×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Изследователски кораб търси загубени съкровища на дъното на Черно море (СНИМКИ)


Изследователски кораб търси загубени съкровища на дъното на Черно море (СНИМКИ)
„Стрил експлорър” разполага с високо-технологични средства за сондаж и с два роботизирани апарата за подводно снимане
26 Септември 2016, Понеделник, 05:09 ч.

Корабът акостира днес на Морска гара в Бургас


Научно-изследователският кораб „Стрил експлорър” акостира днес на Морска гара в Бургас. От близо години и половина, екипажът му, състоящ се от учени, изследователи, експерти в областта на геофизиката и моряци, изследва дълбините на Черно море, опитвайки се да разгадае историята на единствения по рода си подобен воден басейн.


Корабът разполага и с хеликоптерна площадка

„Стрил експлорър” в момента плава под норвежки флаг и изпълнява проекта „Блек сий мап” (Black Sea MAP, "МАП Черно море"), който е финансиран от Експедиционна и образователна фондация. Проектът се изпълнява от Българския археологически институт и Център за подводна археология - Созопол, както и Центъра за подводна археология към университета в Саутхемптън, Университета в Кънектикът и MMT.


Част от екипа на "Стрил експлорър" прави профилактика на уред за сондаж

Целите, които екипът от 65 учени и моряци са си поставили, са да реконструират визуално древния ландшафт на крайбрежния регион на Черно море в България, да локализират, картографират и запишат доказателства за праисторическа човешка активност, да локализират и идентифицират останки от различни корабокрушения и да проследят дали в коритото на морето има доказателства от човешка активност, свързана с промяна в климата и природата. Тези сложни задачи, екипът вече извършва от повече от година като до момента е събрал множество доказателства, снимков материал и 3D визуализации на различни корабокрушения.


Контролната зала на борда на кораба разполага с 31 монитора, които работят ежедневно

Джон Адамс – професор по подводна археология в университета в Саутхамптън, който е старши научен ръководител на научната част на проекта, обясни, че към днешна дата има две основни, но коренно различни теории за начина, по който Черноморският басейн е бил „наводнен” – катастрофалното и бързо запълване, което много хора свързват с Библейския потоп, и постепенното.


Професор Адамс от университета в Саутхамптън обяснява пред публиката дейностите и целите на проекта

„Една от задачите на нашата научна експедиция е да допринесем с факти към този научен и ценен за човечеството дебат. Целта на това е да се уточни точно кога е станало това сливане на Черно със Средиземно море, как е станало и по какъв начин”
, разказа професорът. Той обясни в детайли работата на екипа, средствата, с които разполага и постигнатите резултати.


Така изглеждат останките на корабокруширал кораб на дъното на Черно море преди допълнителния анализ и изчистване на изображението

Корабът изследва морското дъно. Има възможност да стигне до големи дълбочини – такива под 150 метра, където кислородът тотално липсва и е заменен със сероводород. Именно това „свойство” на Черно море го прави уникално в света – то е море, където всичко се запазва заради липсата на корозиращия кислород.


На снимката, след анализ и рафиниране, ясно се виждат палубата и мачтата на този кораб, озовал се на дъното на морето

„В процеса на работа досега сме се натъквали на множество корабокрушения. Всички от тях са напълно запазени. Най-интересните от корабите, които намерихме са Византийски дървен кораб, който, съдейки по напълно запазените фрески и гравюри, е потънал през 9-ти или 10-ти век от новата ера. Другата може би още по-важна находка е италиански кораб, за съществуването на който се спореше в продължение на близо 50 години. Той е потънал именно в Черно море и ние знаем точно къде. Този кораб е докарва банкерството в Италия и по своеобразен път дава начало на Ренесанса”, обясни професор Адамс.


3D реконструкция на италианският кораб, който според проф. Адамс е дал своеобразно начало на Ренесанса


Реконструкция на византийски кораб, намерен на дъното на Черно море, който е изключително запазен


В инвентара на „Стрил експлорър” са и два роботизирани апарата за подводни снимки – своеобразни подводници, които се управляват от палубата. Наречени ROV (Remotely operated underwater vehicle, от английски „Подводно средство с дистанционно управление”), тези машини позволяват на учените да погледнат от изключително близо и детайлно някои от корабокрушенията. Те могат и да взимат проби от дъното на Черно море, като тези проби след това се изпращат на сушата във Великобритания и България за допълнителен анализ.


Това е подводният апарат за изследване на морското дъно - "Сървейър интерсептор", чрез който екипът изследва отблизо останките на кораби на дъното

Към момента са изследвани голяма част от северната и южна части на акваторията. Именно в тези места са открити и голям брой корабокрушения, тъй като в миналото, те са били основни търговски пътища.

„Сега сме във втори сезон от нашата изследователска дейност. Миналата година предпочетохме да запазим нашата дейност по-далеч от очите на хората, но от тук нататък смятаме да започнем да ги държим в течение с това, което правим. Смятам, че то е важно както за нас, така и за широката публика”, заяви професор Адамс .

„Стрил експлорър” ще продължи да изследва дълбините на Черно море и в следващата година. Какви изненади очакват екипа от учени, може да покаже само времето.

В категории: Просвета , Бургас


3
Коментара по темата
3.
Добавете коментар
26.09.2016 22:18:26
0
0
Изумително.
2.
Румен шмангата
26.09.2016 19:50:18
1
0
Ааа tva da nee novutu kuritu na gn Plamin Diskuf i Magardjich Sarkjasan. aaaaaaaahahahahahaha
1.
Marinero
26.09.2016 18:17:08
0
3
Ала бала - Англичаните просто търсят "Черния Принц" и 30те бурета със злато.

След множество експедиции, похарчени милиони и десетки хипотези загадката остава. Фактите разкриват само, че най-търсеният в Черно море кораб всъщност се е казвал "Принц" и е погубен при страховита буря на 14 ноември 1854 г. край град Балаклава, днес квартал на Севастопол. Там построеният само година по-рано модерен железен параход с платна и мачти бил пратен да превози провизии и 46-и британски полк за участие в Кримската война. Това твърди справка от Националния морски музей в Гринуич, изпратена до варненския Военноморски музей. Според едни изследователи корабът бил преименуван от търсачи на съкровища на "Черният принц" за по-голяма загадъчност, според други - защото корпусът му бил черен, пише вестник "Труд". Черен или не, "Принц" докарал в Черно море ценен товар. Според легендата в трюмовете имало 30 бурета със златни монети, предназначени за заплати на пратената в Крим армия на кралицата. След изнурителен преход от Албиона през опасния Бискайски залив, Средиземно море и проливите параходът стигнал до главната база на съюзническия флот в Балаклава. Котвите му обаче били загубени, а портът бил зает от друг кораб. Затова войниците били свалени на брега с лодки, а "Принц" останал да чака на рейд заедно с още няколко военни кораба. За лош късмет се развихрила страховита буря, която потопила цялата флотилия. Окупацията на Крим продължила още 8 месеца, а веднага след края й започнал лов за потъналото злато на кралицата.

Прочети повече на: http://profit.bg/news/30-bureta-sus-zlato-lezhat-na-dunoto-na-CHerno-more/nid-144703.html
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода. Май те го изпяха Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода. Май те го изпяха Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер В работилницата на задържания са намерени общо девет въздушни пушки, три мобилни телефона, документи - фактури, сертификати и други Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Цветът на печатите показва дали месото е българско, или вносно Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града „Вярвам, че с изпълнението на ремонтите ще направим тази част на града още по-интересна, посещавана и благоприятна за развитие на бизнес“, каза кметът Димитър Николов
Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори