×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • След 15 май в Царево и Ахтопол няма да се строи
  • Жълт код за значителни снеговалежи е в сила за 14 окръга на Румъния
  • 64-годишна жена загина при пожар в Сливен
  • Дългът на България за 2023 г. е 23.1% от БВП
  • Започва консервация на постамента на Паметника на съветската армия в София
  • Двама души са ранени при нападение с автомобил в Йерусалим
  • Отбелязваме Международния ден на Земята
  • Разследват смъртта на сърна в Старозагорско
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Община Карнобат: Заводът за преработка на птичи тор е опасен за здравето на хората


Община Карнобат: Заводът за преработка на птичи тор е опасен за здравето на хората
Община Карнобат ще обжалва до дупка решението на РИОСВ Бургас, даващо зелена светглина за проекта
Тема в развитие
виж още
скрий
01 Ноември 2016, Вторник, 08:40 ч.
Автор: Гергана РАДЕВА

Обжалваме решението пред Административния съд, категорични са от кметството

Община Карнобат е против инвестиционното намерение на „Агрошанс Комерс“ ООД за изграждане на завод за компостиране на територията на Карнобат (който ще използва птича тор като основен компонент), тъй като местното население не желае да допусне изграждането на подобно производство в рамките на града, а според множество независими еколози и специалисти по органична химия, изказаните от жителите на Карнобат притеснения са повече от основателни

По техни думи освен неприятната миризма, птичата тор отделя голямо количество амонячни съединения, оказващи пагубно въздействие върху здравето на човека – дихателна система, зрение и репродуктивни функции при жените.

Нещо повече – община Карнобат обжалва по административен и съдебен ред решението, с което на РИОСВ-Бургас дава зелена светлина на проекта без задължителната в подобни случаи оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

Във връзка със съобщението до медиите, озаглавено „Завод за биотор ще премахва стари замърсявания в Карнобат“ (разпратено от комуникационна група „Имидж Едвъртайзинг“ на 28.10.2016 г.), бихме желали да Ви информираме, че Община Карнобат категорично се разграничава от внушението, направено от авторите на прес-материала за някакви „стари замърсявания“, които заводът щял да отстрани. Уверяваме Ви, че край Карнобат няма стари замърсявания на околната среда. Край Карнобат няма и „натрупани с годините замърсявания върху околната среда“.

Екологичната обстановка в общината е нормална. Местата, на които се образуват нерегламентирани сметища с битови отпадъци, се почистват периодично и се следи за недопускане на повторната им поява. Отговорно заявяваме, че кравефермите на територията на град Карнобат отговарят на всички европейски изисквания за модерно и екологично животновъдство и не са източник на неприятни миризми. През последната една година жителите на Карнобат се радват на чист и приятен въздух.

Единствените неприятни миризми, които тормозиха месеци наред хората през лятото на 2015г. бяха от незаконното производство точно на „Агрошанс Комерс“ ЕООД. Припомняме, че то беше затворено от министерството на околната среда и водите със заповед на министър Ивелина Василева след множество сигнали. Дружеството, което днес иска да изгради, (по негово твърдение)

„Модерен високотехнологичен завод за производството на биотор /компост/“, през 2015 г. обгазяваше ежедневно Карнобат и утилизираше нелегално птича тор в същата  производствена база, в която днес има намерение да разположи завода си. Една година след затварянето на незаконно производство, от "Агрошанс Комерс" ЕООД отново са решени да възобновят бизнеса си с птича тор, която да превръщат в компост. Идейният проект на бъдещия завод бе представен на 25 октомври т.г. пред общинските съветници и общинската администрация в Карнобат от проектантите и експерти по околната среда, ангажирани от фирмата-инвеститор.

По време на срещата бяха поставени много въпроси, а дадените отговори смеем да окачествим като незадоволителни. Авторите на инвестиционното предложение не успяха да убедят присъстващите, че няма да има риск за здравето на хората и за отделяне на неприятни миризми. Не звучаха успокоително доводите, че по идентичен начин се произвежда биоторта в цяла Европа. Не стана ясно къде има работеща технология, при която се получава компост в съотношение от 40% птича тор , 55% слама и 5% дървесен чипс.

По време на срещата кметът Георги Димитров ясно изложи аргументите защо община Карнобат не подкрепя инвестиционното намерение.

„Ние искаме инвестиции, искаме опазване на околната среда, но за нас най-важния елемент е човекът, обществеността на Карнобат. Аз не искам да унищожим един град и да изгоним хората, каквато потенциална опасност има. Бих искал да видя подобна инсталация с преработка на птича тор“
. Кметът изрази позицията на община Карнобат и срещу становището на РИОСВ, че няма нужда от доклад за ОВОС.

„Според мен предписанието на РИОСВ е с много грешки. Обжалваме по административен ред в Министерството на околната среда и водите и по съдебен в Административен съд Бургас. Община Карнобат не е срещу инвестиционното намерение, а срещу използването на птича тора, като компонент за производството на биотор“, категоричен бе Димитров.

В категории: Карнобат


14
Коментара
14
Коментара по темата
14.
до 12
03.11.2016 17:03:53
1
2
Стига си се мазнил на Кенефа и кмета. Чак знаеш колко пъти е ходил в МОСВ??? Ако си самия Кенефоф да знаеш, че мноооооого те обичаме в Карнобат, барабар с баща ти стария крадец. Второто което трябва да научиш, е че не сме никаква правова държава - иначе тия всичките където ги изброяваш с добра или лоша дума трябваше да са отдавна в затвора, а не да са бизнесмени или политици. Прав е бай х.
13.
Иво
02.11.2016 12:32:22
2
6
този завод май няма да мирише наистина ама кмета много го е страх да не стане на неговото а и много ще се изложи пред хората
12.
до бай х.... (10-ката)
02.11.2016 12:01:04
3
3
тъй наречения от тебе кенефов и пак тъй наречените от тебе минкови хора пуснаха жалба срещу лайняната инвестиция в министерството. на кенов грешката му е само, че май трябва да почне да е.е министърките и шефките на риосв, щото те само от груби ласки разбират. с добро работа не вършат. ама вместо да ги опъне, той бунака си съдра подметките да ходи в еко-министерството и да протестира срещу бъдещото обгазяване по уставен ред.(записват го на входа всеки път в мосв и можеш да провериш ако не вярваш). кмета също не стои със скръстени ръце, а действа. но живеем в правова държава. за хубаво или за лошо съдбата на хората се решава от разни бюрократи - като почнеш от бургаските чиновници и стигнеш до министърките. тях ги питай услаждат ли им се лайняните финикийки, че така си траят и го оставят минчо да си вее байрака. пък ние ако сме толкоз ербап що не вземем да се дигнем най-накрая бе. то тука да пишем е лесно. ама файда няма. кенов и гуорги с пушката пред бумбалови ли да застанат на пусия, че да го спрат? като няма държава и инсттитуции, да вземем ний да си свършим работата като граждани.
11.
до 10
01.11.2016 18:13:43
5
4
Кви Минкови хора,кви пет лева???Кво общо има Минко,Минковца и разните им хора?Става въпрос за ЛАЙНЯНИЯ ЗАВОД НА БОМБАЛА,КОЙТО ЩЕ НИ ТРОВИ ВСИЧКИ!Не се опитвайте за пореден път да отклонявате вниманието от миризмата на Л.ЙНА!
10.
Бай х......й
01.11.2016 17:30:22
3
7
Абе бонгур за къв бонбал говориш? Тия педали от минковите хора нали много бръмчаха? Ще кажеш че не зная кой ми даде пари за гласуването ли? Педала Кенефоф да не гони сервитьорките в София а да каже защо ни излъга.
9.
Минчо Г.
01.11.2016 14:58:45
5
8
Всички коментари по-надолу са писани от обкръжението на Бомбала.Едва ли има трезвомислещ карнобатлия,който иска такъв лайнярник в града си.Всички видяхме какво беше миналата година.
8.
карнобатски бек
01.11.2016 13:05:34
1
7
Тоя дърт папук кмета да не варди Минка, а да ни обясни защо ни излъга, че е спрял завода? Или като си взе неговото вече нас кучета ни яли. Пак ще дойдат избори и Минко няма да може да помогне.
7.
рунчев
01.11.2016 12:54:15
1
1
Кой е Димитър Николов? - каре


Оказва се, че той е крупен контрабандист от близкото мафиотско минало на България. Кандидатът за Кмет е държал години наред добре разработен канал за нелегален внос у нас на сухо мляко от Молдова и ОНД през Дунав мост. Публикации за това вече се появиха в някои национални медии. Заради тази си престъпна дейност Николов е осъден с присъда на Бургаския районен съд и дори в момента срещу неговата Еднолична фирма “Бове – 1” има действащи следствени дела и прокурорски преписки. Николов е разкрит от Митническите власти да представя подправени фактури и да подменя истинските. Във въпросните фактури има различни доставчици и различни фирмени адреси на “Бове – 1”, нито един от които действителния по съдебно решение. Така той е укривал десетки хиляди килограми сухо мляко, което е вкарвал с ТИР-ове през Дунав мост. Заради престъпленията срещу Николов са съставени Митнически Актове, Наказателни постановления, Съдебни решения и Изпълнителни дела от Агенцията за държавни вземания за принудително събиране на сумите, с които е ощетил държавния бюджет. “Уикенд” разполага с документи, доказващи, че Кандидат – Кметът е измамил държавата с над половин милион лева, което за момента на престъплението са били страшно много пари. Източници от кухнята на подобни далавери са категорични, че никой вносител не би действал в продължителен период толкова смело в престъпна дейност, без да има сигурен гръб и протекции на политическо и държавно равнище. Добре покриван като Областен Председател на СДС, докато бе в управление, и настоящ водач на синята листа в Общинския съвет на Бургас, един изпечен стопански престъпник /признат от съда/ застава зад друг актуален политически чадър, за да се спаси от заслуженото наказание, което трябва да понесе за престъпленията си.. Ако разбира се България беше нормална законова държава по европейски стандарти и корупцията в страната не превръщаше вчерашните престъпници в настоящи управници, с власт да се разпореждат със съдбите на милионите българи.
6.
до номер 2
01.11.2016 12:32:33
0
4
абе ти луд ли си бе? Черният рекетьор на зелени рекетьори няма да се върже. той си е наел сериозни хора, не е вчерашен. това са едни мастити професори от бан дето бачкат с екоминистерството, ама си седят на сянка и си диплят пачките. без тях нито един проект не минава, ако не знаеш да ти кажа. и сега само лекичко тупка топката, щото най-важните аргументи за накрая си ги е оставил.
5.
карнобатлия
01.11.2016 12:21:40
3
4
На вас угода няма селяни.
4.
ГЕРБ
01.11.2016 12:18:47
2
13
Има една групичка наречена Крадци от Карнобат. Нали уж го бяха спряли или поне така се напъваше оня дебел чичо доктор Георги. Пригласяше му крадливия Стефчо Кенов и мазната Маргарита. Единия депутат, другия председател на общинския съвет, а третия зам.председател. Гласувахте за тях и сега те си опъват паричките, а вие малоумници, които слушате Минко дишайте дълбоко.
3.
Sa
01.11.2016 11:25:09
0
7
To v karnobat ima li neshto det da ne opasno za horata
2.
Зеленият рекет
01.11.2016 11:19:23
3
9
Когато прочетете "според множество независими еколози", трябва да ви е ясно, че става дума само за едно - рекет, рекет и пак рекет.
"Множество независими еколози" са онези, които изпълняват проекти за милиони под формата на броене на делфини, развъждане на лешояди, адаптиране на лалугери към нов хабитат и т.н.
По отношение на инвестиционните прокети схемата е още по проста - събират се трима от селото/града тип Пенчо, Генчо, Атанас и аз. Викат се медиите, прави се олелия пред камерите как светът свършва, ако не се спре изпълнението на проекта.
Впоследствие инвеститорът е принуден да заплати на същите еколози, които да му изготвят екологичен план за управление. След като парите са взети, проектът става абсолютно природосъобразен, чист, зелен, гаранция за устойчиво развитие.
Ако обаче решиш да не платиш, те спукват от дела, обжалвания, докато банката не те обезкости, защото си чака вноските по инвестиционния кредит. И така до следващия проект.
А за личността на кмета на Карнобат, няма да коментирам. Смятам, че не е нужно.
1.
апаша
01.11.2016 10:52:44
1
6
Обаче никой неможе да го спре особенно докато герб са на власт
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Те заглушиха Божия глас в душите на тези хора, а той не се разграничи от тях, коментира митрополит Антоний Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив  Според персонала то е паднало на двора, но по тялото му няма следи от охлузвания Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Бившият финансов министър се похвали, че е преподавал на Кирил Петков в Харвард Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Илиана Кирилова обаче отказа да коментира скандалните снимки с пудела и пачките с пари, имало за това забрана Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско За пореден ден полицейската сводка е пълна със случаи за водачи, хванати да шофират след употреба на наркотични вещества 5 причини да няма романтика във връзката 5 причини да няма романтика във връзката Ако интимността във връзката ви е предимно физическа, имаща за цел да задоволи сексуалното ви желание, но само толкова, имате проблем с романтиката Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Ето кои са те  Това са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец Това са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец Ако сте Стрелец, който търси любов, помислете за съвместимостта на зодиакалния знак на вашия потенциален партньор Вкусни кроасани „Пълнеж“, с които радвам всеки, който идва на гости у дома Вкусни кроасани „Пълнеж“, с които радвам всеки, който идва на гости у дома Вижте рецептата И на втора инстанция : 20 г. затвор за Семерджиев причинил ужасяващата катастрофа на „Черни връх“ И на втора инстанция : 20 г. затвор за Семерджиев причинил ужасяващата катастрофа на „Черни връх“ Това заявиха адвокатите на двете жертви Хариет и Христина
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори