×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо морето край Бургас ври от паламуд, ето ги трите версии


Защо морето край Бургас ври от паламуд, ето ги трите версии
Тази година рибарите са изключително доволни от богатия улов
04 Декември 2016, Неделя, 09:41 ч.
Източник: Вестник "Капитал"

Високата вълна през март докарала рибата, горещото лято в Мрамоно море я прогонило до Черноморието и демонтирани съветски сонари край Турция са отпушили пътя към България, са част от хипотезите за богатия улов

Belted bonito e паламуд на английски. Bonito е италианско прилагателно, което означава "хубав". Според едно от обясненията името идва от латинското "бонус", което означава "добър" и вероятно се отнася за чудесния вкус на рибата. Паламудът е емблематична риба за Черно море. А тази година особено.

От Балчик до Резово повече от 3 месеца рибарите трудно насмогваха на улова. По данни на Изпълнителната агенцията по рибовъдство и аквакултури (ИАРА) до средата на ноември са уловени 65 986 кг паламуд - с близо девет пъти повече от предишни години. Но 2016 не е рекордна за улова на паламуд. Най-добра е била 2012 с малко над 96 000 кг, а през тази година уловът до средата на тази седмица е малко под 66 000 кг. Тази година обаче е най-добра за улова на лефер. (Когато е с по-малки размери, се нарича чернокоп.)

До 30 ноември рибарите са уловили 694 252,38 кг., с близо 100 000 кг повече от рекордната 2012. "Дошла е година", обяснява простичко Георги Пейчев, собственик на фабрика за преработка на риба "Лимнос" и на риболовен кораб в Царево. Неговото обяснение не е много конкретно, но и никой до момента не е в състояние да каже какви са причините за рекордното увеличение.



Пиковият улов е изключително изненадващ, защото популацията на лефер и паламуд, както и други видове черноморска риба рязко намалява в края на 80-те години по две причини. Първата е засиленият стопански риболов, а втората - появата в Черно море на вид медуза (Mnemiopsis leidyi), която изяжда планктона.

Проблем е и замърсяването на морето в този период. Според Ирина Попеску, която е изготвила доклада "Рибарството в Черно море" за ЕК през 2010 г., биологичните загуби в периода 1973 - 1990 г. са над 5 милиона тона риба по данни на Черноморската комисия.

Факт е обаче, че в улова на различните видове риба има много ясно изразена цикличност - той се увеличава през 3-4 години. Това ясно се вижда от данните на ИАРА. Добрия улов естествено свали цените до абсолютен минимум. Чернокопът например се предлагаше на пазара в Бургас по 4 лв. за килограм, след това се качи до 6, но през миналата година цената му беше 12-15 лв. Паламудът също падна до 5-6 лв. на килограм. В други година цената беше двойна. Прекупвачите на едро, разбира се, го взимат под тези цени.

Няма категорично обяснение защо тези видове риба се появяват през няколко години. Видно от данните на ИАРА, има разминаване с една година от количествата уловена риба от основната им храна - цаца, хамсия и сафрид. Очевидно по-голямата популация на паламуд и лефер изяжда малките видове, които й служат за храна. И обратното - когато тези два вида са в по-малки количества, другите са в повече.

Според сайта aquaportal.bg има три версии, с които се обяснявал богатият улов. Едната е, че високата вълна през март е докарала рибата, защото е обогатила водата с кислород и така е имало планктон за малките видове, които пък са довели хищниците след себе си. Другата версия гласи, че горещото лято в Мраморно и Средиземно море е прогонило рибата към по-затвореното Черно море, където тя е търсила нормални температури за живота си.

Има и конспиративна теория, разбира се - причината била демонтирани силни сонари, които засичали съветските подводници в началото на Босфора. Техните звукови сигнали гонели рибата и не й позволявали да навлязат в Черно море. Това, разбира се, са нови морски легенди, защото и паламудът, и леферът хвърлят хайвера си около полуостров Крим.

Според Константин Михайлов, ихтиолог в Института по рибни ресурси, няма еднозначно обяснение за по-високия улов на риба, преди всичко на лефер и паламуд, през тази година. Той смята, че една от причините е, че Черно море е станало значително по-чисто през последните 2-3 десетилетия. Това се дължи на редица фактори, сред които понижаване на замърсяването и еутрофикацията от страна на основните речни източници – Дунав, Днепър и Днестър, основно след кризата в икономиките на бившите социалистически страни, построяването на пречиставателни станции, саморегулиращата функция на морето и др.

Константин Михайлов смята, че от данните, които има в България трудно може да се направи категоричен извод относно повишаването на въпросните улови, но прави впечатление, че през последните няколко години и двата хищни вида риби се ловят в количества, които напомнят на 50-те и 60-те на миналия век. Освен по-чистите води, друга причина е наличието на хранителни обекти. Примерно през 2014 г. тяхната основна плячка - хамсията също се ловеше много силно и показа улови в пъти по-големи от обичайните, макар да беше разпространена не само по крайбрежието, но и в доста открити води.

От голямо значение е оцеляването на новите поколения риби, това са малките рибки, казва ихтиологът. Защо в дадена година те оцеляват повече е основен, но труден въпрос. Много фактори, като храна, температура, кислородно съдържание, плодовитост, запас на рибите, могат да са обуславящи. Тези големи количества лефер (чернокоп) и паламуд са съставени основно от рибите, които са се излюпили тази година. Те са нарастнали бързо и влизат в уловите. Тъй като тези риби са с дълъг жизнен цикъл е необходимо няколко години последователно да наблюдаваме подобна картина, за да кажем, че ще има добри улови и през следващите години. Но можем да предположим такъв сценарий на сравнително по-високи улови и през следващите години, поради факта, че наблюдаваната риболовна обстановка обхваща вече няколко години.

Обяснението, че вълните са вкарали повече кислород във водата и затова има повече риба, не е много релевантно, тъй като рибите отиват към Турция и Грузия. Температурата също имала значение, но не тази в Мраморно море, а тази в Черно море.

Според собственика на рибопреработвателната фирма "Лимнос" в Царево Георги Пейчев, който се занима със стопански риболов повече от 30 години, просто е "дошла година". Според него от значение са температурите и теченията, по които се движат по-дребните риби, които водят след себе си лефера и паламудите. След тях обаче вървят делфините. Той е видял миналата седмица стотици делфини навътре в морето, когато излязъл с кораба си за риболов.

Според други морски легенди през годините рибата просто "губи пътя" и вместо да мине край българското крайбрежие, се връща покрай източното крайбрежие на Черно море. По същия начин черноморската скумрия вече няколко десетилетия не минава покрай българския бряг, въпреки че на пазарите в Турция я има.
Георги Пейчев твърди, че наистина такава добра година за улова на риба не е имало от края на 80-те години. Неговата фирма работи както за българския, така и за външния пазар.

"Като цяло годината е много добра, казва той. В началото на годината и даляните работиха много добре, есента дойдоха паламудът и чернокопът." Фирмата му изнася черноморска риба за Кипър, Чехия и Англия, та дори и в Гърция - замразена, веяна и пушена риба, а също маринована и консервирана. Това е така, защото за много хора черноморската риба е по-вкусна от тази, която се внася от Гърция или другите страни.

Причината е, че Черно море не е толкова солено, защото в него се вливат няколко големи реки. Това се отразява и на вкусовите качества на рибното месо. По данни на Агенцията по храните 11 са лицензираните фирми за преработка на риба и рибни продукти в Бургас, също толкова са и тези във Варна, 3 са в Добрич. Общо в България те са 62.

За сегашния пик може и да няма категорично обяснение, но рибарите от Шабла до Резово и нямат нужда от него. На тях поне тази година им стига да вадят пълните мрежи, колкото им стигат силите.

В категории: Бизнес


8
Коментара
8
Коментара по темата
8.
Баш истината
05.12.2016 16:17:33
0
6
През 60-те години на миналия век са последните сериозни улови. Делфините започнаха да си възстановяват популацията, както тогава и се възстанови и улова през последните години.
Причината е, че делфините ловуват в и изтикват рибата към брега, а оттам се получават и концентрации и масовия улов.
Няма делфини- няма риба, има делфини - има риба. Проста аритметика дето я знаят всички стари рибари, ама новите пишман месари не могат да я схванат.
7.
Uha
05.12.2016 10:12:00
3
3
Чак пък чудесен вкус, за тоз глупав паламуд...
6.
Гринго
04.12.2016 16:41:13
1
8
Само тъпи коментари до тук ! Всичко е Божа работа бе малоумници !
5.
Гадател риболог
04.12.2016 16:39:03
2
7
Путин е причината. Рибата е про натовски настроена и за това вместо по източното крайбрежие/Русия/ се движи по западното ,където я чакаме ние и я улавяме както Гр.полиция лови мигранти.
Ха, бягайте пак на запад!
Втора причина: Бургазлийката
Василева -екоминистърката е уведомила вожда на рибите че,вожда на ГЕРБ дава оставка и морето става чисто . Всички риби наивно повярвали и пристигат тук ,обаче обединените гербери и бесепари им видяха сметката.
4.
аз
04.12.2016 16:24:51
3
11
А сега истината : ЕС накара турците да си махнат мрежите от босфора защото са много нагли и за това има риба сега. Смърт за резаците .
3.
Истински истории
04.12.2016 13:29:50
6
6
Точно тая година Френската к-я ТОТАЛ която спечели концесия за добив наГАЗ блок Хан Аспарух ПРОВЕЖДА така наречените 3 три Д СЕЙЗМИЧНИ изследвания в акваторията на черноморския блок.Това значи че изследователски кораби със скъпа апаратура облъчват морското дъно със специфични електромагнитни вълни по отразени сигнал от дъното и по дължината на вълната те разбират има ли ГАЗ НЕФТ и на ква дълбочина е.Оказва сече тези вид изследвания са вредни за морските обитатели които бягат панически от зоната на изследване-облъчване.Отделно ЦЯЛО ЛЯТО НАТОвски корвети и фрегати-бойни кораби кръстосваха Черноморието плашейки и опитвайки да сплашат голямата РУСКА МЕЧКА и бърлога
2.
Crab
04.12.2016 11:56:12
8
7
Ври щот немогат да избягат кат делфините военните ибаат сичко заедно с takia Stril Exploreri
1.
Мунчо
04.12.2016 11:48:17
1
13
От Капитал ли копирате статията?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори