×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Арестуваният 21-годишен ислямист бил много опасен


Арестуваният 21-годишен ислямист бил много опасен
Намерението на Иван Захариев е било да всява страх, сменил си е името, защото е имало интерес от страна на австралийските служби, каза Румяна Арнаудова
23 Септември 2016, Петък, 12:01 ч.

Обучавал се да стреля с автомат, насочвал е оръжие срещу инструкторите си, за да усети как би реагирал той самият в случай на необходимост да убие жив човек

21-годишният Иван Захариев, който беше арестуван по подозрение в тероризъм, е изключително опасен. Насочвал е оръжие срещу инструкторите си, за да усети как би реагирал той самият в случай на необходимост да убие жив човек. Това каза в интервю за Нова телевизия говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова.
„Предполага се, че скоро е искал да напусне страната. В началото на септември е променил адресната си регистрация и е предприел активни действия, за да се снабди с български документ за самоличност. Знаел е, че представлява интерес от страна на австралийските служби и за него е било проблем да излезе от страната с името Джон Захариев, затова е променил името си на Иван”, заяви Арнаудова.
Според службите, той се е обучавал в стрелба, най-вече с автомат.
Захариев е арестуван при съвместна операция на Спецпрокуратурата, ДАНС и СДВР преди 2 дни. Оказва се, че е следен два месеца. От СРС, социални мрежи и свидетелски показания става ясно, че е посещавал тайна квартира в Сирия, където се е обучавал да борави с оръжия и че е симпатизирал на терористични организации. Той е дете от смесен брак - баща му е българин, а майката австралийка от виетнамски произход. Досега не е живял в България.
При обиск в дома на 21-годишния мъж били открити доказателства, че се обучава за терорист и му е повдигнато обвинение за боравене с огнестрелни оръжия. Обучавал се, за да участва в терористични актове.
Признанията на Иван, че е бил в Сирия също са част от доказателствата. Затова и съдът го остави в ареста. Бащата му Светлозар Захариев обаче твърди, че не знае за посещение на сина си в Сирия, а само в Турция, където синът му помагал на сирийски бежанци, но с хуманитарна цел.
„Много мило дете, много е любезен. Аз го обичам безкрайно и всичко това, което се говори тук, е абсурд”, казва баща на Иван.
Сред доказателствата са и свидетелски показания, че е посещавал стрелбищни комплекси у нас с цел обучение.
„По тази логика всеки, който ходи в такива комплекси трябва да е много внимателен и много внимателно да си мери думите какво споделя, тъй като той дори бил споделил, че не може да се концентрира върху мишените, защото си представя да кажем, че срещу него стоят живи хора”, обясни служебният защитник на Иван - Светослав Тончев.
Съседите на семейството разказват, че у тях често идвали мъже на гости, но говорели на български.
„Преди три години Захариев е приел исляма, но изключително бързо се е ориентирал към радикалните течения на тази религия и е взел решение да се присъедини към редиците на „Ислямска държава“. Имал е такова намерение и докато е бил в Австралия“, добавя Румяна Арнаудова.
„Иван Захариев не владее български език. На 20-ия ден от пристигането си е привлякъл вниманието на специалните служби с действията си - да се самообучи за „Ислямска държава”. Неговото намерение е било да всява страх. Не е имал каквито и да е помощници”, каза още говорителят на Главна прокуратура.

В категории: Темида


Флагман.БГ Уволниха ергенката Виктория от БФС Уволниха ергенката Виктория от БФС 28/03/2024, Четвъртък 17:20 4
Флагман.БГ Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" 28/03/2024, Четвъртък 17:00 2
5
Коментара по темата
5.
Бург
25.09.2016 13:00:56
0
0
какво ще рече "хамено"?
4.
Гражданин
25.09.2016 12:58:15
0
0
Да не е планирал нападение над офиса на флагман, пича. Или срещу друга клоака на помийната журналистика
3.
Гражданин Поет
23.09.2016 12:51:27
0
2
Аха,горе-долу разбрах.Ми като говорим за "друго място",може да харесате Северна Корея.Там никой няма да ви wzriwi,каквото и да означава това във вашия речник.
2.
tapak
23.09.2016 12:36:15
2
2
da ama tva hameno kato te wzriwi umreliq ti komentar sh si go pishesh na dr mqsto
1.
Гражданин Поет
23.09.2016 09:40:04
2
5
Поредната боза на униформените циркаджии.Не си гледат насрания гъз,трафика с хора,другата,а ни занимават с това хамено,дето не знае на кой свят е.При минимум усилия пак ще ни указател в Страсбург."Ще ни",защото ние плащаме билета за цирка им.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев
Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори