×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ не загуби изборите, БСП продължава да е замряла партия


ГЕРБ не загуби изборите, БСП продължава да е замряла партия
БСП могат да имат видим растеж само след много сериозни партийни реформи, казва историкът
28 Ноември 2016, Понеделник, 13:17 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимка: Webcafe.bg

Патриотите направиха голяма глупост, когато отказаха да получат места в правителството на Борисов, смята директорът на НИМ


Историкът Божидар Димитров е на 70 г., роден е в Созопол. Бил е член на БКП и БСП, но през 2009 г. стана мажоритарен депутат от ГЕРБ от Бургаския избирателен район. Впоследствие бе министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина, в първото правителство на Бойко Борисов. В момента е директор на Националния исторически музей (НИМ).


- Как разчитате вота българите, които избраха Румен Радев за държавен глава? А ГЕРБ за първи път загуби избори.
- ГЕРБ не е загубила избори. Напротив, те бяха превърнати от Бойко Борисов в партийни избори и той спечели 1 256 000 гласа. Никога, дори и в най-златните си години ГЕРБ не е имала повече от 1 100 000 гласа. Тези 1 256 000 гласа обаче не стигнаха при един мажоритарен избор за президент на страната.

- През 2011 г. Росен Плевнелиев на втори тур помня, че спечели над 1 600 000 гласа. А на първи тур сега партийният вот за ГЕРБ беше около 800 000 гласа...
- Не само първи тур, но и двата вота станаха партийни – но само за ГЕРБ.

- А защо казвате, че не са загубили при положение, че те загубиха и първия, и втория тур?
- Аз не знам дали въобще са искали да спечелят, там е цялата работа. Имам едни такива съмнения. Това поражение е за президент – държавна позиция, която няма никаква власт в България. И си мисля дали Бойко Борисов не е искал да използва едно поражение за разчистване на сметки с Реформаторския блок и с други „съюзници“.

- Т.е. Вие не виждате залез на ГЕРБ и на Бойко Борисов, както прогнозират някои?
- А Вие виждате ли с 1 256 000 гласа? За какъв залез си говорим?

- Как разчитате процесите в БСП? Корнелия Нинова като че ли направи чудеса за тези шест месеца, откакто е лидер.
- Какво имате предвид под „чудеса“?

- Успя да пребори ГЕРБ на изборите. Вдигна партията, която при Михаил Миков беше доста замряла.
- Тя и сега е замряла. Аз не виждам да е спечелила президентските избори. Много хора, свързани с нейната партия, я предупредиха да не се хвали толкова, тъй като една голяма част от вота не беше за БСП, а беше за личността Радев. Нима онези 63% от патриотите, които гласуваха за Радев, ще гласуват за БСП при едни парламентарни избори? Или онези 350 000 гласа на ДПС ще отидат отново за БСП? Няма да отидат. Или онези 30% от реформаторите, които бяха за Радев, нима ще гласуват за БСП на следващите парламентарни избори?

- Според Вас при БСП няма видим растеж?
- Няма, разбира се, и не би могло да има. Това може да стане само след много сериозни реформи в партията. Тя се е обявила за лява партия, т.е. за партия, която трябва да се грижи за интересите на бедните хора и на хората на наемния труд, а в ръководството й са милионер до милионер. Очевидно е, че така не става. Не можем да очакваме, че хора, които са крупни работодатели, биха могли да работят в интерес на своите наемни работници.

- Нинова направи заявка, че ще подмладява партията, ще променя и устава.
- Да го направи! Когато го направи, ще видим. Аз се чудя как би изгонила примерно Димитър Дъбов. Просто не знам как ще стане.

- Той в момента не е в Изпълнителното бюро.
- Не знам къде е, но аз го давам като пример. Има и други като него.

- Виждате ли вероятност България да излезе от настоящата геополитическа орбита с избора на Румен Радев?
- Не, аз вече казах, че българският президент няма абсолютно никакви функции и Радев не би могъл да ни вкара или изкара, от която и да е геополитическа орбита. Би могъл само да каже само нещо важно по въпроса, някоя своя мъдра мисъл, но не бих го и посъветвал да го прави.

- Не виждате ли такива проруски тенденции - примерно ако БСП спечели парламентарните избори?
- С какво ще ги спечели? С какво ще привлече хората? Ще вдигне заплатите ли, или ще намали данъците? Какво прави една лява партия, като дойде на власт. Как го виждате това? Румен Овчаров да се самообложи с тежки данъци – това няма да стане.

- Какво ни очаква, ако все пак отидем в проруска орбита?
- Защо трябва да разсъждавам върху идеи, които няма как да се случат. И какво значи проруска орбита? С държава, която се намира на 200 мили от Варна и Бургас, очевидно трябва да се развиват добри отношения. Да се търгува, да се обменят стоки, капитали. Но това не е проруска орбита. Това трябва да го правим с всички 220 държави, които съществуват по света.

- Говоря чисто политически. Примерно много политици у нас искат да паднат санкциите срещу Русия.
- Разбира се, за какво да стоят? За какво да стоят, когато ние губим, а не губи Русия? Това е повече от ясно. Айде кажете ми какво губи Русия. Нищо!

- Санкциите по принцип са спрямо техни олигарси и някои политици.
- Точно така е. А за нас – на стоки, на наши основни производства, които не можем да продаваме в Русия. Или първо ги продаваме на едни арменски търговци. А те, понеже Армения няма санкции, ги продават на Русия.

- За кои политически проекти виждате шанс за пробив на следващите избори?
- Вие казвате „политически проекти“. Т.е. не става дума за нормална партия, а за политически проект, т.е. за нещо измислено, което трябва да излъже част от българския народ да го вкара в парламента. Аз не бих гласувал за никой политически проект и не бих се радвал, ако се е появил такъв.

- Говоря за Марешки, за новия проект на Радан Кънев, за националистите, които се обединяват по нов начин.
- Марешки все още няма нов политически проект. Партия „Воля“? Нека я направи, доколкото знам, още не я е направил. На Радан Кънев не знам какви са идеите му, горкия. Психическото здраве в България е поставено на лоши основи. Много хора не се лекуват, говорят по улици, площади, а някои и по телевизии. А някои като Радан Кънев правят и партии.

- А националистите? Те имат много сериозен резултат на президентските избори.
- Е, те не са националисти, те са просто патриоти. Защото националисти са и турските партии, никой не се сеща в България. Обявяват за националисти само българските партии, а трите турски партии какви са? Националистически!

- Говоря за хората около Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов.
- Мисля, че имат определени шансове, но и те са хора, и те правят грешки. Например, според мен е грешка, че въпреки солидния си успех отказаха каквито и да е места в изпълнителната власт при правителството на Борисов. Това беше голяма глупост. Една партия се развива с участието си във властта. Не само централната, но и местната.



28
Коментара по темата
28.
Чоко
29.11.2016 14:57:07
0
3
Печеливш от цялата ситуация ще е отново Бойко. Който и да направи кабинет ще загуби от това. При безвремие до следващите избори пак печеливш ще е Бойко. Така, че тези които много се радваха, че си е подал оставката, после ще ронят тежки сълзи. Ще си викат , какво се случи ама ще чакат пак четири години.
27.
АСПАРУХ
29.11.2016 09:32:35
1
5
Според Вас при БСП няма видим растеж?
- Няма, разбира се, и не би могло да има. Това може да стане само след много сериозни реформи в партията. Тя се е обявила за лява партия, т.е. за партия, която трябва да се грижи за интересите на бедните хора и на хората на наемния труд, а в ръководството й са милионер до милионер. Очевидно е, че така не става. Не можем да очакваме, че хора, които са крупни работодатели, биха могли да работят в интерес на своите наемни работници.
26.
бай чеп
29.11.2016 08:36:00
5
8
Замрял ти е мозъка,тулуп.герб си заминава.банкянския цървул скоро ще ти прави компания на чашка ,и ще се суполивите за доброто старо време ,когато съсипвахте страната.
25.
FREE BULGARIA
28.11.2016 21:07:38
7
27
БСП, ДПС и редица други продължават да служат на Русия, каза в "Нещо повече" на БНР анализаторът Алекс Алексиев.

България винаги е била зависима от Русия до известна степен и има много хора, които си изкарват прехраната, като служат на Русия, допълни той.

Това е огромна машина за проруска пропаганда, която има за цел да остави България в зависимост от Русия, смята Алексиев.

Икономически не съм убеден, че Русия има тези възможности. Но сме уязвими в енергийната индустрия и по-специално в газовата сфера. Нито едно от правителствата не си постави за цел да направи България енергийно независима. Имаме много политически играчи, които не искат това, подчерта Алексиев.

Той отбеляза, че в САЩ бензинът е много по-евтин, отколкото тук. Единственият доставчик тук е фирма, която беше изгонена от Румъния. Това е невероятна корупция на най-високо правителствено ниво. Тя ще продължава, докато има хора, които поставят интересите на Русия над интересите на собствената си страна, каза още Алексиев.

Не вярвам на прокуратурата, не вярвам, че съществува ефективна система за наказване на тези, които се гаврят с хората. Не съм видял нито един разбойник да влезе в затвора, още по-малко такива, които са на страната на Русия. Това са наследници на БКП, която беше престъпна организация, добави Алексиев.
24.
До 22
28.11.2016 20:09:47
4
19
До 22: защото никой не му трябват бели цигани и студ!!!!!!!
Никой!!!!! Не гледаш ли те как бяхат от там!!!!!
23.
Картата
28.11.2016 20:08:22
17
48
По времето на Бойко България стана една от най обичаните държави във Европа. След 3тия му мандат очаквам България да е водеща във Европа.
22.
by the way
28.11.2016 20:08:15
18
13
До 5 Първо какъв български си щом си Жорж и второ всички които са пробвали да мачкат мечката са изяждали пръчката(калъчката)!!!
21.
Холандската Преса
28.11.2016 20:06:46
8
19
Чехия е 5 пъти по цивилизована и кадърна страна от Русия. Защо Чехия не се бие по гърдите и да вика? Защото е Европа.
20.
гошо
28.11.2016 20:05:06
9
5
Заобиколени сме от диктатури на Турция и Русия, показваме качества и демокрация която те не могат да достигнат. Европа ни обича. Сега трябва да покажем производство!!!!
19.
GERB OVER
28.11.2016 20:01:46
21
24
Божидаре,капацитет си по принцип ама така не си се излагал-верно
18.
ViP
28.11.2016 20:00:19
10
23
Да еба дебелата ти свиня неосъзната,гравитира в бкп,после в бсп,после сдс,ся голям гербер стана,да еба мишока ти !!!!!
А разлика от близо 1 милион в полза на Радев какво е !??????
Не е ли наказателен вот спрямо герП !???????
17.
Fhd
28.11.2016 19:56:00
4
13
Пълен капут е еврейска мишка
16.
Нонка
28.11.2016 19:54:28
24
37
Искам да спортувам и да се изсера във устата на БСП и Путин. това искам.
15.
Златния век
28.11.2016 19:50:52
26
49
Бойко е най опитния и най важния политик на Европа. Който не го е осъзнал нищо не е живял.
14.
Холандската Преса
28.11.2016 19:45:50
18
44
Ако източно европейските държави си свършат работата и почнат да произвеждат, няма никакъв шанс Русия да остане империя защото тя е много по некадърна от нас. Русия ще се разпадне.
13.
Флагман мамка ви
28.11.2016 19:18:24
18
44
Сещате ли се когато Аспарух почна със 600 човека и след това обедини половина Европа и траки и славяни! Защо мълчите? Сещате ли се как станахме най заможната империя? Сега е момента Цар Бойко да обедини Европа под Българското име и председателство през 2017!
Вярвайте и се образовайте!!!!!
Европейска България над всичко!!!!
12.
Жорж Български
28.11.2016 19:14:47
31
62
Бойко е най добрия и опитноя политик на Балканите. Имаме 14% повишение на заплатите откакто той дойде на власт със втория кабинет. Нещата наистина почват да стават фантастично. Всеки го знае и обича във Европа и света освен Путин който никой не го обича. Бойко ще спечели изборите пак!!!! Историята почна обратното броене във което на Балканите ще се създаде много богата умна и стабилна нация и това е България. Вярвайте и не спете!!!!! Учете занаяти и как да продавате, учете финанси и производство!!! Един ден България ще има най висок брутен доход във Европа и Константинопол ще е пак християнски!!!!
11.
Да бе
28.11.2016 19:04:18
20
28
Божо божоооооооооооооооо някой да те е питал.Резултат 70/30.Кой ли ги спечели според теб .Всеки случай не е и герб.Сладки сънища божо.
10.
харакири
28.11.2016 18:51:08
6
25
Не гласувам за БСП,но ГЕРБ си направи последното харакири в Бс с транспортния хаус който създаде и повече няма да е на власт,последния мандат се усрахте.
9.
демократ
28.11.2016 18:46:54
2
30
Члена на Висшият съвет на БСП, ченгето на ДС, Божидар Димитров е перфектният пример за РЕНЕГАТ ИНТЕРИСЧИЯ. Винаги с тези които са на власт. Откога му е време за пенсия. Ама изпуска ли се кокала ? Дай път на някой и умен и кадърен
8.
Тиквоций Великолепни
28.11.2016 18:41:27
15
26
Да живеййййййй БКП,кака Цецка червенеййййййй,Тиквата се големейййй,Цв.Цв. се веейййййй ,а Радев ги отвя като змеййййй
7.
Кмета
28.11.2016 18:37:22
19
45
Каква Русия какви пет лева, не видя ли как и пушеше кораба който изпрати в Сирия, 3 от 4 самолета не работят, това там са цигани и локуми, всички там бягат в България.
6.
Боцмана
28.11.2016 18:36:58
17
23
Боли ме хуя за ГЕРБ!
5.
Жорж Български
28.11.2016 18:35:41
17
42
Забележи журналистката колко е проста само натиска за Русия в темата!!!! Да еба става въпрос за една държава която произвежда по малко от Италия а тук я водите като голяма работа. Това е една диктатура която разбира само от сила и мачкане. Fuck Путин. Това говедо разбира само от бой и обръщаме на гръб.
4.
oh boli
28.11.2016 18:07:55
4
16
mazna TIKVA!
3.
Наблюдател
28.11.2016 18:00:50
2
24
То в Герб са все Червени другари тип "Лизачи" неуспели в другите замрели вече партии ! Историята помни а и ние помним ....:)))
2.
куртак
28.11.2016 17:45:27
5
19
pedal
1.
e
28.11.2016 17:39:11
7
19
герб и бсп са две червени партии за голяма жалост и се правят на опозиция една спрямо друга
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори