×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Първо във Флагман.бг: Ето кои са арестуваните от ИАРА и как са източвани еврофондове (обновена)


Първо във Флагман.бг: Ето кои са арестуваните от ИАРА и как са източвани еврофондове (обновена)
Говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова съобщи имената на задържаните
Тема в развитие
виж още
скрий
25 Октомври 2016, Вторник, 14:54 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Златин Георгиев, Петър Генов и Янчо Янев са задържани при спецакцията на ДАНС



Трима са арестувани във връзка с източването на еврофондове чрез „Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури”. Това каза говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова на извънреден брифинг в София.

Извършител на престъплението е Златин Георгиев – служител от ИАРА. Помагач е Петър Генов от сдружението „Морски звуци”. Третият задържан е шефът на ИАРА Янчо Янев, който знаел за източването на еврофондовете.

Злоупотребата е на стойност 59 972 лв. и е станала в резултат на представяне на неверни данни - например че дружеството „Капитан Зет” имало разрешение за улов на калкан за срок от две години.

Управител на това дружество е Бонка Тодорова, която е тъща на Златин Георгиев, който бил собственик на фирмата, преди да стане служител в ИАРА през 2015 г.

Неверните сведения са били във връзка с мярка 1.1 - „Публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни дейности” от приоритетна ос 1 – „Мерки за приспособяване на българския риболовен флот” по оперативна програма „Развитие в сектор Рибарство”.

Самата Тодорова не е знаела за източването и е била подведена, според прокуратурата.
Петър Генов е лицето, което чрез пълномощно от името на жената е поискал евросубсидията.
За измамата наказанието е от 2 до 8 години.

Флагман.БГ разполага с данни, че сдружението с нестопанска цел „Морски звуци” е регистрирано на ул. Еделвайс номер 5 в град Несебър, в сграда срещу сградата на Община Несебър. Тази неправителствена организация е партньор по реализиране на сериозен европейски проект, свързан със закупуването на "Мобилна система за мониторинг на повърхностните води на Черно море". Мястото на изпълнението е пристанището в гр. Несебър. За целите е трябвало да се закупи плавателен съд с екипаж минимум 8 души, оборудван със свръхмодерни прибори за автоматично вземане на проби и анализирането им на място. Финансирането на този проект е било по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”, с управляващ орган ИАРА. Реализацията на този проект за 266 870 лв. е отчетена през 2015 г.


Иззети са всички необходими документи. По разкриването на престъплението, за което се даде днешната пресконферения, са действали и шестима IT-специалисти.

В операцията са взели участие звеното „Антикорупция” към прокуратурата, ДАНС и Главна дирекция „Национална полиция” към МВР.

В момента в Бургас пред окръжен съдия са разпитвани двама във връзка с измамата, стана ясно от изявлението на Румяна Арнаудова. До нея на пресконференцията бяха Владимир Радославов от „Противодействие на корупцията в изпълнителната власт” към ДАНС и Мирослав Рашков – началник отдел „Икономическа полиция” към Националната полиция.

Специални разузнавателни средства не са използвани.
Румяна Арнаудова отказа да съобщи откъде са получили сигнала за източването, тъй като това можело да навреди на разследването.

Престъплението е станало в периода март – октомври 2015 г. На въпрос – защо службите са се задействали чак сега, Арнаудова отговори, че това е станало, след като са получили сигнала.

Тя отрече да е арестувана Галя Мачорска, считана за близка до Янчо Янев, каквито слухове се появиха.

Изземанията на документацията и компютрите е станало след разрешение на Софийския градски съд. 13 екипа са работили едновременно за разкриване на престъплението.
Случаят е само елемент от по-голямо разследване на няколко други престъпления. Засега обаче подробности не могат да бъдат дадени, за да не бъдат компрометирани действията на службите, стана ясно още от обясненията на говорителката на прокуратурата.

От държавното обвинение са внесли искане в съда Янчо Янев и Златин Георгиев да бъдат отстранени от длъжност. Ще бъде уведомена и министърът на земеделието, за да може и тя евентуално да предприеме действия в тази посока.

За спецакцията на ДАНС Флагман.бг съобщи пръв още преди 24 часа (ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ).

В категории: Темида , Крими


Би Ти Ви връща Цитиридис?
Би Ти Ви връща Цитиридис? 19/04/2024, Петък 12:14 0
13
Коментара по темата
13.
така така
26.10.2016 19:34:42
0
2
предизборни циркове
12.
Сл. бряг
26.10.2016 08:37:19
0
5
Галка защо не е подведена под отговорност и Михаил за какви договори говори, знае се нещо но се скрива , Петър П. знае за тези договори.....Тошко лаборанта - експертиза на водата ли ще извършва или ще сключва договори за улов на калкан?
11.
345
26.10.2016 00:01:34
1
3
Да се готвят от РДГ Бургас,ще имат гости!
10.
Страничен наблюдател
25.10.2016 22:09:22
1
3
Гледах едно събрание на бенефиценти по телевизията във връзка с рибарски проекти хората дето уж кандидатстваха по тези програми не знаеха къде се намират.60000 са пари за семки в проектите по рибовъдство и риболов.Ако разровят по добре свят ще им се завие на дансаджиите.
9.
Важно е да се знае
25.10.2016 20:01:40
2
8
Колко човека уволни и съкрати Янчо Рашков. Кои са назначените и имало ли е конкурси, членуват ли новоназначените и къде. Какво е компетентност за работа и има ли Янчо такава,самия той какво е завършил и как? Как без да знае е назначил крадец и му е пуснал заповед за скрапиране? На коя дата е издадена заповед за разпределяне на квотен улов от калкан на този Инспектор и защо тогава правителството прави план за калкана, разпределяне на квоти доста преди тази заповед на Рашков. Какво е правил в мирг Поморие -Несебър. За даляните го питайте лично него!!!!
8.
gyvko
25.10.2016 19:52:52
2
16
Ами тоя Николай Иванов, калинката от ГЕРБ и спасител на плажа , какво го жалите ?
В ареста и от там в затвора, ама за по-дълго, крадец ненаяден такъв...
7.
ДАНС
25.10.2016 19:23:39
4
11
И децата знаят, че ДАНС се управлява от Кръга ДПС.Пак мирише на платена поръчка към тях. Явно някой в София не иска в Бургас да има дирекция дори и тя да е свързана с морски дейности. Не стига че прилапват целия държавен бюджет ами сега и малкото, което постигна Бургас дойдоха и го осраха. И то за 60 000 лв и без грам доказателство. Сигнал имало...ала бала.Я да кажат колко милиона струват кебапчетата(кампанията) по изборите??? Ами гласовете, които ще се купят???
6.
Поздрав от Несебър
25.10.2016 17:43:51
2
39
Горе цитираните служители на ИАРА са назначени и обгрижвани от Бойчев, този дето държеше Цецка под ръка преди няколко дена!Около Бойчев само такива - престъпници,крадци и малоумници!Ама хубаво се наиграха!ИИИ гласувайте отново за ГЕРБ!
5.
burgas
25.10.2016 17:36:17
4
16
А на чичо кмет кога ще му направите акция или тиквоча го пази
4.
Музика, популизъм и лъжи!
25.10.2016 16:59:52
1
9
Големите географски открития , а Галка къде е ? Колумбе йебем ти откритието...
3.
ahahahah
25.10.2016 16:25:19
7
30
pak nqkvi mashtabni udari kvo sa 60000 leva pred miliardite iztocheni ot putishtata pak prah v ochite
2.
qw
25.10.2016 16:23:59
1
32
Така е , като не плащат членскси внос на пощенския гълъб
1.
несебър
25.10.2016 16:07:37
1
40
На адреса в Несебър, където е регистрирано сдружението Морски звуци има кооперация в която живее шефа на ИАРА Янчо Янев.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов Би Ти Ви връща Цитиридис? Би Ти Ви връща Цитиридис? Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Къщата е ултрамодерна, дворът е достатъчно голям, има и басейн. 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене По време на инцидента е имало много хора, седящи на масите Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът Още когато се усамотили да вечерят на плажа Валерия не издържала и споделила на Алек, че го желае страстно
Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо  Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея  Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори