×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Губернаторът на Бургас Вълчо Чолаков свика кръгла маса заради борбата с иманярството


Губернаторът на Бургас Вълчо Чолаков свика кръгла маса заради борбата с иманярството
Вълчо Чолаков стана патрон на инициативата и настоя да се предприемат по-сериозни мерки в опазването на културно-историческото наследство на Бургаска област
11 Октомври 2016, Вторник, 11:09 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

В залата на Морското казино представители на различни институции обсъдиха проблемите на иманярството и техните решения

Какви подходи трябва да се използват в Бургаска област, за да се опази от иманяри културно-историческото ни наследство. Това обсъждаха днес представителите на държавата, местната власт и експерти. 

Форумът се организира от Регионалния академичен център в Бургас, а патрон на събитието бе областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. Сред останалите гости, участвали в кръглата маса личаха имената на зам.-кмета на Бургас Руска Бояджиева, директора на бургаската библиотека – Мария Бенчева, зам.-областния управител Севдалина Турманова, шефа на Регионално управление на образованието – Бургас – Виолета Илиева, както и директорите на историческите музеи в Средец и Несебър

Кръглата маса даде начало на дискусията за опазването на културното наследство на бургаския регион – важна тема, която в последните години не е била приоритет на институциите.

Лектори бяха Николай Стоилков – началник на отдел Икономическа полиция в Бургас, Яни Толев – представител на отдел „Митници”, както и директорът на Регионалния исторически музей – Милен Николов.

Губернаторът Вълчо Чолаков обясни, че е много лесно човек да бъде патрон на подобна инициатива, когато е заобиколен от грамотни и интелигентни хора с иновативни идеи.



„Радвам се, че успяхме да организираме форума и поздравявам всички, участвали в организацията му. Аз, като човек, който е роден и израстнал тук, и като човек, който смята да възпита децата си по начин, който да ги накара също да останат тук, смятам, че историческото и културно наследство на региона ни е много важно. Всеки един от нас знае колко лесно се злоупотребява с него и колко трудна е всъщност борбата срещу хората, които искат да навредят по някакъв начин на това наследство. Пожелавам ви успех в тази трудна, но изключително важна инициатива”, заяви той и изказа надеждата си, че Бургас за пореден път ще се нареди в челните позиции на държавата и ще дава светъл пример за това как институциите в региона си помагат при справянето със сериозни проблеми.

Последвалите кратки презентации запознаха присъстващите с проблемите на иманярството и как то вреди неимоверно на културното наследство на бургаския регион. Николай Стоилков даде различни примери за това как са правени опити намерени артефакти да бъдат продавани в миналото.



„През 2009-та година имахме много интересен сигнал от Несебър. По време на изкопните работи по строеж в Несебър, багера намира кухина в земята. Оказва се, че са попаднали на гроб на знатна жена от преди близо 1500 години. В него намират уникална златна колекция от огърлици, пръстени и обеци от масивно злато. Беше направен опит колекцията да бъде скрита, но в последствие собствениците на парцела предадоха всичко доброволно и то сега може да бъде видяно в историческия музей в Несебър”, обясни той.

Според него основен проблем за бургаски регион е липсата на експерти, които да могат да направят качествена оценка на откритите предмети. „Случи се да намерим известен иманяр от региона. Успяхме да го убедим, че сме купувачи и той събра над 1200 артикула и ни ги донесе. Поради липса на експерти в Бургас, всички те бяха занесени в София и нито един от тези предмети не беше върнат в града. Иманярът беше задържан и осъден, но нищо от неговата колекция не достигна до бургазлии”, допълни Стоилков.


Милен Николов - директорът на Регионалния исторически музей в Бургас, обясни пред публиката основните проблеми, пред които институциите са изправени ежедневно


Директорът на археологическия музей в Несебър - Петя Кияшкина и диркторът на историческия музеи в Средец - Красимира Костова

В дискусията се включиха и представителите на регионалните музеи на Бургас, Несебър и Средец. От техните изказвания стана ясно, че всяка една община в бургаския регион има различни проблеми във връзка със запазването на културните ценности.

В следствие на събитието, организирано под патронажа на Вълчо Чолаков, стана ясно, че в бъдеще ще се работи още по-усилено за запазването на археологическите находки, важни за историята на региона.



Идва времето за отпуски
Идва времето за отпуски 19/04/2024, Петък 10:00 0
8
Коментара по темата
8.
mda facka
11.10.2016 22:38:29
1
7
Чакате да дойдат изборите но вече никой не ви вярва
7.
*********
11.10.2016 19:08:15
1
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
6.
Mihmet
11.10.2016 15:43:07
1
4
Ciganite sme sapun!
Ciganite sme sapun!
Ciganite sme sapun!
Ciganite sme sapun!

Ciganite sme sapun!
Ciganite sme sapun!
Ciganite sme sapun!
5.
до 1 и 2
11.10.2016 14:42:22
4
9
Ало селянина от 1 и 2, тоя зам. областен е от Варна ама нищо ти го пращай в Карнобат
4.
Кирчо
11.10.2016 14:31:34
2
17
Мине не мине време и тоя да отбележи някаква работа от безчислената си служба и събира разни хрантутници на банкет за снимки..,вече виждам края на и без това крехката му политическа кариера
3.
Kriviq MAc Draiv
11.10.2016 14:25:22
0
3
Za vashi glasuvami pak
Nashiot liobimec ste poneni razbirvate
2.
a sega
11.10.2016 14:18:09
0
11
този сбръчканият с бялата коса е изключително арогантен и долен измекяр..............
Нали бе , охлюв?????????????
1.
ГЕРБ
11.10.2016 14:11:24
0
19
Тоя нахиления зам.областен го изпратете обратно на село в Карнобат. И без това не става за нищо.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене По време на инцидента е имало много хора, седящи на масите Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът Още когато се усамотили да вечерят на плажа Валерия не издържала и споделила на Алек, че го желае страстно Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Камери са поставени в целия град Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор
Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо  Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея  Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори