнение и нормалното протичане на сезон 2017.

По този начин министър Николина Ангелкова, която бе посрещната с огромни очаквания от туристическия бранш, е на път да остави тежко наследство в последните дни на управлението си.

Скандалът с плажните концесии е аналогичен на този с тол системата за магистралите. Заради това са необходими спешни мерки, за да се гарантира, че най-атрактивните плажове по Южното Черноморие няма да отидат в орбита на влияние на доверени фирми, чиято цел ще бъде не да осигури най-качествен туристически продукт, а да създадат порочни финансови практики, категорични са от туристическия бранш.

Припомняме, че през декември стартираха концесионните процедури за осем плажа - „Дюни-юг“ (Община Созопол), „Обзор-юг“, „Свети Влас-изток“, „Нов плаж „Свети Влас“, „Бургас-север“, „Къмпинг Нестинарка“ (Царево), „Къмпинг Оазис“ (Царево) и „Поморие-централен“. 

Търговете са за избор на концесионер, който ще стопанисва ивиците в следващите 20 години – изключително дълъг срок, който най-малкото изисква публичност, за да се разсеят всякакви съмнения, че може да има злоупотреби.

На управляващите да припомним, че подобен начин действа бившият премиер Иван Костов, който преди 15-ина години даде най-атрактивните български плажове на фирми-касички, които изнудваха и продължават да изнудват туристите и слагат тежко петно върху българския туризъм. Това ще тежи на съвестта на Иван Костов, който отдавна е в историята, а дали натам не се е запътил и Бойко Борисов...

В категории: Бизнес , Бургас


18
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
18
Коментара по темата
18.
до 17
04.01.2017 22:01:11
0
2
Пич,защо си мислиш,че новият концесионер няма да осигури и той 80 работни места?За въпросният Боян Бонев този ми ти ямболски зъбчо няма да му е само това ;)
17.
До 10
04.01.2017 21:12:40
1
0
Уважаеми Мършо преди да започнеш да пишеш и да се правиш на интересен научи какво е пране на пари и как се осигурява работа на 80 човека
16.
До 2
04.01.2017 20:41:38
0
3
Ти или си пациент на д-р Андрей Стоянов /или негов колега/ или си дописник във Флагман /което е по-вероятно/ защото сайта ти дава трибуна без редакторска намеса,въпреки че идиотските ти коментари нямат връзка нито с темата,нито с главния мозък /май такъв орган ти липсва/?
15.
...
04.01.2017 20:32:05
0
6
А какво ще кажете за подготвяните две концесии за кариерата в Банево? Там е недопустимо да има кариера която добива чрез взривове защото се намира в границите на населено място,което не е село а е квартал на гр. Бургас! Корупцията е очевадна!
14.
умника
04.01.2017 18:44:39
6
2
Какво се правите на много умни с тази статия? Който и да спечели търга все ще е някаква мутра. Нормален човек няма да се яви на така процедура като знае после какво може да му се случи.
Ясно е че една от мутрите е малко по в час и си плаща за статията, най-вероятно същите, които плащат и на Зафиров...
13.
До Флагман
04.01.2017 18:09:42
0
7
Питайте вашият приятел и съветник на министър Ангелкова,как се казваше,този който щеше много добре да развива родният туризъм?Сетих се Живко Табаков се казва!Той със сигурност знае,ако пък не знае,за какво се води там на заплата?
12.
Жоро Мицов
04.01.2017 17:14:11
1
9
За съжаление, аз лично подкрепях Министър Ангелкова и Министерството на туризма, за което се извинявам, защото вярвах че тя наистина се опитва да направи нещо добро за хората, бизнеса и гостите... Но всичко което виждам и чувам последните дни ме карат да вярвам че написаното е вярно!
Хайде вече тези да си ходят омръзнаха на всички!
11.
ЕНГ
04.01.2017 16:44:37
0
7
Колеги, чий интереси защитавате? Разбрахте какви са нарушенията в Поморие... ама иначе нямате информация :) Жалки сте.. докога ще помагате на мутрите по черноморието срещу мижави пари? Ще си признаете ли... кой ви гледа с ОЧИ :))))
10.
До 5
04.01.2017 15:37:30
2
4
Добре,че развалиха концесията на Несебър ЮГ,че мършата Боян Бонев го бяха оставили, а той на свой ред се беше замозабравил и си правеше каквото иска.Най-удачния начин за пране на пари си е концесията не можеш да му хванеш края за началото да не говориме.Общините трябва да стопанисват плажовете парата да влиза по предназначение, а не авантичка да гониме и да се биеме в гърдите,че сме туристическа дестинация със шезлонги и чадъри по-дърти от мен.Нищо карай да върви за Нашите хора да има за нас данъци и да сме послушни материала,че идат избори, а баце си мисли,че е незаменим.То няма за кой да се гласува за съжеление.Който може багажа и гааааз,че нищо хубаво не ни чака!хайде със здраве и честита 2017 агнета.
9.
???
04.01.2017 15:02:59
1
5
А вижте и търговете за наем на плажовете. Дали и там всичко е законно?
8.
do 6
04.01.2017 14:12:11
0
1
Do 6: Radio Erevan e ruski rob.
7.
До Йола
04.01.2017 14:11:41
3
5
Сподели кои групировки,май си подлога на ония Ямболският Бонев и Несебърският Айтов,а?
6.
ЪРЪМЪН
04.01.2017 13:53:59
3
3
ПРОЧЕТЕТЕ ЕДИН СТРАХОТЕН АНАЛИЗ НА КЕВОРКЯН....

http://epicenter.bg/article/Kevork-Kevorkyan--10-godini-v-ES---i-edna-vafla-/117579/11/33
5.
Йола
04.01.2017 13:43:43
2
10
Всичко е наредено предварително и се знае кой какво ще вземе Ангелкова е кукла на конци началника и нарежда какво да говори и прави групировки те са на ход разходите се и проверете че за 20 квадрата повече развалиха договора на Несебър юг
4.
United
04.01.2017 13:43:29
8
4
Е, и Путин сега – радва се на рейтинга си в САЩ през деня, докато през нощта пие водка с новите поколения терористи и крои планове за нови атаки срещу света. Само че може да се озъби от изненада, когато доброто внезапно му се върне и Тръмп поведе нов цикъл на ядрена надпревара, с което
да смаже Русия, както Рейгън
смаза Съветския съюз – чрез докарване на цялата руска водка до чисто менте.
3.
До Freeйчо
04.01.2017 13:31:37
4
14
Драги ми фрейчо,българина не е руснак нито американец ще стане или германец,той е българин и иска да живее по български със обичаите и нравите на неговите бащи и дядовци.Многобройните градчета в провинцията въобше не ги интересува НАТО САЩ РУСИЯ теми с които политиците си вадят хляба .Те се интересуват от добро заплащане на труда им децата им да не са застрашени от бандюги и разни други разбойници,държавата да не ги лющи с разни измислени данъци.И някаква сигурност в бъдеще.За съжаление в България става точно обратното и резултатите са налице .
2.
FREE BULGARIA
04.01.2017 13:15:17
15
4
Да се опитат да разберат справедливостта на санкциите и позицията на Запада, и да не се самозалъгват, че ние – Западът, ще отстъпим
Александър Йорданов, Facebook

Санкциите срещу Русия са реалност, която ще бъде такава и през 2017 г. В момента руската политика няма за тях адекватен като сила и въздействие, отговор. Показва безпомощност, затова и новогодишното слово на руския президент Путин бе сиво и безлично. Нямаше в него и помен от смелите и горди пози отпреди две години.

ПРИЗЕМЯВАНЕ

Вярно е, че санкциите и ниските цени на горивата (единствената „стока”, която храни Русия) поставят руската държава в кризисна ситуация, в ситуация на трайна неопределеност. Така я определят и самите руски анализатори. Те са обезверени. Ясно е, че западната политика на санкции ще продължи поради простата и логична причина, че няма как западни политици да изневерят на основни демократични и правови принципи. А такава изневяра би била да приемат анексирането на Крим от Русия. Това в обозримо бъдеще Западът, а следователно и ние – България като част от този Запад, няма да направи. Моят съвет е, както към руснаците, така и към българските русофили: да се опитат да разберат справедливостта на санкциите и позицията на Запада, и да не се самозалъгват, че ние – Западът, ще отстъпим. Русия при Путин се опита да хвърчи в облаците, но в момента е в позиция

ПРИЗЕМЯВАНЕ

Санкциите доведоха до сериозен срив руската икономика. Тя боледува. Те отслабиха рублата, доходите рязко паднаха, песимизмът е повсеместен. Да се очаква завръщане на чуждестранните инвеститори в Русия в размер, който бе преди Русия да предприеме агресията срещу Украйна, е прекалено оптимистично, т.е. нереалистично. Отдавна предаде Богу дух меракът рублата да стане резервна валута. Тя няма шанс дори да стане регионална валута. Експертите казват: поне в следващите 20 години.

КРИЗАТА ОЗНАЧАВА: СМЯНА НА СТИЛА НА ЖИВОТ

Това очаква руснаците през следващите години. Стагнация, свиване на потреблението, ограничаване на консумацията и увеличаване на безработицата. Фирмите не гонят развитие, а се опитват да оцелеят. Кризата ще възроди единствено елементи на гражданското общество. То ще поиска отстраняването на Владимир Путин от власт.

РЕЙТИНГИ И КЛАСАЦИИ

Във всички икономически класации Русия днес е на дъното. Няма нито един позитивен резултат, който да въодушеви феновете на Кремъл. А що се отнася до владеенето на правото, Русия е държавата, която заема 80-то място от 99 позиции. Но затова пък е на върха по корупция и лошо функциониране на съдебната система. По това и България прилича на Русия. По нищо друго. Това, което е лошо в Русия е лошо и у нас. Затова и няма желаещи българи да емигрират в Русия. Обратното: има руснаци, които емигрират в България, защото знаят, че тук все пак е по-добре отколкото в родината им. И причината е очевидна: българските „путинисти” по-рядко стигат до властта отколкото руските „путинисти”. Но е факт, че отново са се запътили към нея.

ГАДНИ НОМЕРА

Има българи, които желаят да правят гадни номера на България като я обвързват с Русия. Парадоксалното е, че това са точно тези, които с пълни шепи гребат от възможностите, които им предостави членството на България в Европейския съюз. Имам предвид т.нар. социалисти или бесепари, които в Европа се представят за европейци, а у нас манипулират с приказки за „братската” Русия. Но дори и тяхната Бокова си купи апартамент в Ню Йорк, а не в Москва. Това е много гаден номер: от Запада да лапаш, а Русия да подкрепяш. Това е все едно да караш народът да плюе в паницата, от която се храни. Нещо повече. Днес Русия продължава да експлоатира България, да рекетира България. Нищо ново. Световно известно е, че стандартът на живот във всяка държава, която е близка – повече или по-малко с Русия, е по-нисък от този на държавите, които не са така близки с Русия. Да сте чули в успелите държави – да не изреждам от Великобритания и Германия до САЩ и Канада, да има русофили? Не сте чули. И няма да чуете. Но дори и да има народите на тези държави, на всички европейски държави, не им позволяват да стигнат до властта. Защото знаят: русофил на власт – лоши дни за държавата. Та такива ми ти новогодишни размисли – като няма какво да правя!
1.
ахахахха
04.01.2017 13:14:51
3
6
ivan kostov nqma suvest
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори