×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Трайчо Трайков: Построихме ограда с Турция, но кога ще вдигнем преграда с мафията?


Трайчо Трайков: Построихме ограда с Турция, но кога ще вдигнем преграда с мафията?
Ще стигна до балотаж, защото смятам, че на хората им е писнало от липсата на справедливост, каза кандидатът за президент Трайчо Трайков. Нужна е дълбока реформа, подчерта той.
11 Октомври 2016, Вторник, 08:01 ч.

Каналджиите, които вкарват мигранти в България, са същите, които ни заливат с наркотици и изнасят проститутки, каза кандидатът за президент по време на дебата с Каракачанов

Ще стигна до балотаж, защото смятам, че на хората им е писнало от липсата на справедливост. Нужна е дълбока реформа. Това каза кандидатът за президент от Реформаторския блок Трайчо Трайков в първия си предизборен дебат с Красимир Каракачанов по бТВ. Кандидатът, издигнат от коалиция „Обединени патриоти” пък изтъкна, че през почивните дни е успял да се срещне с жителите на осем населени места и те са му вдъхнали надежда, че ще успее в битката за „Дондуков“ 2.
Дебатът „Петият президент“ започна със спор за националната сигурност.
Първи взе думата заместник-председателят на парламента. Той каза, че разделението в българското общество трябва да спре.
„Това деление на сини, на червени, на монархисти, на републиканци, на русофили и русофоби е вредно. Крайно време е поради заплахите, които са пред България, да се обединим като нация. Трябва да се води максимално независима външна политика, отстояваща българския национален и икономически интерес. Проблемите с престъпността, корупцията по висшите етажи и в цялото общество, битовата престъпност и с нелегалната миграция, трябва да бъдат решени. Ние сме категорично против допускането и настаняването на нелегални мигранти на българска територия“, подчерта Каракачанов.
Не е нужно да се делим, трябва да има само българофили, каза пък Трайков.
„Основните ми приоритети са национална сигурност, която разглеждам в по-разширен вариант като сигурност на нацията. Това включва и здравеопазване, и образование, и демографска политика, и борба с бедността, защото това води до миграция и обезлюдяване на страната. Твърдо трябва да се поставят националните интереси на България пред тези на съюзниците, на съседите и на освободителите. Третият приоритет е свързан с правомощия, които не са записани в Конституцията, но е изключително важно държавният глава да може да прецени клаузи, които да подкрепя. Тогава гласът му ще бъде чут и ще е активен президент“, подчерта бившият икономически министър.
Според опонента му пък, България не е готова за справяне с опасността от мигрантска криза, поради това, че дълго време се люшкаше и изпълняваше брюкселските разпореждания. „За всички е публична тайна, че Европа не може да формулира ясна и категорична политика по темата с мигрантското нашествие. В началото Меркел покани хората от Близкия изток, а сега говори, че ние трябва да сме солидарни и да приемем част от тези бежанци на наша територия. Българският народ не е виновен, че някои от великите сили решиха да разбият Близкия изток и предизвикаха конфликти там. Не сме поканили ние тези мигранти, а немският канцлер. Да плащаме ние сметката, не е въпрос на солидарност, а на това да си отстояваме националния интерес“, заяви Каракачанов.
„България трябва да умее да мобилизира солидарността на своите съюзници в защита на нашите интереси. Понякога се появяват противоречия между богатите държави от Северна Европа и южната част от континента. В случая с мигрантската криза това е очевидно. България трябва да умее да използва ресурсите на съюзниците си, за да постига своите цели. Построихме ограда с Турция, но кога ще построим с мафията? Каналджиите, които вкарват мигранти в България, са същите, които ни заливат с наркотици и изнасят проститутки. Не ги хванахме преди. Ще ги хванем ли сега?“, попита Трайков.
Според Каракачнов пък, ако нямаме служби за сигурност и институции, които да не са проядени от корупция, мерките, които може да се набележат, ще са много по-ефективни. Проблемът с това, че мафията в България генерира огромни приходи, е проблем и за сигурността, защото с тези мръсни пари се купуват и съдии, заяви лидерът на ВМРО.
Кандидатът на десницата пък каза, че има хванати мигранти, но не и каналджии, има намалена контрабанда, но няма хванати контрабандисти. „Причината за това е във върховенството на закона и в съдебната система. Това е коренът на всички проблеми и оттам трябва да започнем“, подчерта Трайков.
Според опонента му, българската граница не е поле, през което да може да мине всеки. „Като доктор по международни отношения, мога да ви кажа, че никой няма право да преминава от една държава в друга. Затова освен „Гранична полиция“, трябва да разположим повече военни части, които да охраняват границата. Ако е нужно, ще използваме и сила за отблъскване на мигрантски нашествия“, заяви Каракачанов.
„Границата трябва да се охранява, включително и с репресивни мерки. По-големият проблем е, че след като мигрантите влязат в България, минават години, докато им бъдат разгледани документите и получат статут. Това е заради това, че институциите не могат да определят кой е икономически бежанец и кой е мигрант“, коментира Трайчо Трайков.
Той и опонентът му в студиото спореха за състоянието на специалните служби. Според Каракачанов, липсват обучени кадри. Той подчерта, че вече 25 години си унищожаваме службите за сигурност.
„Не съм сигурен, че някога сме имали служби, които да са си вършили работата. Ако беше така, нямаше сега всички, които са работили по македонски и други направления, да са постигнали като резултат това, че в братска Македония не може да дойдат хора българофили на власт“, коментира Трайков.
„Ако не бях аз и такива като мен, които са работили против югославските националисти, в момента освен трите протурски партии, щеше да има и още една, която да защитава македонско малцинство. Такава партия се пробутваше от Югославия. В България и Македония живеят българи, разделени от една граница, ние сме един народ“, изтъкна  Каракачанов.
Трайков обаче заяви, че преди службите служеха на СССР и Югославия, а сега са пробити. „Преди си бяха официални слуги. Комунистическите служби се провалиха тотално в отстояването на българските интереси“, подчерта кандидатът на десницата.
Опонентът му пък заяви, че няма от какво да се срамува, защото си е слагал главата в торбата и е работил за България без да е получавал възнаграждение.
„Моят дядо е лежал пет години в лагер в Белене, защото като войник в българската армия в Югославия по време на Втората световна война, не е бил припознат като солидарен с интересите на югославските комунисти. След това този човек са го карали на сила да се запише като македонец“, разказва Трайков.
Каракачанов пък сподели, че единият му дядо е убит по решение на Народния съд.
46-годишният икономист от своя страна заяви, че българските държавници трябва да убеждават партньорите ни от ЕС, че нашият интерес е и техен. Нужна е равнопоставеност, подчерта той.
„За да ни уважават, трябва да сме генератор на идеи, а не изпълнител на чужди. Нашите приятели от НАТО ни накараха да си нарежем стратегическите ракети, които сега са ни необходими. Това бе глупост от страна на българското правителство. Приятелите ни от ЕС ни поставиха абсурдното изискване да затворим трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй“, припомня пък историкът. Според него, трябва да развиваме нормални отношения не само със страните от ЕС и САЩ, но и с Русия, с Китай, с нашите съседи, които са членове на НАТО, за да имаме икономически ползи.
„Абсолютно недопустимо е някой да ни казва какви да са взаимоотношенията с нашите съюзници, с какво трябва да разполагаме, за да се защитим. Ние сме в един общоотбранителен съюз. Нима можем да изградим сами защита от балистични ракети при съвременното състояние на технологиите и на силите на другите страни?“, попита Трайков.
„Не може да се правят отстъпки на Турция под рекет. Както България си изпълни всички ангажименти, за да имаме безвизов режим, така трябва да направи и Анкара. Имаме интерес от улеснени връзки с нашите съседи, но това не означава, че трябва да си затваряме очите за реалните проблеми“, подчерта бившият министър.
Според съпредседателя на Патриотичния фронт пък Турция не ни е добър съсед, защото ни се бърка във вътрешната политика, създавайки нови партии и ислямизирайки циганското население. България прави отстъпки и не знам защо, добави той.
Каракачанов изтъкна нуждата от това президентът да има право да иска вот на доверие или на недоверие към правителството. Конституцията обаче е такава, каквото е и аз ще се съобразявам с нея, уверява той.
Трайков пък изказа тезата, че правомощията на президента са достатъчни. Той може да е толкова силен и свободен, колкото са и неговите качества и достойнства, обясни той и припомни, че докато бе министър, токът беше увеличен само с 2%, т.е. по-малко от инфлацията тогава.
„Променихме закона за възобновяемите енергийни източници, които Тройната коалиция си бяха направили за себе си през 2007-2008 г. Бяха се подготвили да построят 12 000 мегавата ВЕИ-та. Сега имаме 1200. От тях само 200 са направени във времето, когато бях министър.
Тъй като съм безпартиен, ми е много лесно да съм надпартиен. Президентът не може да е на власт или да е в опозиция и неслучайно Конституцията го извежда като отделна институция. Той е коректив“, добавя Трайков.
Няма необходимост от предсрочни парламентарни избори, казаха двамата опоненти в студиото на бТВ.
Каракачанов заяви, че ако стане държавен глава, може да бъде приеман като ястреб, но не чужд, а български, а Трайков сподели, че ще е дипломат.
„Ако искаме да вървим напред, трябва да обединяваме усилията на нацията. Затова българските патриоти се обединихме. Всеки, който желае да види България горда страна и българите проспериращи, да ни подкрепи! Неслучайно нашият лозунг е България над всичко“, каза лидерът на ВМРО.
Трайчо Трайков пък заяви, че патриотизмът не е за частно ползване, на него имаме право всички и уври, че ще е президент на хората, на които им е писнало от липсата на справедливост. Той се обяви за реформи, за да може българите да живеят по-добре.



5
Коментара по темата
5.
Дарт Мол
11.10.2016 13:54:30
0
4
Трайков ме изненада с това , че е изключително добре подготвен политически , защитава стабилно и аргументирано тезите си , а като прибавим и добрата му икономическа подготовка и познанията му по чужди езици , мисля че се оформя като единствен ясно очертан десен кандидат за президент.
4.
М да...
11.10.2016 12:38:11
4
1
Трайчо - президент! Не го виждам! И той е послушко, нищо смислено не може да сътвори!
3.
VIP
11.10.2016 11:13:53
3
3
Напротив,Трайчо има само визия,даже леко се доближава на тази на плевньо..Краси малко няма визия,но пък мн му се лее мисъл на човека:)
Аз лично от двамата харесвам Краси-мъжкар е,а другия е послушко..от поредните..
2.
polux
11.10.2016 10:11:46
5
3
Гледах дебата.И двамата кандидати бяха много подготвени изложиха ясно тезите си и се държаха като национално отговорни политици.Бих гласувал и за двамата,но по скоро Трайков е една идея по добър.
1.
*********
11.10.2016 10:09:26
3
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Бившият пиар на Промяната Диана Дамянова явно е била права за него Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни
Най-мечешката услуга на ПП-ДБ я направиха техните усложливи медии, смята Бойко Борисов Най-мечешката услуга на ПП-ДБ я направиха техните усложливи медии, смята Бойко Борисов 10 месеца нищо не направиха, за да се прекрати доставянето на руски газ. Кръвопролитната война в Украйна ще продължи дълго, допълни той Социолог: ПП-ДБ могат да загубят дори втората позиция на предстоящите избори Социолог: ПП-ДБ могат да загубят дори втората позиция на предстоящите избори По негови думи обаче правителство без ПП-ДБ не би било легитимно Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Все още няма официална информация от МВР Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Окааза се, че са фалшиви Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори