×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кметът Николай Димитров: Щял да стане висок данъкът на недвижимостите в Несебър? Погледнете към Созопол и Поморие!


Кметът Николай Димитров:  Щял да стане висок данъкът на недвижимостите в Несебър? Погледнете към Созопол и Поморие!
Днес кметът на община Несебър Николай Димитров трябва да убеди противниците си в ОбС, повечето от които имат сериозен бизнес
Тема в развитие
виж още
скрий
20 Септември 2016, Вторник, 06:58 ч.
Автор: Флагман Снимка Иван КОЛЕВ

Повишението е в интерес както на обикновените граждани с едно жилище, така и на бизнеса, затова да спрем с популизма

Дори Несебър да вдигне данък сгради, то този налог ще е по-нисък от съседните морски общини – Поморие и Созопол. Ще е по-изгодно да имаш апартамент в Несебър, отколкото в  други аналогични по разположение и статут общини. Това подчерта при гостуването си тази сутрин в  студиото на БНР -Бургас кметът на Община Несебър Николай Димитров.

Днес в 11 часа се очаква гореща сесия на местния парламент, заради предложението на кметската администрация да вдигне данъка на  сградите от 1,2 промила на 2,2 промила, което е увеличение  с 83 %.

„Още миналата година повечето общини в държавата покачиха този данък. Ние изчакахме, за да направим детайлен анализ. Мотивирали сме защо се налага промяната. Данъкът за недвижими имоти в Община Несебър не е вдиган от доста време.  До 2009 година бе 1,5 промила, тогава послушахме бизнеса и го намалихме на 0,8 промила, а през 2011 година бе вдигнат на 1,2 промила”, обясни  Николай Димитров.

Кметът очаква от вдигането на този данък в общинския бюджет за 2017 година да постъпят между 2,5-3 млн.лв. Средствата ще се насочат към изграждането на инфраструктура, озеленяване, създаването на нови паркоместа, нов стадион в Свети Влас, детска градина в Свети Влас, улична регулация в местността Кокалу и други подобни дейности.

„Несебър се развива динамично и инфраструктурата винаги е догонваща. Правейки тези анализи ние написахме докладната за вдигането на данъка. Аз подходих институционално, а не популистки, както опитват да ме обвинят точно тези мои противници, които аз смятам за сериозни бизнесмени и отговорни общественици в местния парламент.  Актуализацията няма нищо общо с дефицита, за който ме обвиняват чрез декларации ”, каза Димитров, обяснявайки откъде  Министерството на финансите отчита отрицателно бюджетно салдо за миналата година в размер на 25 млн.лв.

„Виждам, че някакви финансисти и икономисти спекулират с тези цифри. Те казват, че общината отива към  фалит. Това е безотговорно говорене! Дефицитът идва от факта, че Община Несебър работи по големи европейски проекти, по много от тях има плащания, които трябва да поемем в началото, но после ни възстановяват от европейските програми. Отрицателното бюджетно салдо през миналата година се получи, защото през декември платихме водния цикъл, а сега си получаваме обратно парите от Оперативната програма. Дори миналата седмица – в събота, бяхме при министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и коментирахме кога ще минават седващите плащания. Имаме уговорката, че това ще стане съвсем скоро. А знаете, че нашият проект за пречиствателната станция в Равда е един от най-големите в България – 90 млн.лева.”, подчерта Николай Димитров.

Управникът на Община Несебър припомни, че от първия му мандат, от 2007 година досега той развива изключително широка социалната програма, от която не смята да се откаже, за да не вдига данъците.
Кметът обори твърденията на ПП „Море”, чиито шестима общински съветници разпространиха в събота декларация, обвинявайки кмета в необосновани харчове и раздута адинистрация. Те настояха Димитров да намали щата, а не да увеличава данъците.

„Недоумявам защо не покажат справката и съпоставката с други общини, щатът на Община Несебър не е голям. Дори напротив! За заплати по това перо отиват 31 % от общите разходи, което е най-малкият процент в Бургаска област спрямо други общини.  Това, че една партия е излязла с  декларация, аз няма да коментирам какви са мотивите. Не искам да влизам с индивидуални обяснения. Всеки има право да пише декларации. Но трябва да се подхожда патриотично и отговорно, защото Община Несебър се развива и това всеки го вижда”, каза още несебърският кмет.

Николай Димитров съобщи и няколко важни цифри. В Общината живеят 22 хил.души, но освен тях има още 63 хил.чужди граждани, които постоянно пребивават край морето. „Това е огромен ресурс, който трябва да се обслужи от общинските служители, да се чисти, да се озеленява. Ставаме колкото един областен град от рода на Хасково”, поясни кметът.

По думите му Община Несебър  не е най-богатата в държавата, както се наложи да бъде определяна през последните 10 години. Бюджетът е 61 млн.лв., но голяма част от средствата са делегирани и отиват целево за издръжката на училища и детски градини. Финансовата рамка като събираемост за 2015 година е била 40 млн.лв., уточни Димитров и раздели тази сума на 80 хил.души.

Бургас кметът призна, че е огорчен от поведението на част от общинските съветници. На заседанията на постоянните комисии те подкрепили вдигането на данъка, но впоследствие променили мнението си. Това, разбира се, не се отнасяло за всички общински съветници. Имало и такива, които са собственици на хотели, апартсгради, ресторанти, които проявили разбиране и днес няма да бойкотират докладната.

„Аз вярвам, че общинските съветници на Несебър са сериозни хора, доказани общественици, а не евтини популисти. Това не са хора, които се влияят и върху чието съзнание може да се оказва натиск , които са работници на някого от някоя партия“, анализира на глас Николай Димитров
Накрая той даде за пример  общините Поморие и Созопол, където данъкът бил много по-висок и притежаването на апартамент , например, било много по-скъпо от това да имаш аналогичен в Несебър.

„Миналата година община Созопол вдигна данъка на 3,5 промила. И Созопол, и Несебър са в една група за данъчни оценки – първа!”, подчерта Димитров и изчисли, че данъкът в Созопол за 100 кв.м. апартамент е 253 лева,  в Поморие е 149 лева, а в Несебър – 88 лева.

„Ако се приеме предложението за 2,2 промила, данъкът ще стане 149 лева – т.е. пак със 100 лева е по-нисък от този в Созопол.  За основно жилище данъкът е с 50 % по-нисък. Т.е. – няма да натоварим обикновените, средностатистически граждани на Несебър. Има и хора с по 100 апартамента, но те извършват търговска дейност с тях. Те не живеят в тези помещения. Заведенията също се отдават под наем. Не е ли по-добре да платиш местен данък, отколкото това да бъде причислено към данък от приходите ти? Не е ли по-отговорно и логично? Когато има изградена инфраструктура, ще се привличат повече инвеститори, ще има повече туристи, ще има по-високи печалби за бизнеса.  Така и стойността на имотите  ще се вдигне. За фирмите данък недвижими имоти се приспада от корпоративния данък”, каза Николай Димитров. 

Той отчете, че най-сериозното недоволство срещу данъка идва от град Свети Влас, но там за 8 години, откакто той управлява са инвестирани над 20 млн.лв.

В категории: Несебър


Флагман.БГ Уволниха ергенката Виктория от БФС Уволниха ергенката Виктория от БФС 28/03/2024, Четвъртък 17:20 4
Флагман.БГ Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" 28/03/2024, Четвъртък 17:00 2
Флагман.БГ Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли 28/03/2024, Четвъртък 16:20 3
24
Коментара по темата
24.
Стария град
21.09.2016 15:19:47
0
0
Пак във влас ли ве?Нещастници долни.Колко смятате още да ощетявате града ни заради селския тумор??
23.
Стеф
20.09.2016 17:54:58
0
1
А,,,к.с"Черно море"кога ще има тротоари и озеленяване?А?За някаква спортна зона преди изборите говорихте?Оооооо...да,това беше предизборно!Нали?
22.
ooo
20.09.2016 14:48:14
1
1
Ръководството на ГЕРБ в Несебър се разграничи от съветниците, които подкрепиха увеличението на данъците


Общинското ръководство на ПП ГЕРБ – Несебър категорично се разграничава от гласуването на общинските съветници на партията, които подкрепиха увеличението на данъка върху недвижимите имоти.
По-рано, със своя декларация, ПП ГЕРБ се разграничи от така предложените промени, а на събрание на общинското ръководство на партията беше взето решение представителите на ГЕРБ в местния парламент да съобразят с него.
Темата с данъците е изключително важна за нашите съграждани и смятаме, че като партия трябва да носим отговорност при вземането на решения при подобни казуси.
Неспазването на решенията на ръководството ще бъдат коментирани на следваща сбирка на партийната организация.
Относно промяната на данъка ние продължаваме да подкрепяме тезата, че подобно необосновано и драстично увеличение ще доведе до по-ниска събираемост на приходите. Респективно и до високо ниво на задлъжнялост, сред местното население и бизнеса.
В мотивите си, кметът Николай Димитров, не дава ясна обосновка как е определена предложената ставка и какви ще са очакваните приходи. Също така не е отчетен и факта, как ще се отрази увеличението върху бизнеса и жителите на общината.
Преди да се стигне до увеличението на данъка общинската администрацията трябваше да предприеме всички действия по повишаването събираемостта на просрочените публични вземания и оптимизация на разходите
През 2015 г. от данъка върху недвижимите имоти са събрани 7 460 668 лв. Ако данъкът се увеличи само с 50%, това се равнява на допълнителни 3 730 334 лв., които никой не знае как ще бъдат разходвани.

Прилагаме справка за част от разходите на Община Несебър:

- Фонд работна заплата за 2016 г. се равнява на близо 10 000 000 лв. за около 1400 служителя (в голямата си част служители от БКС). 30%

- оптимизация на този фонд ще осигури нужните средства, без да се налага увеличение на данъка.
- Програмата за проектиране за 2016 г. – 2 052 100 лв.
- Годишна издръжка на туристически информационен център и конферентен център - 150 000 лв.
- Годишна поддръжка на туристически сайт на Община Несебър - 50 000 лв.
- Изграждане на сграда на БКС - 7 200 000 лв.
- Изграждане на Културен център - 11 225 941 лв.
- Изграждане на зрителска трибуна с козирка на стадиона в Несебър – 1 020 200 лв.
Обръщаме внимание и на голямата задлъжнялост на Община Несебър, която до тази дата е близо 30 000 000 лв.
21.
jalko za nesebar
20.09.2016 13:03:48
0
4
ми те за влас се виждат 20-те милилона вложили са ги хората не са ги откраднали ами другите големите милиони за несебър къде са кмете!!!
20.
neseburliq
20.09.2016 12:57:31
0
3
той кмета ще си бие камшика и ще замине ама после ние цял живот ще му плащаме бакиите мн пари открадна може да говорите за влас и диневи ама вижте парите за влас как се виждат къде са не са ги откраднали а за несебър къде са в джоба на кмета и пицата
19.
Sova
20.09.2016 12:48:30
1
4
Браво бе!Затова ли ви гласувахме доверие?Стига!Оправете го тоя Несебър малко!Стига дългогодишно сте. Ни таксували като рускини!!!
18.
Дари
20.09.2016 12:23:31
0
5
Кмете събирай си кохорта и изчезвай няма ние да ти плащаме борчовите направо я съсипа тази община хайде пътя пътеките и към дияр бекир скоро време ще ядеш сопата
17.
Идея
20.09.2016 12:16:24
0
4
Предлагам да съберем пари и да купим по един еднопосочен билет на кмета заедно с всички селски бекове мазути оризарци и тем подобни отрепки от общината и да ги пращаме към алкатраз
16.
Ива
20.09.2016 12:13:55
1
4
Несебър е толкова западнал,мръсно е,изпосрано от кучета и с разбити улици.Може само да диша праха на Влас,Поморие .Може би за още четири години съвсем ще заприлича на едно тъпо Село.
15.
Шефа
20.09.2016 12:03:50
0
3
Пътнико свиден пътнико млад ей не се накради бах та резака айде метла от общината с разни пици кулевци и тем подобни атрепки
14.
Дидо
20.09.2016 12:00:37
0
4
Кмете стига лъга време е каквото си гепил да го слагаш в турбата и към Анадола с една турба струшки да видиш как е без грес изчезвай при къдъните
13.
Гошко фестър
20.09.2016 11:58:04
0
4
Кмете моля те назначи ме и мен за шеф на някой отдел нали такива таланти търсиш
12.
Влас
20.09.2016 11:52:14
0
5
Като за свети влас са инвестирани 20 млн (което е видимо) каде са останалите 8гх60млн=480млн - 20млн = 460 млн (невидими) явно са инведтирани в макети
11.
nesebar
20.09.2016 11:45:54
1
5
те диневи май немогат да го търпят вече ама на тоя венко неможе да се разчита уж голям беше а сега мълчи вече
10.
защо диневи герб и венко не го настапят тоя подлец
20.09.2016 11:42:32
0
3
защо диневи герб и венко не го настапят тоя подлец
9.
Несебърлия
20.09.2016 11:26:09
0
3
Не се наяде алчния кмет , халал да ви е дето го избрахте , сега получавате това което заслужавате драги съграждани, айде честито
8.
FREE BULGARIA
20.09.2016 11:12:44
2
3
Определено трябва да де намери начин да се изритат бедните и полу-циганите от центъра на Бургас. Града трябва да стане скъпарски и в него да живеят само хора със занаят, артизани, инжинери, архитекти на световни нива. Града трябва да заложи да стане регионален център на глобална търговия! Трябва да се привличат таланти от целия свят. Гетата блокове трябва да се бутнат и да се построят нови блокове със високи тавани, големи прозорци за таланта на света.
7.
Лъжец
20.09.2016 11:11:32
0
3
Този кмет трябва да си ходи вече никой не му вярва жалко за хората че пак те ще плащат борчовете
6.
Петър
20.09.2016 11:11:24
3
0
Данък сгради влиза директно в Републиканския бюджет! Няма отношение към благоустрояването на дадено населено място, освен по волята на пъдаря!
5.
ЗАТВОРА
20.09.2016 11:09:20
0
5
Николайчо,чакаме те с нетърпение и на нас да ни вдигнеш данъците.За сега само си надървил бай Асан-/строг но справедлив/
4.
До "Избирателите"
20.09.2016 11:08:48
0
4
Сега парите от изборите трябва да ги връщате!
3.
Един от стария град
20.09.2016 10:35:51
0
12
Канят цигулари, правят концерти, фойерверки, фестивали, танци, глупости, грозни бетонни културни центрове, хрантутят мързеливи общинари, които ходят в 10 на работа и в 3 следобяд ги няма никакви. Накрая ти казват: "Ами...плащай, баце! Тия проекти и забавления струват парички."
Циганите от Тънковo и Оризаре, на които си плати, за да стане кмет - техните данъци да вдигне, не моите!
2.
3 лв на ден плащат родителите
20.09.2016 10:31:23
0
4
в джоба на училищната мафия за обяд на децата им в стола на училището в НЕСЕБЪР
1.
ххх
20.09.2016 10:29:50
0
5
дано съветниците не му приематискането
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев
Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори