×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кметът на Бургас Димитър Николов посрещна трима министри и дипломати от шест държави за Деня на Черно море (ВИДЕО)


Кметът на Бургас Димитър Николов посрещна трима министри и дипломати от шест държави за Деня на Черно море (ВИДЕО)
Кметът на Бургас Димитър Николов бе домакин на форума, провел се днес във Флората
31 Октомври 2016, Понеделник, 09:43 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки и видео: Иван КОЛЕВ

20-ата годишнина от подписването на Стратегическия план за действие се отбелязва в Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов посрещна трима български министри – Лиляна Павлова (регионалното развитие), Ивелина Василева(околната среда и водите) и Ивайло Московски (транспорта), както и дипломати от шестте страни в Черноморския басейн за Деня на Черно море.

Кметът на Бургас Димитър Николов разговаря преди началото на форума с генералния консул на Русия във Варна Сергей Лукянчук

Днес в Бургас се отбелязва 20-ата годишнина от подписването на Стратегическия план за действия и опазване на Черно море. Форумът събра на едно място българската изпълнителна власт, представители на Грузия, Румъния, Руската федерация, Турция и Украйна.


На форума присъства и областният управител на Бургас Вълчо Чолаков(вдясно)

На дискусията присъстваха още областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, кметовете на Поморие, Приморско и Царево - Иван Алексиев, Димитър Германов и Георги Лапчев, депутатите Димитър Бойчев, Иван Вълков и Диана Йорданова, както и представители на държавни служби и учреждения.


Депутатът Диана Йорданова и кметът на Поморие Иван Алексиев обсъждаха перспективите пред Черно море преди началото на дискусията

Представителите на шестте черноморски държави потвърдиха ангажимента си за съвместни действия при постигането на реални резултати по възстановяването и опазването на Черно море.

„Радостен съм да видя толкова много личности и институции, участващи в политиките по опазване на чистотата в Черно море. Вашето присъствие потвърждава и позициите на всички  правителства на шестте държави, които са подписали конвенцията за Черно море“, каза кметът на Бургас Димитър Николов и отбеляза, че това е добър повод да се обсъдят добрите практики, политиките, които са предприели в национален и локален план.

„Морето за нас  е много скъпо, това е наша обща отговорност. Заради това трябва да работим заедно. Всеки е различен и като култура, и като възприятия, но обединяване усилията си, защото морето е не само част от нашия живот, а фактор за развитието на икономиката и туризма“, отбеляза от своя страна екоминистърът Ивелина Василева.

Министърът на транспорта Ивайло Московско подчерта, че Черно море е един от важните транспорти коридори, който има страхотен потенциал за развитие.





В категории: Бургас


21
Коментара
Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 2
21
Коментара по темата
21.
*********
24.12.2023 22:36:30
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
20.
*********
24.09.2022 12:43:56
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
19.
антипилотът
31.10.2016 20:27:12
0
0
Аз не съм някакъв прост бухал, просто добър човек, който иска да помогне да заблудените червени социалисти преди прага на 40-те! Иначе ще е късно!
Елате в моята група:
В рамките на услугата ние откриваме, назоваваме, получаваме вашето съгласие, изчистваме и освобождаваме натрупаните кармичните натрупвания, вътрешните съпротиви и модели на мислене, страхове и ограничения във връзката или тези, водещи до липсата на такава. Оттам нататък обаче, зависи единствено от вас да приемате, осмислите и спрете да ги повтаряте, и започнете да се освобождавате от тях в ежедневието си чрез осъзнаване, прошка и любов към себе си и другите.

Нашата мисия и роля е да ви подкрепим енергийно в този процес чрез индивидуална работа на живо или в скайп в посочения по-долу формат.
18.
Чичо Пенчо
31.10.2016 20:21:05
0
0
Р. Овч. уредил кумеца си с апетитен имот
Хората на Дългия инкасатор в общината шампиони по заменки и скандални сделки


Венецът на далаверите в София е отреден за „Софийски имоти”, чиито шефове впоследствие станаха обвиняеми.
Апетитно парче земя от 10 940 кв. м. в елитния квартал Драгалевци е било подарено на кумеца на Р. Овч. Георги Георгиев от столичното предприятие „Общински имоти”. Гигантската далавера е само една от десетките заменки, които са направили общинските съветници от БСП в периода, когато уж са в опозиция.

Това е една от темите, които Р. Овч., известен в партийните редици с прякорите Дългия инкасатор и Червения барон, избягва да коментира. За далаверите, обвързаностите между сини и червени в Столичната община по време на управлението на Стефан Софиянски пишат самите редови членове на БСП. Малко преди местните избори през 2007 г. в редиците на БСП е разпространено т. нар. кърваво писмо от представители на район „Витоша” в партията. Официалният му вариант е разпространен до всички медии. Към писмото обаче има и втора, много по-интересна част, която е предназначена само за очите на ръководството на БСП. Естествено партийната върхушка замита информацията, подадена в това писмо, и си затваря очите за далаверите на Р. Овч.. Четири години по-късно обаче кървавото писмо, чиито герои се оказаха все още действащи общински съветници и партийни дейци, излезе наяве.

Двигателите на далаверите

Някои от най-скандалните заменки с апетитни общински имоти са направени именно от общински съветници от „опозиционната” социалистическа партия. По време на управлението на Стефан Софиянски двигатели на далаверите са общинарите Мичо Райковски, Симеон Симеонов, Христофор Христов и Таня Найденова, до един верни кадри на несменяемия шеф на БСП-София – Румен Овчаров. Дясната ръка на Р. Овч. Мичо Райковски например през 2002 г. издействал 912 кв. м. имот на ключово място до метростанция „Опълченска” да бъде заменено срещу панелни апартаменти. Друга показателна заменка на Райковски е парцел от общо 870 кв. м. в централния район „Възраждане”, даден на частна фирма пак срещу панелки. Активният общинар два мандата поред е подкрепял и спорни предложения на колегите си отдясно, а през 2007 г. неговият „бащица” Румен Овчаров реши да го пенсионира и до момента го държи като зам.-шеф на БСП-София. За разлика от него останалите герои все още са в СОС, като например Таня Найденова, която самоотвержено гласува „за”, в разрез с официалната партийна позиция, за подаряването на Общинска банка на олигарха Христо Ковачки. Другарката Найденова е автор на няколко предложения на заменки на огромни общински имоти срещу панелни апартаменти, които са подкрепени от „вражеското” мнозинство на Софиянски.

На адреса на ромска колиба

Може би най-наглата заменка, правена от червените, е тази, в която кумецът на Румен Овчаров Георги Георгиев получава 10 декара общинска земя в най-елитния столичен квартал „Драгалевци”. Естествено с решение на СОС имотът е вкаран в активите на „Софийски имоти”, а оттам продаден за 44 лв. за кв. м. на Георгиев. Любопитното е, че кумецът не е имал достатъчно пари и е доплатил сделката с 1,3 дка. имот в околностите, който обаче е оценен от общинското предприятие на 95 лв. за кв. м. Схемата пък е повече от нагла. Първоначално маститото предприятие „Общински имоти” продава огромния имот на „американска фирма”, посочила за адрес у нас ромска колиба в Костинброд. Година след това кумецът на Р. Овч. официално прехвърля на свое име 10-те декара имот.

Верни хора по бордовете

Недоволните столични социалисти посочват, че техният лидер Румен Овчаров е поставил верни свои хора в бордовете на повечето общински предприятия. „Опозиционни” представители на районни съвети на БСП ръководят или участват в управлението на фирми като „Паркинги и гаражи”, „Егида”, „Мерополитен”, „Галатея 2020” и др. Самият тогавашен кмет Стефан Софиянски на официално питане отговаря, че около 30% от ръководните постове в бордовете се заемат от представители на БСП. Когато става икономически министър, Овчаров продължава политиката си на кадруване, като урежда свои хора и на хранилка в държавни фирми. Безспорно венецът на далаверите в София обаче е отреден за „Софийски имоти”, където дългогодишен шеф е коалиционният партньор на БСП и впоследствие обвиняем за далавери Симеон Симеонов. Същият, днес притежател на хотел в центъра на София, заедно с видни представители на десните като Тошко Добрев и Красимир Арсов успява да разпродаде и замени чрез различни схеми имоти на общината за милиарди левове. Един от най-скандалните случаи е със земята под басейн „Спартак”, която тихомълком между два тура на изборите през ноември 2003 г. е подарена на частна фирма, свързана с главата на Октопода – Алексей Петров-Трактора. Сред апортираните имоти са още тенискортове, терен за клубен център, паркинг, зелени площи, цялата паркова част около комплекса „Спартак” и дори пешеходна алея.
----------


Р. Овч. ужилил държавата със 70 млн. лева за „Бобов дол“

Дал мините за лев на Красимир Михайлов-Свинаря, той ги препродал за 35 млн. евро

Със 70 млн. лева е ужилил държавната хазна бившият енергиен министър от кабинета „Станишев“ Румен Овчаров. В центъра на далаверата на Р.Овч. е концесията за мини „Бобов дол“, която той дал на пернишкия скандален бизнесмен Красимир Михайлов, познат с прякорите Паргов и Свинаря през февруари 2007 г. за абсурдната цена от 1 лев. Броени месеци по-късно Краси Свинаря ги „препродава“ за 35 млн. евро. Това стана ясно от изявление на настоящия енергиен министър Теменужка Петкова на извънредната ресорна комисия в НС, посветена на ситуацията около стачката на миньорите в мина „Бабино”.

Пред депутатите тя обясни, че приватизацията на мините е станала през февруари 2007 г., когато министър на енергетиката е бил Румен Овчаров. „Тогава концесията е била взета за 1 лв. от Красимир Михайлов Христов, като през юли същата година той я продава на друга фирма за 35 млн. евро и парите по сделката са преведени през КТБ”, обясни министърът и добави, че явно става дума за корупционна сделка. Протестите в Бобов дол, при които три дни миньори стачкуваха под земята, приключиха след намесата на премиера Бойко Борисов и омбудсмана Мая Манолова, а малко по-късно управителят на „Въгледобив Бобов Дол“ ЕООД Красимир Чаврагански подаде оставка.

Премиерът и днес не спести критики към социалистите

като скочи за концесията за мини "Бобов дол". Той подчерта, че всичко около сделката щяло да излезе наяве.

"Как е продадена за 1 лев и как е купена за 35 млн. евра - кога, по кое време и от кои хора. Както и кои депутати са били там, които сега се опитват да се правят на обществени защитници", посочи премиерът въпросите, които по-късно щели да получат отговор по време на заседанието на енергийната комисия в НС. Депутатите от ресорната комисия пък се обединиха около идеята да бъде направена анкетна комисия за проблемите в мини „Бобов дол”.

От думите на Петкова пред народните представители стана ясно още, че концесионерът на мина „Бобов дол”, дължи на държавата 560 хил. лв за концесионна такса. Тя добави, че превеждането на парите става често със закъснение и се начисляват лихви. Министърът припомни още, че свързаното с Христо Ковачки дружество "Въгледобив Бобов дол" е започнало да плаща концесия 5 години след като я взема, след като се възползва от удобна клауза в договора, позволяваща да ползва този гратисен период.

В изказването си през депутатите Петкова бе категорична, че

ще изиска плащане на дължимото

За стачката Петкова коментира, че в случая става дума за отношения между частна фирма и нейните работници.

„През седмицата от концесионера към Агенцията по заетостта са подадени уведомления за съкращаване на всички 650 души работници от мината”, съобщи по време на комисията социалният министър Зорница Русинова. „От тях 158 са пенсионери. От останалите 492 души 90 подлежат на пенсиониране. Около 40 са младежите до 29 години, за които има възможност да се включат в програмите за преквалификация. В бюрата по труда в Кюстендил и Дупница има незаети 372 работни места. Някои от тях са за технически и инженерни специалности”, уточни тя.

Социалният министър обясни и че още преди стачката Инспекцията по труда е проверила мината.

„За установените нарушения са съставени 8 акта. 6 от тях са за неосигуряване на ваучери за безплатна храна на работниците за периода от март до август. Друг е за неизплащане на обезщетение при пенсиониране. След започване на стачката бе направена нова проверка и при нея бяха установени още нарушения. Не са били изведени от забоите миньорите и не е била осигурена храна и безалкохолни напитки за стачкуващите. Не са били създадени и условия за работа на минните спасители в условията на стачка. На следващия ден е установено, че работодателят не е изпълнил предписанията и за целта е написан акт и глобата ще бъде между 10 хил. и 15 хил. лв.”, добави Русинова.

Социалният министър информира още, че от началото на годината в мина „Бабино” са били направени 6 проверки - 3 планови и още толкова по сигнали. Наказателните постановления досега са за 7300 лв., като

само част от сумите са платени

От 2007 г. насам във въгледобива на „Бобов дол” са направени 256 проверки на инспекцията по труда. „Установени са 876 нарушения, които показват, че работодателят не е добросъвестен в обезпечаването на безопасните и здравословни условия на труд”, допълни Русинова.

Депутатите от комисията по енергетиката се обединиха около идеята да бъде направена анкетна комисия за проблемите в мини „Бобов дол”. Представителите на бизнеса на заседанието декларираха, че ще окажат пълно съдействие да се намери бързо работа на съкратените миньори.

Евгени Иванов от КРИБ заяви, че не бива с пари на данъкоплатците да се субсидира губещият въгледобив. Васил Велев от АИКБ добави, че много фирми в страната търсят да намерят кадри и е време да се стимулира миграцията в рамките на страната на работната ръка.

Относно исканията на синдикати и шефове от мините токът от ТЕЦ „Бобов дол” да бъде включен в микса на регулирания пазар министър Теменужка Петкова категорично отхвърли възможността това да стане.



Дългият инкасатор”, както го нарече един от бившите шефове на „Булгаргаз”, братът, който отговаря за енергетиката, както го определи виден масон, е ярък представител на енергийната общност (наричанва все по-често мафия) в направлението „ядрена енергетика”.

Той е “Мистър Втора атомна”, споделят под сурдинка негови бойни съратници, изпаднали от схемите му в различни периоди от време, визирайки обвързаността му с изграждането на АЕЦ „Белене”..

Пътят на Овчаров към върха на ядрената пирамида обаче не е гладък, както някои може би си мислят. Той минава през сериозни перипетии и започва да се изкачва към върха едва когато от хоризонта на родната икономическа реалност изчезва Андрей Луканов, човекът, който създаде моделът на обвързаността на държавата с енергийната мафия, но не успя да го наложи.

За Румен Овчаров трябва да се каже, че всичко в неговия професионален път започва като по учебник през 1979 година, когато е утвърден да учи в в Московския институт по енергетика, специалност „Атомни електроцентрали и установки“ . По онова време малцина и то само избрани са допускани до съветските ВУЗ-ове, така че дори приемът там вече е гаранция, че в България на Тодор Живков те чака светло номенклатурно бъдеще.

За дете на активни борци срещу фашизма и капитализма обаче пречки да замине за Москва няма. Именно тук, младият Румен намира и приятели, с които по-късно, през годините на прехода, ще прави сериозни удари и пари. Но за тях – по-късно.

След завръщането си в България, новоизпеченият инженер-физик е лапнат като топъл хляб от мощното държавно дружество “Енергопроект”, където става направо секретар на партийната организация. Следва бърза партийна кариера – завеждащ отдел в Благоевски районен комитет на БКП и оттам- скок в креслото на зам. главен директор на “Енергопроект”. Впечатляваща кариера, дори и за привилегировани членове на соцелита от времената на Живков - за две години трудно се минава пътя от млад специалист до зам. директор на голямо държавно предприятие. Но Румен Овчаров прави това и промените го заварват на стратегическо място, което дава шансове да влезе в клуба на назначените милионери.

Първите му стъпки обаче след навлизането на страната в епохата на пазарната икономика не са в посока пари и власт, сравенни с бързото му издигане след завръщането му от Москва, което би трябвало да му гарантира възход в условията на пазарната икономика от български тип. Едно от възможните обяснения на буксуването през 90-те години е факта, че за един партиен секретар да излезе веднага на първа позиция не е много здравословно. Вероятно това е едната причина през 1990-1995 г. Овчаров да приеме максимата на Тодор Живков от времето на Горбачовата перестройка - да се сниши и изчака бурята да отмине. Това той прави в Комитета по използване на атомна енергия за мирни цели, като главен експерт по ядрена безопасност и началник управление в „Ядрени инсталации“.

На пръв поглед това е крачка назад – от зам.шеф в „Енергопроект” да слезе до главен експерт. Но няма как и това положение продължава до 1995 година.


Преградата „Луканов”



Но за неговото изтласкване в миманса през периода 1990-1995 година има и друга причина - и тя е присъстивето на най-голямата фигура в енергетиката на България, тясно свързана със Съветския съюз и Русия след 1990 година – Андрей Луканов. При неговото присъствие Овчаров изглежда не само незначителен като експерт, но и ненужен като човек, обвързан тясно с интересите на Москва в енергетиката ни.

Луканов представлява интересите на онези среди от бившия Съветски съюз, които приватизират енергетиката и стават определящ фактор за инвазия в направление „Европа”, но в чисто икономически смисъл. Голямата разлика между Луканов и Овчаров е в секторите, където те двамата смятат, че трябва да се развива енергийния бизнес. За бившия член на политбюро, премиер и един от главните организатори на промените през 1989 година най-важен е природният газ. Причините са ясни – в началото ан 90-те години почти цялата икономика на страната работи с тази енергийна суровина. Луканов смята ,че доставката на природен газ, която прави България на 100% зависима от „Газпром”, е стратегическата насока за влияние. И това тогава е наистина така-който държи кранчето с газ, той на практика управлява икономиката ни. Затова неговите усилия са насочени в тази посока – игрите около „Топ енерджи”, близките контакти с Рем Вяхирев, всемогъщия шеф на руската компания и идеята чрез доставките на газ да се държи страната в зависимост са правилни стратегии.

И Овчаров защитава руски интереси, но в атомната енергетика. През 90-те години обаче потреблението на ток от промишлеността е в пъти по-голямо от потреблението на домакинствата, а предприятията са далеч по-зависими от доставката на природен газ, отколкото на ток. Така че секторът на дългия инкасатор още не е решаващ за контрола върху страната и затова той стои, по-скоро държат го настрана от големите игри.

Но страната се променя, реалностите в икономиката – също и през 1996 година избухва с пълна сила скандалът между Андрей Луканов и Жан Виденов, соцлидерът, който по това време става премиер. За този скандал е писано много, някои смятат именно това за основна причина Луканов да бъде премахнат физически, но всичко си остава в сферата на слуховете. За нашия герой обаче именно Виденов става човекът, на когото залага – в най-смутните и икономически трагични времена на държавата ни от началоло на прехода 1996-1997 Овчаров става министър на енергетиката и енергийните ресурси в парвителството на БСП. Самото издигане на зам.-шефа на Комитета по енергетика до министерското кресло вече говори за промяна в идеите на „сивия сектор” в енергетиката - постепенно електричеството става много по-важно и решаващо за реализирането на огромни спекулативни пари от природния газ. Така Овчаров излиза на полето като коз срещу Лукановите идеи и смъртта на последния дава отговор на въпроса накъде ще се развива срастването между държавата и частните интереси в енергетиката - в производството на ток.

Бързият колапс на банките и слизането на Виденов от политическата сцена обаче прекъсват, но не прекратяват този процес. Овчаров за втори път предприема познатия маньовър – снишава се и изчаква да мине управлението на Иван Костов, когато в енергетиката се решава въпроса за собствеността върху най-големия нефтопреработвателен завод на Балканите – „Нефтохим” Бургас. Времето на втората АЕЦ все още не е дошло, конюктурата не е благоприятна за това, но че наближава, е ясно както на посветените, така и на обикновените хора у нас, тъй като икономиката ни преживява втората вълна на приватизация, след Виденовата, а резултатът е един и същ – масово фалиране на предприятия, приватизирани от прословутите РМД-та. Това свежда потреблението на енергоресурси от обезкръвената и намаляваща икономика на страната до нива, по-малки от потреблението на домакинствата и бита. Времето на Румен Овчаров и неговата втора АЕЦ идва.

Началото на възхода на Румен Овчаров като безспорен лидер на енергийните бизнес интереси започва с идването на власт на Симеон Сакскобурготски. Как става така ,че именно тогава се събужда за нов живот проектът „Белене” е неизвестно на широката публика. Но е факт – ще строим централата, казва премиерът-цар и дава зелена светлина на проект, който вероятно е основната задача и мечта на Румен Овчаров. Той вече е готов за ролята си – издига се до заместник партиен шеф в БСП, несменяем депутат е в Народното събрание, където работи в направление икономика и енергетика. Че дърпа конците зад кулисите на правителството в тази сфера е повече от ясно. Идеите му за проекта „Белене” постепенно се прокарват в общественото пространство на фона на заклинания и пропагандни твърдения от типа „ ако нямаме втора АЕЦ, токът през 2020 година ще е в пъти по-скъп” или „ с втората АЕЦ България ще стане енергиен център на Балканите”. В ПР акцията си Овчаров разчита и на президента Първанов, който защитава интересите, къоито защитава и Овчаров- ядреното лоби в Русия иска да влезе в една страна, която се очаква да стане член на евроструктурите.


На върха



Апогеят на развитието на Румен Овчаров в енергетиката е периода, в който той е министър в браншовото ведомство при премиер Сергей Станишев – 2005-2007 година. В тези години той прави най-важната и решаваща крачка – еднолично определя кой ще строи бъдещата атомна мощност. Обявеният търг за това е спечелен от „Атомстройекспорт”. В официално съобщение от 2006 г. се казва: На 1 февруари 2006 година в 14 часа се състоя предаването на тръжната документация на ЗАО „Атомстройекспорт” на тръжния комитет на Националната електрическа компания на България за проектиране, строителство, пуско-наладка и въвеждане в експлоатация на атомна централа „Белене”.

Документите се оказват толкова убедителни за тръжната комисия, че руската компания печели в битка срещу европейски енергийни компани. Ето и стъпките, които предхождат и осигуряват решението на Овчаров за втората атомна централа накратко:


2005 г. :

Февруари - НЕК избира консорциум между "Делойт Сентръл Юръп Лимитед" и "Нортън Роуз" за финансов консултант.

Април - прието второ решение No260 за изграждане на АЕЦ с 2000 MW7

Май - НЕК обявява търг за два леководни реактора, но само от типа ВВЕР.



2006 г.:

Февруари - получени предложения на руски и чешки консорциума.

Октомври - НЕК обявява, че “Атомстройекспорт” е победител. Ще се изграждат

два реактора от нов тип AES-92 с ВВЕР-1000/B466 и обща мощност 2120 MW,

“Стандард енд Пуърс" понижaва кредитния рейтинг на НЕК.

Ноември - НЕК обявява, че търси партньори за износ на електроенергия от АЕЦ

“Белене”, кандидати не се появяват.

Декември - НЕК ще има 49 % в бъдещото дружество, а за останалите ще се търси стратегически инвеститор.



2007 г.:

Януари - НЕК обявява търг за заем от 250 млн евро.

Февруари - България уведомява ЕК за намерението си да изгражда АЕЦ “Белене”.

Май – НЕК обявява търг за стратегически инвеститор.

Октомври – в бюджета за 2008 г. се залагат 600 млн евро.

Декември - ЕК обявява положително становище за строежа на централата.



И голямото харчене започва. Парите потичат като река към участниците в поректа, 100% от които са или доверени на Румен Овчаров родни компании, или представители на онези среди в руската енергетика, които очевидно много държат на българския енергиен бос, научен от тях в Москва през вече далечните 1979-1985 година какво е това АЕЦ и кой са хората, на които трябва да държи.



От този период има много интересни истории за овчарови намерения, мисли и идеи. Повечето обаче се разпространяват апокрифно, защотко е немислимо да се опълчиш срещу всемогъщия в този период министър. Все пак изтичат някои нещица, които говорят какви са идеите на поректа „Белене” и лично на неговия ментор. Така например се разказва, как в тесен кръг със сътрудници и съмишленици Румен Овчаров е обсъждал вариантите за евентуално понижаване цените на тока на фона на намаляващо потребление и достатъчно евтина енергия, произвеждана от „Козлодуй”. Тогава се промъква плахото предложение да се свалят, наистина с малко цените и това да се използва като политически ефект за увеличаване популярността на соцуправлението. Овчаров обаче е категоричен - тъкмо научихме българите, че токът може само да поскъпва и те трябва чинно да си плащат сметките и вие сега искате да им показваме нещо друго – не е възпитателно. Токът само ще поскъпва, защото в сметката на потребителите, които вече преобладаващо са домакинствата и бита, вече влиза и сметката за „Белене”, а тя никак не е малка.

Ето какво пишат медиите на 15.03.2006 г.

"Малката дъщеря на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров ще стане днес кръстница на първия тунел от хидроенергийния обект "Цанков камък". Точно в 11,30 часа на пътя Михалково-Лясково ще бъде взривен първият пробив на бъдещия тунел "Теодора". В сценария на организираното тържество е включена специална точка - представяне на тунелната кръстница, и след това взривяване на Портал Север от тунел "Теодора".

Така по-малката дъщеря на вицепремиера Овчаров също влиза в светските хроники. Наскоро голямата - Яна, откри с баща си Виенския бал."



По това време проектът е изчислен на 220 млн евро. В самото начало пък е трябвало да струва 250 млн, но лева. През 2007 г. цената на язовира плюс 22 км шосе е общо 379 млн. евро. Това са 741 млн. лева. А когато през 2010 г. беше инсталирана и ВЕЦ с мощност 82 мегавата, общата цена отхвръкна на 434 млн. евро, или 848 млн. лева. Но позлатяването не спряло и през 2010 г обектът вече ни е тежал с цена 960 млн. лв.



През 2007 година работата на енергийния министър на Станишев и човек номер едно на руските интереси в сектора у нас става обект на радиограма на американското посолство, която имаме благодарение на теча от Уйкилийкс. В нея дословно се казва:

"Овчаров е загадъчна и противоречива фигура - свързана с корупцията и руските енергийни интереси, но също е и за по-либерална икономическа политика, за разлика от много от неговите колеги социалисти. Той има политическите и умствени сподобности да подбира най-добрите играчи на масата, но е предпазлив и потаен. В лични срещи, лице в лице, той може да бъде едновременно и очарователeн и отблъскващ. Притесненията ни за тъмната страна на Овчаров са достатъчно основателни, за да сме против провеждането на срещи с неговите колеги на същото ниво в кабинета.

"Конфликт на интереси " ще бъде най-мекия начин да се опишат отношенията му с частния сектор - и руския и българския,.

Въпреки това, за разлика от някои други министри в това правителство, ние нямаме доклади за участието на Овчаров в корупция, пряко засягаща американски компании. В определена степен той е облагодетелстван лично от позицията си в правителството и изглежда, че това е най-вече заради топлите му отношения с различни руски енергийни интереси и български посредници, участващи заедно в сключването на големи сделки”.


Надолу



Тогава обаче срещу Р.Овч. се надига вълна от засегнати, политици, икономически структури, вероятно и чужди икономически интереси. Следват бързи действия.

През 2006 г. Овчаров е замесен в аферата с "Топлофикация-София" за източване на дружеството, първо защото като министър има свои представители в управлението, и второ, след като в медиите е публикувано писмо от обвиняемия бивш директор на "Топлофикация" Валентин Димитров, в което той търси помощ от „Р. Овч.“

В началото на май 2007 г. директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров обявява пред медиите, че Овчаров го заплашва чрез посредници заради разследване на опит за скрита приватизация на "Булгартабак холдинг". Александров пък е обвинен, че е лобирал за частни интереси в „Булгартабак“, Държавния резерв и хазарта. В последствие министър-председателят Сергей Станишев уволнява двамата заместник-министри, замесени в скандала - на икономиката Корнелия Нинова и на бедствията и авариите Делян Пеевски. На 5 май 2007 г. Румен Овчаров подава оставка и излиза в отпуск.

След това Овчаров отново е депутат в 40-то НС. Председател е на Комисията по бюджет и финанси, член е на Комисията по енергетика.

Овчаров е изпълнил това, за което е бил отгледан като политик и държавник, втора атомна централа има, поне на хартия и договор, неговите приятели и крепители временно го изоставят. Но както се вижда, дават му време да се съвземе в Народното събрание и да продължи да дърпа конците в енергетиката, макар и вече извън светлината на прожекторите.

Кариерата на братът масон, който отговаря за енергетиката обаче тръгва надолу. Дали е сбъркал нещо при изпълнение на указанията и при защита интересите на силните хора в руската енергетика или у нас друго лоби взема връх, не е ясно. Вижда се само как на мястото на доскорошния любимец на Русия в енергетиката се появяват други – вероятно под натиска на Сергей Станишев, новия лидер на БСП, който не иска да има нищо общо с компрометирани и изиграли ролята си политици. Овчаров постепенно е изтикан, а преди последните избори изпада от листите за депутати.


Ракетата „Фронтиер”



Но да не жалим толкова много за временния неуспех. Неговите връзки с друг възпитаник на московския ВУЗ - Красимир Георгиев – вероятно са подплатили добре финансовото му състояние. Едно от станалите модерни през последните години СРС-та показва част от айсберга, наречен „Фронтиер”, както и тясното взаимодействие на Овчаров с тази фирма. Данните са от справката на записите, направени от службите:

Предмет на обсъжданията е възможността още преди началото на 2007 г. паралелно с прекия договор за строителство на АЕЦ „Белене” да бъде сключен и договор за доставка на горива за атомната електроцентрала. Целта е доставката да бъде поверена на руска фирма. От разговорите е ясно, че тези въпроси са обсъждани и съгласувани с Румен Овчаров. В разговор с Виталий (не се уточнява кой е този човек) Красимир Георгиев му казва да изчака датата 20 октомври, последната среща на върха на ЕС, след което той ще активира министъра по някакъв начин да предприеме действия, които да допринесат за одобрението”.
В друг разговор с Виталий от 26 октомври 2006 г. Георгиев уточнява, че предния ден е имал срещи с Овчаров, който е помолил да съгласуват предварително проект за меморандум, тъй като му предстои среща с премиера, на която би искал да уточни коя позиция отпада и коя е договорена. Георгиев уточнява – по принцип двама души ще решават – Станишев и Овчаров. Георгиев споделя информация, която е държавна тайна – прието е решение, на 31-и обявяват "Атомстройекспорт" за победител в търга за АЕЦ „Белене”.

Според бизнесмени от енергетиката, фирмата „Фронтиер” е навсякъде, където играят големи пари - имоти, петролопроводи, магистрали, печатане на винетки, офсетни сделки за армията, приватизацията на „Булгартабак”.

Когато Георгиев е бил на партийна работа в Енергопроект, там е работил и Овчаров. Преди да стане министър, жената на Овчаров е била бизнес партньор на Красимир Георгиев и не е изключено, това партньорство чрез някоя „офшорка” още да продължава.



Очевидно Овчаров се чувства много обвързан и задължен на Геогиев, защото той жертва дори и министерския си пост, за да спаси олигарха от прокурори и съд.

“Фронтиер” е консултант по много сделки между държавата и частни фирми. Договорите са сключвани при различни правителства, но най-вече при това на „тройната коалиция” начело с БСП. „Фронтиер” почти винаги е от страната на частния интерес, а компанията се е специализирала в разработване на проекти, без да се занимава с управлението на активи. Второстепенната дейност възлагали на други фирми подбирани от Георгиев. Това е една от най-големите и най-мощни икономически групировки в България, с клонове и в чужбина.

Красимир Георгиев е съдружник с Георги Сотиров, управител на “Металконсулт БГ”, регистрирана на Бахамските острови. Техен партньор е и българския ерменец Едуард Манукян – канадски гражданин, който е съдружник и в дъщерни фирми като Frontier Enterprises – компания с клон в Мюнхен. Тя координира преноса на технологии от Изток към Запад на широк фронт – от телекомуникации до заводи.

Към групата принадлежи и Frontier Recycling Limited, съдружие на Simplified Solutions и Inolion – фонд за инвестиции, управляван от Credit Lyonnais. В групировката участва и SIPI Metals – корпорация в Чикаго, преработваща ценни метали.Офшорните фирми на Фронтиер са малко познати, но една част от тях се разкриха при аферата с Топлофикация София. Красимир Георгиев, състудента на Овчаров е не само учредител, основен акционер, но и неоспорим ръководител на групировката.

Какъв е интересът на бившия енергиен министър в гурпировката не е трудно да се отгатне. Това се вижда от най-значимите проекти на „Фронтиер” - комплекса “Марица – изток”; доставяне на ядреното гориво за “Козлодуй”; строеж на ски комплекс в Тетевенския Балкан; ВЕЦ “Цанков камък”; каскадата “Долна Арда”; както и язовир “Яденица” – част от ПАВЕЦ ”Чаира”. Фирмата е консултант и по сделките с “Ентърджи” и “Енел” в “Марица - Изток 3″. Двете компании са собственици на централата, срещу поети ангажименти за рехабилитация на блоковете за 600 млн. евро и с договор за дългосрочно изкупуване на електроенергията от НЕК на високи цени.

Както се вижда от тези факти, много пари минават през близката до Овчаров фирма. Но това, което не се вижда, е продължаващото влияние на бившия енергиен бос върху правителствата. Как иначе да си обясним и избора на една от създадените от Красимир Герогиев компании за разработване на терена Силистар в търсенето на нефт и газ. Медиите писаха през 2011 година, че решението за това е одобрено от Министерския съвет. Спечелилата компания е съсобственост на сочения в медиите като близък приятел на бившия енергиен министър Румен Овчаров и шеф на консултантската фирма "Фронтиер" Красимир Георгиев. Към момента Георгиев не фигурира в ръководството на "Фронтиер", а единствено в "Фронтиер адвайзърс", показва справка в ДАКСИ.

Някои дори свързаха падането на правителството на ГЕРБ с намерението му да отнеме лиценза на същата тази фирма „Ледербел”. Не че енергийната мафия няма пари и възможности да свали всяко правителство на България, ако не й играе по свирката, но това така остана недоказано. Фактите обаче са красноречиви – протестите тръгнаха от едни неочаквано високи сметки за ток, които взривиха общественото недоволство. Ако държиш някои лостове в ЕРП-тата, какво пречи да ги задействащ в удобния момент, се питат хора, запознати със ситуацията.

Но и без да му приписваме толкова сила и мощ, Румен Овчаров си остава номер едно в родната енергетика. Рано или късно той ще се върне на бял кон в управлението, твърдят негови приближени. Освен ако конюктурата не промени отново приоритетите на неговите покровители или не се появи нов кандидат да ги представлява у нас.
17.
Чичо Пенчо
31.10.2016 20:18:48
0
0
Оставете Димитър Николов, най-добрият кмет е! А знаете ли че, ....

Сашо Диков пътувал до Бургас, за да си говори часове с Недялко Йорданов. Интервюто му бе пуснато на запис в предаването „Дикоff” по Нова телевизия. Който се е потресъл от видяното, да се подготви за още – щяло да има и втора „серия” – в следващото предаване на Диков.

От цялото интервю публиката трябваше да остане с усещането колко свирепо репресирана е фамилията на Недялко Йорданов и синовете му Асен Йорданов и Недялко Недялков от ДС.
В желанието си да пласира образа на сина си Недялко Недялков /издател на най – гнусните жълти издания в. Контра и в. Шок, по-късно издател и на в. Уикенд”, а сега на жълтата агенция Пик/ като „сериозен журналист”, Недялко Йорданов направи невъобразим гаф и призна онова, което иначе синът му Недялко Недялков отрича яростно.
В жалбата си срещу сайта АФЕРА същият син Недялко Недялков иска стотици хиляди левове от АФЕРА и журналистката Веселина Томова и заради това, че АФЕРА и Томова посочиха, че Недялко Недялков бе издател в сянка и ортак с Алексей Петров във в. „Галерия“.
„Директно съм посочен като един от създателите на вестник „Галерия”, което категорично не е вярно.”, пише в една от исковите си жалби Недялко Недялков.
Ето какво каза обаче бащата на Недялко Недялков – Недялко Йорданов в интервюто си за Сашо Диков:
„Н.Й.: Да си журналист в момента е много страшно. И двете ми момчета са се набутали в момента в най-врящия казан на това, което става наоколо.
С.Д.: Абе, сега хората сигурно ще си кажат, че единия, Асен май прави сериозна журналистика, ама другият с жълтурии си изкарваше хляба сума ти време…
Н.Й.: Какво значи жълтурии? Уикенд беше създаден в един гараж. Аз съм свидетел. Можеш ли да си представиш? Две момчета. Това беше някаква…, те бяха гениални момчета тогава. Две момчета от един гараж.
С.Д.: Абе, сума ти лъжи са изсписали…
Н.Й.: Ами сигурно… Ами те… Макар че бяха заедно, единият правеше едно, другият друго. Единият се занимаваше с жълтуриите, другият с друго…
НА НЕДЯЛКО ВЗРИВИХА РЕДАКЦИЯТА. ВЕСТНИК ГАЛЕРИЯ И ВЕСТНИК РЕТРО, КЪДЕТО АЗ ИМАХ СТАЯ. ТОЗИ ВЗРИВ ПРЕЗ НОЩТА ЩЕШЕ ДА УБИЕ МОМЧЕТО ТАМ… Недялко ми беше подарил, понеже знае, че любимият ми поет беше Кирил Христов, един много скъп портрет на Борис Денев, събирал пари да ми го купи, единственият автентичен портрет на Кирил Христов рисуван от натура. И осколките от бомбата пробиха на десетина места портрета и аз си го прибрах вкъщи, и не го давам за реставрация, като документ за това че в демократично време може да стане това.
Не знам дали знаеш, аз бях приятел с Бойко Борисов. И тогава написах едно писмо, защото той направи тогава изявление, че те сами са си взривили редакцията и викаха на разпит даже Недялко. И аз му написах едно писмо, защото това беше и дело на неговия министър Цветанов, и му написах, че докато този човек Цветанов е негов министър, той няма никакъв шанс. Тогава скъсахме връзките си, дипломатическите отношения. Той е бил тука, в тази стая, играли сме в 12 часа посред нощ тенис…”.
Какво излиза от думите на Недялко Йорданов?
- Че са взривили РЕДАКЦИЯТА НА НЕДЯЛКО. Синът. Въпреки че Недялко Недялков продължава да отрича изобщо, че има нещо общо с в. Галерия. Предполагаме, че никой няма да повярва на лакардиите в контра-аргумент, че някой е тръгнал да взривява пенсионерския вестник „Ретро”, и че заради това Недялко Йорданов се пъчи, че си пази портрет с осколки от взрива, за който синът му „събирал пари” да му го купи, ех…
- За издателските „умения” на Недялко Недялков в гнусните жълти вестници в. Контра и Шок и дума не обелва нито Сашо Диков, който зяпаше услужливо като дръжка на микрофон, нито бащата Недялко Йорданов. А в тях бяха оплюти отвратително почти всички известни лица на България. Но пък много мръснишки при описанието на създаването и правенето на в. Уикенд, поетът Недялко Йорданов разграничава писането на „жълтуриите” така – „единият пишеше жълтурии, другият – друго…”. Нали се сещате, че визираният „единият”, който пише жълтуриите не е синът му Недялко Недялков?! Така пласмента бе отровно нечистоплътен – издателят на „Уикенд” Мартин Радославов – жълтурестият, а пък Недялко Недялков, който бе осъден на три инстанции като клеветник – чистият като сълза – „гениален”.
- Докато в. Галерия е писал против властта на ГЕРБ, става ясно, че бащата на Недялко Недялков /”НА НЕДЯЛКО ВЗРИВИХА РЕДАКЦИЯТА”/ бил приятел на Бойко Борисов и даже играели тенис в 12 през нощта…
Това обаче не стигаше за да бъде изпълнено журналистическото мероприятие, заради което Сашо Диков бе пропътувал пътя до Бургас.
Недялко Недялков, затаете дъх, бил репресиран още, още и още:
„Малкият син Недялков, за някакво там, не знам какво станало, в някакъв дневник, ученик, нещо направил, четири момчета ги арестуваха, 12 часа ги разпитваха.. И там написал нещо „аз вярвам на своите приятели” и те са го били с листа по главата – как тия неща ще ги разправяш на баща си, не на нас…”
Шапки долу! Клеветникът Недялко Недялков го били с лист по главата, дайте му орден за репресии от ДС!
„Сашо Диков: Верно ли е, че На 5 ноеври 1989 г. от ДС са ти казали следим те, даже знаем какво правиш с жена си…
Н.Й.: Точно така, в съседната стая имаше микрофонче…Тогава правех пиесата „Страшния съд” на Стефан Цанев и тя беше много остро политическа и шефът на подслушването дойде в антракта и каза внимавай – така и така, всичко знаем за тебе… И след това един близък мой, на който съм задължен и беше в тези служби, и който ми даде с риск на живота си, дето се казва, един документ за баща ми, нали, тогава ми каза точно как е било – влиза той и чува разговора с Ивана и пет души седят, и слушат, и се кефят...”
Сашо Диков зяпа с полуотворена уста. И не пита – кой е тоя „шеф на подслушването”, дето в антрактите уведомява точно Недялко Йорданов, репресираният, че го подслушват… Сашо Диков мълчи и не пита и кой е тоя „човек от службите”, дето „с риск за живота си” дал пак на подслушвания Недялко Йорданов документ /?!?!/ и му разказал как бил влязъл в стая и пет души слушали какво правел с жена си.
Сашо Диков можеше да се допита до спецове от службите и от бившата на ДС, за да му разяснят технологията на подслушването и като как влизат и излизат на мотовили пет души в една стая, където едва ли не всички се занимават с деянията на Недялко Йорданов и жена му.
Веднага след „интервюто” на Диков с бащата на Недялко Недялков във Фейсбук Любо Кольовски написа следния коментар, който като че обяснява всичко:
„Спомените на Недялко Йорданов разказани преди минути при Стажанта, силно ме презвикаха да кажа нещо и аз. След като от него научих, че една негова пиеса едва не свалила Тодор Живков от власт. През ранната есен на 1968 г., годината на Пражката пролет. И без да искам се сетих за вчера, когато се срещнах с едни виртуални приятели в една реална кръчма. Хора най-различни – леви, десни, центристи, всякакви. Обаче обединени от едно – да са си симпатични, да си харесват усещането за смях, да обичат хубавия виц, да си кажат на глас кой какво мисли и защо така го мисли.
На пръв поглед спомените на поета Йорданов и живописната сбирка на едни съмишленици нямат нищо общо. С изключение на едно нещо, което се вижда само, ако човек се вгледа по-внимателно – симпатягите от сбирката в кръчмата в по-голямата си част избягваха упорито да използват във фразите си думата „аз“. Нито пък някой от тях направи опит да се изкарва репресиран, преследван и пр. революционни и реваншистки състояния. Та ми иска да му кажа на поета Йорданов да си направи поне една ревизия на спомените, че и втора ревизия, както казват печатарите и коректорите, няма да му е излишна.
Хубаво е, че тоталитаризма си отиде. Лошото е, че мутризацията зае мястото му. Или тоталитаризма и мутризацията ще родят нов вид активни борци? Ако е така, значи всичко си е такова, каквото беше преди 10 ноември.
Иначе между стиховете на поета Йорданов има много стойностни неща, но аз нямам ресурса на литературен критик. Така че, мнението ми няма никакво значение за поетите.”
АФЕРА се свърза със Сашо Диков и го попита като е бил толкова път до Бургас аджеба, защо не зададе въпрос на Недялко Йорданов, след като е бил толкова репресиран от ДС, какви длъжности е заемал по времето на Тодор Живков тогава. Сашо Диков рече, че „доколкото си спомнял, май, във втората част” бил питал „нещо такова”. На въпрос на АФЕРА защо не е контрирал това героично възвеличаване на жълтия издател Недялко Недялков, който бе изкаран едва ли не и с „взривена редакция и вестник Галерия”, още повече, че отрича да има нещо общо с в. Галерия, Диков мълча дълго, хъмка-мъмка, и изрече – „ами, аз … какво да ти кажа… нали казах … там за жълтуриите….”.
Afera.bg
16.
бургазлия
31.10.2016 17:01:32
1
2
Нека Бургас да бъде домакин на повече такива форуми. Заслужаваме го
15.
Абе ей
31.10.2016 14:27:54
0
4
Ама Тодор Йосифов, нещо много страни от тях.. и все сам ходи, на такива събития
14.
LPP
31.10.2016 14:27:39
0
2
Площта на Черно море е 425 000 km², максималната дълбочина е 2212 m, а средната – 1253 m. Най-голямата дължина е между градовете Бургас и Кобулети – 1167 km, а най-голямата ширина – между Березанския лиман и нос Гиресун – 624 km. В най-тясната част между нос Сарич (полуостров Крим) и нос Керемне (полуостров Синоп) ширината е 263 km. Черно море вмества около 537 хил. km³ вода.

Поради обилния приток на речни води, морската вода на Черно море е по-слабо солена (1,73 %), отколкото в Средиземно море и в световния океан, които имат соленост около 3,6 %. Чистите води в открито море имат син до зеленикаво-син цвят, а край бреговете (вследствие наличието на наноси) – най-често зелен цвят. Прозрачността на водата в открито море достига 30 m, а край бреговете е 1 – 2 m. През летните месеци морската вода по крайбрежието се затопля до 24 – 28 °С.

Поради малките му размери, в Черно море се образуват незначителни приливи и отливи (3 – 8 cm). При буря ветровете предизвикват значително по-големи колебания на морското равнище (10 – 20 cm). Основното морско течение в западната част на Черно море е в посока, обратна на движението на часовниковата стрелка. По българското крайбрежие то е от север на юг.

В древността морето е наричано Понтос Аксинос, Евксински Понт.[1] През Черно море минава едно от разклоненията на средновековния Път на коприната, свързващо Европа през Кавказкия регион и Централна Азия с Китай. Днес по това направление минава трасето на трансконтиненталния транспортен коридор Трасека (TRACECA, TRAnsport Corridor Europe Caucassus Asia, Транспортен коридор Европа – Кавказ – Азия).

Черно море има положителен воден баланс, като 300 km³ вода преминава в Мраморно и Егейско море всяка година.

Международен ден на Черно море е 31 октомври.
13.
Черно Море - Фауна
31.10.2016 14:17:23
0
2
В Черно море са установени 1966 вида животни. Сред тези животни са включени и редица средиземноморски видове, за които се смята, че не могат напълно да се адаптират към условията за живот в Черно море.

Рибите и бозайниците преминават от Мраморно в Черно море активно. Една част от тях остават завинаги в него като запазват способността си да се размножават, а други навлизат само за определен период от време с цел намиране на храна, а след това се връщат в Мраморно море за да се размножават. Черно море е обитавано от около 180 вида риба и три вида делфини. До последната четвърт на ХХ в. в Черно море живее и застрашеният тюлен монах.

Планктонните морски организми, които не могат да плуват биват транспортирани от теченията. Те се внасят чрез течението идващо през Босфора, след което голяма част от тях попада в повърхностните течения. Така биват разселвани в различни краища на морето. В Черно море средиземноморската дънна фауна е заела постепенно цялата шелфова зона. Разпределението и е неравномерно и могат да се разграничат три фаунистични района:

Първият обхваща акваторията ограничена от южния бряг на Крим, Кавказкото крайбрежие и източната част на Анадолското крайбрежие. Заселен е с най-типичната за Черно море фауна.
Вторият район се простира на запад от южния бряг на Крим и стига на юг до нос Емине.
Третият район обхваща южната половина на западното крайбрежие и западната половина на Анадолското крайбрежие. Този район се намира под относително най-силно влияние на средиземноморските води и поради тази причина тук се срещат някои средиземноморски видове, които не обитават други части на Черно море.
Поради това, че температурите в Черно море са сравнително по-ниски от тези в Средиземно в него са се заселили по-студенолюбиви средиземноморски обитатели, каквито са преди всичко видовете от североатлантически произход. Така например от морските гъби обитаващи Черно море 82,8 % са североатлантически, а само 17,2 % са средиземноморски ендемити.

Приблизително 20 % от фауната на Средиземно море е имигрирала и се е заселила в Черно море. Преминаването на средиземноморските животни в Черно море и днес продължава. Постоянно се откриват нови видове преселници от крайбрежието на Америка, Западна Европа, Япония и други. Наскоро са открити два вида морски жълъди намерени като обрастители по корабите. Откривани са и видове, за които учените са предполагали, че поради ниската соленост на Черно море не могат да живеят в него.

Поради връзката си в миналото с Каспийско море се срещат и известен брой каспийски реликти. Най-много автохтонни видове се срещат между ракообразните, червеите, мидите, охлювите и рибите. Около 80 % от реликтната фауна има морски произход. Приема се, че тя е далечен наследник на фауната в древния океан Тетис.

Черноморската екосистема приютява множество черупчести. Сред около 90-те вида черупчести основен вид е Черната морска мида (Mytilus galloprovincialis), населяваща различни скалисти биотопи от повърхности скали до 50 - 60 метрови дълбочини. Тази мида е един от най-активните филтратори на морската вода, преминаваща през нейния бранхиален филтър, задържащ планктон и детрит, с които мидата се храни. Нейната популация силно намалява вследствие от отварянето на хранителната верига в черноморската екосистема и навлизането на инвазивни видове като рапана (Rapana thomasiana).[5]
Около 17,8 % от черноморските риби са типично сладководни и се размножават в прилежащите реки. Към тях спадат представителите на разредите шараноподобни и бодлоперки. Те понасят известна степен на осоляване на водата като така успяват да ползват хранителните ресурси в прибрежната зона на морето. Към тази група се отнасят и някои видове от семействата есетрови и пъстървови. Последните живеят в типично морски условия, но за да се размножат и хвърлят хайвера си мигрират в реките (анадромни видове). Следващата, най-малка по численост група (10,7 %) е представена от видовете понтийски реликти. Това е групата на селдовите и попчетата, някои от които (карагьоз (Alosa pontica) и харип (Alosa caspia)) също са анадромни. Най-многочислени са видовете с морски и океански произход. Те съставят 71,5 % от рибите в Черно море. Към тази група спадат както типични средиземноморски ендемити, така и видове от Червено море и трите океана (спарови (Sparidae), зеленушки (Labridae), Морски кучки (Blenniidae), минокопи (Sciaenidae). Сред тях има и някои бореално-атлантически реликти като трицона (Sprattus sprattus) и писия (Pleuronectes flesus). Друга все по-нарастваща група е тази на привнесените или появили се в Черно море риби в резултат на промяната на състава на зоо- и фитопланктона. Такива са регистрираните в последните години финт (Alosa fallax), малък тунец (Euthynnus alletteratus), прилепало (Echeneis naucrates), хек (Merluccius merluccius).[6]
12.
Рунчев
31.10.2016 14:05:42
0
5
Кой е Димитър Николов? - каре


Оказва се, че той е крупен контрабандист от близкото мафиотско минало на България. Кандидатът за Кмет е държал години наред добре разработен канал за нелегален внос у нас на сухо мляко от Молдова и ОНД през Дунав мост. Публикации за това вече се появиха в някои национални медии. Заради тази си престъпна дейност Николов е осъден с присъда на Бургаския районен съд и дори в момента срещу неговата Еднолична фирма “Бове – 1” има действащи следствени дела и прокурорски преписки. Николов е разкрит от Митническите власти да представя подправени фактури и да подменя истинските. Във въпросните фактури има различни доставчици и различни фирмени адреси на “Бове – 1”, нито един от които действителния по съдебно решение. Така той е укривал десетки хиляди килограми сухо мляко, което е вкарвал с ТИР-ове през Дунав мост. Заради престъпленията срещу Николов са съставени Митнически Актове, Наказателни постановления, Съдебни решения и Изпълнителни дела от Агенцията за държавни вземания за принудително събиране на сумите, с които е ощетил държавния бюджет. “Уикенд” разполага с документи, доказващи, че Кандидат – Кметът е измамил държавата с над половин милион лева, което за момента на престъплението са били страшно много пари. Източници от кухнята на подобни далавери са категорични, че никой вносител не би действал в продължителен период толкова смело в престъпна дейност, без да има сигурен гръб и протекции на политическо и държавно равнище. Добре покриван като Областен Председател на СДС, докато бе в управление, и настоящ водач на синята листа в Общинския съвет на Бургас, един изпечен стопански престъпник /признат от съда/ застава зад друг актуален политически чадър, за да се спаси от заслуженото наказание, което трябва да понесе за престъпленията си.. Ако разбира се България беше нормална законова държава по европейски стандарти и корупцията в страната не превръщаше вчерашните престъпници в настоящи управници, с власт да се разпореждат със съдбите на милионите българи.
11.
За Черно Море
31.10.2016 13:37:18
0
0
Изчислено е, че 70 % от общото количество отпадъци, вливащи се в Черно море, идват от шестте черноморски страни. Част от тези отпадъци и останалите 30 % (от другите 11 страни, които нямат излаз на Черно море) се вливат в Черно море чрез Дунав. Като се прибави липсата на големи течения, недостатъчната циркулация на водата и големите количества вливащи се хранителни вещества, екологичното състояние на Черно море все повече се влошава.

Отчитайки сериозното влошаване на екологичното здраве на Черно море, шестте черноморски държави – България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна – подписват през април 1992 г. в Букурещ Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване (Букурещката конвенция), която представлява правна и дипломатическа платформа за съвместни действия.

В Черно море, подобно на всеки друг морски басейн, има екологични проблеми, предизвикани от човешката дейност, и доколкото то е доста изолирана водна среда, тези проблеми са още по-обострени в сравнение с отворените гранични морета, имащи свободен водообмен с океана.
10.
Дневен Хороскоп
31.10.2016 13:31:17
0
0
ОВЕН
По­не­дел­ник има ус­пеш­но раз­ви­тие за Ов­ни­те. Денят е бла­гоп­рия­тен за кон­так­ти и под­пис­ва­не на ра­бот­ни до­го­во­ри. В про­фе­сио­нал­но от­но­ше­ние ще има­те осо­бе­но пло­дот­во­рен ден, но не бъ­де­те наив­ни, за­що­то някой мо­же да се въз­пол­зва и да ви при­чи­ни фи­нан­со­ви за­гу­би. Биз­нес­ме­ни­те трябва да из­бягват кон­флик­ти.

ТЕЛЕЦ
В по­не­дел­ник вие сте из­ра­зи­тел­ни и ус­тре­ме­ни и в със­тоя­ние да пос­тиг­не­те ви­сок ус­пех в лич­ни­те или в про­фе­сио­нал­ни­те ви де­ла. Не прояв­явай­те аг­ре­сив­ност при важ­ни за вас кон­так­ти, за­що­то мо­же да се про­ва­ли­те. Бъ­де­те уме­ре­ни и ре­зул­та­тът от то­ва ще бъ­де по­ве­че от по­ло­жи­те­лен. Денят е мно­го до­бър за фи­нан­со­ви за­ни­ма­ния.

БЛИЗНАЦИ
Осо­бе­но до­бър ден е по­не­дел­ник за вас и ще бъ­де ус­пе­шен във всяко от­но­ше­ние. На ра­бот­но­то си място някои от вас ще проявят не­до­волс­тво и е въз­мож­но да се по­чувс­тват зат­руд­не­ни. Но то­ва съ­стояние е вре­мен­но. Доб­ри прия­тел­ски кон­так­ти ще имат мно­зи­на от вас с въз­мож­нос­ти за осъ­щест­вява­не на взаим­ни пла­но­ве.

РАК
По­не­дел­ник е бла­гоп­рия­тно на­ча­ло за ва­шия про­фе­сио­на­лен и де­ло­ви жи­вот през сед­ми­ца­та, но трябва да се съоб­ра­зи­те с някои мно­го важ­ни не­ща, за да не се объ­рнат об­стоя­телс­тва­та про­тив вас. Пър­во­то важ­но ус­ло­вие е да проя­ви­те уме­ре­нос­т във всич­ко, в то­ва чис­ло вли­зат пре­до­вер­ява­не­то и раз­кри­ва­не­то на на­ме­ре­ния­та.

ЛЪВ
Лип­са­та на ин­фор­ма­ция по ин­те­ре­су­ва­щи ви въп­ро­си е най-при­тес­ни­тел­но­то явле­ние за вас. В та­зи връз­ка днес опи­тът ви да си я на­ба­ви­те по въп­ро­си, за кои­то на­ми­ра­те, че се раз­ви­ват зле, ще бъ­де фа­тал­на стъп­ка. Ос­та­ве­те не­ща­та та­ки­ва, как­ви­то са. Съ­щес­тву­ват из­вес­тни въз­мож­нос­ти някой да ви съз­да­де про­фе­сио­нал­ни труд­нос­ти.

ДЕВА
По­не­дел­ник е ден за ус­пе­хи при вас, пъл­но­та и изо­би­лие. Днес няма да има­те ни­как­ви проб­ле­ми от де­ло­во или про­фе­сио­нал­но ес­тес­тво. Еди­нстве­но неп­рия­тно явле­ние е опи­тът на някой от зао­би­кал­ящи­те ви да ви шпио­ни­ра. То­ва на­ла­га да не каз­ва­те ни­що за на­ме­ре­ния­та си. Днес трябва да се от­нас­яте с по-мал­ко до­ве­рие към око­лни­те.

ВЕЗНИ
По­не­дел­ник е мно­го ва­жен ден за ва­ши­те взаи­моот­но­ше­ния с прия­те­ли или род­ни­ни. Те­зи, кои­то се об­ръ­щат към вас за по­мощ, неп­ре­мен­но имат нуж­да от та­ка­ва и не­дей­те да им я от­каз­ва­те. Някои от вас ще се опи­тат да “пра­во­раз­да­ват”, оп­ре­деляй­ки кой зас­лу­жа­ва ми­лост и кой не. Ина­че денят се ха­рак­те­ри­зи­ра с ус­пе­хи.

СКОРПИОН
Днес си­ла­та на Скор­пио­ни­те е из­ра­зи­тел­на, но об­стоя­телс­тва­та не ви поз­вол­яват да дей­ства­те. Съ­щес­тву­ват зад­ръж­ки, кои­то в някои слу­чаи са у са­ми­те вас. Днес най-доб­ре ще се раз­ви­ват ва­ши­те про­фе­сио­нал­ни де­ла и трябва да на­со­чи­те из­цяло ене­ргия­та си на­там. Не пол­звай­те деня за важ­ни фи­нан­со­ви де­ла.

СТРЕЛЕЦ
Денят ви из­правя пред за­ви­си­мост от оп­ре­де­лен кон­такт, най-ве­роя­тно от де­ло­ви пор­ядък. Ако го осъ­щес­тви­те, ва­шият ус­пех не под­ле­жи на съм­не­ния. Във фи­нан­со­ви­те де­ла по­не­дел­ник има не­га­ти­вен из­раз. Ще претърпите някаква загуба. Ус­пех ще пос­тиг­не­те в де­ла, свър­за­ни с ад­ми­нис­тра­ции и ин­стан­ции от дър­жа­вен пор­ядък - по­ли­ция, съд, про­ку­ра­ту­ра.

КОЗИРОГ
Тру­ден е по­не­дел­ник и мо­же би някои ще имат здра­вос­лов­ни проб­ле­ми, кои­то няма да им да­дат въз­мож­ност да реа­ли­зи­рат де­ло­ви­те си на­ме­ре­ния. От дру­га стра­на, ще има­те про­во­ка­ция от чо­век, кой­то ми­на­ва за ваш прия­тел и ще се стре­ми да ви из­ма­ми. Не го допускайте близо до себе си. Бъ­де­те настоятелни в ад­ми­нис­тра­тив­ни ин­стан­ции, вие сте в правото си да получите информацията.

ВОДОЛЕЙ
Денят за вас се ха­рак­те­ри­зи­ра с при­до­бив­ки и ус­пех. Необ­хо­ди­мо е да проя­ви­те по­ве­че от по­ло­жи­тел­ни­те си ка­чес­тва ка­то ак­тив­ност, усет за хар­мо­ния и спо­соб­нос­тта ви да убе­жда­ва­те. Мно­зи­на имат до­маш­ни проб­ле­ми, кои­то са про­дъл­жи­ли по-дъл­го от оча­ква­но­то, но понеделник бележи техния край. Мо­же­те да се въз­пол­зва­те от къс­ме­та за реа­ли­зи­ра­не на фи­нан­си.

РИБИ
Мно­го ус­пе­шен е по­не­дел­ник и съз­да­ва доб­ри въз­мож­нос­ти за фи­нан­со­ва реа­ли­за­ция или ак­тив­ност на де­ло­ви план. При някои са въз­мож­ни зад­ръж­ки в де­ла­та по­ра­ди лип­са на дос­та­тъч­но ин­фор­ма­ция, но ще мо­же­те да си я на­ба­ви­те още днес. С по-гол­ямо вни­ма­ние трябва да се от­нас­яте към пред­ло­же­ния от стра­на на прия­те­ли, които не ви дотам предани.
9.
НТСхема
31.10.2016 13:16:15
1
5
Кой е Димитър Николов? - каре


Оказва се, че той е крупен контрабандист от близкото мафиотско минало на България. Кандидатът за Кмет е държал години наред добре разработен канал за нелегален внос у нас на сухо мляко от Молдова и ОНД през Дунав мост. Публикации за това вече се появиха в някои национални медии. Заради тази си престъпна дейност Николов е осъден с присъда на Бургаския районен съд и дори в момента срещу неговата Еднолична фирма “Бове – 1” има действащи следствени дела и прокурорски преписки. Николов е разкрит от Митническите власти да представя подправени фактури и да подменя истинските. Във въпросните фактури има различни доставчици и различни фирмени адреси на “Бове – 1”, нито един от които действителния по съдебно решение. Така той е укривал десетки хиляди килограми сухо мляко, което е вкарвал с ТИР-ове през Дунав мост. Заради престъпленията срещу Николов са съставени Митнически Актове, Наказателни постановления, Съдебни решения и Изпълнителни дела от Агенцията за държавни вземания за принудително събиране на сумите, с които е ощетил държавния бюджет. “Уикенд” разполага с документи, доказващи, че Кандидат – Кметът е измамил държавата с над половин милион лева, което за момента на престъплението са били страшно много пари. Източници от кухнята на подобни далавери са категорични, че никой вносител не би действал в продължителен период толкова смело в престъпна дейност, без да има сигурен гръб и протекции на политическо и държавно равнище. Добре покриван като Областен Председател на СДС, докато бе в управление, и настоящ водач на синята листа в Общинския съвет на Бургас, един изпечен стопански престъпник /признат от съда/ застава зад друг актуален политически чадър, за да се спаси от заслуженото наказание, което трябва да понесе за престъпленията си.. Ако разбира се България беше нормална законова държава по европейски стандарти и корупцията в страната не превръщаше вчерашните престъпници в настоящи управници, с власт да се разпореждат със съдбите на милионите българи.
8.
*********
31.10.2016 13:08:35
0
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
7.
рибар
31.10.2016 12:48:40
0
6
Добре, че гербаджиите направиха малко пристанища по черноморието, че до преди няколко години бяхме жив зян а пък гърците ги имат от 30 години и повече пък не са нищо повече от нас!
6.
Аз
31.10.2016 12:44:48
3
0
А е в тоя флагман само тролове ли има. Не може всяка новина която отворя и да виждам едни и същи плюнки
5.
Ангелина
31.10.2016 12:42:18
3
1
Изглежда като успешен форум, най-малко заради гостите и участниците. Темата на форума е важна за всички, не само наша държавна и общинска воля трябва но и международна от всички 6 страни с територии в Черно Море
4.
mime
31.10.2016 12:40:36
1
8
Хайде в Лазур и Братя Миладинови има още места за коопераций
3.
Д.Николов
31.10.2016 12:39:02
1
7
Дойдоха да им раздам по едно място за хотели
2.
до кмета
31.10.2016 12:03:14
3
5
Аз ако съм на кмета на мястото ще им тегля една на всички.Взимам си жената и децата и си харча парите на някой остров поне една година.То голямо натоварване бе посрещане изпращане обински дела, президент и ко ли не.
1.
*********
31.10.2016 11:57:30
2
10
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори