×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В Странджа има призрачен град с отворени гробове!


В Странджа има призрачен град с отворени гробове!
В местността Пропада са разкрити над 40 надгробни могили, датиращи от периода III-V век
01 Декември 2016, Петък, 00:02 ч.

Домовете на покойниците в местността Пропада са от двете страни на древна пътека

Злокобен град на мъртъвци се е приютил в дебрите на най-тайнствената планина у нас - Странджа. Вековните гробове се разпростират на километър дължина в местността Пропада, край Малко Търново. Почвата там често пропада, откъдето идва и името на района, пише в."България днес".
Домовете на покойниците зеят отворени от двете страни на стръмна пътека. Оттам навремето е минавал стар тракийски път, свързващ планината с древния Константинопол. Този път е свързан и с древното светилище в местността Мишкова нива. По него са пренасяни мраморните блокове, колоните, коритата и всички останали елементи на божествения храм.

"В местността Пропада са разкрити над 40 надгробни могили, датиращи от периода III-V век. В част от изградените от мрамор гробове са открити древни монети, поставяни под езика на мъртвите, за да могат те да платят на Харон - лодкаря на подземното царство, за преминаването си през подземната река Стикс", разказва служителка на информационния център в Малко Търново.

Според легендата Стикс е реката на омразата, която разделя земята от подземното царство. Суровият старец Харон превозва душите на умрелите, ако имат с какво да му платят. Според традицията този, който не може да му се изплати, ще се лута по бреговете на водата в продължение на сто години.
"В края на пътеката е и най-голямото съоръжение от този град на мъртвите. Куполна гробница, приютила след смъртта му знатен тракиец", допълват още от центъра.

Според някои хипотези това е тракийският владетел Ролистен, чийто пръстен е намерен в околността. Други предполагат, че там лежат останките на началника на близките рудници - Стратон. Сред зловещите вечни жилища се отличават наредени един до друг няколко оформени като саркофази гробове. По-голям, по-малък и най-малък, най-вероятно на баща, майка и дете. Противно на всички очаквания призрачната обстановка не плаши туристите. Щом времето се затопли, не липсват групи, които да искат да се разходят из града на покойниците.


В категории: Малко Търново


16
Коментара
Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
16
Коментара по темата
16.
100
04.12.2016 14:56:45
0
0
100 мнения, безмислени въпроси и хитроумни подмятания и подигравки.99% показват интелектуален потенциал, умни сме , преливаме, за това ще даваме акъл на света.
15.
помните ли 2
03.12.2016 09:48:44
2
1
В социализма, на нова година гърмежите бяха 100% от радост. А сега 30%процента от гърмежите на нова година са от самоубийства. Това е от хубавият живот на демокрацията.На всяка нова година по времето на комунизЪма, като излезеше Т. Ж. по телевизията да фъфли и му пожелавах да му е последна година на власт. У това студено декемврийско време, по времето на соца, вече започваха да зреят бананите и портокалите...
14.
помните ли
03.12.2016 09:47:27
0
1
В социализма, на нова година гърмежите бяха 100% от радост. А сега 30%процента от гърмежите на нова година са от самоубийства. Това е от хубавият живот на демокрацията.На всяка нова година по времето на комунизЪма, като излезеше Т. Ж. по телевизията да фъфли и му пожелавах да му е последна година на власт. У това студено декемврийско време, по времето на соца, вече започваха да зреят бананите и портокалите...
13.
ибрахим карадая шмайзера
03.12.2016 09:31:09
0
2
Ко стаа,бе ? ...кви са тез танци на червени мечки,сини бизони,рязани камили,кви са .....На кого ни оставяш, бащице?А стига, бе! Тез ма разбиха!
12.
pileto
03.12.2016 09:11:41
1
0
Не мога да разбера, защо ми се трие три пъти коментара!
11.
уъуъу
03.12.2016 08:29:37
0
0
Както е тръгнало , май последната серия на този очертаващ се много интригуващ сериал , ще се казава " За кого бие камбаната " , като творбата и напълно в стила на Хемингуей ! И предвид реалити формата, едвали ги ще ги съдят за плагиатство :)))))
10.
само питам
02.12.2016 18:21:55
1
1
А снимката от коя местност е?
9.
пропада
02.12.2016 13:07:44
0
1
a защо пропада знае ли се
8.
шушон
02.12.2016 11:55:25
2
1
А измерена ли е радиоактивноста в тази местност?
7.
Дух
02.12.2016 11:22:28
2
4
Очаквайте скоро отряди за защита на жените и вярата да почнат да връзват духове и да им прибират стотинките за лодкаря
6.
hjuhj
02.12.2016 09:52:24
5
4
Митове и легенди.Не виждам никаква сензация в това.

Който си няма друга работа, нека си вярва в измислени богове и богини.
5.
Илиев Пешо
02.12.2016 09:45:47
6
2
Артефакти, предмети и т.н. няма да ве направят християни. Вярата* в Бога излиза от сърцето и не почива на видими доказателства. "Исус му казва: Понеже Ме видя, Тома, ти повярва, блажени ония, които без да видят са повярвали". (Йоан 20 глава)А да се вярва в нещо за което няма доказателства, като кон с капаци не е ли глупост и простотия...., че по този начин твърде лесно ще се докара до манипулиране дадена личност.
4.
big bad 78
02.12.2016 09:26:28
1
7
Сещам се за един уникален разказ на Бранислав Нушич за иновативен урок по география. Единият ученик се върти около себе си и изразява идеята за въртенето на Земята, другият е около него и представлява Луната, а третият е Слънцето - върти се около тях. На класа всичко се изяснява тутакси, а учениците, които онагледяват урока се сблъскват и падат на земята, но пълни със знание.
3.
Вежди
02.12.2016 08:38:41
1
10
Божо, ай тази вечер петъчна да се направим на кучета.
2.
Bojidar Dimitrov
02.12.2016 08:34:46
3
7
Otkrise nova grobnica v Stranja v blizost do Baset s naimenovanie Kozia Rog svartaliste na cigani i prostitutki ciganki
1.
валя
02.12.2016 08:19:19
4
9
как се казва автора на тази опасна статия.и защо и служителката от малко търново не се предствя с името си.;от какво се срамувате.много е лесно да се краде стара чужда слава.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Камери са поставени в целия град Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата
Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори