×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Една погрешна снимка, или защо политикът има нужда от имиджмейкър


Една погрешна снимка, или защо политикът има нужда от имиджмейкър
Президентската двойка, очевидно добре обучена как да се позиционира пред обектива, изглежда типично по американски - изправени, стегнати, самоуверени и... широко усмихнати. Нашият президент, гушнат между тях като току-що завършил гимназист между родителит
24 Септември 2016, Събота, 11:14 ч.
Автор: Webcafe.bg

От снимката на г-н Плевнелиев и семейство Обама лъха политически провинциализъм

Често снимките показват много повече от това, което просто е запечатано на тях. Конкретен пример: фотографията на президента Росен Плевнелиев и Мишел и Барак Обама от срещата им по време на 71-та сесия на Общото събрание на ООН.

Кадърът беше официално разпространен от пресцентъра на Президентството, т.е. той е приет за подходящ от експертите, работещи там. Нека да уточним, че всичко, свързано с който и да е държавен глава, предназначено да отразява дейността и да представя имиджа му, следва да се консултира с няколко специалисти.

Сред тях би трябвало да има хора, които могат да разчетат всички нежелани „послания", които фотографията би могла да подаде - детайли, фокус, позициониране, елементи със знаково или символно значение, твърде „бъбриви" подробности, които биха могли да предизвикат неприятни асоциации или компрометиращи коментари.

По света този вид консултанти са едно от най-важните неща във формирането на екип около един кандидат или действащ политик.

Тяхната работа е от особена важност, защото често се състои в това да предотвратяват негативи далеч преди те да са се проектирали като възможни. Представете си само - всяка снимка на знаменитост се гледа под лупа.

Когато знаменитостта е политик, втренченото над лупата око гледа предимно с лошо.

Това е политиката - никой не се умилява от нейните служители, тъкмо напротив. Най-важната задача на политическия или в случая президентски щаб, е да се опита не само да неутрализира негативния поглед, но и да го превърне в адмириращ или поне уважителен.

Снимката на г-н Плевнелиев и семейство Обама, която плъзна из медиите, може да се обяви като лек гаф от страна на президентския щаб. Защото от нея лъха политически провинциализъм.

Виждаме един доста ухилен президент, очевидно прегърнал с двете си ръце г-жа и г-н Обама, поради което сакото му е застанало разтворено в горната си част и прилича на нагръдник от българка дамска носия.

В недалечното минало широката усмивка не е била добре дошла на територията на дипломацията. В последните години обаче дозираната емоционалност се превърна в оръжие и на политическия терен - достатъчно е само да си спомним разчувстващите речи и поведение на американския президент и първата дама, за да се уверим, че „човешкото" лице на управляващите света е сериозен тренд. На тази снимка обаче трите усмивки коренно се различават една от друга.

Президентската двойка, очевидно добре обучена как да се позиционира пред обектива, изглежда типично по американски - изправени, стегнати, самоуверени и... широко усмихнати. Нашият президент, гушнат между тях като току-що завършил гимназист между родителите си, не само не излъчва никакво достолепие, но дори носи усещането за неудобство.

Асоциацията с образа на Плевнелиев е на съученик, който се е сблъскал случайно с музикалните си кумири на някое международно летище и ги е помолил за бързо селфи до лентата за багаж. А те - възпитано и с добре прикрита досада - са се съгласили, та сега ние - класът - с тиха завист си я предаваме от ръка на ръка през междучасията в училище и цъкаме с език.

Не ме разбирайте погрешно - това не е критика срещу президента. Камъните са в градината на неговия щаб от съветници, на т.нар. му протокол. Защото разпространени масово, подобни фотографии могат да предизвикат само насмешки.

В политическия етикет има няколко емблематични снимки, които се изучават в детайли от хората, подготвящи се да работят в политически щабове. Едната отразява срещата между семейство Обама и Кралицата на Великобритания Елизабет.

Всеизвестно в протокола е, че царските особи не се докосват с ръка от никого. Те са тези, които подават своята десница за поздрав, независимо с кого и защо се срещат. Известни изключения може все пак да има при срещите им с най-високопоставени духовни лица - папата, Далай Лама, Вселенския патриарх.

На въпросната визита обаче Мишел Обама нарушава това известно правило и камерите я улавят как прегръща през гърба кралица Елизабет. И нещо повече - самата Елизабет й отвръща със същото. Снимките, уловили този „пробив" в протокола, плъзват из медиите за секунди, а обществеността е заета да се занимава с това кой и къде е сгрешил.

Всъщност обаче грешка няма. Или има, но тя е направена напълно умишлено, с конкретна политическа цел и гарантирана шеметна скорост на разпространение.


Съзряли достолепната английска кралица, нежно подхваната от Първата дама на Америка, хората по света имат най-човешката и първосигнална реакция - „нашите страни са толкова близки, нашите политици са толкова човечни, че дори кралският протокол може да бъде нарушен".

Изведено като политическо послание, това най-общо звучи така „Представителите на две велики и силни нации нямат нужда от протокол в отношенията си, защото са заедно, близки и непобедими." Профанизирам, разбира се, но като окастрим всичките красиви думи около този емблематичен ПР „скандал", това е чистото внушение.



Друга подобна фотография запечатва френския президент Никола Саркози и съпругата му Карла Бруни, посрещащи отново първата двойка на Америка - Мишел и Барак Обама. Самият Саркози, леко по-нисък от съпругата си, е застанал до нея, а ръката му небрежно се е позиционирала върху... задните й части. По съпружески така, неагресивно и не просташки - просто е там, върху шлифера й. И не, не е грешка.

Все пак говорим за френски президент - нацията, известна колкото с културата, сиренето и виното си, толкова и със свободното си отношение към поривите на сърцето. Че кой, ако не президентът й, ще поддържа жив този мит и дори от политическата сцена закачливо ще „намига" към света по този начин?


Президентът е олицетворение на нацията си. В този смисъл Саркози и добре премерената му мъжка „палавост" са чудесно отразени и работят именно в подкрепа на имиджа на страната му.

Само си представете това да се беше случило в Германия например - немският политикът щеше да бъде публично разжалван, снимката щеше да бъде окарикатурявана, а кариерата му след това - поставена на силно клатушкащи се основи. Въпрос на морал и традиции.

Българският политически елит смята, че всичко си знае и си може. Истината е, че президентската институция досега се е представяла много по-добре откъм публичност и създаване на имидж, отколкото останала част от управляващите ни.

Имаше и един твърде кратък прериод на няколко месечно управление на служебното правителство на Марин Райков (март - май 2013), когато за първи и последен път кабинетът изглеждаше наистина европейски, а и се държеше така. Убедена съм, че заслуга за това има специалистът по етикет и прокотол Кристина Крънчева, която професионално консултираше служебното правителство. Оттогава насам обаче политиците ни нямат реална представа за важността на подобна подкрепа от специалисти.

Достатъчно е само да погледнем облеклата и прическите на половината ни дами и господа в политиката, да чуем изказа им, да ги засечем в неформална среда (напълно възможно в малките мащаби на страната ни) или да попаднем на някое „дружеско" видео от тяхно веселие, за да се убедим, че политическите ни фигури спешно имат нужда от добри имидж мейкъри, ПР специалисти и консултанти по етикет и протокол. И не, това не е „глезотия", кото ще легне на държавния бюджет - това е доказана необходимост.

Особено в страна, където е толкова лесно да станеш за резил, а и толкова хора искрено биха му се зарадвали.

В категории: Политика


14
Коментара по темата
14.
М да...
25.09.2016 09:06:53
1
2
По всички наши телевизионни канали се въртят носкотарифни американски,тъпи филми, с които промиват мозъците на и без друго малоумния народ! Това естествено е много удобно и за управляващите и за покровителите им! Даже изпращат и "съветници", за по-сигурно! Скъпо платени! Друга,толкова зависима държава,както нашата, НЯМА!
13.
ДЕРЗАЙТЕ
25.09.2016 07:10:21
2
1
таварищи от всякакъв вид мечтите ви са безплатни много руски филми гледате а тук сме ЕВРОПА а не Азия
12.
Жорж
25.09.2016 00:02:36
1
1
Аве,майката си ебало :(:(:(
В деня в който тиквата падне още от другия ден нещата в България ще живнат :):):)
Обаче герберастите не могат да го усъзнаят или пък така им е добре..абе,промит народ.
Между другото,къде в света се е чуло и видяло премиера по визити да си кара сам колата ????
Има си протокол,изисквания за охрана,правила...обаче нашта пожарна е огън .
11.
Хм...
24.09.2016 21:58:23
1
6
Нас защото "ни бръснат за две сливи"... ни потупват по рамото и ни оставят да се оправяме сами! Пардон! Пращат ни американски самолети да " охраняват" българското небе,американски кораби да дупчат морето ни, американски фирми купуват ТЕЦовете ни и ни продават "скъп" ток, американски фондации владеят медиите ни...
10.
до №9
24.09.2016 21:42:05
3
2
малките и жалките се снимат с таварищите от маскве защото другаде не ги бръснат за слива
9.
А.....
24.09.2016 21:26:45
1
4
Американската президентска двойка се снима с всеки от присъстващите. За нас това е "привилегия и чест", защото сме малки и жалки...
8.
признание за Бг Президента
24.09.2016 19:29:59
12
1
това е голяма чест и признателност за Българския Президент да се снима с Американските Президент и Президентша малцина са тези удостоени с такова внимание и почит
7.
подкрепям 1
24.09.2016 17:47:09
3
15
Никой друг наш президент не е изглеждал и не се е държал толкова глуповато като сегашния! Да не говорим за поразиите, които сътвори...
6.
300
24.09.2016 16:47:18
15
8
Флагман вие сте помияри рускопоклонници.
5.
До 1
24.09.2016 16:44:50
9
4
Не се срамувай. Поглеждайки се от страни ще видиш, че ти също си клоун.
4.
Frog
24.09.2016 16:01:50
5
13
Знаете ли най новата дефиниция на ГеРб ?¿!¡

Грабим
Европа
Рушим
България

Съединете Главните букви ...
3.
Roci Balboa
24.09.2016 15:56:20
6
15
Да идва 06.11 да ги накажем герберите и да свършва тая герберастия вече !!!
2.
ViP
24.09.2016 15:54:14
4
8
Влиза клиент в зоомагазин да си купи папагал.Застава пред папагалите а те:
-Борисов е велик!
-Борисов е велик! всички в един глас.
Приближава се продавачът, а клиента го пита: -Абе ти и на нещо друго не можа ли да ги научиш?
-Не съм ги учил на нищо просто по цял ден гледат телевизия!
1.
88
24.09.2016 15:45:00
9
19
Аз се срамувам че имам клоун за президент.Ето това са ходовете на Борисов и Цветанов.Те ни манипулират и както е тръгнало ще ни унищожат и като нация.Хора стига сме спали време е за въстания
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пепи Еврото навремето бил шеф на Гешев – наказал го с командировка в Перник Пепи Еврото навремето бил шеф на Гешев – наказал го с командировка в Перник Причината за санкцията - "не подписах едно обвинение" Какво се случва с карнобатския земеделец, опитал да продаде дрога за 1 млн.лева на ченгета под прикритие Какво се случва с карнобатския земеделец, опитал да продаде дрога за 1 млн.лева на ченгета под прикритие Кирчо Делев остава в ареста  Войната в сянка между Израел и Иран излезе на показ. Какво следва? Войната в сянка между Израел и Иран излезе на показ. Какво следва? Атаката на Иран разпали страхове, че войната в Газа ще причини регионален хаос Иван от Камено се покая за тази катастрофа, отнела човешки живот в Айтос, получи 6 години затвор Иван от Камено се покая за тази катастрофа, отнела човешки живот в Айтос, получи 6 години затвор Присъдата му ще бъде намалена с 1/3 заради реда на протичане на съдебното производство  Бургазлия с екзотично предложение за Синята зона, старите собственици да паркират с приоритет Бургазлия с екзотично предложение за Синята зона, старите собственици да паркират с приоритет Не може новодомците да са по-привилегировани от нас, живущите в домовете си от 25 и повече години, казва гражданин с инициали Г.А. Мастит бизнесмен започва да строи град у нас - на около 3 км от пътя Бургас – Варна Мастит бизнесмен започва да строи град у нас - на около 3 км от пътя Бургас – Варна Комплекс от десетки еднофамилни жилищни сгради ще се появи съвсем скоро на това място  Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС, организирала „Футболист на годината“ Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС, организирала „Футболист на годината“ Чернокосата участничка в любовното шоу имала корави връзки в БФС, родителите й били сред най-уважаваните в спортните среди Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри Работодателите чакат над 5-6 хиляди души от Узбекистан, но обработката на документите се бави Внимание: Хвърчат пачки по стотачки, ама фалшиви Внимание: Хвърчат пачки по стотачки, ама фалшиви Броят на спипаните ментета удари 17-годишен рекорд Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Приоритет в следващите месеци ще е строителство на такива съоръжения и в жк „Възраждане”, предстоят обществени обсъждания за предвидените терени, каза арх. Тихомир Райчев
Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Някои неща се случват в тялото ми и не успях да следвам графика, който исках, като не можеш - не можеш, споделя испанецът Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора 
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори