×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Обявиха най-(не)толерантните телевизии спрямо ромите (снимки)


Обявиха най-(не)толерантните телевизии спрямо ромите (снимки)
БНТ е най-толерантна, а „Алфа” и „Скат” са нa обратния полюс
11 Октомври 2016, Вторник, 08:52 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимки: Авторът)

Сдружения изготвиха Етичен кодекс за политиците



Асоциация „Интегро” обявиха кои са най-толерантните и най-нетолерантните телевизии по отношение на ромската общност. На пресконференция в БАН-София те представиха резултати от изследване, направено с помощта на експерта от БАН Илона Томова.
Основната тема на медийното събитие обаче беше представянето на Етичен кодекс на политическите партии, движения и инициативни комитети в Република България.

Изследването на медиите е обхванало шест телевизии в периода януари– юни 2014 г., като в екипа на проучването са били младежи от ромски произход и студенти.
„Наблюдавахме десет новинарски емисии на шест от най-гледаните телевизии в страната и няколко от сутрешните блокове. Анализът, който изготви г-жа Илона Томова, съдържа 426 предавания за ромите и дискурсивен анализ на част от предаванията. Специално внимание отделихме на стереотипното и предубедено представяне на ромите”, каза Ралица Венкова от „Интегро”.


Ралица Венкова (вляво) посочи резултатите от изследването 

Дяловете на предаванията, които затвърждават стереотипите за ромите според изследването, са както следва: „Алфа” и „Скат” – на 100%; БНТ – 30,6%; Би Ти Ви – 51,6%, Нова тв – 59,6%, ТВ7 – 58,8%.
„Оттук може да се направи изводът, че БНТ е най-толерантна, а съответно „Алфа” и „Скат” са най-нетолерантни спрямо ромите”
, заключи Ралица Венкова.

Когато „Алфа”, „Скат”, Би Ти Ви, Нова и ТВ7 представят „ромски експерти“, те обикновено са подбрани така, че засилват негативните нагласи за групата, а не представят „различна гледна точка“. БНТ проявява повече професионализъм при избора на експерти, които са в състояние да формулират противоположни гледни точки по сложен социален проблем и да аргументират тезите си. Въпреки че имат много по-малко предавания за ромите, те канят по-симпатични, по-добре подготвени, по-ерудирани, вдъхващи доверие роми в качеството им на експерти, посочват от асоциация „Интегро”.

На пресконференцията в БТА беше представен и Етичен кодекс на партиите, движенията и инициативните комитети у нас. Той е бил разпратен до различните политически движения. На медийното събитие днес се явиха и подписаха кодекса кандидатът за президент на АБВ Ивайло Калфин, Корман Исмаилов от НПСД и Любен Дилов-син от „Гергьовден”.



От БСП присъства Мирослав Попов, който се занимава с проблемите на малцинствата. Той каза пред „Флагман”, че партията му подкрепя кодекса, но няма да го подпише, тъй като е предложен от неправителствена организация. А такъв кодекс можели да изработят и други граждански сдружения.

Според предложения в случая документ политическите формации следва да спазват определени принципи в публичното говорене преди, а и след предизборни кампании, сред които: прозрачност; почтеност към всички участници в изборния процес; недопускане на конфликт на интереси; недопускане на дискриминация; уважение към свободата на словото; недопускане на език на омразата; избягване на злоупотреба с власт и др.

Етичният кодекс предвижда сформиране на комитет за наблюдение, който ще функционира като форум за обсъждане на въпроси от общ интерес по време на предизборната кампания. Комитетът ще се състои от представители на политически партии, на гражданското общество и на Централната избирателна комисия.

Кодексът е изготвен от сдруженията „Инициатива за равни възможности”, „Рома Верситас”, „Интегро” и Училище „Барвалипе”.



Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
Русия връща корекомите
Русия връща корекомите 20/05/2024, Понеделник 18:01 4
12
Коментара по темата
12.
Prasnoto Mlqko
12.10.2016 09:41:15
0
1
na sapun
11.
solution
11.10.2016 17:56:16
0
6
На Летище Бургас
ги чака голям Еърбас
с еднопосочен билет до Хавана.
Малко преди кацане, врата и в океана.
10.
ТВ Рома
11.10.2016 16:42:09
1
7
Чук, секач и МАНГО - прави КАНГО!
9.
Мармот
11.10.2016 16:31:49
1
6
Номер 6 го е казал/а на 100% вярно! Не може да си толерантен -Едностранно- вечно! Това граничи с глупост, да не кажа идиотизъм и пълна липса на инстинкт за самосъхранение! Същото е и с т.нар. "бежанци", които ще унищожат Европа във вида й, който познаваме сега. Циганина си е циганин. Точка.
8.
Mihmet
11.10.2016 15:32:48
1
8
Ciganite sme sapun!

Ciganite sme sapun!

Ciganite sme sapun!

Ciganite sme sapun!

Ciganite sme sapun!

Ciganite sme sapun!

Ciganite sme sapun!
7.
KO
11.10.2016 15:23:32
1
9
КОлко пари зехте за подобни щуротии. Аман, намерете си нормални работи и стига с тези псевдо толерантни глупости. Ако искате да помагате дайте пари от заплатата си на ромите и вземете вие да ги гледате. Не искате а? А искате всички ние да го правим, нали?
6.
антибългари от инвестбанк
11.10.2016 14:23:41
2
14
Толерантността е ефективна и полезна единствено когато е реципрочна. Не бива да толерираме нетолерантните. Единственият начин да бъде прекъснат цикъла на примитивност в циганската общност е държавата да отнеме родителските права на всички цигани без образование. Всяко дете на цигани, които нямат образование трябва да бъде спасено от родителите си. Трябва да бъде учредена специализирана институция, която да отглежда и възпитава циганските деца в ценностите на българското общество. Образование, труд и любов към отечество и съотечественици.
5.
ИСТИНСКАТА ИСТИНАТА
11.10.2016 14:04:46
1
6
Спонсортствата на НПО-ота като Америка за България и Антибългарски хелзинкски комитет от кой и за какво се спонсорират?
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D0%B7%D1%8A%D1%87%D0%B5%D0%BD_%D1%82%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82
4.
Чичо Манчо
11.10.2016 13:12:22
2
20
Такива асоциации само лапат пари, за да защитавам гнусните, миризливи, мързеливи, неграмотни, крадливи роми, които са и педофили, защото децата им забраменяват още 10-12-годишни и само смучат социални помощи на гърба на изстрадалия български народ. Нямаме нужда от асоцииации като Интегро, а кото асоциации "Накарай циганите да работят", "Премахни педофилията в циганските гета", "Ограмоти циганите", "Намали безконтролната раждаемост на циганите", Повиши личната хигиена на циганите и т.н. Но такива асоциации няма кой да финансира.
3.
НАБЛЮДАТЕЛ
11.10.2016 13:08:41
0
13
Тези партии коино подписаха този т.н
Кодекс правят рреизборен пи ар. А органидацията НПО е паразит който смуче пари
2.
Бургазлия
11.10.2016 12:34:40
2
27
Тоест всички телевизии, един вид. Я да питам само , какви субсидии получава асоциация "Интегро" за да се занимава с толкова важни въпроси ?
1.
ХСХ
11.10.2016 12:30:09
3
24
Гадни и гнусни паразити.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Турнирът се организира от Спортен клуб „БИЙЧ ТЕНИС БУРГАС“ с подкрепата на Община Бургас и Българската федерация по тенис Първата дама Деси Радева се оплака: Той ме бие! (ВИДЕО) Първата дама Деси Радева се оплака: Той ме бие! (ВИДЕО) Въпреки „оплакването“ президентшата сияеше в дрескод смарт кежуал и определено плуваше в свои води, докато откриваше летния сезон на морето Пребиха мъж в магазин и го замеряха със стока Пребиха мъж в магазин и го замеряха със стока Екшънът се разиграл в Павликени Тя е ангел за мечтаещите за рожба, целуната от Бог многодетна майка и жена, открила любов от приказките Тя е ангел за мечтаещите за рожба, целуната от Бог многодетна майка и жена, открила любов от приказките Ваня Христова е на 53 години,  с две висши образования и по професия е социален педагог, отдала е себе си на децата чрез подкрепата на млади семейства с репродуктивни проблеми, но и работейки ежедневно с момчета и момичета със специални образователни потребности Много важна информация от АПИ за пътуващите по АМ "Тракия"! Много важна информация от АПИ за пътуващите по АМ "Тракия"! До 30 май движението от 157 км до 162 км ще е двупосочно в платното за София, ограничението е 50 км/ч! Ужас! Майка държала 2-годишното си дете в клетка Ужас! Майка държала 2-годишното си дете в клетка Детето е било затворено от 24-годишната си майка си в клетка на ужасите в апартамента, в който живеели След смъртта на 17-годишен тийнейджър, разбиха лаборатория за дизайнерска дрога в Бургас След смъртта на 17-годишен тийнейджър, разбиха лаборатория за дизайнерска дрога в Бургас В двуетажния палат на Садулата в кв.Победа ченгетата намериха голямо количество обработен и необработен друсан чай, предназначен за пазара РУ на МОН разпореди проверка заради техническия проблем на матурата по английски език в Бургас РУ на МОН разпореди проверка заради техническия проблем на матурата по английски език в Бургас Уведомено е и Министерството на образованието и науката Апелативният прокурор на София подаде оставка - свързван е с групата на Мартин Божанов-Нотариуса Апелативният прокурор на София подаде оставка - свързван е с групата на Мартин Божанов-Нотариуса Той ще напусне не само поста си, но и съдебната система Ценни находки излязоха от разкопките за бъдещата автогара в Созопол Ценни находки излязоха от разкопките за бъдещата автогара в Созопол Разкрит е цял манастирски комплекс от 11-и век 
Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени Влюбих се по време на „Dancing stars”, призна тази звезда Влюбих се по време на „Dancing stars”, призна тази звезда Приех факта, че ще обличам всякакъв вид рокли, каза тя
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори