×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Изборните правила няма да се променят в това Народно събрание


Изборните правила няма да се променят в това Народно събрание
Мажоритарната система, предложена от Слави Трифонов, не е приемана от експерти и политици
02 Декември 2016, Петък, 10:00 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Парламентарните формации са единодушни, че време няма


Ако има радикални промени в избирателната система, те ще са след предсрочния парламентарен вот, който се очаква да е през март или април. Това стана ясно от изявления на политици от водещите формации в Народното събрание днес.

Дори и от ГЕРБ, които обявиха, че подкрепят изцяло мажоритарна система по модела на Слави Трифонов, гласуван на референдума, признават, че време за промени на правилата няма. Те се позовават и на Венецианската комисия, която не препоръчва да се правят изменения в изборните закони непосредствено преди вота.

„Времето е малко”, призна председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той каза, че са предложили решение в подкрепа на резултатите от референдума, но това не било прието от другите партии.

„Аз ви казах какво пише в документа на Венецианската комисия – не по-рано от една година. Това е един сериозен критерий, с който би трябвало да се съобразим”, заяви още Кирилов.
Според него, ако все пак има воля, може да се променят бързо правилата, но трябва сериозна аргументация пред правозащитните организации. Той обаче се оправда, че нямат подкрепа от другите формации в Народното събрание.

Районирането за мажоритарна система е сложен процес, който не може да се случи качествено в къс срок, каза още Данаил Кирилов и обобщи, че няма време за промени на изборните правила при вот напролет: „За съжаление това е най-обективната и най-реалистичната хипотеза”, заяви депутатът.

И от втората по големина парламентарна сила – БСП, защитиха тезата, че промени няма как да бъдат направени в толкова къс срок. Според депутата Филип Попов разделението на територията на едномандатни райони изисква технологично време.
„Миналата седмица имаше широко обсъждане в правна комисия. Бяха поканени експерти. Те са на единодушно мнение до този момент, че поне една година е необходима, за да бъде районирана България. Така че не трябва да се бърза с един толкова важен въпрос, защото това е смяна на политическия модел, на избирателната система. Категорично смятаме, че този парламент е изчерпан и няма необходимото време и доверие в него, за да се занимава с една такава важна тема
”, коментира Попов.

БСП с помощта на експерти в момента разработвали различни варианти за смесена система. Но промяна в правилата може да има в следващия парламент, обясни Филип Попов.

Димитър Делчев от Реформаторския блок също каза, че времето не е достатъчно, тъй като настоящото Народно събрание ще работи само още няколко седмици. Той също се позова на правилата на Венецианската комисия.
„Освен това аз смятам, че мажоритарната система така, както е гласувана на референдума – с абсолютно мнозинство в два тура, не бива да се прилага в България, защото би довела до повече проблеми, отколкото решения. Няма да реши въпроса с купения вот, няма да реши въпроса с корпоративния вот, с манипулацията на протоколи. Тя единствено ще доведе до това повече хора с нелегални прякори да влязат в Народното събрание”, каза Делчев.

Хамид Хамид от ДПС каза, че дори и за дребни промени в закони са нужни около два месеца.
„А за сериозни изменения в изборната система е необходимо време от поне една година. „Т.е. бързи промени на коляно няма как да станат качествени и нищо да успеем да свършим”, аргументира се депутатът.

Според него възможни са различни изменения на правилата, но с този въпрос трябвало да се занимава 44-то Народно събрание.

От Патриотичния фронт и „Атака” отдавна са обявили, че са категорично против мажоритарна система и няма шанс да подкрепят промени в Изборния кодекс.

От АБВ макар че подкрепяха референдума, след гласуването обявиха, че промени в правилата може да има само в следващ парламент.

В категории: Политика


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 2
8
Коментара по темата
8.
bgman
02.12.2016 20:54:23
0
1
Курви, курви, курви!
Преди референдума мълчаха, за да не напомнят на хората да гласуват. Сега, като видяха дебелия хукнаха да обясняват, че народа е тъп да гласува така!?!?!?
7.
....
02.12.2016 17:43:18
0
0
или по точно "Свободата не ще Екзарх иска Караджата "
6.
гого
02.12.2016 17:41:27
0
1
калъч(калъчка) е тънка бойна сабя използвана в пределите на поробените страни в Османската империя (XIV-XIX век)- от войводите,хайдутите и турските военоначалници в ръкопашен бой
5.
Rts
02.12.2016 17:28:20
0
2
Напълно съгласен с 2. Само калъчката трябва да играе.
4.
gdfg
02.12.2016 16:32:38
1
3
В Италия след като Мафията взриви съдията Фалконе- Италианците проведоха акция Чисти ръце- след нея огромен брой корумпирани държавни служители + министър-председателя им Андреоти се озоваха на пандиза - а у нас кога ще има Чисти ръце ( ръце които не са вземали подкупи)
3.
Урок по Демокрация
02.12.2016 15:44:58
0
2
Какво е Демокрация- Това е за всички изборни длъжности на има реално избираемо състезание с равен старт за всички участници-без манипулации измами и пр. Т.е Депутатите да се избират мажоритарно в два тура( по мажоритарната система) Пропорционални избори но с изцяло-преференциален-мажоритарен вот в реденето на листите според гласувалите за дадения кандидат! В съда всички съдии да избират,чрез вътрешни пълни избори ръководителите си- примерно в Районнен съд Бургас всички съдии избират с таен вот своя ръководител-така и в Окръжен съд така и в Върховен-Подобно и в Прокуратурата - В полоцията по същата система - всички полицай в даден РПУ избират с таен вот своя началник на РПУ.--- Разделеное на Властите - Изпълнителната власт НЯМА парво и неможе да назначава началници в Съда-Прокуратурата-Следствие и Пр.
2.
Любен Каравелов
02.12.2016 15:37:56
1
5
Любен Каравелов е казал- свободата не ще молитва иска Калъча !!!
1.
bebo
02.12.2016 15:35:51
1
5
В България НИКОГА не е имало Демокрация- Така наречините Партии-са собственост на икономически групировки.Редувайки се на власт-тези икономически групировки назначават свой хора в Съда,Прокуратурата ,Полицията,Държавните Агенции ,Ведомства и пр. С ЕДНА единствена цел- да прикрият и подсигурят безпроблемната им престъпно-икономическа дейност! Истинската демокрация е хората да избират директно ,но това би отнело баницата от лапите на партиините корпорации-и мангизите им!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори